Ο φίλτατος VasilisKost μας ξεναγεί στο χωριό του, την Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας, που απέχει περίπου 40 λεπτά από το Καρπενήσι. Με τη ματιά του ντόπιου ξεναγούμαστε, μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες αλλά και τις χρήσιμες περιγραφές, σ’αυτή την όμορφη πλευρά της Ευρυτανίας. Στο κάτω-κάτω ποιος μπορεί να περιγράψει πιο ζωντανά τον τόπο του από κάποιον που είναι συναισθηματικά δεμένος με αυτόν; Ας περιηγηθούμε, λοιπόν.

Ένας πολύ καλός φίλος και γνωστός blogger ο Κίτσος Μήτσος μου ζήτησε να γράψω λίγα λόγια για τo χωριό μου την Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας.

Όντας Marketer (σε άπταιστα ελληνικά) και καταγόμενος από την Ανατολική Φραγκίστα ενθουσιάστηκα διότι θα μπορούσα να γράψω καθαρά ένα προωθητικό κείμενο με ταξιδιωτικές κλισέ ατάκες. Αποφάσισα όμως να γράψω κάτι άλλο, για το πως βιώνω τον τόπο μου κάθε φορά που τον επισκέπτομαι. Μια απλή αποτύπωση εικόνων, γεύσεων και δραστηριοτήτων ενός Σαββατοκύριακου σε συνδυασμό με φωτογραφίες είναι πολύ καλύτερο από ένα κλασσικό ψυχρό προωθητικό κείμενο.

AF

Μετάβαση

Πάντα φεύγω από Αθήνα Παρασκευή απόγευμα άσχετα αν είναι για 2ημερο η 3ημερο . Ο λόγος απλός (save a day). Θέλω να έχω αρκετό χρόνο για να κάνω όσα περισσότερα μπορώ Αν και 4 ώρες από την Αθήνα μπορώ να πω ότι μάλλον για 2 μου φαίνονται. Η απόσταση μέχρι Λαμία πολύ άνετη όπως και από τη Λάμια μέχρι Καρπενήσι, σε συνδυασμό με τη φύση, άκρως απολαυστική. Πριν η βενζίνη μάλιστα εκτιναχθεί στα ύψη έχουμε διαπράξει και το απόλυτο ανεβαίνοντας με φίλους κάθε Σαββατοκύριακο στο χωρίο για όλο σχεδόν τον χειμώνα.

Diadromi

Ιστορία

Η Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας είναι είναι ένα ιστορικό χωρίο , τόπος καταγωγής σπουδαίων ανθρώπων που έχουν παίξει ο καθένας τους ξεχωριστό ρόλο στην Ιστορία της Ελλάδας.Ο πιο γνωστός είναι ο Γεώργιος Καφαντάρης ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1924. Το χωριό τον τιμάει ακόμα και σήμερα κάθε 2ο καλοκαίρι με 5μερες εκδηλώσεις τα λεγόμενα ΚΑΦΑΝΤΑΡΕΙΑ καθώς και με την ανέγερση του Ιδρύματος Καφαντάρη το οποίο έχει πλούσιο Υλικό από το Αρχείο της Βουλής.

Άλλο ένα σημαντικό πρόσωπο είναι ο πεζογράφος Δημήτριος Παπαδόπουλος – «Τυμφρηστός» που έγραψε το Best Seller του 1928 «Η Ωραία του Πέραν».

Έχοντας ήδη ονόματα Βαριά στην ιστορική της φαρέτρα η Ανατολική Φραγκίστα συνέχισε να βγάζει άτομα με ήθος αλλά και κουλτούρα, κάθε ένας τους αποτελεί τον αφανή ήρωα για αυτό που είναι σήμερα το χωριό.

IDRYMA

Φαγητό και Διασκέδαση

Επειδή ένας καλός περίπατος στο χωριό δεν περνάει μόνο από τα σοκάκια αλλά και από το στομάχι το χωριό διαθέτει 2 παραδοσιακές ταβέρνες που αποτελούν το γαστρονομικό μας καταφύγιο. Η πρώτη είναι η Ταβέρνα της Γεωργίας με εκπληκτικές παραδοσιακές πίτες, μαγειρευτό φαγητό και ντόπια κρέατα τα οποία ο μετρ του είδους Θανάσης τα ψήνει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Το γαστρονομικό tip που σας δίνω είναι απλό, πάρτε οτιδήποτε από τα πιάτα ημέρας που αν πάτε χειμώνα θα είναι κάποια σούπα και συνδυάστε το με ψητό λουκάνικο και μπριζόλα στα κάρβουνα μεσαία ψημένη.

