Υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα τα οποία πολύ συχνά τα προσπερνάμε, είτε γιατί δε μας βγάζει ο δρόμος μας είτε γιατί απλώς είμαστε περαστικοί είτε πάλι γιατί απλώς δεν τα έχουμε σε εκτίμηση. Η Ναύπακτος ελπίζω να μην εμπίπτει σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή, όμορφη πόλη, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα που συνδυάζει βουνό, θάλασσα, ομορφιές, ζωντάνια και ιστορία. Είναι ιδανικό μέρος για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις όλες τις εποχές. Η ανάρτηση αυτή επικεντρώνεται στο τι μπορεί κανείς να κάνει στη Ναύπακτο αν πεταχτεί για ένα σαββατοκύριακο ή ακόμη και ένα τριήμερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το καλό είναι ότι μπορεί κανείς να επισκεφτεί την πόλη όλες τις εποχές, πάντα κάτι θα υπάρχει να κάνει.

Μετάβαση

Υπάρχουν δύο τρόποι να πάει κανείς στη Ναύπακτο αν έρχεται από Αθήνα. Ο πρώτος είναι από την Κορίνθου – Πατρών και απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα. Ο δρόμος, ως γνωστός, είναι από τους χειρότερους της Ελλάδας, αρκετά επικίνδυνος. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί. Λίγο πριν φτάσει κανείς στην Πάτρα, στρίβει για τη γέφυρα του Ρίου – Αντίρριου, πληρώνει το τσουχτερό αντίτιμο και σε περίπου 15′ φτάνει στη Ναύπακτο. Άλλος, εναλλακτικός δρόμος είναι μέσω Λιβαδειάς – Δελφών – Ιτέας. Ο δρόμος είναι επαρχιακός, τα χιλιόμετρα περισσότερα, η διαδρομή αρκετά πιο όμορφη. Ανάλογα με το χρόνο και τη διάθεση επιλέξτε ανάλογα! Αν έρχεστε από κεντρική Ελλάδα και πάνω, ασυζητητί θα πάτε μέσω Μπράλου, περνώντας από πραγματικά όμορφα μέρη. Η Ναύπακτος διοικητικά ανήκει στην Αιτωλοακαρνανία.

Διαμονή

Η Ναύπακτος διαθέτει αρκετά καταλύματα, είτε ξενοδοχεία είτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε σχετικά καλές τιμές. Λίγα από αυτά είναι γύρω από το λιμάνι, ορισμένα στην παλιά πόλη κάτω από το κάστρο, ενώ τα περισσότερα είναι στις παραλίες Γρίμποβο και Ψάνη – και οι δύο παραλίες σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο της Ναυπάκτου. Ανάλογα με την όρεξη διαλέγετε.

Αξιοθέατα

DSCN8245
Κέντρο της ζωής της πόλης και κύριο αξιοθέατο είναι το ενετικό λιμάνι. Ακόμη και να μη θέλετε να το επισκεφτείτε, είστε αναγκασμένοι καθώς ο κεντρικός δρόμος της πόλης περνάει κυκλικά γύρω από εκεί. Αφιερώστε λίγο χρόνο να επισκεφτείτε τα τείχη του και από τις δύο πλευρές καθώς και το πάρκο που είναι αφιερωμένο στον γνωστό ισπανό συγγραφέα Θερβάντες, άγαλμα του οποίου θα βρείτε όπως κοιτάτε τη θάλασσα στην αριστερή πλευρά. Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες πήρε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Έξω από τη Ναύπακτο το 1571 έγινε η περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων και των Τούρκων. Οι συνασπισμένες δυνάμεις του Πάπα, της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένοβας, των Ιπποτών της Μάλτας και άλλων κέρδισαν σ’αυτή τη ναυμαχία, μία από τις πιο γνωστές παγκοσμίως (ιταλικά Battaglia di Lepanto). Η Ναύπακτος έχει πλούσια ιστορία από τους αρχαϊκούς χρόνους ακόμη, αφού ήταν ένα από τα σημεία – περάσματα κατά την κάθοδο των Δωριέων.

