Το Γαλαξείδι είναι από τις πιο γνωστές και όμορφες ναυτικές πόλεις της Ελλάδας. Τα παλιά αρχοντικά, το Ναυτικό Μουσείο, το λιμάνι και οι εκκλησίες μαρτυρούν τόσο τη ναυτική παράδοση όσο και την αρχοντιά. Το Γαλαξίδι είναι γνωστό και για ένα έθιμο που διοργανώνεται κάθε Καθαρά Δευτέρα, το αλευρομουτζούρωμα. Πρόκειται για μία παράδοση που κρατάει αιώνες. Την τελική του μορφή την πήρε πριν 200 χρόνια περίπου, καθώς αυτή τη μέρα οι ναυτικοί αποχαιρετούσαν με αυτή τη γιορτή την πόλη και τους δικούς τους πριν φύγουν για τα ταξίδια τους.

Το έθιμο είναι απλό, πρόκειται στην ουσία γι αλευροπόλεμο. Ο δήμος συνήθως μοιράζει αλεύρι στους συμμετέχοντες, οι οποίοι εξοπλίζονται με σχετικές στολές προστασίας, γυαλιά, σκουφάκια. Χρώμα στην τελετή δίνει το φούμο, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται ως πολεμοφόδιο. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν το σετ σε σχετικά χαμηλές τιμές – για παράδειγμα το 2013 το πλήρες σετ στολή – γυαλιά – σκουφάκι – μία σακούλα φούμο κόστιζε και ως €13. Αρκετός κόσμος συρρέει. Το λιμενικό, ο δήμος και η αστυνομία οριοθετούν την περιοχή που διεξάγεται ο αλευροπόλεμος, ο οποίος συνήθως ξεκινάει από την πλατεία Μάμα και συνεχίζει στην προβλήτα του λιμανιού. Όσοι βρίσκονται εντός ακτίνας, είναι υποψήφιοι γι αλεύρωμα! Αν κάποιος δε θέλει να συμμετάσχει αλλά μόνο να παρακολουθήσει, τότε η απέναντι πλευρά της προβλήτας του λιμανιού θεωρείται “πράσινη ζώνη”. Απαγορεύεται η χρήση άλλων μέσων για να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί. Ορισμένοι επιλέγουν να δουν τον αλευροπόλεμο από τη θάλασσα, πάνω σε βάρκες ή καραβάκια, ενώ το έθιμο είναι γνωστό και στο εξωτερικό, καθώς συναντήσαμε αρκετούς ξένους.

Φιλική συμβουλή: μην το επιχειρήσετε χωρίς την κατάλληλη ενδυμασία, αλλιώς κινδυνεύετε να βγάζετε αλεύρι από παντού για πολλές μέρες.

Μια μικρή γεύση για το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος στο βίντεο που ακολουθεί.

ΥΓ Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube/blogtravelsgr για να απολαμβάνετε ανάλογα ταξιδιωτικά βίντεο από διάφορα μέρη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.