Το νησί του Φεγγαριού και των Μεγάλων Θεών. Το νησί με τα παγωμένα νερά, τις βάθρες και τους καταρράκτες. Το νησί με την οργιώδη βλάστηση και το καταπληκτικό φαγητό. Το νησί του Βορείου Αιγαίου, το οποίο δε μας δίνει καμία δικαιολογία να μην το επισκεφθούμε και χιλιάδες για να το αγαπήσουμε… Σαμοθράκη!

View Samothrace BlogTravels in a larger map

Μετάβαση

Το νησί, μπορεί να το προσεγγίσει κανείς, πώς αλλιώς; Με καράβι! Παρότι παλιότερα υπήρχαν δρομολόγια από Λαύριο, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, τώρα πια υπάρχει μία και μόνη επιλογή: το Σάος ΙΙ από την Αλεξανδρούπολη. Το εισιτήριο κοστίζει κατά άτομο 14,50€, χωρίς φοιτητικές τιμές, αλλά με πρόβλεψη για παιδιά, Α.Μ.Ε.Α. και πολύτεκνους.

Το βασικό ερώτημα είναι πώς φτάνουμε στην Αλεξανδρούπολη. Έχουμε τρεις εναλλακτικές: το τρένο, το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο:

 • Το καλοκαίρι του 2011 το εισιτήριο του τρένου, κόστιζε από 60€ και το ταξίδι είχε διάρκεια τουλάχιστον 12 ώρες.
 • Αεροπορικώς, με καλή οργάνωση, δηλαδή αγορά εισιτηρίου κάποιους μήνες πριν (Απρίλιο-Μάιο) το κόστος ήταν περίπου 80€ ενώ μέσα στο καλοκαίρι η τιμή έφτανε μέχρι και τα 140€. Το ταξίδι διαρκεί μία ώρα, οπότε αν ξέρετε καιρό πριν ότι θα επισκεφθείτε το νησί το αεροπορικό ταξίδι συμφέρει.
 • Τέλος μπορείτε να διανύσετε τα 800χμ που χωρίζουν την Αθήνα από την Αλεξανδρούπολη με το αυτοκίνητό σας. Το 2011 βενζίνη, διόδια και εισιτήριο πλοίου μας κόστισαν περίπου 385€, αλλά είχαμε το πλεονέκτημα αυτοκινήτου στο νησί, όπου οι τιμές ενοικίασης ξεκινούσαν από 60€ (για ένα smart) και εκτοξεύονταν! Τώρα το αν όντως χρειάζεται αυτοκίνητο στο νησί, εξαρτάται από το είδος των διακοπών που θέλετε να κάνετε.

Μετακίνηση

Εάν σκοπεύετε να μείνετε στο βουνό, σε κάποια βάθρα (αψηφώντας το νόμο που απαγορεύει την κατασκήνωση εκτός οριοθετημένου χώρου), τότε το αυτοκίνητο σας είναι εντελώς άχρηστο! Ακόμα και αν μείνετε σε ένα από τα camping του νησιού, αλλά σκοπεύετε να περιορίσετε τη μετακίνησή σας μεταξύ βουνού-Θέρμων-camping τότε και πάλι δε χρειάζεστε αυτοκίνητο. Στα βασικά μέρη του νησιού μπορείτε να πάτε είτε με τα πόδια, είτε με ΚΤΕΛ, είτε με το πολύ διαδεδομένο οτο-στοπ. Το αυτοκίνητο θα σας φανεί χρήσιμο εάν θέλετε να γυρίσετε το νησί, να πάτε σε κρυμμένα ταβερνάκια και στις μακρινές παραλίες που δε φτάνει το ΚΤΕΛ. Και φυσικά για να εξυπηρετήσετε όσους κάνουν ότο-στοπ!

