Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, τον αρχαιολογικό χώρο και φυσικά το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Κοντά στο αρχαίο θέατρο, που βρίσκεται δίπλα στο Λυγουριό, βρίσκεται και η Αρχαία ή Παλαιά Επίδαυρος και το λιμάνι της.

DSCN8851

Μετάβαση

Το χωριό της Παλαιάς (όπως είναι η επίσημη ονομασία) ή Αρχαίας (όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται) Επιδαύρου απέχει περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο ή το ΚΤΕΛ από την Αθήνα και περίπου μισή ώρα από το Ναύπλιο. Αφού περνάμε τον Ισθμό της Κορίνθου, κατευθυνόμαστε προς Επίδαυρο σε μια ωραία διαδρομή, κατάφυτη με πεύκα. Στο λιμάνι πιάνουν πολλά ιστιοπλοϊκά. Παλιότερα είχε και πλοία της γραμμής.

DSCN8852

Διαμονή

Το χωριό αποτελεί ιδανικό μέρος για να μείνει κανείς, συνδυάζοντας επίσκεψη σε παράσταση. Έχει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Καταλύματα υπάρχουν και στους τριγύρω οικισμούς και κόλπους.

Αξιοθέατα – παραλίες

Το λιμάνι, το πράσινο που το περιβάλλει και η θέα προς το Αγκίστρι αποτελούν αξιοθέατα από μόνα τους. Η χερσόνησος που εκτείνεται μπροστά και δεξιά από το λιμάνι ήταν ο χώρος όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Επιδαύρου. Σήμερα σώζεται μόνο το μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, χώρος όπου διεξάγονται συναυλίες στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

DSCN8854

Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι η μυκηναϊκή Ακρόπολη της Καζάρμας, η Βυθισμένη Πολιτεία, το κάστρο της Νέα Επιδαύρου, καθώς και πολλές διάσπαρτες εκκλησίες και μονές.

Οι πιο γνωστές παραλίες πέριξ του λιμανιού της Επιδαύρου είναι η Ακτή Βαγωνιά, η Σπηλιά, η Βυθισμένη Πολιτεία με ερείπια αρχαίου οικισμού να είναι βυθισμένα στη θάλασσα, η όμορφη παραλία Γιαλάσι και η ακτή Παναγίτσα. Τα νερά είναι καθαρά, ενώ ο συνδυασμός πράσινου και θάλασσας είναι πάντα όμορφος.

DSCN8853

Εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις που δεσπόζουν στην περιοχή πραγματοποιούνται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τόσο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου όσο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου – στο δεύτερο κυρίως συναυλίες. Άλλη εκδήλωση στην περιοχή είναι ο “Επιδαύριος δρόμος”, αγώνας δρόμου που ακολουθεί το αρχαίο μονοπάτι που ένωνε το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου με το Ασκληπιείο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πραγματοποιείται στο λιμάνι και το “Πανηγύρι του Αγροτουρισμού” όπου ντόπιοι παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους.

DSCN8850

Στο λιμάνι βρίσκει κανείς ορισμένες ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια. Είναι ωραία χαλάρωση να τρώει και να πίνει κανείς αγναντεύοντας το ιδιαίτερο τοπίο, με κύριο φόντο τη θάλασσα.

Για την πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου έγραψαν σε προηγούμενη ανάρτηση και οι Τρελοτουρίστες. Δείτε και εκείνη την ανάρτηση ώστε να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.