Η Στερεά Ελλάδα έχει αρκετές κρυμμένες ομορφιές, προσβάσιμες σε κοντινή απόσταση από Αθήνα. Ευτυχώς κάποιες από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τουριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για ωραίες εκδρομές με χαμηλό κόστος. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο νομός Φωκίδας με πρωτεύουσα την Άμφισσα. Η Άμφισσα έχει το μειονέκτημα ότι βρίσκεται κοντά σε γνωστές τουριστικές περιοχές όπως είναι οι Δελφοί, η Αράχωβα και το Γαλαξίδι. Από την άλλη, αυτό μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα για ταξιδιώτες που αποζητούν την ησυχία τους αλλά και κάτι διαφορετικό. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα πράγματα που μπορεί να προσφέρει στον ταξιδιώτη μια εξόρμηση στην Άμφισσα και τη γύρω περιοχή.

IMAGE_930
Θέα από τη διαδρομή από Δελφούς προς Άμφισσα. Διακρίνεται το χωριό Χρισσό, ο κορινθιακός κόλπος και η Ιτέα καθώς και μέρος του Ελαιώνα της Άμφισσας

Προσεγγίζοντας κανείς την περιοχή από τους Δελφούς βλέπει μπροστά του την κατάφυτη με ελιές κοιλάδα της Άμφισσας με τα βουνά να την περιβάλλουν και στην άκρη τη θάλασσα και την Ιτέα. Η εικόνα είναι μαγική. Σταθείτε να βγάλετε φωτογραφίες και να απολαύσετε το Κρισαίο Πεδίο, τον Ελαιώνα της Άμφισσας.

Μετάβαση


Προβολή Fokida σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Η Άμφισσα απέχει από την Αθήνα περίπου 200 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο. Ο καλύτερος δρόμος είναι να στρίψει κανείς από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Κάστρου, να προσπεράσει τη Λιβαδειά, την Αράχωβα και τους Δελφούς και να προσεγγίσει την Άμφισσα. Για όσους έρχονται από Λαμία στο ύψος των Θερμοπυλών ακολουθούμε τις ταμπέλες για Μπράλο,περνώντας από όμορφα μέρη όπως η Γραβιά. Τέλος, για όσους έρχονται από Πάτρα και την υπόλοιπη Πελοπόννησο αφού περάσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, συνεχίζουν για Ναύπακτο, Γαλαξίδι και προσεγγίζουν την Άμφισσα μέσω Ιτέας.

Διαμονή

Η Άμφισσα δεν προσφέρει πολλά καταλύματα καλής ποιότητας, λόγω ελλιπούς τουριστικής ανάπτυξης. Στην πόλη, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει ένα ξενοδοχείο. Το επίνειο της, η Ιτέα, που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα μακριά διαθέτει περισσότερες επιλογές. Εναλλακτικά, υπάρχει το Δασικό Χωριό στο Προσήλιο στη θέση Καψίτσα, όπου βρίσκονται 21 ξύλινα σπιτάκια.

Αξιοθέατα

DSCN5602
Θέα από το κάστρο των Σαλώνων προς την Άμφισσα και την πεδιάδα. Διακρίνεται η διασταύρωση από Δελφούς προς Ιτέα.

Η πόλη της Άμφισσας είναι αρκετά μικρή και άνετη. Κύριο αξιοθέατο που δεσπόζει στην πόλη είναι το Κάστρο των Σαλώνων ή Κάστρο της Ωριάς. Σάλωνα ήταν ένα από τα ονόματα της Άμφισσας, προέρχεται πιθανότατα από παράφραση είτε της Θεσσαλονίκης είτε λόγω των αλωνιών. Στο κάστρο υπάρχουν υπολείμματα από Κυκλώπεια Τείχη, καθώς η περιοχή έχει ιστορία που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Οι κάτοικοι της περιοχής, λόγω της γειτνίασης με τους Δελφούς, είχαν εμπλακεί αρκετές φορές σε διαμάχες και “ιερούς πολέμους”. Ο κάμπος της Άμφισσας, γνωστός ως Ελαιώνας της Άμφισσας, είναι κατάφυτος με ελιές, τις περίφημες ελιές Άμφισσας. Ένα από τα καλύτερα σημεία για να απολαύσει το τοπίο προς την πόλη και τη γύρω περιοχή είναι σίγουρα το κάστρο.

Δίπλα στο Κάστρο των Σαλώνων βρίσκεται η παλιά συνοικία των βυρσοδεψών, η Χάρμαινα. Οι βυρσοδέψες (ή ταμπάκηδες) ήταν οι τεχνίτες που επεξεργάζονταν τα δέρματα παλιότερα. Η πόλη είχε παράδοση στην συγκεκριμένη κατεργασία. Η συνοικία έχει αναπαλαιωθεί και προσφέρεται για βόλτα και πολλές φωτογραφίες.

