Το ανατολικό τμήμα της Ισλανδίας είναι το τμήμα εκείνο με τα λιγότερα εντυπωσιακά αξιοθέατα αλλά έχει και αυτό το δικό χαρακτήρα. Γραφικά ψαροχώρια, απομακρυσμένα αγροκτήματα και απέραντα φιόρδ συνθέτουν το σκηνικό της περιοχής.

Δείτε το χάρτη σε μεγαλύτερη ανάλυση

Μετάβαση

Η Ισλανδία δε διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο. Οπότε αν φτάσετε στο Reykjavik, η μετάβαση σας στην ανατολική πλευρά της χώρας, θα πρέπει να γίνει με αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε. Βέβαια, στο λιμάνι των ανατολικών φιόρδ, στο Seyðisfjörður, φτάνει το πλοίο που συνδέει τη Δανία με την Ισλανδία και τα Νησιά Φερόε. Οπότε, αν για κάποιο λόγο, επιλέξετε τη θαλάσσια οδό για να ταξιδέψετε, τότε το ανατολικό τμήμα του νησιού είναι το πρώτο που θα αντικρίσετε.

Αξιοθέατα

Το οδικό δίκτυο της περιοχής αποτελείται, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, από ασφαλτοστρωμένους δρόμους με μια μόνο λωρίδα ανά κατεύθυνση. Το γεγονός αυτό ειδικά στην περιοχής των φιόρδ μπορεί να κάνει την οδήγηση αρκετά κουραστική, πόσο δε μάλλον σε συνδυασμό με την ομίχλη που πέφτει αρκετά εύκολα ειδικά όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο. Για αυτό, αν οδηγείτε και θέλετε να υπολογίσετε τη χρονική διάρκεια του ταξιδιού, μη βασίζεστε μόνο στις χιλιομετρικές αποστάσεις αλλά να λαμβάνετε υπόψη σας το πλήρες πακέτο.

Hofn

Βέβαια, λόγω της δυσκολίας του δρόμου και της ταλαιπωρίας των οδηγών, υπάρχουν σε τακτά διαστήματα, τραπεζάκια και καρέκλες στην άκρη του δρόμου για να ξαποστάσετε. Σε ένα από αυτά λίγο έξω από το Djúpivogur, σταματήσαμε και κάναμε πικ νικ με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Στη διαδρομή από τη νότια πλευρά του νησιού προς τα ανατολικά φιόρδ κάναμε επίσης στάσεις στις εξής πόλεις:

Seyðisfjörður: Το λιμάνι της περιοχής. Αν εξαιρέσετε βέβαια το σημείο που δένει το πλοίο της γραμμής και κανά δυο ακόμα κτίρια, όλο το υπόλοιπο χωριό (γιατί χωριό είναι με 600 κατοίκους) είναι ένα παραδοσιακό ισλανδικό ψαροχώρι με τα ξύλινα πολύχρωμα σπιτάκια και την κατάλευκη εκκλησία στο κέντρο. Διαθέτει και κάμπινγκ.

Egilsstaðir: H μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Ισλανδίας, με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 2000 κατοίκους. Διαθέτει αεροδρόμιο, για εσωτερικές βέβαια πτήσεις, νοσοκομείο καθώς και ότι μπορείτε να χρειαστείτε αλλά δεν έχει κάποιο άλλο ιδιαίτερο αξιοθέατο. Η αίσθηση που είχαμε καθώς τη διασχίσαμε με το αυτοκίνητο ήταν ότι μοιάζει πιο πολύ με πολλά μαγαζιά χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, παρά με οργανωμένη πόλη.

Eskifjörður: Αποτελούσε τον τελικό μας προορισμό στη βόλτα μας στα ανατολικά φιόρδ. Είναι ένα πολυ όμορφο ψαροχώρι χτισμένο στην άκρη ενός φιορδ με το βουνό Hólmatindur να δεσπόζει απο πίσω και πολλούς μικρούς καταρράκτες να ακούγονται τη νύχτα καθώς κυλάνε μέσα σε απόλυτη ησυχία. Η βόλτα στην παραλία το σούρουπο ήταν το κατάλληλο χαλαρωμα μετά από τη επίπονη οδήγηση στα φιορδ.