DSCN8250
Πάνω από την πόλη δεσπόζει το κάστρο της Ναυπάκτου. Ανεβείτε για τη θέα και για να δείτε τα ακόμη και σήμερα διατηρημένα τριπλά τείχη της πόλης που ξεκινούν από το λιμάνι και καταλήγουν στο κάστρο. Κάτω ακριβώς από το κάστρο βρίσκονται δύο καφετέριες, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα συνοδεία ροφήματος ή και φαγητού.

Επιστρέφοντας στην πόλη, περιηγηθείτε στα στενά πέριξ του λιμανιού αλλά και στο πλακόστρωτο κομμάτι της παλιάς πόλης. Ανάμεσα στα κύρια αξιοθέατα είναι το “Στενοπάζαρο”, γνωστό παλιότερα και ως “οδός Μεζεδίων”, το Ρολόι της πόλης, κομμάτια του τείχους, παλιά αρχοντικά. Κάντε τη βόλτα σας και στις κοντινές παραλίες του Γρίμποβο και της Ψάνης, ρίχνοντας κλεφτιές ματιές στη θέα τόσο προς το λιμάνι της Ναυπάκτου και τη θάλασσα, όσο και προς την Πελοπόννησο και τη γέφυρα που ενώνει Ρίο και Αντίρριο. Ειδικά κάποια βράδια που η γέφυρα είναι φωτισμένη, η θέα είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη.

Φαγητό – διασκέδαση

DSCN8259
Αρκετά εστιατόρια βρίσκονται πέριξ του λιμανιού της πόλης. Για ψαρομεζέδες και ωραία ατμόσφαιρα προτείνω τον Πάπουλη, στο λιμάνι της Ναυπάκτου. Απολαύστε άφοβα τα πάντα και φυσικά σε τιμές επαρχίας. Για λίγο πιο ιδιαίτερους μεζέδες και τσιμπημένες τιμές, προτείνω το Ευ οίνος. Επί της κεντρικής πλατείας βρίσκεται μία ταβέρνα με κρεατικά, το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι του είναι πραγματικά καλά! Όπως παντού στην επαρχία, στο τέλος τα εστιατόρια κερνάνε και γλυκό.

Γα καφέ υπάρχουν αρκετές επιλογές. Στο λιμάνι υπάρχουν αρκετές καφετέριες, όπως και στα ενδιάμεσα στενά. Η θέα από τις καφετέριες του κάστρου είναι το κάτι άλλο. Εναλλακτικά, καφετέριες υπάρχουν αρκετές τόσο στην παραλία Γριμπόβου όσο και στην άλλη πλευρά, στην Ψάνη. Ό,τι κι αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι ότι δε χρειάζεται να κάνετε πολλές μετακινήσεις!

DSCN8296
Η Ναύπακτος είναι πόλη ζωντανή, ειδικά τα σαββατοκύριακα. Γύρω από το λιμάνι υπάρχουν μπαράκια που κρατάνε μέχρι αργά το βράδυ. Για club θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο παραπάνω, ενώ αν θέλετε κάτι σε μπουζούκια,  τότε θα βγείτε σε χωριά εκτός της πόλης.
DSCN8274
Αν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμη τη Ναύπακτο, σκεφτείτε το. Όσο για το καλοκαίρι, υπάρχουν επιπλέον χάρες που θα αναλυθούν σε ξεχωριστή ανάρτηση! Μέσα Οκτωβρίου γίνεται η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου – εμπειρία σίγουρα ξεχωριστή.

 

Χρήσιμα links

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Για Σαββατοκύριακο στη Ναύπακτο

  1. Όλο ανακρίβειες γράφετε Ο δρόμος είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.