Isle of Thanet, Νοτιοδυτικό Κent

Ετικέτες:

Ο καιρός είχε τα χάλια του, εξάλλου αυτός ο Μάρτιος ήταν από τους χειρότερους που έχουμε ζήσει στην Γηραιά Αλβιώνα, αλλά η παρέα απτόητη επέλεξε να εκδράμει στην νοτιοανατολική Αγγλία. Η πρώτη στάση θα ήταν το Canterbury.

Το Canterbury βρίσκεται νοτιοανατολικά του Λονδίνου, μιά ώρα και κάτι με το τρένο, και περίπου μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο (98χμ από το κεντρικό Λονδίνο) στην περιοχή του Kent. Αλλος τρόπος για να επισκεφθεί κάποιος την πόλη είναι το τραίνο. Η πόλη έχει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς το Canterbury East και στο Canterbury West. Το τραίνο από το St Pancras του Λονδίνου φτάνει στον Canterbury West και κάνει περίπου μία ώρα. Τα τραίνα που φεύγουν από το London Charing Cross και το London Victoria Station σταματάνε στο Canterbury East και κάνουν λίγο περισσότερο από 1 ώρα.

DSCN1215

Το Canterbury είναι μια σχετικά μικρή πόλη, με 40-45 χιλιάδες κατοίκους, και είναι πολύ γνωστή για τον Καθεδρικός Ναό. Το Canterbury είναι η έδρα του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Αγγλίας (Archbishop of Canterbury είναι ο τίτλος του) και είναι προορισμός πολλών προσκυνητών για αιώνες.

Η σχέση της πόλης με τον Χριστιανισμό φτάνει πολύ βαθειά στον χρόνο. Ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος του Canterbury ήταν ο St Augustine of Canterbury απεσταλμένος από τη Ρώμη στον 6ο αιώνα, ο οποίος έβαλε τα θεμέλια της Χριστιανικής Εκκλησίας στην Αγγλία. Το Αββαείου του Αυγουστίνου, όπως και οΚαθεδρικός αλλά και η  παλαιότερη Εκκλησία του St Martin, η παλαιότερη σε λειτουργία ενοριακή εκκλησία της Αγγλίας, ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

DSCN1242

Χρονολογία ορόσημο για τον Καθεδρικό και γενικότερα την Εκκλησία της Αγγλίας είναι το 1170. Τότε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Thomas Becket δολοφονήθηκε μέσα στον Καθεδρικό από ιππότες του Βασιλιά Ερρίκου του Β’. O Thomas Becket είχε διατελέσει Chancellor (κάτι σαν υπουργός, καγκελάριος) του Ερρίκου αλλά με την ανάδειξη του σε Αρχιεπίσκοπο άλλαξε στάση και συγκρούστηκε πολλές φορές με τον Βασιλιά. Μετά τη δολοφονία του ο Thomas Becket αντιμετωπίστηκε ως μάρτυρας από τους Χριστιανούς ολόκληρης της Ευρώπης και Αγιοποιήθηκε από τον Πάπα μόλις τρία χρόνια αργότερα. Ένα χρόνο μετά ο ίδιος ο Βασιλιάς Ερρίκος Β’ έκανε ταπεινωμένος δημόσια μετάνοια στον τάφο του Thomas Becket. Από τότε ο Καθεδρικός ναός και ο τάφος του έγινε προσκυνηματικός προορισμός για πολλούς Χριστιανούς της Καθολικής και Αγγλικανικής Εκκλησίας.

DSCN1208

Μπαίνοντας στο κέντρο της πόλης, στην αρχή του κεντρικού πεζόδρομου (από τα Δυτικά) βρίσκεται ο Westgate Tower. Ο κεντρικός πεζόδρομος στο κέντρο της πόλης σφίζει από ζωή. Μαγαζιά, cafes και εστιατόρια, κλασσικές βρετανικές pubs, μουσικοί, ηθοποιοί που παριστάνουν τα αγάλματα και πολλά άλλα. Στο βάθος φαίνεται ο Καθεδρικός Ναός. Η είσοδος του Καθεδρικούς, η Christchurch Gate βρίσκεται σε μία πλατεία.

Οι φωτογραφίες στο εσωτερικό του ναού επιτρέπονται, εκτός από τον χώρο της κρύπτης, στο βάθος, όπου αναμμένα κεριά και μερικές καρέκλες σε πολλά μικρά chapels δημιουργούν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Φυσικά ο επισκέπτης πρέπει να περάσει και από το The Martyrdom, το σημείο που δολοφονήθηκε ο Thomas Becket. Επίσης θα δει το μπρούτζινο αναγνωστήρι σε σχήμα αετού και πίσω την Αγία Τράπεζα με τον θρόνο του Αγ. Αυγουστίνου. Ενα ακόμα σημείο που πρέπει να αξίζει να προσέξει ο επισκέπτης είνια τα πολλά και εντυπωσιακά βιτρό, ιστορικής σημασίας. Για παράδειγμα, το βιτρό που απειικονίζει τον Αδάμ (Adam Delving) χρονολογείται από το 1176 μΧ και είναι ένα από τα παλαιότερα στην Μεγάλη Βρετανία.

