Τα περισσότερα νησιά μας τα έχουν συνδυάσει με καλοκαίρι και παραλίες. Πολλά από αυτά αξίζουν όμως να τα επισκεφτούμε και εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου για παράδειγμα την άνοιξη, το φθινόπωρο, ακόμη και το χειμώνα. Οι τρελοτουρίστες μας μετέφεραν την εικόνα των Σπετσών μετά την Αρμάτα. Με τη σειρά μου θα επιχειρήσω ταξίδι στην πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων, την όμορφη Ερμούπολη. Για πάνω από 1 χρόνο επισκεπτόμουν τη Σύρο κάθε μήνα για δουλειά (2011-12), πολύ συχνά και με διανυκτέρευση. Έτσι γνώρισα καλύτερα ορισμένες πτυχές του νησιού που αλλιώς θα ήταν δύσκολο να ανακαλύψω. Η Ερμούπολη είναι μία πόλη διαφορετική, μοιρασμένη ανάμεσα σε καθολικούς και ορθόδοξους, με διάφορες πολιτισμικές επιρροές.

Μετάβαση

Η Σύρος ενώνεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά καθημερινά, ενώ η απόσταση διαρκεί περίπου 4 ώρες. Επικοινωνεί, φυσικά και με άλλα νησιά των Κυκλάδων. Καλό είναι να ελέγξει κανείς τα δρομολόγια, καθώς αυτά αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο. Εναλλακτικά, το νησί συνδέεται και αεροπορικώς με μία πτήση την ημέρα από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Διαμονή – μετακίνηση

Στο νησί υπάρχουν πολλά καταλύματα. Εκτός τουριστικής περιόδου ορισμένα από αυτά κλείνουν. Θα πρότεινα κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο μέσα στην πόλη, ώστε να έχει κανείς ευκαιρίες να περπατά άνετα στην πόλη. Ορισμένα ξενοδοχεία έχουν θέα στο λιμάνι, το πιο πολύβουο κομμάτι της πόλης. Οι τιμές εκτός υψηλής περιόδου είναι αρκετά καλές.

Αν έρθετε αεροπορικώς, τότε χρειάζεστε μεταφορικό μέσο για την πόλη. Καλύτερα να πάρετε κάποιο ταξί, εκτός αν θέλετε να κινηθείτε εκτός Ερμούπολης. Η πόλη περπατιέται στο μεγαλύτερο κομμάτι της, εκτός ίσως από την Άνω Σύρα.

Αξιοθέατα

IMAG0693
Άποψη από τη συνοικία Βαπόρια

Το νησί έχει αρκετές ομορφιές που είναι καλύτερα να τις επισκεφτεί κανείς με καλό καιρό. Στις επισκέψεις εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου καλύτερο είναι να κινηθεί κανείς εντός της Ερμούπολης. Η πόλη είναι χωρισμένη στην ουσία σε τρία κομμάτια: το λιμάνι και οι 2 λόφοι που το περιβάλλουν. Στην κορυφή του ενός βρίσκεται ο καθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο Σαν Τζώρτζης που λένε οι ντόπιοι, που περιβάλλεται από την Άνω Σύρα. Στην κορυφή του άλλου βρίσκεται ο ορθόδοξος ναός της Αναστάσεως, γύρω από τον οποίο χτίστηκε η Ερμούπολη. Η θέα και από τους δύο ναούς είναι πολύ όμορφη. Ανεβείτε ημέρα και νύχτα, ώστε να απολαύσετε τη θεά στο λιμάνι, τη θάλασσα και τη νησίδα απέναντι. Στην Άνω Σύρα βρίσκεται η προτομή του Μάρκου Βαμβακάρη καθώς και μουσείο με προσωπικά του είδη.

IMAG0751

Το Δημαρχείο της Ερμούπολης είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο κτίσμα του νησιού. Είναι έργο του Ερνέστου Τσίλερ. Χαρακτηριστικό γνώρισμα τα σκαλοπάτια αλλά και η μεγάλη πλατεία Μιαούλη που βρίσκεται μπροστά, με αρκετά αγάλματα και προτομές. Δίπλα στο δημαρχείο βρίσκεται και η δημοτική βιβλιοθήκη.