Κάτω από την εκκλησία βρίσκεται η “Συνάντηση των Κυνηγών”, σημείο που έχει μνημονευθεί κατά καιρούς από παρεϊστικα ποιήματα και τραγούδια αλλά έχει αποτελέσει και σημείο αναφοράς μοναδικών μουσικών βραδιών. Αν είστε τυχεροί ίσως πετύχετε τον Ανδρέα να σας αναλύσει τον Λένιν και την σπουδαιότητα του κομμουνιστικού μανιφέστου στην εποχή μας φορώντας πάντα Lacoste μπλουζάκι (Η ντουλάπα του εν λόγω Κομμουνιστή μας, Θυμίζει τον Αμαζόνιο με τόσα Κροκοδείλια) και έχοντας παρκάρει την CL Mercedes του απέξω. Το μαγαζί πλέον το τρέχει το νεότερο μέλος της οικογένειας Λάμπρου ο Δημήτρης ο οποίος δεν είναι γκάγκστερ μα μουσικός (όπως λέει ένα επικό παρεϊστικο ποίημα). Κάνοντας ένα διάλειμμα από το αγαπημένο του Counter ή τo War of Ages ο Δημήτρης δημιουργεί στην κυριολεξία ένα πιάτο συνδυάζοντας πατάτες, λουκάνικο και αυγό με διάφορα μυρωδικά. Βασικό tip για το τραπέζι είναι μια από τις καλύτερες σπιτικές τυροκαυτερές που έχω φάει ποτέ σε συνδυασμό με ζυμωτό ψωμί.

Μετά το πέρας της 12της ο Δημήτρης με το μπουζούκι του αναλαμβάνει ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού. Το μαγαζί μετατρέπεται σε μια παρέα όπως άλλωστε είναι και όλο το χωριό ,μια μεγάλη παρέα και το ντόπιο τσίπουρο ρέει άφθονα . Για τους τυχόν αλλοδαπούς της παρέα το ρεπερτόριο περιλαμβάνει και μεταφράσεις ασμάτων στα αγγλικά που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν στο συγκεκριμένο μαγαζί όπως το I love you because you are beautiful, I love you because you are you…( Σ’αγαπώ γιατί είσαι ωραία) για τα μάτια μιας γαλλίδας που κυκλοφορούσε ένα καλοκαίρι στο χωριό.

Πρόσφατα προετοιμάζεται απέναντι από την πλατεία το νέο café-all day bar του χωριού από τον γνωστό μοτοκροσσα Ηρακλή Π. ο οποίος συνεχίζοντας την παράδοση του Θείου του Μπακη Π. φιλοτεχνεί ένα μοναδικό χώρο (το Μπακη-νχαμ) σερβίροντας μοναδικό κοκτέιλ τσίπουρου. Σημειωτέον για τους λάτρεις του Μοτοκρος κοντά στο χωριό έχει δημιουργηθεί πίστα και ο Ηρακλής είναι ο κατάλληλος να σας ξεναγήσει και ο οποίος μνημονεύεται σε ποίημα

– “Στον Αέρα κάτι ίπταται, παρδαλό (λόγω της πολύχρωμης στολής) και με Βαζούρα (το μοτοκρος)

Μην είναι κάποιος δαίμονας ή κιο πτο λεν Πατσούρα.”

Εμείς πάντα παίρνουμε τα ποδήλατα βουνού και αλωνίζουμε στην κυριολεξία τις μοναδικές διαδρομές που διαθέτει η περιοχή. Όταν μαζευόμαστε μεγάλες παρέες μια κατάβαση Rafting στον Μέγδοβα-Ταυρωπό αποτελεί εκγύμναση , διασκέδαση και είναι κάτι που δεν λείπει από το πρόγραμμα.

Αξιοθέατα – Διαδρομές

Σε συνδυασμό με την υπόλοιπη Ευρυτανία η Ανατολική Φραγκίστα σε υψόμετρο 650μ έχει σχετικά ήπιο κλίμα. Ενδέχεται σε αυτό να παίζει ρόλο και η Λίμνη των Κρεμαστών που βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το χωριό καθώς και οι αμέτρητες πηγές.

Μια από αυτές η Βρύση του Κοσμά, πήρε το όνομα της από τον Κοσμά τον Αιτωλό ο οποίος πέρασε από το σημείο και αποτελεί βασικό προορισμό για Trekking -καλοκαιρινή πεζοπορία.

sokaki

Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας είναι ο μοναδικός περίπατος στην Σωτήρα όπου βρίσκεται το σπουδαιότερο μνημείο της Αν. Φραγκίστας , η Ιερά Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου η ιστορία της ξεκινάει στα μέσα του 16ου αιώνα. Ένα πραγματικό κειμήλιο για την ορθοδοξία που πρόσφατα μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας και αναπαλαίωσης από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

anat_frag_sotira04

Άλλο ένα παράδοξο αν αναλογιστεί κανείς τo μέγεθος του χωριού είναι οι 7 εκκλησίες . Τα σοκάκια του χωριού σου επιτρέπουν να δεις κάθε μια από αυτές σε ένα μοναδικό περίπατο που ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του χωριού και περνάει μέσα από τους οικισμούς και τις εκκλησίες του.