Μετά το Canterbury η βόλτα συνεχίστηκε προς τα ανατολικά. Σκοπός ήταν να πάρουμε τον παραλιακό δρόμο και να σταματήσουμε σε όποιο παραλιακό χωριό μας τραβούσε την προσοχή. Η κατεύθυνση που πήραμε ήταν προς το Herne Bay και το Whitstable.

Η πρώτη στάση ήταν το Whitstable περίπου 8χμ βόρεια του Canterbury και επάνω στην παραλία. Η πόλη είναι σχετικά μικρή (περίπου 30.000 κάτοικοι) και είναι διάσημη για τα στρείδια της και το ετήσιο φεστιβάλ στρειδιών στο οποίο κάποια στιγμή θα δώσω το παρόν, καθότι τα λατρεύω. Η πόλη είναι επίσης γνωστή λόγω του ότι μεταξύ του Canterbury και του Whitstable λειτούργησε ο πρώτος σιδηρόδρομος με ατμό στον κόσμο. Ωστόσο εδώ και πάνω από 50 χρόνια ο σιδηροδρομος έχει σταματήσει τη λειτουργία του. Η πόλη είναι μικρή και ήρεμη, χτισμένη πάνω στη θάλασσα και αυτό ευννοεί τόσο τον τουρισμό (συνήθως ημερήσιο από τις γύρω πόλεις και από το Λονδίνο), αλλά και την εγκατάσταση σε αυτήν συνταξιούχων από ολόκληρη την Αγγλία. Η πόλη έχει δύο αξιοθέατα, ή τουλάχιστον δύο πράγματα που μπορεί ο επισκέπτης να δει στην πόλη. Το πρώτο είναι το Whitstable Castle, το οποίο είναi σχετικά μικρό και του οποίου οι κήποι αποτελούν το κυριότερο πάρκο της πόλης. Το δεύτερο αξιοθέατο δε βρίσκεται μέσα στην πόλη, αλλά μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα θαλάσσιο παρατηρητήριο-φρούριο του Β’ Π.Π. Μαζί με αυτό όσοι το επισκεφθούν θα περάσουν και από μία φάρμα με 30 ανεμογεννήτριες η καθεμία ύψους 140μ που λογικά από κοντά θα είναι εντυπωσιακές. Τα καραβάκια για το θαλάσσιο παρατηρητήριο και το πάρκο με τις ανεμογεννήτριες αναχωρούν σχετικά συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες και η βόλτα διαρκεί περίπου 1.5 ώρα.

Η επόμενη στάση ήταν το Herne Bay το οποίο είναι μία πόλη των 30,000 κατοίκων ακριβώς δίπλα (περίπου 2χμ) στο Whitstable με το οποίο έχουν ελάχιστες διαφορές. Το μοναδικό αξιοθέατο της πόλης βρίσκεται στην παραλία και είναι το ρολόι της. Η παραλια της πόλης ενδύκνειται για βόλτα και υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφέ και pubs στον παραθαλάσσιο δρόμο αν και δε καθίσαμε σε κανένα από αυτά. Απλά περπατήσαμε στην παραλία και συνεχίσαμε το ταξίδι μας για το Margate.

Το Margate είναι μία ακόμα παραθαλάσσια πόλη της Νοτιοδυτικής Αγγλίας στην περιοχή του kent. Αξιοθέατο της πόλης αποτελεί το Margate Museum το οποίο «διηγείται» την ιστορία της πόλης μέσα από εκθέματα και το οποίο το διαχειρίζονται εθελοντές. Το σημαντικότερο όμως αξιοθέατο είναι η The Turner Contemporary Gallery που περιέχει εκθέματα του JMW Turner που είχαν σαν κεντρικό θέμα το Margate. Το τελευταίο αξιοθέατο που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος στην πόλη είναι ο Draper’s Mill ο οποίος είναι ένας μύλος του 1845 που αποκαταστάθηκε και είναι ανοιχτός για το κοινό.

