Η Επίδαυρος είναι μια παρεξηγημένη πόλη, αφού όταν λες Επίδαυρος σου έρχεται στο μυαλό το θέατρο και μόνο αυτό. Θα πείτε βέβαια με τη σειρά σας ότι και εμείς για το θέατρο κατεβήκαμε μέχρι εκεί και αξιωθήκαμε να γράψουμε κάτι. Τόσα χρόνια που πηγαίνουμε τις εκδρομές μας στην Πελοπόννησο δε σταματήσαμε ποτέ για ένα μπανάκι ή ένα καφεδάκι. Ώρα λοιπόν για μια ημερήσια εκδρομή εδώ κοντά!

Δείτε το χάρτη της περιοχής σε μεγαλύτερο μέγεθος

Πρόσβαση

Υπάρχουν τρεις σύγχρονοι οικισμοί με συστατικό τους την Επίδαυρο. Απέχουν 130-140 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 30-40 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Υπάρχουν ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια καθημερινά και από τις δύο αυτές πόλεις, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου Επιδαύρου, το καλοκαίρι στα πλαίσια του Φεστιβάλ υπάρχει σύνδεση με Ferry της Αρχαίας Επιδαύρου με τον Πειραιά (!!). Τα τελευταία 2 χρόνια αυτή η επιλογή δεν υπήρχε, εκτός από συγκεκριμένες ιδιωτικές μίνι κρουαζιέρες.

Η Νέα Επίδαυρος είναι η πρώτη που συναντά ο επισκέπτης στο δρόμο από την Κόρινθο. Βρίσκεται στην ουσία πάνω στο δρόμο και εκτείνεται μέχρι και την παραλία, με ένα μικρό λιμανάκι. Απέχει 130 χιλιόμετρα από την Αθήνα και για να την προσεγγίσετε μετά τον Ισθμό ακολουθείτε τις ταμπέλες που οδηγούν στην Επίδαυρο. Αποκλείεται να μπερδευτείτε γιατί είναι μια ευθεία. Ο δρόμος είναι καλός αλλά έχει αρκετές στροφές σε κάνα δυο σημεία του.

Συνεχίζοντας στο δρόμο αυτό, μετά από 4-5 χιλιόμετρα υπάρχουν ταμπέλες που οδηγούν στην Αρχαία Επίδαυρο (ή εναλλακτικά στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου). Αν χάσετε την πρώτη έξοδο, η οποία είναι λίγο ξαφνική, μην ανησυχήσετε υπάρχει και δεύτερη λίγο παρακάτω. Η Αρχαία Επίδαυρος είναι χτισμένη στον κόλπο της Επιδαύρου και είναι πολύ όμορφο και γραφικό λιμανάκι, με πολλές ταβέρνες και καφετέριες.

Τέλος, η Άνω Επίδαυρος είναι ένα μικρό χωριουδάκι λίγο μετά τη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου για το Λυγουριό, 1-2 χιλιόμετρα μετά την Αρχαία Επίδαυρο.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Το Μεγάλο Θέατρο της Επιδαύρου (ή αλλιώς Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου) είναι ίσως το πιο γνωστό αρχαίο θέατρο της χώρας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Για πολλούς ηθοποιούς αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη τιμή να λάβουν μέρος σε παράσταση που διοργανώνεται στον συγκεκριμένο χώρο. Από την πλευρά του θεατή, η παρακολούθηση μίας παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι μία μυσταγωγία. Η ελαφρώς ανηφορική είσοδος, το θέατρο που ξεπροβάλλει μέσα από τα πεύκα, η περίφημη ακουστική, τα φώτα που ανάβουν λίγο πριν την έναρξη, ο έναστρος ουρανός και η αίσθηση του ταξιδιού στο χρόνο είναι εμπειρίες μοναδικές. Είτε πάει κανείς για πρώτη φορά είτε έχοντας πάει αρκετές φορές στο χώρο, η απόλαυση οξύνει τις αισθήσεις. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ξένους οι οποίοι είτε γνωρίζουν αρχαία ελληνικά είτε καθόλου, να απολαμβάνουν πραγματικά τις παραστάσεις. Παλιότερα στο χώρο παίζονταν μόνο αρχαία δράματα, τα τελευταία χρόνια όμως οι παραστάσεις έχουν εμπλουτιστεί σε μία προσπάθεια να ανοίξει το κοινό του Φεστιβάλ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται οδικώς. Το ΚΤΕΛ Αργολίδος έχει ειδικά δρομολόγια από την Αθήνα τις ημέρες των παραστάσεων. Εναλλακτικά, μπορεί να πάει κανείς με το αυτοκίνητό του από την επαρχιακή οδό Κορίνθου Επιδαύρου αν έρχεται από Αθήνα είτε μέσω Λυγουριού αν έρχεται από Ναύπλιο. Μία μίνι απόδραση για Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο ή στο Τολό, συνδυασμένη με παράσταση είναι το ιδανικό.

Εισιτήρια υπάρχουν για όλα τα βαλάντια, ανάλογα με τη θέση. Στις αριθμημένες θέσεις υπάρχει και μαξιλαράκι, αν επιλέξετε είτε το άνω διάζωμα είτε τις μη αριθμημένες, θυμηθείτε να φέρετε μαζί σας κάποιο μαξιλαράκι. Φορέστε χαμηλά παπούτσια, ειδικά οι κυρίες, καθότι τα τακούνια απαγορεύονται γιατί κάνουν ζημιά στο μάρμαρο. Πάρτε καλού-κακού μία ζακέτα, κάποια βράδια μπορεί να έχει λίγη ψύχρα. Καλό είναι σε τέτοιες παραστάσεις να σεβόμαστε το χώρο και τις σχετικές οδηγίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος του εισιτηρίου και να ακολουθούμε τις παροτρύνσεις των ταξιθεατών.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στον οικισμό της Αρχαίας Επιδαύρου, δίπλα στο λιμανάκι. Αν τη μέρα που θα πάτε έχει παράσταση, τότε πρέπει να παρκάρετε στο λιμάνι και να περπατήσετε 10 λεπτά σε ένα χωμάτινο μονοπάτι για να προσεγγίσετε το θέατρο. Αν δεν έχει παράσταση τότε μπορείτε από τη πίσω μεριά να προσεγγίσετε το θέατρο με το αυτοκίνητο ακόμα πιο κοντά.

Το θέατρο είναι, όπως λέει και το όνομα του, μικρό! Χωράει περίπου 800 θεατές, υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση σε ΑΜΕΑ ενώ υπάρχουν σε όλες τις θέσεις μαξιλαράκια για τους θεατές (τουλάχιστον στην παράσταση που πήγαμε εμείς!). Το κακό είναι ότι η είσοδος/έξοδος των θεατών γίνεται μέσα από τη σκηνή, οπότε αν δεν σας αρέσει η παράσταση δεν μπορείτε να φύγετε!

Tips

  • Μια εναλλακτική ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα με μπάνιο σε μια παραλία γύρω από την Αρχαία Επίδαυρο (ή σε κάποιο από τα χωρία στο δρόμο π.χ. Λουτρά Ωραίας Ελένης, Ίσθμια), φαγητό και καφέ στο λιμανάκι και το απόγευμα επίσκεψη στα αρχαία θέατρα (με ή χωρίς παράσταση).
  • Κάθε χρόνο δίνονται αρκετές παραστάσεις με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ Αθηνών. Ελέγχετε την ιστοσελίδα του για να εντοπίσετε την παράσταση που σας ταιριάζει, καθώς υπάρχουν για όλα τα γούστα.


Φωτογραφίες από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.