Η Emilia Romagna είναι μια περιφέρεια της Βόρειας Ιταλίας και μια από τις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες όλης της Ευρώπης. Στα σύνορα της περικλείει αξιοθέατα όλων των ειδών, που μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα! Από γαστρονομικές απολαύσεις και μηχανοκίνητο αθλητισμό μέχρι αναγεννησιακά αξιοθέατα και παραλίες. Πρωτεύουσα της Emilia Romagna είναι η Bologna, η οποία βρίσκεται και γεωγραφικά στο κέντρο της περιφέρειας και προτείνεται ως η βάση σας κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

Μετάβαση

Για τη μετάβασή σας, οι δύο πιο συνηθισμένες λύσεις είναι το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της περιοχής, το οποίο συνδέεται και με την Ελλάδα (όχι βέβαια με απευθείας πτήση αλλά με ανταπόκριση) είναι το Αεροδρόμιο Guglielmo Marconi της Bologna. Από το αεροδρόμιο υπάρχει λεωφορείο εξπρές που πηγαίνει στις κυριότερες πόλεις της περιφέρειας. Εκτός από τη Bologna, διεθνή αεροδρόμια που εξυπηρετούν εναλλακτικούς προορισμούς ή εταιρείες χαμηλού κόστους διαθέτουν η Parma, το Rimini και το Forli.

Πάντα όταν μιλάμε για Ιταλία υπάρχει και η λύση του αυτοκινήτου, το οποίο προϋποθέτει μετάβαση μέχρι την Ancona με πλοίο. Από εκεί μέχρι τα «σύνορα» της Emilia Romagna, η απόσταση είναι μικρότερη από 100 χιλιόμετρα, οπότε θα είστε σε μια περίπου ώρα από τη στιγμή της αποβίβασης σας από το πλοίο.

Bologna

Αξιοθέατα – Δραστηριότητες

Οι κυριότερες πόλεις της περιοχής είναι:

Bologna. Πρωτεύουσα της περιφέρειας και πόλη με μεγάλη ιστορία! Είναι η έδρα του αρχαιότερου πανεπιστήμιου στον κόσμο, το οποίο ιδρύθηκε το 1088, αλλά και δύο εκ των σημαντικότερων μηχανοκίνητων βιομηχανιών, της Lamborghini και της Ducatti. Είναι διάσπαρτη από αρχαία του Μεσαίωνα, με χαρακτηριστικότερους όλων τους δύο πύργους της, οι οποίοι αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης.

Ferrara. Είναι γεμάτη από δρόμους, κτίρια και παλάτια του 14ου και 15ου αιώνα, ενώ μεγάλο μέρος της πόλης περικλείεται από αρχαία τείχη. Λόγω του γεγονότος αυτού αποτελεί κομμάτι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το κυριότερο αξιοθέατο της πόλης είναι το Castello Estense, ένα κάστρο που περικλείεται από τάφρο και βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο της πόλης. Γύρω του βρίσκονται μια σειρά από άλλα παλάτια και πανέμορφα κτίρια και ο καθεδρικός ναός της πόλης. Από το σταθμό του τρένου μέχρι το κέντρο της πόλης δεν περπατήσαμε αλλά πήραμε το λεωφορείο για να μειώσουμε το χαμένο χρόνο στην ημερήσια μας εκδρομή!

Parma. Ίσως η λιγότερο όμορφη από τις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Θυμίζει περισσότερο σύγχρονη πόλη και έχει τα λιγότερα διατηρητέα μεσαιωνικά κτίρια. Στο κέντρο της δεσπόζει το πανεπιστήμιο της, ένα ακόμη από τα παλαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Διάσπαρτα στην πόλη βρίσκονται πολλά παλάτια και καθεδρικοί ναοί. Από την άλλη, είναι και η πόλη που κάναμε και το ωραιότερο γεύμα στην περιοχή, στο υπέροχο εστιατόριο “Il Trovatore”. Από εκεί μάθαμε ότι μεταξύ άλλων είναι και η γενέτειρα του Giuseppe Verdi.

Modena. Μια πόλη γνωστή για την κουζίνα της και τα αυτοκίνητα. Ονομάζεται και «πρωτεύουσα των μηχανών» καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται πολλά εργοστάσια αγωνιστικών αυτοκινήτων. Στα προάστια της άλλωστε βρίσκονται το Museo Casa Enzo Ferrari και το πάρκο του Enzo Ferrari. Παρόλα αυτά, η Modena είναι και αυτή με πανέμορφα κτίρια από την εποχή του Μεσαίωνα και νεότερα. Άλλωστε, η κεντρική πλατεία, Piazza Grande και ο καθεδρικός ναός της αποτελούν κομμάτι της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ravenna, το Rimini και το Maranello είναι ακόμα τρεις πόλεις της περιοχής, τις οποίες δεν είχαμε το χρόνο να επισκεφτούμε. Κάθε μια έχει τις δικές της ομορφιές και ανάλογα με τα γούστα σας μπορείτε να τις βάλετε στο δικό σας πρόγραμμα! Η Ravenna έχει πλούσιο αρχαιολογικό και θρησκευτικό παρελθόν και τα Πρώιμα Χριστιανικά της Μνημεία αποτελούν και αυτά μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Rimini είναι παραλιακή πόλη στην Αδριατική Θάλασσα και αποτελεί ένα από τα θέρετρα της Βόρειας Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν και από εδώ τα όμορφα μεσαιωνικά κτίρια και τα αρχαιολογικά εκθέματα. Το Maranello, τέλος, είναι μια πόλη 18000 κατοίκων γνωστό για ένα και μόνο λόγο, τη Ferrari, η οποία έχει εκεί το εργοστάσιό της, ιδιωτικές πίστες καθώς και ένα μουσείο!

Parma

Φαγητό

Η Emilia Romagna είναι ένας από τους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ιταλία και κάθε περιοχή έχει τις σπεσιαλιτέ της, τις οποίες πρέπει αναμφίβολα να δοκιμάσετε! Parmigiano Reggiano στην Parma, μορταδέλα και φρέσκα ζυμαρικά με σάλτσα Bolognese στη Bologna, cotechino αλλά και μπαλσάμικο ξύδι στη Modena, salama de sugo στη Ferrara και κρασί lambrusco  είναι ορισμένα από όσα δοκιμάσαμε.

Tips

Ως βάση μας στην περιπλάνηση μας στην Emilia Romagna είχαμε τη Bologna. Αφιερώσαμε δύο από τις μέρες να γνωρίσουμε την πρωτεύουσα της περιφέρειας και τα προάστια της ενώ τις υπόλοιπες πραγματοποιήσαμε ημερήσιες εκδρομές σε ορισμένες από τις γύρω πόλεις (Parma, Ferrara και Modena). Όλες τις εκδρομές τις κάναμε με το τρένο. Τα δρομολόγια είναι πολλά και είναι πάντα στην ώρα τους, οπότε μπορείτε πολύ εύκολα να οργανώσετε το πρόγραμμά σας κατά βούληση.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.