Όταν ξεκίνησα να γράφω την ανάρτηση και κατέληξα στον τίτλο, σκέφτηκα ότι ίσως οι Τρελοτουρίστες φέρουν αντίρρηση, καθώς οι Σπέτσες είναι το ορμητήριό τους. Εντούτοις θεωρώ ότι ο τίτλος αρχοντική ταιριάζει λίγο περισσότερο στην Ύδρα, καθώς αυτό είναι ένα στοιχείο που ξεχωρίζει. Βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο και κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Το νησί ξεχωρίζει για τα αρχοντικά του και τα καθαρά νερά.

Μετάβαση

Η Ύδρα συνδέεται με συχνά δρομολόγια με τον Πειραιά, τον Πόρο και τις Σπέτσες. Απέχει περίπου 2 ώρες με το δελφίνι ή τα νέου τύπου ταχύπλοα πλοία. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε οδικώς στο Μετόχι στην Πελοπόννησο, που είναι κοντά στην Ερμιόνη και από εκεί να μεταβείτε στην Ύδρα με θαλάσσιο ταξί ή καραβάκι.


View Ύδρα in a larger map

Διαμονή

Τα περισσότερα καταλύματα βρίσκονται στο λιμάνι της Ύδρας όπου και ο ομώνυμος οικισμός και έδρα του δήμου. Άλλα καταλύματα βρίσκονται διάσπαρτα σε μικρότερους οικισμούς ή κολπίσκους του νησιού. Το νησί διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, αρκετά εκ των οποίων είναι υψηλού επιπέδου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ύδρα για χρόνια θεωρούνταν κοσμικός προορισμός, ενώ τοπία της εμφανίζονται σε αρκετές ελληνικές ταινίες της χρυσής εποχής.

DSCN8455
Άποψη του λιμανιού της Ύδρας

Μετακίνηση

Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα στην Ύδρα είναι η έλλειψη οχημάτων. Στους δρόμους απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, πλην ορισμένων του δήμου. Η μετακίνηση γίνεται με τα πόδια και με γαϊδουράκια, τα οποία μπορεί κανείς να τα βρει στο λιμάνι. Για την μετάβαση στις παραλίες, μπορεί κανείς να πάει με καραβάκι. Υπάρχουν καραβάκια που κάνουν προγραμματισμένα δρομολόγια και κοστίζουν λιγότερο (ενδεικτικές τιμές 2013 €3 ευρώ για Καμίνι, €6 για Μπίστι, €7,5 για Άγιο Νικόλαο) και θαλάσσια ταξί που κοστίζουν περισσότερο, αλλά συμφέρουν αν η παρέα είναι μεγάλη. Τα καραβάκια αυτά ξεκινάνε μπροστά από την Μητρόπολη στο λιμάνι.
DSCN8421
Τα μεταφορικά μέσα του νησιού

Αξιοθέατα – παραλίες

Το λιμάνι της Ύδρας περιβάλλεται από έναν οικισμό χτισμένο αμφιθεατρικά. Στην είσοδο του λιμανιού βλέπει κανείς και από τις δύο πλευρές να προεξέχουν κανόνια, κατάλοιπο της τουρκοκρατίας και της εποχής των ναυτικών. Το επόμενο που διακρίνει κανείς είναι αρχοντικά που βρίσκονται περιμετρικά του λιμανιού και τα πολλά σκάφη που είναι συνήθως αγκυροβολημένα. Επί του λιμανιού βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο, το Λιμεναρχείο, το ρολόι, τα Κανόνια και άλλα όμορφα κτήρια. Αφεθείτε να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της πόλης και θα ανακαλύψουμε όμορφα αρχοντικά και σπίτια, κρυμμένες πλατείες με αγάλματα και άλλα. Αν έχετε όρεξη, ανεβείτε σε έναν από τους κοντινούς, απότομους λόφους, για να απολαύσετε τη θέα.

DSCN8514
Η απέναντι πλευρά του λιμανιού της Ύδρας

Όπως βρίσκεται κανείς στο λιμάνι κοιτώντας τη θάλασσα, βλέπει έναν παραλιακό δρόμο στα αριστερά του. Αν ακολουθήσει κανείς το δρόμο, μετά από 20 περίπου λεπτά ομαλό ποδαρόδρομο, βρίσκεται στην παραλία Μανδράκι. Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με οργανωμένη παραλία, καθώς εκεί βρίσκεται ομώνυμο ξενοδοχείο και beach bar. Λίγο πριν βρίσκεται και μια συμπαθητική ψαροταβέρνα με συνήθως φρέσκο ψάρι και καλές τιμές.

