Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα στη Νορβηγία είναι οι παλιές ξύλινες εκκλησίες – Stave Church στα αγγλικά, stavkyrkje στα νορβηγικά. Πρόκειται για κατασκευές που χρονολογούνται από την εποχή των Βίκινγκς, στις πρώτες απόπειρες εκχριστιανισμού των σκανδιναβικών φύλων. Έχουν ιδιαίτερη κατασκευή, ενώ ορισμένες από αυτές είναι χιλίων ετών! Απορίας άξιο είναι πώς διατηρείται κάτι από ξύλο τόσα πολλά χρόνια, όταν μάλιστα εκτίθεται καθημερινά στα καιρικά φαινόμενα. Ξύλινες εκκλησίες σώζονται και σε άλλες χώρες πλην της Νορβηγίας, όπως στην Πολωνία, τη Σουηδία και την Ισλανδία.

Στα πλαίσια ενός ταξιδιού που είχα κάνει στη Νορβηγία το 2010 επισκεφτήκαμε μία από τις πιο γνωστές και παλιές, την Lom Stave Church που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό στα κεντρικά της χώρας. Το χωριό δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο αξιοθέατο πλην της εκκλησίας. Η συγκεκριμένη εκκλησία, που είναι προσβάσιμη έναντι αντίτιμου, θεωρείται από τις παλιότερες ξύλινες εκκλησίες. Είναι σε σχήμα σταυρού, ενώ στο εσωτερικό απουσιάζουν οι κολώνες. Δυστυχώς στο εσωτερικό απαγορεύονται οι φωτογραφίες. Ο διάκοσμος είναι όλος ξύλινος και σκαλιστός, το ξύλο δίνει την αίσθηση του καμμένου λόγω των κατεργασιών για να γίνει πιο σκληρό και ανθεκτικό.

DSCN3544
Ο περίβολος είναι κι αυτός ξύλινος, ενώ μια πύλη οδηγεί στον εσωτερικό χώρο.

DSC01477
Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ναού είναι οι δράκοι που κάνουν την σύνδεση με τα παγανιστικά έθιμα της τότε εποχής. Ενδιαφέρουσα πρόσμιξη επιρροών.

DSCN3551
Η θέα προς το χωριό Lom με ήλιο και ουράνιο τόξο.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.