Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, μια πόλη χωρισμένη στα δύο από το ποτάμι-λιμάνι. Το Ρότερνταμ από τη ματιά ενός κάτοικου και όχι ενός τουρίστα, αλλά με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για να το επισκεφθεί.

Το Ρότερνταμ έχει την ατμόσφαιρα της μεγαλούπολης, θα έλεγα. Παρότι η Ολλανδία φημίζεται για τα γραφικά κτήρια και μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, η πόλη του Ρότερνταμ διαφέρει. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η πόλη ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών. Λίγα παλαιά κτήρια έμειναν και η ανοικοδόμηση της πόλης έδωσε έναν διαφορετικό αέρα. Στο κέντρο του Ρότερνταμ βλέπει κανείς πολύ μοντέρνα, πολυόροφα κτήρια, εμπορικούς πεζόδρομους για υψηλά (και όχι μόνο) βαλάντια, γέφυρες που ενώνουν το βόρειο με το νότιο κομμάτι. Οι γειτονιές από την άλλη (και όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο) έχουν μια ομοιομορφία ή, αν θέλετε, μονοτονία που σπάει αρκετά με τα κανάλια, τα δέντρα και τα μικρά πάρκα εδώ κι εκεί. Είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, με πολλούς φοιτητές, φιλόξενη για όλους.

Μετάβαση

Πώς θα φτάσει κανείς εδώ; Με πτήση από Αθήνα για Άμστερνταμ και στη συνέχεια με τρένο. Τα δρομολόγια των τρένων από το αεροδρόμιο του Schiphol για το Ρότερνταμ είναι αρκετά συχνά, το κόστος είναι 11,5 ευρώ και για γρήγορο τρένο, χωρίς στάσεις είναι 14 ευρώ. Τα τρένα είναι στην ώρα τους, οι υπάλληλοι που εκδίδουν τα εισιτήρια θα σας πουν ακριβή ώρα και αποβάθρα αναχώρησης. Ωστόσο μην εκπλαγείτε αν δε βρείτε θέση στο τρένο. Υπάρχει και στο Ρότερνταμ αεροδρόμιο, με κακή σύνδεση με το κέντρο της πόλης, και τα εισιτήρια από Αθήνα απλησίαστα. Υπάρχουν 7 σταθμοί τρένου στην πόλη, αλλά φαντάζομαι ότι έναν τουρίστα εξυπηρετεί ιδανικά ο κεντρικός σταθμός, ο οποίος λέγεται Rotterdam Centraal.

Μετακίνηση

Ένα απίστευτα οργανωμένο, ακριβές και εξυπηρετικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς θα κάνει τις μετακινήσεις σας πανεύκολες. Μετρό, τραμ, λεωφορεία με εισιτήριο 3 ευρώ για 1 ώρα (!!!). Φυσικά και δεν σας συμφέρει γι’ αυτό σας προτείνω την εξής λύση: την τουριστική κάρτα μίας, δύο ή τριών ημερών που περιλαμβάνει δωρεάν μετακινήσεις, εκπτώσεις σε μουσεία, εστιατόρια και καφέ και έναν χάρτη της πόλης. Πληροφορίες εδώ.

erasmusbrug1
Ποδήλατα στην Erasmusbrug

Αν μείνετε πάνω από 3 μέρες ίσως συμφέρει να αγοράσετε το ηλεκτρονικό εισιτήριο που χρησιμοποιούμε εδώ, το βρίσκετε στους περισσότερους σταθμούς, κοστίζει 7,5 ευρώ και το γεμίζετε με όσα χρήματα θέλετε. Αυτό το χρησιμοποιείται σε όλη την Ολλανδία και ισχύει για 5 χρόνια (πού ξέρετε; μπορεί και να ξανάρθετε!).
Πολλές διαδρομές θα τις κάνετε με τα πόδια πάντως ή με το ποδήλατο αν θέλετε να νοικιάσετε. Με τα ποδήλατα θέλει προσοχή γιατί οι κλοπές ποδηλάτων είναι συχνές. Αν είστε πεζή να ξέρετε ότι έχετε προτεραιότητα στις διαβάσεις χωρίς φανάρι.