Όπως βλέπει κανείς το Δημαρχείο, έχοντας πλάτη στη θάλασσα, ανεβαίνοντας από την δεξιά πλευρά, βλέπει άλλο ένα όμορφο κτήριο της πόλης, το θέατρο Απόλλων. Είναι αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνο. Δίνει ξεχωριστή αρχοντιά στην πόλη. Αν είναι ανοιχτό, καλό είναι να το επισκεφτείτε. Πίσω του βρίσκεται και το παλιό πρώτο δημόσιο Γυμνάσιο της χώρας, το οποίο τώρα είναι τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Απέναντι από το νοσοκομείο της πόλης βρίσκεται ένα ξεχωριστό μουσείο, το Βιομηχανικό Μουσείο. Έχει είσοδο 3 ευρώ, ενώ μέσα παρουσιάζονται διάφορα μηχανήματα και κατασκευές που δείχνουν την εξέλιξη της βιομηχανίας στη χώρα μας και όχι μόνο. Κάντε μια στάση, ειδικά αν ο καιρός δεν ευνοεί περισσότερες βόλτες. Η βιομηχανική επανάσταση στην Ελλάδα ίσως να ξεκίνησε από τη Σύρο, καθώς ήταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η κύρια πύλη εισόδου εμπορευμάτων για τη χώρα, πριν αναπτυχθεί ο Πειραιάς. Κατηφορίζοντας προς το λιμάνι, στα δεξιά μας βλέπουμε τους γερανούς του Νεώριου της Σύρου.

IMAG1007

Η Ερμούπολη είναι γεμάτη όμορφα αρχοντικά. Το λιμάνι είναι η εξωτερική εικόνα της πόλης, δίνει το περίγραμμα αλλά όχι όλη την αίσθηση. Πέρα από το λιμάνι, όμορφη διαδρομή είναι να κινηθεί κανείς παράλληλα αυτού από το ύψος του νοσοκομείου μέχρι την συνοικία Βαπόρια. Πλακόστρωτοι δρόμοι, όπως η οδός Σουρή και η οδός Απόλλωνος, όμορφα κτίρια, γραφικά στενά. Φτάνοντας στη συνοικία Βαπόρια η αρχοντιά ξεχωρίζει. Όμορφα χρώματα στα κτήρια, μέχρι και θυρεοί σε ορισμένα. Ανηφοριές, στενά, εκκλησίες, δημόσια κτήρια και η θάλασσα να οριοθετεί την πόλη. Ξεχωριστή αξία δίνει η μικρή σκεπαστή λαϊκή αγορά ανάμεσα στο λιμάνι και την  πλατεία του Δημαρχείου. Κάντε το πέρασμά σας και από εκεί.

Φαγητό – αξιοθέατα

Στο λιμάνι της Σύρου. Χαλάρωση...
Ζώντας σε πόλη, πάντα εκτιμώ τη θάλασσα και τη θέα προς αυτή. Έτσι, επισκεπτόμενος την Ερμούπολη πάντα έπινα τον πρώτο καφέ στο λιμάνι, με θέα την άλλοτε γαλήνια και άλλοτε φουρτουνιασμένη θάλασσα. Η θάλασσα πάντα με χαλαρώνει. Άλλα μέρη για καφέ είναι πέριξ της πλατείας του δημαρχείου αλλά και στα διάφορα στενάκια.

Για μεσημεριανό θα πρότεινα κάποιο από τα παραδοσιακά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία που συχνάζουν οι ντόπιοι. Βρίσκονται και αυτά στα στενά πέριξ του δημαρχείου, ενώ μερικά τουριστικά είναι επί του λιμανιού. Το βράδυ προτείνω για φαγητό στην Άνω Σύρο, αν και αρκετά μαγαζιά κλείνουν το χειμώνα. Καλ0ύ-κακού κάντε ένα τηλεφώνημα πριν πάτε. Επίσης, εστιατόρια έχει δίπλα στο θέατρο Απόλλων και ανηφορίζοντας προς τα Βαπόρια.

Από τα εστιατόρια ξεχώρισα το μεζεδοπωλείο Θεία Μέθη στην πλατεία δημαρχείου που έχει συχνά και ζωντανή μουσική, το Όνειρο απέναντι από το θέατρο Απόλλων και το Κουζίνα. Στην Άνω Σύρα γνωστή είναι η ταβέρνα του Λίλη, αν και δε με ενθουσίασε, η θέα πάντως αποζημιώνει. Στο Σαν Μιχάλη αξίζει το Πλακόστρωτο.

Η Σύρος είναι γνωστή για τα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες. Οι γεύσεις είναι πολλές, δοκιμάστε αυτή που σας αρέσει και προμηθευτείτε ποσότητες, είναι σίγουρο ότι αρκετοί φίλοι θα σας ζητήσουν! Από ντόπια προϊόντα είναι γνωστή επίσης η γραβιέρα Σαν Μιχάλη και τα ντόπια λουκάνικα.

Σημείο αναφοράς για ποτό στην Ερμούπολη παραμένει το Πειραματικό, ενώ κατά καιρούς τα στέκια αλλάζουν μεταξύ των μπαρ που βρίσκονται στο λιμάνι. Η πόλη έχει κόσμο και το χειμώνα λόγω και των φοιτητών. Στη Σύρο λειτουργεί επίσης και καζίνο, για όσους θέλουν να παίξουν.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.