Διαμονή

Το πού θα μείνετε, εξαρτάται και πάλι από το είδος των διακοπών που θέλετε να κάνετε. Οι επιλογές είναι τρεις:

 • Ενοικιαζόμενα δωμάτια-ξενοδοχεία: οι τιμές μπορούν να ξεκινήσουν από 20€ και να φτάσουν στις συνηθισμένες τιμές των ελληνικών νησιών. Φυσικά οι ανέσεις είναι ανάλογες της τιμής.
 • Κατασκήνωση στο βουνό: ξυπνάς και κοιμάσαι στη μαγεία του βουνού, αλλά έχεις το άγχος του καιρού και της αστυνομίας. Φυσικά επιβάλλεται η μέγιστη προσοχή τόσο στους κανόνες ασφαλείας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.
 • Camping: μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο δημοτικά camping, ένα πλήρως οργανωμένο (με ζεστό νερό και ρεύμα) και ένα «ελεύθερης διαβίωσης», με απίστευτη φυσική σκιά, ησυχία, παραλία, άνεση χώρου (χωρίς ρεύμα και χωρίς ζεστό νερό). Έχοντας μείνει και στα δύο (στο δεύτερο, για 10 μέρες, 2 άτομα, με μία σκηνή και αυτοκίνητο πληρώσαμε 63€), προτείνουμε ανεπιφύλακτα το δεύτερο!

Αξιοθέατα

Ο λόγος για τον οποίο πάει κανείς στη Σαμοθράκη, εκτός της αγάπης του για το camping, είναι η αγάπη για τη φύση. Τα “must” του νησιού λοιπόν, είναι:

Ο Φονιάς: η διαδρομή αρχίζει 5χμ περίπου από τα Θέρμα και καλό είναι να φοράτε κλειστό παπούτσι και όχι σανδάλια ή σαγιονάρες. Πριν πάρετε το μονοπάτι για το βουνό μπορείτε να πάρετε δυνάμεις τρώγοντας μια εξαιρετική ομελέτα στο καφενείο «Γέφυρα του Φονιά». Την πρώτη βάθρα (φυσική λίμνη, με παγωμένο νερό) θα τη συναντήσετε μετά από περίπου 30 λεπτά εύκολης, με σήμανση διαδρομής, χωρίς γκρεμούς και ανηφόρες και γι αυτό έχει και τον περισσότερο κόσμο. Αν έχετε μαζί σας παιδιά, είναι ιδανική για σας! Η βάθρα είναι πολύ μεγάλη, και κολυμπώντας σε αυτή θα δείτε έναν υπέροχο καταρράκτη.

Γριά Βάθρα

Συνεχίζοντας στο μονοπάτι, περνάτε ένα ανηφορικό, με μικρή δυσκολία κομμάτι για 5-10 λεπτά και συνεχίζοντας σε ομαλότερη διαδρομή για άλλα 10 λεπτά συναντάτε τη δεύτερη, λίγο μικρότερη βάθρα με έναν αντίστοιχο, λίγο μικρότερο καταρράκτη. Ανάμεσα στις δύο βάθρες, υπάρχουν κι άλλες, μικρότερες, οι οποίες απαιτούν κατάβαση από τα βράχια. Βέβαια, κάθε χρόνο, ανάλογα με τις βροχές και τις πτώσεις βράχων, το τοπίο αλλάζει. Μια βάθρα μπορεί πια να μην υπάρχει, ή να έχει σχηματιστεί κάποια άλλη! Εννοείται, ότι όσο ξεμακραίνετε στο μονοπάτι, η διαδρομή γίνεται πιο δύσκολη και επικίνδυνη, αλλά οι βάθρες που θα συναντήσετε θα είναι μόνο για λίγους!

Η Γριά Βάθρα: Ακολουθώντας ένα δρόμο 2χμ από τα Θέρμα, προσεγγίζεται την αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στη Γριά Βάθρα. Κατά μήκος αυτού του δρόμου θα συναντήσετε και πολλές ταβέρνες, ό,τι πρέπει για το γυρισμό! Γενικά η βάθρες σε αυτή την περιοχή είναι πιο μικρές και ρηχές από το Φονιά και εννοείται ότι το τοπίο αλλάζει από χρόνο σε χρόνο. Και πάλι καλό θα είναι να φοράτε κλειστά παπούτσια.

