Η Bologna, είναι η πρωτεύουσα της Emilia-Romagna και με πληθυσμό περίπου 375000, είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες πόλεις της Ιταλίας. Είναι διάσημη για την κουζίνα αλλά και για το πανεπιστήμιό της, το οποίο είναι το αρχαιότερο του κόσμου, με έτος ίδρυσης το 1088.


Δείτε το χάρτη σε μεγαλύτερη ανάλυση

Μετάβαση

Διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της περιοχής, το Aeroporto Guglielmo Marconi, το οποίο συνδέεται με την Ελλάδα, με πτήσεις με ανταπόκριση. Το αεροδρόμιο είναι πολύ κοντά στην πόλη και το ταξί προς την πόλη κοστίζει γύρω στα 15-20€. Επίσης, από το αεροδρόμιο υπάρχει σύνδεση με λεωφορείο express με το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, από τις 5 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, και το εισιτήριο κοστίζει 6€.

Αξιοθέατα

Κεντρικό σημείο της πόλης και σημείο συγκέντρωσης τουριστών και ντόπιων αποτελούν η μεγαλύτερη πλατεία (Piazza Maggiore) και η πλατεία του Ποσειδώνα (Piazza Nettuno), στο κέντρο της οποίας βρίσκεται και το σιντριβάνι του Ποσειδώνα.

Παραπλεύρως των δύο πλατειών βρίσκονται μπόλικα παλάτια (Palazzo di Re Enzo, Palazzo del Podesta, Palazzo dei Bianchi, Palazzo Marescalchi και Palazzo d’Accursio) και εκκλησίες με μεγαλύτερη από όλες τη Βασιλική του Αγίου Πετρονίου (San Petronio Basilica), η οποία είναι χτισμένη προς τιμή του προστάτη Αγίου της πόλης και είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο. Τo πιο ενδιαφέρον από τα παλάτια είναι το Palazzo d’Accursio ή Palazzo Communale, πρώην δημαρχείο της πόλης, το οποίο πλέον φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις και στεγάζει το Μουσείο Morandi.

The Towers

Εκτός από τις εκκλησιές και τα παλάτια, το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι οι πύργοι της πόλης διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία, με κυριότερους του Δύο Πύργους, τον Πύργο του Asinelli και τον Πύργο της Garisenda. Ο πρώτος είναι ο ψηλότερος από τους δύο (και είναι μάλιστα και το ψηλότερο κτίριο σε όλοκληρη την πόλη, άρα αποκλείεται να τους χάσετε) αλλά ο δεύτερος έχει μια ελαφρά κλίση και για το λόγο αυτό μνημονεύεται και στην «Κόλαση» του Δάντη (επειδή έχεις την αίσθηση ότι θα πέσει επάνω σου, όταν κάθεσαι στη σκιά του).

Κάτι ακόμα ξεχωριστό για την Bologna είναι ότι ένα μεγάλος μέρος των πεζοδρομίων είναι στην πραγματικότητα στοές. Το συνολικό μήκος των στοών είναι κοντά στα 38 χιλιόμετρα ενώ στην Bologna βρίσκεται και μια από τις μεγαλύτερες στοές στον κόσμο (Portico of San Luca), που συνδέει μια από τις πύλης της πόλης με το Ναό της Παναγίας του Αγίου Λουκά, στα προάστια, σε μια διαδρομή 3,5 χιλιομέτρων.

Αξιοθέατο φυσικά αποτελεί και το πανεπιστήμιο της πόλης, το οποίο είναι το αρχαιότερο στον κόσμο καθώς ιδρύθηκε το 1088. Στην ευρύτερη περιοχή του πανεπιστημίου βρίσκονται και καμιά δεκαριά μουσεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, ανάλογα με τα γούστα του.

Φαγητό

Η Bologna είναι διάσημη για την κουζίνα της, με πιο γνωστή σπεσιαλιτέ την ομώνυμη σάλτσα για τα ζυμαρικά. Στην πόλη επίσης παράγονται διάφορα είδη κρασιού, ενώ, όπως και σε όλη την περιοχή της Emilia Romagna, μπορείτε να βρείτε διαφόρων ειδών ντόπια τυριά και αλλαντικά. Δυστυχώς, δεν δοκιμάσαμε την τοπική κουζίνα σε κάποιο εστιατόριο αλλά σίγουρα αν περιηγηθείτε για λίγο στην πόλη θα βρείτε κάποιο που θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον.

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Τα διαδικαστικά για τη μετάβαση στην Emilia Romagna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.