CHURCH

Σε απόσταση αναπνοής από την Ανατολική βρίσκεται η Δυτική Φραγκιστά η οποία πέρα από την εκπληκτική της θέα (βλέπει ακριβώς στην Ανατολική Φραγκίστα) διαθέτει κέντρο υγείας , φαρμακείο καθώς και 2 ταβέρνες. Είναι τόσο κοντά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα 2 χωριά θεωρούνται ένα, αλλά παράλληλα τόσο μακριά. Ακόμα θυμάμαι πριν πολλά καλοκαίρια να μπαίνουμε στην καφετέρια του φίλου του Γιάννη (ο οποίος παίζει καταπληκτική μουσική), όταν κοιμάται μεσημέρι και όλη η νεολαία του χωριού να παρακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια Καλημέρα Ζωή (στα τρέναα κατά τον Miκeus).

Μια ωραία μίνι εκδρομή με τα αυτοκίνητα είναι η διαδρομή Δυτική –Κρεντη –Κερασοχώρι (το οποίο υπήρξε τόπος εξορίας κατά το παρελθόν) και πίσω στην Ανατολική Φραγκίστα. Τα τοπία εναλλάσσονται μοναδικά σε απόσταση μόλις 20 Χιλιόμετρων.

LAKE1

Μοναδική εκδρομή πιστεύω για όλους αποτελεί η Λίμνη των Κρεμαστών η οποία απέχει μόλις 7 χλμ από την Ανατολική Φραγκίστα. Περνώντας την Γέφυρα από την μεριά της Αιτωλοακαρνανίας και στα 2 χιλιόμετρα στο δεξί σας χέρι είναι μια εκπληκτική ψαροταβέρνα με θέα την λίμνη όπου μπορείτε να δοκιμάσετε άγρια πέστροφα στα κάρβουνα.

LAKE

Αυτή η λίμνη κατά την άποψη μου θα αποτελέσει την “ΑΟΖ” (μιας και ακούμε πολύ τον όρο τελευταία ) της Δυτικής Ευρυτανίας για την οικονομική της εξέλιξη.

Επίλογος

Στην Ευρυτανία μεγάλωσα και για να είμαι ειλικρινείς την εκτίμησα πραγματικά μόλις ξεκίνησα την περιήγηση μου στην Ευρώπη κατά την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Από θέμα φυσικού κάλους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ελβετία την οποία προσωπικά θεωρώ ίδια ή τις γνωστές λίμνες της Ιταλίας έχοντας ως αντίπαλο δέος την απέραντη λίμνη των Κρεμαστών. Μπορεί να σου προσφέρει με ευκολία σκι στις χιονισμένες πλαγιές το πρωί και βαρκάδα με ψάρεμα το μεσημέρι σε απόσταση μόλις 4 ωρών από την Αθήνα.

VRYSI

Η Ανατολική Φραγκίστα έχει μια αύρα, ένα συναίσθημα και μια ηρεμία που κάνει ακόμα και τους περαστικούς να μένουν. Επιβλητικά παραδοσιακά σπίτια, μοναδικές εκκλησίες με αυτή των Αγίων Αποστόλων να δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Κάθε κάτοικος ξεχωριστά έχει ένα μοναδικό τρόπο να σε κερδίζει , με μια ματιά, μια ατάκα η ακόμα κερνώντας σε ένα ποτήρι τσίπρο.

Θεωρώ, έχοντας γυρίσει ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρυτανίας ότι είναι μακράν το καλύτερο ορμητήριο για την περιοχή. Γι αυτό το λόγο το χωριό διαθέτει 4 παραδοσιακούς ξενώνες Α’ κατηγορίας που μπορούν να προσφέρουν ένα φιλικό , ζεστό και άνετο περιβάλλον.

Οπότε τι μένει;  Μία απόφαση και ένα γεμάτο ρεζερβουάρ. Τα υπόλοιπα ελάτε και θα τα βρούμε εκεί.

Αναλυτικές πληροφορίες στο επίσημο site του χωριού

*Οι φωτογραφίες είναι από το facebook page του χωριού, τραβηγμένες από συγγενή του περιηγητή και έχουν παραχωρηθεί για τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Ευχαριστούμε τόσο για την ανάρτηση όσο και για τις φωτογραφίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.