DSCN1253

Μετά το Margate συνεχίσαμε για το Broadstairs που αποτέλεσε την προτελευταία στάση της εκδρομής. Η πόλη αυτή είναι η πιο όμορφη από όλες όσες επισκεφθήκαμε και γι όσους έχουν διαβάσει John Buchan είναι η πόλη που εμπνεύστηκε το έργο του και αργότερα διάσημο θεατρικό έργο “The Thirty Nine Steps”. Είναι σχετικά μικρή, περίπου 25.000 κάτοικοι, αλλά έχει την πιο όμορφη παραλία και είναι και η πιο γραφική. Χτισμένη αμφιθεατρικά, με πολλά μικρά στενάκια που καταλήγουν στο λιμανάκι της και με αμμώδη, «κλειστή» παραλία ώστε να είναι ασφαλείς οι λουόμενοι από τα ισχυρά ρεύματα ήταν σίγουρα η καλύτερη στάση της εκδρομής μας. Η παραλία της πόλης, η Viking Bay, είναι πολύ οργανωμένη. Ναυαγοσώστες, τουαλέττες, χώροι αλλαγής ρούχων και ότι συνήθως συναντά κανείς στις παραλίες της Μεσογείου και όχι στο UK. Εκτός από την Viking Bay, και οι γύρω παραλίες είναι αμμώδεις και πολύ όμορφες. Ιδίως η Kingsgate beach με τους λευκούς λόφους που την περικλείουν αποτελεί ένα πολύ όμορφο θέαμα. Εκτός από την παραλία, ο επισκέπτης μπορεί να δει το “Dickens’ House museum” το οποίο έχει εκθέματα από τη ζωή του Charles Dickens στο Broadstairs. Επίσης δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται ο Crampton Tower ο οποίος έχει γίνει μουσείο που στεγάζει πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και πατέντες του Thomas Russell Crampton (γνωστού μηχανικού που σχεδίασε την ατμομηχανή τρένου και ο οποίος καταγόταν από το Broadstairs) καθώς και την ιστορία των σιδηροδρόμων της περιοχής.

DSCN1261

Το Ramsgate είναι η τελευταία στάση της εκδρομής πριν την επιστροφή μας στο Λονδίνο. Το αξιοθέατο της πόλης είναι η παραλία της, με τις πολλές μαρίνες για τα σκάφη, και τα εστιατόρια με θέα που σερβίρουν φρέσκο ψάρι. Η πόλη συνδέεται ακτοπλοικά με την Οστάνδη. Το Ramsgate έχει ως κυριότερο αξιοθέατο, εκτός από την ακτογραμμή του και τις μαρίνες του, το Ναυτικό Μουσείο (Ramsgate Maritime Museum) το οποίο περιέχει εκθέματα από ολόκληρη την περιοχή του Kent. Επίσης, κοντά στο Ramsgate και συγκεκριμένα στην Pegwell Bay βρίσκεται το Hugin που είναι ένα πλοιάριο που χρησιμοποιουσαν οι Vikings. Το πλοίο το δώρισε η Δανέζικη κυβέρνηση στο Kent το 1949 με αφορμή την 1500η επέτειο από τη χρονιά που οι Hengist and Horsa (μορφές τις Αγγλοσαξωνικής ιστορίας) πάτησαν το πόδι του στην περιοχή του Kent.

Πού να μείνετε

Ειλικρινά δε βρίσκω το λόγο κάποιος να διανυκτερεύσει σε οποιαδήποτε από τις πόλεις που ανέφερα καθότι η ημερήσια εκδρομή θα τους καλύψει απόλυτα. Δεν υπάρχουν περισσότερα μέρη από αυτά που ανέφερα για να δει ο επισκέπτης και το ταξίδι από και προς το Λονδίνο, είναι μικρό και ξεκούραστο όποιο μέσο μεταφοράς και αν επιλέξετε. Αν ωστόσο κάποιος θέλει να μείνει στην περιοχή θα πρότεινα το Abode Hotel στον κεντρικό πεζόδρομο του Canterbury. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο, σε πολύ καλή τοποθεσία για γυρίσετε τόσο την πόλη, όσο και τις γύρω περιοχές αν μείνετε πάνω από μία μέρα. Αλλες επιλογές, πάλι κεντρικά στο Canterbury είναι το Cathedral Gate Hotel, δίπλα στον Καθεδρικό ναό της πόλης ή το Ebury Hotel.

