Η διαδρομή από την Σπάρτη στην Αθήνα μέσω Τρίπολης είναι πλέον αρκετά γρήγορη. Ο δρόμος Αθήνα-Τρίπολη, κομμάτι του δρόμου Αθήνα-Καλαμάτα, είναι πλέον σύγχρονος, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σύνδεση Τρίπολης-Σπάρτης. Εναλλακτικά, αν θέλει κανείς να γυρίσει στην Αθήνα υπάρχει κι άλλος δρόμος που διαρκεί περισσότερο, η διαδρομή όμως περνάει από πολλά αξιοθέατα.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Ξεκινώντας από Σπάρτη, κατευθυνόμαστε αρχικά προς Γεράκι. Αφού περάσουμε το χωριό, συνεχίζουμε προς τα βουνά και το παραδοσιακό χωριό του Κοσμά Αρκαδίας που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρα (κάντε κλικ για να δείτε σχετική ανάρτηση). Σταματάμε οπωσδήποτε στην πλατεία του χωριού για έναν καφέ και γλυκό με θέα. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα καφενεία του χωριού ονομάζεται Μπαλκόνι της Κυνουρίας. Το κομμάτι Σπάρτη-Γεράκι-Κοσμάς είναι λιγότερο από 1 ώρα.

DSCN9391

Από την κεντρική πλατεία του χωριού ακολουθούμε τις ταμπέλες για Λεωνίδιο. Η διαδρομή 30 περίπου χιλιομέτρων από Κοσμά για Λεωνίδιο είναι πραγματικά πανέμορφη, καθώς περνάει από λαγκάδι, σε στενό και λίγο επικίνδυνο δρόμο, με το ποτάμι να κυλάει ανάμεσα.

DSCN9400

Κάπου στα μισά της διαδρομής υπάρχει η μονή της Ελώνης, ένα μοναστήρι χτισμένο στην άκρη του βράχου. Για να το δείτε μπορείτε να σταματήσετε λίγο πιο κάτω, σε ένα σημείο που προσφέρει καλή θέα, ενώ βρίσκεται και μια βρύση με τρεχούμενο νερό από το βουνό.

DSCN9395

Επόμενη στάση λίγο πριν τη θάλασσα στην παραδοσιακή κωμόπολη του Λεωνιδίου. Είναι η πρωτεύουσα της Κυνουρίας, ένας οικισμός χαρακτηρισμένος παραδοσιακός. Χαρακτηριστικό του, εκτός από τα στενά δρομάκια, ο βράχος που στέκει επιβλητικός πάνω από το Λεωνίδιο. Οι κάτοικοι μιλάνε τσακώνικα, οπότε μη σας παραξενέψουν ταμπέλες σαν και αυτή.

DSCN9406

Λίγο μετά το Λεωνίδιο συναντά κανείς τα παράλια του Μυρτώου Πελάγους. Μπορείτε να κάνετε μια βουτιά είτε στον Λάκκο είτε στην Πλάκα. Από εκεί η Μονεμβασιά απέχει λιγότερο από 2 ώρες. Εμείς κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση, παραλιακά προς Άστρος. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα, αφού έχουμε περάσει ενδιάμεσα από μικρότερους και μεγαλύτερους όρμους και παραλίες, άλλες οργανωμένες και άλλες μη, όπως ο Τυρός Αρκαδίας κτλ. Αρκετές από αυτές αξίζουν για μια βουτιά, ενώ απέναντι βλέπουμε τις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι.

DSCN9413

Το Άστρος είναι η πρωτεύουσα της Βόρειας Κυνουρίας, ενώ έχει και παραθαλάσσιο οικισμό με τον χαρακτηριστικό λόφο “νησί” και το κάστρο που δεσπόζει στο χώρο. Τα νερά είναι αρκετά καθαρά, ενώ στη διπλανή παραλία λόγω του αέρα βρίσκει κανείς συχνά κόσμο να κάνει windsurfing και kitesurfing!

DSCN9415
Φωτογραφία από την παραλία του Τυρού

Από το Άστρος έχουμε 2 επιλογές για να συνεχίζουμε. Ο πρώτος δρόμος είναι να κατευθυνθούμε προς Τρίπολη και την γνωστή διαδρομή μέσω της νέας εθνικής οδού. Ο δεύτερος είναι να συνεχίσουμε παραλιακά προς Άργος ή και Ναύπλιο. Η δεύτερη διαδρομή είναι πιο όμορφη λόγω της θάλασσας. Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε στάση για φαγητό στους Μύλους ή στη Νέα Κίο σε κάποια από τις ψαροταβέρνες. Εναλλακτικά, επισκεπτόμαστε το ούτως ή άλλως γνωστό για την ομορφιά του, Ναύπλιο. Συνολικά η διαδρομή από Σπάρτη έως Αθήνα είναι 288 χιλιόμετρα, ενώ διαρκεί περίπου 4 ώρες και 30′, ενώ δεν έχει πολλά διόδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.