Εδώ, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο μονοπάτια. Το πρώτο είναι αρκετά εύκολο, απλώς ακολουθείτε ένα τεχνητό αυλάκι για 10-15 λεπτά που καταλήγει σε μια τεχνητή βάθρα. Αν όμως ανεβείτε στο βράχο και περάσετε από την πίσω πλευρά θα βρείτε την πρώτη, μικρή μεν, με αρκετό χώρο για άραγμα δε, φυσική βάθρα. Το μονοπάτι κάπου εδώ «χάνεται» μέσα στο νερό! Κρατήστε στα χέρια σας ό,τι δεν πρέπει να βραχεί, μπείτε στο νερό και προχωρήστε! Θα συναντήσετε μια δεύτερη, μικρή βάθρα, και λίγο παραπάνω μετά από μια λίγο πιο δύσκολη ανηφόρα θα βρείτε την τρίτη βάθρα. Για να συνεχίσετε, καλύτερα να μην είστε μόνοι, καθώς το μονοπάτι γίνεται αρκετά δύσκολο.

Το δεύτερο, ανηφορικό, μονοπάτι ξεκινάει χαμηλά, κοντά στο τεχνητό αυλάκι, ανάμεσα στις φτέρες. Δεν είναι δύσκολο αλλά δεν έχει καθόλου σκιά. Μετά από λίγο συναντάτε μια σωλήνα νερού την οποία ακολουθείτε και σε 15-20 λεπτά θα βρείτε μια μεγάλη βάθρα, με άνετη αμμουδιά για χαλάρωμα. Μπορείτε να κατεβείτε με λίγη προσοχή στα βράχια. Από εδώ, κατηφορίζοντας μέσα από βάθρες και βράχια φτάνετε στο δύσκολο σημείο του προηγούμενου μονοπατιού. Φυσικά μπορείτε να συνεχίσετε την πορεία σας προς τα πάνω, με την επόμενη βάθρα να απέχει 15-20 λεπτά.

Άλλες βάθρες: Εννοείται ότι το νησί είναι γεμάτο από λίμνες και καταρράκτες, οι οποίες περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Πιο κοντά στα Θέρμα βρίσκεται ο Χριστός και ο Παράδεισος.

IMG_4661

Κήποι και Παχιά Άμμος: Αν και το νησί δε φημίζεται για τις παραλίες του, αν ήρθατε γι αυτό μάλλον διαλέξατε λάθος, στα δύο άκρα του νησιού θα βρείτε τους Κήπους και την Παχιά Άμμο, ενώ μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας και στην παραλία κάτω από τα Θέρμα. Οι Κήποι, βρίσκονται στο ανατολικό άκρο του νησιού, όπου πάει ένας πολύ άνετος σχεδόν ευθύς δρόμος. Η παραλία είναι στρωμένη με χοντρό σκούρο βότσαλο και στη μια άκρη θα βρείτε σίγουρα γυμνιστές, τους οποίους όμως θα έχετε συναντήσει πολλάκις, σκαρφαλωμένους στις βάθρες. Στο νότιο άκρο, θα βρείτε την Παχιά Άμμο. Προφανώς πρόκειται για αμμουδερή παραλία, ο δρόμος όμως που θα σας πάει εκεί είναι πιο κουραστικός με αρκετές στροφές. Και οι δύο, ή μάλλον και οι τρεις παραλίες έχουν ξαπλώστρες και μπαράκι ή καντίνα.

Ο Γύρος του Νησιού: Από τα Θέρμα, μπορείτε να πάρετε το καραβάκι που κάνει το γύρω του νησιού, αλλά θα σας το προτείναμε μόνο αν έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας για να γνωρίσετε το νησί. Κατά το γύρο του νησιού θα δείτε κορμοράνους, ίσως και δελφίνια, έναν καταρράκτη που χύνεται στη θάλασσα, έναν όμορφο σχηματισμό βράχων που λέγεται «Τα πανιά της Γριάς» και θα σταματήσετε για μπάνιο σε μια χωμάτινη παραλία χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο.

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών: Στην αρχαιότητα η Σαμοθράκη είχε ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία, καθώς στο νησί τελούνταν τα λεγόμενα Καβείρια Μυστήρια, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών όπου βρέθηκε και περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης. Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο, λίγο μετά την Παλαιόπολη. Τα μνημεία είναι σχετικά καλοδιατηρημένα, δεν απαιτείται εισιτήριο και πρόκειται για μια πολύ ωραία βόλτα.