Πού να φάτε

Στο Canterbury υπάρχουν δεκάδες pubs που σερβίρουν το καλασσικά πιάτα όπως burgers, sausages κα τις κλασσικές Βρετανικές pies. Από εκεί και πέρα θα βρείτε και τις περισσότερες αλυσίδες εστιατορίων που βρίσκει κάποιος στο Λονδίνο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάποια από τις pubs, μία πολύ καλή επιλογή είνια η the Old Brewery Tavern που βρίσκεται δίπλα στο Abode Hotel στο κέντρο της πόλης. Επίσης υπάρχει και η The Foundry Brew Pub που έχει το δικό της Brewery και είναι η καλύτερη περίπτωση για όσους προτιμούν τις Ales beers. Αν σας αρέσουν οι αγορές η “The Goods Shed” αποτελεί την ιδανική λύση για φαγητό. Πρόκειται για μία αγορά στην οποία βρίσκεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο υπόστεγο σιδηροδρομικού σταθμού στο Canterbury West station όπου πολλοί ντόπιοι παραγωγοί εκθέτουν τα προιόντα τους (τυριά, αλλαντικά, κρέας κτλ). Στην The Goods Shed λειτουργεί και εστιατόριο που το μενού του καθορίζεται από αυτά που εκθέτουν οι παραγωγοί στην αγορά.

Στο Herne Bay επίσης υπάρχουν πολλές pubs, αλλά το καλύτερο εστιατόριο είναι το Oyster and Chop House το οποίο βρίσκεται πάνω στον παραλιακό δρόμο. Εκεί θα δοκιμάσετε τα καλύτερα oysters και διάφορα άλλα πιάτα θαλασσινών.

Στο Whitstable επίσης υπάρχουν πολλές απιλογές στον παραλιακό δρόμο. Το The Crab and Winkle Restaurant και κυρίως το Wheelers Oyster Bar νομίζω ότι είναι οι καλύτερες επιλογές αν κρίνω από τα oysters τους. Σε ότι αφορά τις τιμές συνήθως κυμαίνονται σε £1 το oyster ανάλογα βέβαια και με την ποικιλία και το μέγεθος.

Και στο Broadstairs έχει κάποια καλά εστιατόρια και pubs που φυσικά φημίζονται για τα ψάρια τους και γενικότερα τα θαλασσινά τους. Κάποια εστιατόρια βρίσκονται στα στενάκια της πόλης και δίπλα στην παραλία όπως για παράδειγμα το The Tartar Frigate το οποίο δεν έχω δοκιμάσει, αλλά μου έχουν πει ότι είναι καλό (είναι pub και έχει δίπλα και εστιατόριο), αλλά υπάρχουν και κάποια πάνω στον λόφο με θέα τη θάλασσα τα οποία φυσικά προσφέρουν καλύτερη θέα.
Και στο Ramsgate τα περισσότερα εστιατόρια βρίσκονται κοντα στην παραλία του. Στην West Cliff Arcade που ουσιαστικά είναι ενας λόφος που ξεκινάει μπροστά από τον παραλιακό δρόμο, βρίσκονται κάποια καλά εστιατόρια όπως το La Magnolia. Εμείς δοκιμάσαμε το Belgian Cafe (κάτι σαν Αγγλική pub με Βέλγικα πιάτα) πάνω στον παραλιακό δρόμο και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι.

 

Εντυπώσεις – Tips

Η εκδρομή για να γίνει σωστά χρειάζεται αυτοκίνητο και μία ολόκληρη μέρα. Εμείς φύγαμε από το Λονδίνο περίπου στις 10 το πρωί και γυρίσαμε περίπου στις 10 το βράδυ. Αν πάτε μέρα με πολύ καλό καιρό, να έχετε υπόψη ότι θα πέσετε σίγουρα σε κίνηση.

Το Canterbury είναι πολύ όμορφο και ίσως να χρειαστεί να ξοδέψετε αρκετή ώρα στην πόλη και στην επίσκεψη του Καθεδρικού Ναού.

Οι υπόλοιπες πόλεις είναι μικρές και το κέντρο τους, αλλά και το παραλιακό τους μέτωπο είναι περπατήσιμο. Το πάρκινγκ είναι εύκολο αν ο καιρός δεν είναι πολύ καλός, αλλά αν η μέρα είναι καλοκαιρινή μπορεί να εξελιχθεί σε χρονοβόρα αποστολή.

Αν βρεθείτε στην περιοχή δοκιμάστε θαλασσινά και ιδιαίτερα τα oysters, αλλά και τις γαρίδες, τα χέλια και ότι άλλο δείτε ότι προσφέρεται φρέσκο στα μαγαζιά ή στις υπαίθριες αγορές/πάγκους, ιδίως σε αυτούς.
Υπάρχει πολύς κόσμος που κολυμπάει στις διάφορες παραλίες της περιοχής και ιδιαίτερα σε αυτές του Broadstairs. Αν η μέρα είναι καλή και η θερμοκρασία το επιτρέπει μπορείτε να δοκιμάσετε να «βραχείτε». Εχετε όμως στο νου σας ότι ακόμα και στις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού η θάλασσα παραμενει κρύα (για εμάς τους Μεσόγειους).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.