IMAG0032

Άλλα αξιοθέατα στην πόλη είναι το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο, όμορφοι μικροί ναοί όπως ο Βυζαντινός ναός του Σωτήρος, ο ναός του Αγίου Γεωργίου αλλά και ο μητροπολιτικός ναός στο κέντρο της πόλης με τις ωραίες τοιχογραφίες. Περπατώντας κανείς στην πόλη ανακαλύπτει αρκετά όμορφα διατηρητέα σπίτια, πετρόχτιστα ως επί το πλείστον.

Κοντινές εκδρομές

IMAGE_929
Θέα από το χωριό Χρισσό ή Κρίσα προς το Κρισαίο Πεδίο με τις ελιές Αμφίσσης.

Οι Δελφοί ανήκουν επίσης στον νομό Φωκίδας, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την Άμφισσα. Στο ενδιάμεσο της διαδρομής βρίσκεται το χωριό Χρισσό ή Κρίσα. Το χωριό προσφέρει πολύ θέα προς το Κρισαίο Πεδίο, όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα ο χώρος του Ιππόδρομου των Δελφών αλλά και στον Ελαιώνα της Άμφισσας. Το χωριό είναι αρκετά γραφικό και έχει ορισμένες ταβέρνες. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, αλλά και κομμάτι των τειχών της αρχαίας Κρίσας που περιβάλλουν νεότερο χριστιανικό ναό.

DSCN5630
Εκεί που ενώνεται η Ιτέα με την Κίρρα. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας

Η Ιτέα είναι το επίνειο της Άμφισσας, καθώς αποτελεί το κομμάτι της πεδιάδας που βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα και απέχει 13 χλμ. Δίπλα της βρίσκεται η Κίρρα, που αποτέλεσε ισχυρή πόλη κατά την αρχαιότητα, ενώ τώρα βρίσκεται στην ουσία ενωμένη με την Ιτέα. Στην Ιτέα βρίσκει κανείς αρκετά καταλύματα και ταβέρνες με θέα τον κόλπο της Ιτέας και τον Κορινθιακό Κόλπο.

Σε απόσταση περίπου 15 χλμ από την Ιτέα (30 περίπου χλμ από Άμφισσα) βρίσκεται το Γαλαξείδι ή Γαλαξίδι. Δε χρειάζεται να προσθέσει κανείς περισσότερα γι αυτό το όμορφο μέρος που έχει κρατήσει το χρώμα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Συνεχίζοντας τις διαδρομές μπορεί κανείς να φτάσει στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου, απ’όπου υδροδοτείται η Αθήνα και στο Λιδωρίκι.

DSCN5631
Το Δροσοχώρι σφηνωμένο ανάμεσα στα βράδια

Σε κοντινή απόσταση από την Άμφισσα βρίσκονται τα χωριά Σερνικάκι, Προσήλιο, Βίνιανη Φωκίδας, Ελαιώνας και Δροσοχώρι. Το Σερνικάκι, το Προσήλιο και το Δροσοχώρι λόγω σχετικού υψομετρικής διαφοράς προσφέρονται για φωτογραφίες. Ο Ελαιώνας φημίζεται για το καλό φαγητό.

IMAGE_971
Στο βάθος η χιονισμένη Γκιώνα

Ο νομός της Άμφισσας είναι ένας από τους πιο ορεινούς νομούς της χώρας. Τα όρη Γκιώνα (ή Ασέληνος), Παρνασσός, Οίτη και Βαρδούσια βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων του νομού. Πέραν του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού, τα βουνά προσφέρονται για εξορμήσεις και ανάβαση. Στην Γκιώνα, για παράδειγμα, υπάρχει και ορεινό καταφύγιο ανάμεσα στις διάφορες διαδρομές.

Φαγητό – διασκέδαση

Το δημοτικό τραγούδι λέει “Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά”, γεγονός που μας προϊδεάζει ότι στην περιοχή θα φάμε καλό κρέας, κυρίως κατσίκι και αρνί. Πέρα από την πόλη της Άμφισσας, προτείνω για φαγητό εξόρμηση τόσο στην Κρίσα όσο και στον Ελαιώνα. Για ουζομεζέδες με θέα θάλασσα, μια βόλτα στην Ιτέα αξίζει.

Στην πόλη της Άμφισσας υπάρχουν ορισμένα καφέ και μπαρ. Η Ιτέα έχει επίσης κόσμο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για περισσότερο κοσμοπολίτικες καταστάσεις προτιμήστε Γαλαξίδι, Δελφούς ή Αράχωβα.

Χρήσιμα links

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Άμφισσα: κάστρο των Σαλώνων, ελιές και εκδρομές

  1. Είναι σημαντικό σε ένα τέτοιο άρθρο να αναφερθεί κανείς στην Νύχτα των Στοιχειών, που λαμβάνει χώρα το Σάββατο της Αποκριάς και είναι μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, αλλά και τρελό πάρτυ!!

    Δείτε και το αντιστοιχο γκρούπ στο φβ!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.