Επιστρέφοντας στο λιμάνι, κινούμαστε αυτή τη φορά προς τα αριστερά. Αμέσως μετά τα Κανόνια και τον Όμιλο, βρίσκει κανείς την παραλία Σπηλιά. Στην ουσία πρόκειται για βράχια, από τα οποία μπορεί κανείς να βουτήξει. Η σπηλιά δεν συνιστάται να την επισκεφτεί κανείς, καθώς οι κυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται η Υδρονέτα, η οποία προσφέρεται επίσης για βουτιές.

DSCN8531
Το ηλιοβασίλεμα από την Υδρονέτα

Συνεχίζοντας τον παραλιακό δρόμο, περίπου 15′ από το λιμάνι, συναντάμε το Μεγάλο Καμίνι. Πρόκειται για οικισμό με μία τουλάχιστον καλή ψαροταβέρνα. Στην άκρη του, βρίσκεται το Μικρό Καμίνι ή Καστέλο, με ομώνυμο beach bar. Επόμενη παραλία που συναντάει κανείς είναι ο Βλυχός και οι Πλάκες Βλυχού. Για όσους δε θέλουν να κάνουν πεζοπορία μέσα στον ήλιο, τα μέρη αυτά είναι επισκέψιμα και με καραβάκια.

Στην άκρη του νησιού, το οποίο είναι πευκόφυτο, βρίσκονται δύο όμορφες παραλίες, το Μπίστι και ο Άγιος Νικόλαος. Και οι δύο έχουν ξαπλώστρες και beach bar με τα βασικά – νερά, καφέδες, χυμούς και κάποια σνακς. Είναι σχετικά ήρεμες παραλίες και οι δύο και διαφέρουν από τις υπόλοιπες της Ύδρας.

DSCN8571
Η παραλία Μπίστι

Όσοι διαθέτουν σκάφος, μπορούν να βρουν μικρότερες και πιο απομονωμένες παραλίες. Το νησί αποτελεί προορισμό για πολλά μικρότερα και μεγαλύτερα σκάφη παντός τύπου, λόγω της εγγύτητας στον Πειραιά και την Πελοπόννησο.

DSCN8605
Το φεγγάρι όπως φαίνεται πίσω από το βουνό με φόντο τον Όμιλο και το λιμάνι της Ύδρας

Το μεγάλο γεγονός κάθε καλοκαιριού για την Ύδρα είναι τα Μιαούλεια. Πρόκειται για τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Ναύαρχου της Επαναστάσεως Ανδρέα Μιαούλη. Γίνονται προς το τέλος Ιουνίου κάθε χρόνο. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας. Εκείνες τις ημέρες στο νησί γίνεται κυριολεκτικά χαμός, είναι μια εκδήλωση την οποία αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.

Διασκέδαση – Φαγητό

Η πόλη της Ύδρας έχει αρκετά καφέ και εστιατόρια. Επί του λιμανιού μπορεί κανείς να βρει ό,τι θέλει. Για καφέ και πρωινό θα πρότεινα τα καφέ που βρίσκονται λίγο πιο δίπλα στο σημείο που πιάνουν τα καράβια. Είναι η “πασαρέλα” της Ύδρας, καθώς κόσμος πάει κι έρχεται. Για φαγητό, προτεινόμενες είναι οι ταβέρνες που βρίσκονται μέσα στα στενά, όπως η Ξερή Ελιά ή η Όστρια με την αεικίνητη σερβιτόρα. Για ποτό προτιμήστε την απέναντι πλευρά του λιμανιού. Ωραίο σημείο να δει κανείς το ηλιοβασίλεμα ή και να αράξει, κάνοντας βουτιές, είναι η Υδρονέτα. Καλή επιλογή που χρειάζεται βελτίωση είναι και το Sunset.

Καλή ταβέρνα είναι επίσης αυτή που βρίσκεται στο Μανδράκι, καθώς και αυτή που είναι αριστερά του λιμανιού στο Μεγάλο Καμίνι. Οι τιμές στο νησί είναι ελαφρώς τσιμπημένες, χωρίς αυτό να τις κάνει απαγορευτικές. Στο νησί διοργανώνονται συχνά γάμοι, οπότε αν προσκληθείτε ποτέ μη χάσετε την ευκαιρία!

Χρήσιμα links

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Ύδρα, η αρχόντισσα του Σαρωνικού

  1. Η Υδρα είναι παραμυθενιο νησί και ίδανικό για ΣΚ αφού ειναι δίπλα στην Αττική. ΑΥτη τη βδομαδα τρεχει και ενας διαγωνισμος στο Facebook που δινει δώρο 3ημερο για 4 άτομα στο ξενοδοχειο LETO HYDRA που ειναι φαντασικο. ελπιζω να το κερδισω γιατι ειναι υπεροχο νησι αλλα λιγο ακριβο για να παω ε΄τσι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.