Πύργοι Γκατιλούζι: Απομεινάρια της γενουάτικης κυριαρχίας, οι πύργοι αυτοί αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα του νησιού.

Η Χώρα: Η Χώρα της Σαμοθράκης αξίζει οπωσδήποτε και μία και δύο και τρεις επισκέψεις. Περιπλανηθείτε στα όμορφα σοκάκια της και απολαύστε την υπέροχη θέα. Υπάρχει, φυσικά, και ένα κάστρο στην κορφή του οικισμού, κλειστό όμως για το κοινό για λόγους ασφαλείας.

Χώρα

Φαγητό, γλυκό, ποτό

Το πιο διαδεδομένο φαγητό, το οποίο θα βρείτε σε όλες τις πιθανές παραλλαγές είναι βεβαίως το κατσίκι. Το καλύτερο κατσίκι το δοκιμάσαμε στον Προφήτη Ηλία, στη νότια πλευρά του νησιού, όπου εκτός από εξαιρετικό φαγητό απολαύσαμε και υπέροχη θέα. Καλό φαγητό θα βρείτε και στις Καρυδιές, μια ταβέρνα στην Άνω Μεριά, στις ταβέρνες στο δρόμο από τα Θέρμα στη Γριά Βάθρα αλλά και στη Χώρα. Για κάτι διαφορετικό, υπάρχουν πάντα οι ομελέτες στη «Γέφυρα του Φονιά» και η εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα και το σπιτικό φαγητό στο «Λημέρι» στους Άνω Καρυώτες. Να πάτε, κατά το ηλιοβασίλεμα και δε θα το μετανιώσετε!

Για γλυκό και καφέ ο «Λευκός πύργος» στη Χώρα είναι ό,τι πρέπει. Φρέσκα γλυκά, σπιτική λεμονάδα και ο απαραίτητος ελληνικός! Για ποτάκι, αν είστε στη Χώρα, επιλέξτε κάποιο από τα μπαράκια με θέα το πέλαγος. Αν είστε στα Θέρμα, στο καφενείο της πλατείας ή στα παγκάκια με τη νεολαία! Στο beach bar της παραλίας των Θέρμων, μπορεί να πετύχετε βραδιές με ζωντανή μουσική! Αν βράζει το αίμα σας, μην ξεχάσετε να πάτε για το τελευταίο ποτό της βραδιάς σας στο… Κάφτερ!

Παρατηρήσεις

 • Όπως σας έχουμε ήδη πει, οι σαγιονάρες δεν ενδείκνυνται για αναβάσεις στις βάθρες. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια-πέδιλα πεζοπορίας.
 • Καλό θα είναι να αποφύγετε και τις πολύ δύσκολες διαδρομές προς τις βάθρες. Μην υπερβάλλετε, είναι πολύ εύκολο να γίνει κάποιο σοβαρό ατύχημα.
 • Στις παραλίες του νησιού, θα δείτε και ταμπέλες, να αποφεύγετε να παρκάρετε κάτω από δέντρα! Αν φυσικά δε θέλετε να βρείτε κάποιο κατσίκι σκαρφαλωμένο στο αυτοκίνητό σας.
 • Να είστε προετοιμασμένοι, στο νησί ο γυμνισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Κανείς δε θα σας πει τίποτα, προφανώς, εάν φοράτε το μαγιό σας, αλλά κι εσείς δε θα πρέπει να κάνετε παρατήρηση σε κάποιον που επέλεξε να μην το φοράει. Αν σας ενοχλεί ο γυμνισμός, τότε είστε σε λάθος νησί.

Παχιά Άμμος

Χρήσιμες Πληροφορίες

2 σχόλια για την ανάρτηση “Σαμοθράκη, το νησί του Φεγγαριού

 1. Αυτό είναι ακριβώς που χρειαζόμουνα.
  Και το βρήκα με μιααπλή αναζήτηση στη λέξη
  στο Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.