Διαμονή

Τα πιο πολλά ξενοδοχεία είναι στο κέντρο, κοντά στον κεντρικό σταθμό του τρένου και κοντά το λιμάνι. Δεν υπάρχει λόγος να κλείσετε κάπου πιο μακριά, μιας και τα περισσότερα αξιοθέατα περιορίζονται στο κέντρο. Δεν έχετε να φοβάστε κάτι, το βράδυ είναι πολύ ήσυχα τα πράγματα, νυχτερινή ζωή υπάρχει μόνο Παρασκευή και Σάββατο.
Bed and breakfast θα βρείτε, κατά τη γνώμη μου σε λίγο τσιμπημένες τιμές (λαμβάνοντας υπόψη ότι στην πλειοψηφία τους έχουν ένα WC και ένα ντουζ για όλους).

Αξιοθέατα

Το ιστορικό μουσείο. Δυστυχώς η ιστοσελίδα είναι μόνο στα Ολλανδικά.

oude_haven1
Oude Haven

Το Maritime Museum καθότι το λιμάνι, το εμπόριο και η ναυτιλία είναι η ψυχή του Ρότερνταμ.

H Erasmusbrug. Περπατήστε στις όχθες δεξιά και αριστερά της γέφυρας. Από εκεί ξεκινάνε και καραβάκια που κάνουν βόλτα και ξενάγηση στα λιμάνια του Ρότερνταμ.

euromast
Euromast

Το Euromast. Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή και να χαζέψετε τη θέα, ή να γευματίσετε (πάλι με θέα από ψηλά) στο εστιατόριό του.
Τα Cube Houses. Κυβικά διαμερίσματα με κλήση που αποτελούν αυτόνομες οικίες και στεγάζουν το hostel StayOK.
Μουσεία τέχνης, όχι ιδιαίτερα φημισμένα. Η αρχιτεκτονική θα σας εντυπωσιάσει αν είστε λάτρεις του μοντέρνου.
Πάρκα μικρά και μεγάλα και ακόμα πιο μεγάλα που αξίζει να τα περπατήσετε αν έχει καλό καιρό. Η ηρεμία που προσφέρουν είναι απίθανη.

Τι θα φάτε;

beursplein2
Beursplein

Από πατάτες στο χέρι με 3 ευρώ μέχρι διεθνή κουζίνα σε εστιατόρια για όλα τα πορτοφόλια. Οι Ολλανδοί δεν έχουν κάποιο χαρακτηριστικό πιάτο ή έδεσμα, εκτός ίσως από τις βάφλες (stroopwafels) και το τυρί γκούντα. Σε πολλές καφετέριες μπορείτε να φάτε ένα οικονομικό γεύμα (eetcafes), ή σε μαγαζιά με σάντουιτς κλπ. Τα εστιατόρια έχουν πιο ανεβασμένες τιμές, αλλά πολλά κάνουν προσφορά κάποιο μενού. Προσοχή!!! Φροντίστε να βγείτε για φαγητό το πολύ μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Τα εστιατόρια κλείνουν γύρω στις 10, οπότε ξεχάστε την ελληνική συνήθεια, αν δε θέλετε να μείνετε νηστικοί.

 Διασκέδαση

Έγραψα και παραπάνω ότι η νυχτερινή ζωή περιορίζεται σε Παρασκευή και Σάββατο. Αν έχετε πάει στο Άμστερνταμ, μην περιμένετε να δείτε τον ίδιο παλμό. Υπάρχουν ορισμένα σημεία στην πόλη όπου υπάρχουν μπυραρίες και μπαρ μαζεμένα, όπως στο παλιό λιμάνι (Oude Haven), στη Witte de Withestraat και στην οδό Meent. Οι τιμές είναι λογικότατες, πολύ πιο χαμηλές από ότι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

