Ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες της Ελβετίας ως χώρα είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοί της μιλάνε αρκετές γλώσσες, ανάλογα με ποια χώρα συνορεύει το κάθε καντόνι. Ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά αναμειγνύονται δίνοντας ιδιαίτερους ήχους στους επισκέπτες της χώρας. Μία πόλη που καυχιέται ότι είναι διεθνής είναι η Βασιλεία. Η πόλη της Βασιλείας (Basel) βρίσκεται στο τριεθνές μεταξύ Ελβετίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, ενώ διαθέτει εμπορικό λιμάνι, καθώς την διασχίζει ο Ρήνος, ενώνοντάς την με το λιμάνι του Ρότερ νταμ. Μάλιστα, η Βασιλεία είναι χτισμένη στο σημείο όπου ο Ρήνος κάνει μια στροφή 90ο μοιρών, το λεγόμενο “γόνατο του Ρήνου” σύμφωνα με τη wikipedia. Ας περπατήσουμε σ’αυτή τη μικρή, όμορφη πόλη, την οποία ο επισκέπτης δε χρειάζεται παραπάνω από 2 μέρες για να την γυρίσει.

Μετάβαση

Η Βασιλεία εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg (ελβετική πόλη, γαλλική και γερμανική). Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος, την διαχείρισή του όμως έχουν από κοινού Γαλλία και Ελβετία. Από την στιγμή που η Ελβετία βρίσκεται κι αυτή στη συνθήκη Σένγκεν, οι διαδικασίες εισόδου-εξόδου είναι απλές. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να εξυπηρετηθεί από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, το οποίο απέχει περίπου 1 ώρα με το τρένο. Αν έρθετε μέσω Ζυρίχης, μαζί με το αεροπορικό εισιτήριο κλείστε κι αυτό του τρένου, η διαφορά τιμής συμφέρει!

Μετακίνηση

Παρά το μικρό μέγεθός της, η πόλη έχει αξιόλογο οδικό δίκτυο. Λεωφορεία και τραμ διασχίζουν την πόλη όλη τη μέρα, ενώ μικρά πλοιάρια κάνουν μίνι βόλτες στο Ρήνο. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης έχει δρομολόγια για πόλεις της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το κέντρο της πόλης είναι προσβάσιμο με τα πόδια, δε θα δυσκολευτείτε καθόλου στις μετακινήσεις σας. Ξεκινήστε από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βασιλείας και κατηφορίστε τους δρόμους που βγάζουν στο ποτάμι.

Αξιοθέατα

IMAGE_381
Αφού βγάλετε τις απαραίτητες φωτογραφίες στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, επόμενη στάση το κόκκινο δημαρχείο της Markplatz. Πριν μπείτε μέσα, περιηγηθείτε στην υπαίθρια αγορά.

IMAGE_405
Οι περισσότεροι δρόμοι του κέντρου είναι πλακόστρωτοι πεζόδρομοι. Κάθε φορά προτιμήστε και διαφορετική διαδρομή για να ανακαλύψετε μικρές πλατείες που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, όπως αυτή με το κοράκι και τη μαϊμού.

IMAGE_361
Μετά την πλατεία και το δημαρχείο, ο δρόμος βγάζει τον επισκέπτη στον ποταμό Ρήνο και στις γέφυρές του. Ένα πλωτό ποτάμι που διασχίζει μια πόλη είναι πάντα όμορφο θέαμα.

IMAGE_415
Οι Ελβετοί γενικότερα προσπαθούν να δώσουν χρώμα στην πόλη τους, εξού και η συγκεκριμένη τοιχογραφία με την ιστορία της ροκ μουσικής. Ακριβώς απέναντι έχει ένα καφέ, από τον πρώτο όροφο του οποίου μπορεί κανείς να απολαύσει το σύνολο της τοιχογραφίας.

Γενικότερα η πόλη δεν έχει πολλά αξιοθέατα. Κάποια πάρκα, η χριστουγεννιάτικη αγορά αν είστε εκείνη την εποχή του χρόνου, μικρότερα όμορφα κτίσματα και εκκλησίες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα αξιοθέατα. Όπως προείπα, η πόλη κατ’εμέ δεν είναι για περισσότερες από 2 ημέρες.

Φαγητό – διασκέδαση

Fondue
Όταν βρίσκεται κανείς στην Ελβετία ξέρει ότι θα δοκιμάσει κάποια συγκεκριμένα, κλασικά πράγματα. Σοκολάτες, σούπες, λουκάνικα και σνίτσελ, μπύρες, ψάρια από το Ρήνο. Εμείς επιλέξαμε το φοντύ – πρόκειται για λιωμένο τυρί στο οποίο “βαφτίζει” κανείς κομματάκια ψωμί πιασμένα με πηρούνα. Όσο για διασκέδαση, υπάρχουν ορισμένα μπαράκια τόσο στην πλατεία του δημαρχείου και τα γύρω στενά, όσο και στην απέναντι πλευρά της πόλης με το μεγάλο πάρκο και το λούνα παρκ.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.