Ευχάριστη και ολιγοήμερη εκδρομή μπορεί να χαρακτηριστεί μια επίσκεψη στην ανατολική Μακεδονία, πέριξ του όρου Φαλακρό, ιδιαίτερα για τους λάτρεις του σκι. Προσεγγίζει κανείς την περιοχή μέσω Εγνατίας οδού (Ε90) και στο ύψος της Καβάλας ακολουθεί την έξοδο προς Δράμα, η οποία απέχει μόλις 36 χλμ.


Προβολή Δράμα-Νευροκόπι-Φαλακρό σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Μέσα στην πόλη της Δράμας, ακολουθείστε την πορεία προς Κ. Νευροκόπι ή τελωνείο Εξοχής ή Βουλγαρία. Μια στάση στη Δράμα θα σας επιτρέψει να επισκεφθείτε το Δημοτικό Κήπο (τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, φιλοξενούσε την «Ονειρούπολη»). Καθώς και την Αγία Βαρβάρα, ένα κήπο με τρεχούμενα νερά, 500 μ. περίπου από το Δημοτικό κήπο, στο δρόμο προς Κ. Νευροκόπι.


Φωτογραφίες από την Ονειρούπολη Δράμας

Τι μπορείτε να δείτε και να επισκεφθείτε

Τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στη διαδρομή από Καβάλα προς Δράμα (δεν είχαμε χρόνο να το επισκεφτούμε).

Το σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη, στη διαδρομή από Δράμα προς Κ. Νευροκόπι, 23 χλμ από Δράμα. Πρόκειται για ένα σπήλαιο με υπόγειο ποτάμι το οποίο πηγάζει από το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου και έχει εξερευνηθεί κατά ένα μικρό του μέρος, με εξαίρετους σταλαγμίτες και λιγότερους σταλακτίτες.


Όρος Φαλακρό και χιονοδρομικό κέντρο

Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, στη διαδρομή από Δράμα προς Κ. Νευροκόπι μετά τη διασταύρωση προς το σπήλαιο Αγγίτη, γύρω στα 2 χλμ πριν το χωριό Γρανίτης. Ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο είναι πολύ καλός και στη βάση του λειτουργούν δύο σαλέ. Χρησιμοποιώντας τους αναβατήρες, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το τρίτο σαλέ, σε υψόμετρο 2.100 μ. όπου μπορεί να απολαύσει μία πανοραμική θέα της ευρύτερης περιοχής, από τον ποταμό Νέστο Β. και ΒΑ με τις μικρές τεχνητές λίμνες που δημιουργούνται, την πράσινη ομορφιά σ’ αυτή τη διαδρομή του Νέστου, τις χιονισμένες οροσειρές της Βουλγαρίας, τα ελληνικά χωριά βόρεια αλλά και τον κάμπο της Δράμας νότια, καθώς και την πανοραμική άποψη του χιονοδρομικού κέντρου. Επιστρέφοντας, μπορείτε να επισκεφτείτε το Βώλακα και να κλείσετε τον κύκλο μέσω του λεκανοπεδίου του Κ. Νευροκοπίου.


Φωτογραφίες από το σπήλαιο Αγγίτη

Την περιοχή Κάτω Νευροκοπίου (42 χλμ από Δράμα), με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες την περίοδο του χειμώνα και τις εξαιρετικές ομώνυμες πατάτες και τα φασόλια. Είναι ένα λεκανοπέδιο το οποίο, τις περισσότερες μέρες είναι καλυμμένο από ομίχλη, περιτριγυρισμένο από βουνά. Ανατολικότερα του δήμου, η περιοχή είναι σπάνιας ομορφιάς σε φυσικό περιβάλλον (Δάσος Ελάτειας, Παρθένο δάσος) και την διαρρέει ο ποταμός Νέστος, με τους παραποτάμους του. Ακουλουθήστε τη διαδρομή Κ. Νευροκόπι, Λιβαδάκι, Αχλαδιά, Μικροκλεισούρα (προς Βώλακα), Πέρασμα, Ποταμοί. Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτεί κανείς είναι η άνοιξη ή το φθινόπωρο, όπου τα χρώματα της φύσης μαζί με τα νερά των παραποτάμων, θα συνθέτουν έναν αλλιώτικο καμβά.

Πού μπορείτε να μείνετε

Εκτός από τη Δράμα, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχουν στο χωριό Γρανίτης, 31χλμ. από τη Δράμα προς Κ. Νευροκόπι, στο Βώλακα (προς το χιονοδρομικό κέντρο) και στο Κ. Νευροκόπι. Εμείς επιλέξαμε το ξενοδοχείο GRAND CHALET στο Γρανίτη, γιατί ήταν στο κέντρο της περιοχής που μας ενδιέφερε και μας εξυπηρετούσε ως ορμητήριο. Πρόκειται για μια μικρή σύγχρονη μονάδα που διαθέτει και SPA. Για ένα τετραήμερο (3 διανυκτερεύσεις) για δύο άτομα με πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) υπήρχε προσφορά για δύο άτομα 259€.

.
Ο Νέστος όπως φαίνεται από το Όρος Φαλακρό

Όπως αναφέραμε, η Καβάλα απέχει από τη Δράμα μόλις 36 χλμ. Επειδή ο καιρός ήταν καλός για εμάς (ηλιόλουστος), κατηφορίσαμε προς καβάλα, περπατήσαμε στην παραλία, ήπιαμε καφέ έξω στον ήλιο και απολαύσαμε το τσιπουράκι μας με τους εκλεκτούς μεζέδες στο μικρό λιμανάκι όπου και τα παλιά Δημοτικά σφαγεία (εγκαταλελειμμένα και αναξιοποίητα), στον ανατολικό παραλιακό δρόμο προς Ξάνθη.

Όταν η εκδρομή μας έφτασε στο τέλος της, προτιμήσαμε άλλη διαδρομή για επιστροφή, από Αλιστράτη (όπου και το ομώνυμο σπήλαιο) και μέσω Σερρών (όπου κάναμε στάση για καφέ και προφανώς για σερραϊκή μπουγάτσα, αλμυρή και γλυκιά, βγήκαμε στην έξοδο Ε79 της Εγνατίας (προς Προμαχώνα) και από κει στην Εγνατία.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.