Η Ελβετία είναι γνώστη, ανάμεσα σε άλλα, ως η χώρα με τα ψηλά βουνά, τα χιόνια και τις λίμνες. Μέσα στα τοπία αυτά ξεπροβάλλουν μικρές ή μεγαλύτερες πόλεις που συνοδεύουν αρμονικά την ομορφιά του τοπίου. Η Λουκέρνη, που βρίσκεται στην κεντρική Ελβετία, ανήκει σ’αυτές τις μικρότερες όμορφες πόλεις. Την επισκέφτηκα το 2009 στα πλαίσια ημερήσιας εκδρομής από τη Βασιλεία – η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα. Ο κυριότερος τρόπος να την προσεγγίσει κανείς είναι το τρένο. Πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι αυτό της Ζυρίχης.

Αξιοθέατα

IMAGE_448

Η πόλη της Λουκέρνης (Lucerne ή Luzern στα γερμανικά καθώς ανήκει στο γερμανόφωνο κομμάτι της Ελβετίας) είναι χτισμένη στις όχθες της ομώνυμης (Vierwaldstättersee), ενώ τον ορίζοντά της περιβάλλουν τα βουνά Pilatus και Rigi των ελβετικών Άλπεων. Η παλιά πόλη της Λουκέρνης βρίσκεται στην άκρη του ποταμού Reuss. Ο συνδυασμός της λίμνης με τα ψηλά, χιονισμένα βουνά είναι από τα κυρίαρχα αξιοθέατα.

IMAGE_434

Το περισσότερο γνωστό αξιοθέατο της πόλης της Λουκέρνης είναι ίσως η παλιά ξύλινη σκεπαστή γέφυρα Kapellbrücke (Chapel Bridge) με τον ξύλινο πύργο Wasserturm που βρίσκεται περίπου στη μέση. Η γέφυρα χτίστηκε αρχικά τον 14ο αιώνα, ενώ κομμάτι της γέφυρας καταστράφηκε από πυρκαγιά. Στην σκεπή της γέφυρας από την εσωτερική μεριά βρίσκονται ωραίες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, αν και αρκετές καταστράφηκαν από την πυρκαγιά του 1993. Η γέφυρα και ο πύργος αποτελούσαν κομμάτι της οχύρωσης της πόλης. Βρίσκονται σε απόσταση 3′-4′ από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Διασχίζοντας τη γέφυρα φτάνει κανείς στην παλιά πόλη της Λουκέρνης. Χωρίς να έχει κάποιο αξιοθέατο που ξεχωρίζει, αξίζει κανείς να αφεθεί στα μικρά, γραφικά στενάκια, να πιει καφέ ή ζεστό κρασί σε κάποια από τις πλατείες και να χαζέψει τα όμορφα, χρωματιστά ξύλινα κτίσματα. Εκεί βρίσκονται και τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια. Απολαύστε ζεστή σοκολάτα, σούπα για ορεκτικό και λουκάνικα στο χέρι.

IMAGE_452

Καθώς περπατά κανείς στην παλιά πόλη, βλέπει να ξεχωρίζει η εκκλησία του αγίου Leodegar, λόγω όγκου και ύψους. Σταθείτε στα σκαλιά για φωτογραφίες ή αν θέλετε επισκεφτείτε το εσωτερικό της.

IMAGE_456

Κοντά στον ναό, δίπλα στην πλατεία Lowenplatz βρίσκεται ένα μικρό πάρκο που φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο άγαλμα, ή μάλλον σκάλισμα. Αναπαριστά ένα λιοντάρι που ψυχορραγεί και ονομάζεται Löwendenkmal. Η ανάγλυφη παράσταση έχει γίνει προς τιμήν των Ελβετών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης στο Παρίσι.

IMAGE_463

Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο διοργανώνονται εκδρομές με τρένο και οδοντωτό προς τα βουνά. Αν τυχόν βρεθείτε εκείνη την περίοδο, δοκιμάστε το. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε το τοπίο από ψηλά, τη φύση ανθισμένη. Αν έχετε χρόνο περιπλανηθείτε στο βουνό. Ποιος ξέρει, μπορεί σε κάποιο απομακρυσμένο βράχο να βρείτε και το λουλούδι – σύμβολο των ελβετικών Άλπεων, το εντελβάις.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.