Breiðdalsvík: Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά είναι ένα τυπικό δείγμα οικισμού στην περιοχή. Μια πολύ μικρή παραθαλάσσια κοινότητα 130 κατοίκων, την πλειοψηφία των οποίων πρέπει να συναντήσαμε στη μια ώρα που σταματήσαμε για ένα καφέ και μια βόλτα για να ξεπιαστούμε. Στην καφετερία του χωρίου, σε μια υπαίθρια αγορά και σε μια παιδική χαρά που τα περισσότερα από τα παιχνίδια είχαν «άρωμα» από τους βίκινγκς… Εντύπωση μας έκαναν και κάποιες εικαστικές παρεμβάσεις με βαμμένες μπάλες από σανό.

Hofn: Δεν ανήκει τόσο στα ανατολικά φιόρδ αλλά στη Νότια Ισλανδία. Παρόλα αυτά, ήταν η πρώτη πόλη που συναντήσαμε στην πορεία μας από την παγωμένη λίμνη προς τα ανατολικά. Είναι ένα πολύ όμορφο και γραφικό λιμανάκι με 1500 περίπου κατοίκους, αρκετά μεγάλο για να έχει αεροδρόμιο αλλά και βιομηχανικά κτίρια στην είσοδο του, τα οποία υποστηρίζουν την αλιεία της περιοχής. Έχει επίσης και ένα μουσείο που αφορά του παγετώνες αλλά δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε…

Eskifjordur

Διαμονή

Για τη διαμονή μας επιλέξαμε να μείνουμε σε ένα από τα χωριουδάκια της περιοχής και όχι στις δύο κεντρικές πόλεις. Ψάχνοντας ανακαλύψαμε το Mjoeyri Guesthouse, στο Eskifjörður και δεν απογοητευτήκαμε καθόλου. Το πανδοχείο βρισκόταν στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου ενός φιορδ, λίγο έξω από το χωριουδάκι του. Μας υποδέχτηκε ένα φιλόξενο ζευγάρι με τα παιδιά τους. Το δωμάτιο ήταν πολυ άνετο και ζεστό ενώ στην αυλή υπήρχε και μια παλιά βάρκα που είχε μετατραπεί σε τζακούζι για τους θαραλλέους. Στον κήπο του είχε βρει καταφύγιο και μια τραυματισμένη αρκτική αλεπού! Το δίκλινο κόστιζε 11600 ISK μαζί με πρωινο

Φαγητό

Έπειτα από τη συμβουλή των ιδιοκτητών του πανδοχείου, δειπνήσαμε σε ένα τα εστιατόρια του χωριού, το Randulffs-sjohus (που σημαίνει το σπίτι του Randulff στην ακτή). Πρόκεται για ένα παλιό σπίτι ψαράδων χτισμένο το 1890, το οποίο εγκαταλείφθηκε το 1930 καθώς για μια περίοδο εξαφανίστηκαν οι ρέγγες. Το σπίτι έμεινε κλειστό μέχρι το 2005, οπότε και ανακαινίστηκε και έγινε εστιατόριο, ενώ στη σοφίτα φιλοξενεί ένα ναυτικό μουσείο. Γευτήκαμε αρκετές τοπικές λιχουδιές, με έμφαση στα ψαρικά, και πληρώσαμε 11050 ISK.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Στο τέλος του Ιουλίου διοργανώνεται στο Hofn φεστιβάλ αστακού!

2 σχόλια για την ανάρτηση “Τα ανατολικά φιόρδ της Ισλανδίας

  1. H τρέχουσα ισοτιμία είναι 1000 ISK = 6.31 EUR. Οπότε το δωμάτιο κόστισε 73€ και το φαγητο 70€.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.