 Ποια εποχή του χρόνου;

cube_houses2
Cube Houses

Χμμμ… Το κρύο δεν θα το γλιτώσετε εύκολα, όποτε και να επιλέξετε να έρθετε. Αποφύγετε τους χειμωνιάτικους μήνες ώστε να αποφύγετε τις υπό του μηδενός θερμοκρασίες και το χιόνι. Βέβαια η ζωή εδώ δε σταματάει με το χιόνι, αλλά την άνοιξη ή το καλοκαίρι θα το ευχαριστηθείτε πιο πολύ.
Ανάλογα με το πότε θα έρθει κανείς μπορεί να δει και τα εξής:
  • Τον Ιανουάριο το International Film Festival Rotterdam
  • Τον Απρίλιο, στις 30 του μήνα, την ημέρα της Βασίλισσας (Koninginnedag). Είναι αργία και όλοι οι Ολλανδοί βγαίνουν στους δρόμους και το γλεντάνε και πουλάνε και προσωπικά τους αντικείμενα.
  • Μέσα στο καλοκαίρι, το Zomercarnaval, καρναβάλι όπως αυτό του Ρίο. Προσωπικά δε μου άρεσε.
  • Το Σεπτέμβριο, το World Port Days, τριήμερο αφιερωμένο στα λιμάνια, στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας. Γιορτάζεται, πού αλλού; στο λιμάνι.

Κοντινοί προορισμοί

Χρησιμοποιώντας το τρένο και ταξιδεύοντας το πολύ μια ώρα μπορείτε να επισκεφθείτε πολλές πόλεις εντός Ολλανδίας. Χάγη (Den Haag), Χάουντα (Gouda ή Γκούντα όπως λέμε στην Ελλάδα), Ουτρέχτη (Utrecht), Άμστερνταμ (Amsterdam), Λάιντεν (Leiden), Μπρεντά (Brenda) είναι οι πιο γνωστές και μεγάλες πόλεις γύρω από το Ρότερνταμ. Επίσης με το τρένο και επίσης σε μια ώρα μπορείτε να βρεθείτε  στην Αμβέρσα του Βελγίου. Το τρένο φτάνει ως τις Βρυξέλλες. Επίσης υπάρχει τρένο από Ρότερνταμ για Παρίσι που κάνει κάτι παραπάνω από 2,5 ώρες.

Χρήσιμα links

Ευχαριστώ το blogtravels για τη φιλοξενία της ανάρτησης. Καλά ταξίδια!!!
ΥΓ Kitsosmitsos: τα περισσότερα τα είπε η Lena_zip. Την ευχαριστούμε για την ανάρτηση αυτή. Προσωπικά την ευχαριστώ επιπλέον γιατί με ταξίδεψε στην πόλη όπου το μακρινό 2001 έζησα ένα εξάμηνο ως φοιτητής στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus.

4 σχόλια για την ανάρτηση “Ρότερνταμ: η πόλη με το μεγάλο λιμάνι

  1. Για b&b προτείνω το http://www.hemelrijck.com/ Δύο δωμάτια μόνο, πανέμορφο μέσα, ευγενικότατος και πολύ φιλικός ιδιοκτήτης, καταπληκτικό πρωινό, πολύ καλή γειτονιά, κοντά στο κέντρο και δύο ποδήλατα για όποιον χρειαστεί. Και λίγα λέω στα καλά :p τσεκάρετε tripadvisor όποιος ενδιαφέρεται, το Ρόττερνταμ έχει κυρίως business τουρισμό και το σπίτι αυτό είναι πολύ καλό αν κάποιος θέλει να αποφύγει τα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου.

    Για αξιοθέατα οπωσδήποτε το Bojmans http://www.boijmans.nl Υπέροχη μόνιμη συλλογή και πολύ καλές περιοδικές εκθέσεις.
    Οπωσδήποτε και το ΝΑι – National Architecture Instituut, όχι δεν είναι για αρχιτέκτονες μόνο 😉

    Αυτά.. Υπέροχη πόλη.

    Α, επίσης. Για φαγητό έχει ένα ασιατικό με απίστευτες τιμές και φαγητό to-die-for αλλά δεν θυμάμαι όνομα τώρα.

    Για απίστευτα lives στο Rotown.

    και πολλά άλλα. ::sigh::

    • Ευχαριστούμε για τις προσθήκες! Κάποια στιγμή θα γράψω και γω αναμνήσεις από Ρότερνταμ, θα τα προσθέσω κι αυτά.
      Πολλά άλλα, όπως λες. Ευχαριστώ που με γεμίζετε όμορφες αναμνήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.