Εκδρομή στο Stonehenge

Το Stonehenge είναι ένα προϊστορικό μνημείο που βρίσκεται στο Wiltshire της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Χτίστηκε ανάμεσα στο 3100π.Χ. και 2000π.Χ και ολοκληρώθηκε σε 3 φάσεις.

DSCN7014

Ο πιο εύκολος τρόπος για να επισκεφθεί κάποιος το Stonehenge είναι να πάει με το αυτοκίνητο. Η τοποθεσία βρίσκεται περίπου μιαμιση ώρα νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Αν ο επισκέτης διαλέξει να πάει με το τραίνο θα ταλαιπωρηθεί πολύ μιας και ο κοντινότερος σταθμός είναι το Salisbury που βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα μακριά. Το τραίνο ξεκινάει στο Waterloo Station και κάνει περίπου μιαμιση ώρα. Μετά θα πρέπει να πάρετε ταξί το οποίο θα στοιχίσει αρκετά χρήματα ή το τοπικό λεωφιρείο το οποίο δεν έχει και πάρα πολύ συχνά δρομολόγια. Ενας άλλος τρόπος είναι με λεωφορείο το οποίο ξεκινά από τον Victoria Coach Station και κάνει περίπου 2 ώρες. Η κοντινότερη στάση είναι το Amesbury που απέχει περίπου 3.5 χιλιόμετρα και οι περισσότεροι περπατάνε μέχρι το Stonehenge.

DSCN6980

Η είσοδος κοστίζει 8 λίρες και το μνημείο είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 9.30πμ μέχρι τις 6μμ το καλοκαιρι (Μάρτιο-Οκτωβριο) και από τις 9.30πμ μέχρι τις 4μμ το χειμώνα. Οι επισκέπτες δε μπορούν να περπατήσουν ανάμεσα στις πέτρες ή να τις αγγίξουν, παρά να τις δουν από μακριά. Ετσι στην πραγματικότητα ο επισκέπτης δε βλέπει τίποτα περισσότερο από αυτό που φαίνεται και έξω από τα συρματοπλέγματα που οριοθετούν το μνημείο.

DSCN6983

Το Stonehenge μάλλον ήταν τόπος λατρείας στον οποίο είτε γίνονταν και ανθρωποθυσίες είτε πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες, γιατί πολύ κοντά τσο σημερινό μνημείο βρέθηκε μετά από ανασκαφές ένα νεκροταφείο. Το σημαντικότερο θέμα σχετικά με το Stonehenge και αυτό που το έχει κάνει τόσο διάσημο και έχει αναπτύξει τόσες θεωρίες γύρω από αυτό είναι ότι δεν βρεθεί γραπτό κείμενο που να περιγράφει το πως χτίστηκε το μνημείο και το που και πως χρησιμοποιούνταν. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή που έγραψα παράπάνω ότι δηλαδή ήταν τόπος θρηκευτικής λατρείας. Εκτός από τόπος λατρείας το Stonehenge ήταν έτσι σχεδιασμένο που είχε και ένα ουράνιο παρατηρητήριο για τη πρόβλεψη εκκλειψεων, ισημεριών και άλλων φαινομένων που ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τις τότε θρησκείες. Το ότι οι πέτρες ζυγιζουν αρκετούς τόνους έχει κάνει καποιους να πιστεύουν ότι το μνημείο δε χτίστηκε από ανθρώπους, αλλά από έναν άλλο πολιτισμό που επισκέφθηκε τη Γη. Οι πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι οι πέτρες του εσωτερικού κύκλου μεταφέρθηκαν στο Stonehenge από το Βόρειο Pembrokeshire της Ουαλίας, μία τοποθεσία που βρίσκεται 220km μακριά.

DSCN6975

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.