Η Αράχωβα βρίσκεται στον Παρνασσό, στη νότια πλευρά του και ανήκει διοικητικά στη Βοιωτία. Βρίσκεται στο αρχαίο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές για να πάνε στους Δελφούς. Οι περισσότεροι την επισκέπτονται λόγω της γειτνίασης με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τους Δελφούς, ενώ τα τελευταία χρόνια θεωρείται η «Μύκονος του χειμώνα», λόγω των πολλών ανάλογων κέντρων διασκέδασης.

Έχω επισκεφτεί την Αράχωβα σε διάφορες φάσεις. Η πρώτη επίσκεψη ήταν πάνω από 20 χρόνια πριν, προτού γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Την επισκέφτηκα επίσης στα φοιτητικά χρόνια στα πλαίσια αντίστοιχων εκδρομών, αργότερα σε κάποιες από τις απόπειρες να μάθω σκι, αλλά και πιο πρόσφατα και για δουλειά. Ενώ εκ πρώτης όψεως δίνει την εντύπωση ενός άκρως τουριστικού θέρετρου, αν την περπατήσει κανείς και ξεφύγει λίγο από τα καθιερωμένα μπορεί να ανακαλύψει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και μέρη.

Μετάβαση

Η Αράχωβα απέχει 160 χιλιόμετρα (2 ώρες με αυτοκίνητο) περίπου από Αθήνα και περίπου 10 χλμ από τους Δελφούς. Ο καλύτερος τρόπος να την προσεγγίσει κανείς ερχόμενος από εθνική οδό είναι να στρίψει στο ύψος του Κάστρου, να περάσει έξω από τη Λιβαδειά, ενώ λίγο πριν το χωριό υπάρχει σήραγγα που βοηθάει στη μετάβαση. Αν έρχεται κανείς από Πάτρα η προσέγγιση είναι διαφορετική, γίνεται μέσω του δρόμου Ιτέας – Άμφισσας.

Το ΚΤΕΛ που εξυπηρετεί από Αθήνα είναι αυτό που πηγαίνει Άμφισσα, ενώ δρομολόγια υπάρχουν και από Λιβαδειά. Επίσης, αρκετά τουριστικά λεωφορεία προσεγγίζουν την Αράχωβα, ενώ όσοι έρχονται για το Χιονοδρομικό Κέντρο μπορούν να πάρουν κάποιο από τα λεωφορεία που βάζουν γι αυτό το σκοπό σχολές/ καταστήματα σκι.

Διαμονή

Φθηνά και πολυτελή ξενοδοχεία στην Αράχωβα βρίσκει κανείς αρκετά, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Η Αράχωβα έχει αναπτυχθεί αρκετά τουριστικά. Το χωριό είναι σχετικά μικρό, δε χρειάζεται κανείς αυτοκίνητο για να το γυρίσει ολόκληρο. Άλλα καταλύματα βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο, άλλα νεότερα στις άκρες του χωριού, ενώ πρέπει να υπολογίσετε και το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές κλίσεις στο έδαφος, μιας και το χωριό είναι χτισμένο σε πλαγιά. Ανάλογα την εποχή και την ημέρα υπάρχουν διαφορές ως προς την τιμή. Περισσότερες επιλογές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αξιοθέατα

Το χωριό από μόνο του παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον. Αν περπατήσει κανείς στον κύριο δρόμο που περνούν και τα αυτοκίνητα θα ανακαλύψει μικρά και μεγαλύτερα μαγαζιά με τουριστικά είδη, ντόπιες λιχουδιές, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και άλλα. Κάποια από αυτά έχουν θέα στην πλαγιά, ενώ κάποια άλλα είναι στα στενάκια. Ανεβαίνοντας στα σκαλιά η θέα γίνεται σίγουρα καλύτερη.

IMAG0263
Το περίφημο Ρολόι ή Ώρα στο βράχο.

Κύριο αξιοθέατο του χωριού είναι σίγουρα το ρολόι που βρίσκεται πάνω στο βράχο, η περίφημη Ώρα. Πρόκειται για καμπαναριό του παρακείμενου ναού, που χτυπά την καμπάνα του κάθε ώρα ακριβώς αλλά και κάθε μισή. Αποτελεί ιδανικό τοπίο για φωτογραφίες ακόμη και το βράδυ, καθώς φωτίζεται. Ο απόκρημνος βράχος πάνω στον οποίο βρίσκεται χτισμένο ονομάζεται Τυριάς, καθώς τα παλιότερα χρόνια χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος για τα ντόπια τυριά, ανάμεσά τους και για την περίφημη παραδοσιακή Φορμαέλα Αράχωβας.

IMAG0269
Σκαλιά στην Αράχωβα

Άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει στο χωριό. Για να τον προσεγγίσει κανείς ανεβαίνει αρκετά σκαλάκια. Έχει ωραία θέα στην ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος ο ναός αξίζει για τις τοιχογραφίες και τον προαύλιο χώρο του.

Εκδρομές – δραστηριότητες

Η Αράχωβα βρίσκεται σε απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων από τους Δελφούς και τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, που πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και μνημεία της χώρας μας. Εάν βρεθείτε στο χωριό είναι κρίμα να μην επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται σε καταπληκτική τοποθεσία. Ο ναός του Απόλλωνα, το μαντείο, οι Φαιδριάδες Πέτρες, ο ναός της Αθηνάς Προναίας, το στάδιο και το μουσείο μας περιμένουν να τα επισκεφτούμε.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη από 20 χλμ από την Αράχωβα. Είναι ίσως το πιο οργανωμένο της Ελλάδας, έχει 19 πίστες στις θέσεις Φτερόλακκα και Κελάρια, πίστες για αρχάριους και προχωρημένους, διεθνείς πιστοποιήσεις σε κάποιες από αυτές. Είναι επισκέψιμο συνήθως μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, ανάλογα το χιόνι. Τις καθημερινές ο κόσμος είναι λιγότερος και οι τιμές χαμηλότερες. Βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, μπορεί να εξυπηρετήσει αρκετούς επισκέπτες ακόμη και παιδιά. Αν βρεθείτε χειμώνα στην Αράχωβα, ακόμη και να μην είστε φανατικοί του αθλήματος, ακόμη και μια επίσκεψη για ζεστή σοκολάτα στα σαλέ αξίζει. Τόσο το χιονοδρομικό κέντρο όσο και η Αράχωβα προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ατυχήματα στο βουνό δε λείπουν.

Άλλα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς σε κοντινή απόσταση είναι η Άμφισσα και το κάστρο των Σαλώνων, η Ιτέα, η Λιβαδειά, το Δίστομο, ο Όσιος Λουκάς (περίπου 30 χλμ) και η παραλία Διστόμου – Άσπρα Σπίτια – Αντίκυρα.

Στην ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες δραστηριότητες όπως ορειβασία, περπάτημα στα μονοπάτια (ανήκει στο ευρύτερο πανευρωπαϊκό δίκτυο μονοπατιών), ορεινή ποδηλασία, κατάβαση με ποδήλατα και άλλα. Φυσικά υπάρχουν ντόπιοι οδηγοί βουνού. Αυτές οι δραστηριότητες προϋποθέτουν και σχετικά καλό καιρό, οπότε είναι καλύτερα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Απ’ό,τι φαίνεται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου υπάρχουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, αρκεί κανείς να θέλει.

Φαγητό – διασκέδαση

Λόγω της τουριστικής ανάπτυξης στην Αράχωβα βρίσκει κανείς αρκετά εστιατόρια και κουζίνες. Αυτά που βρίσκονται κοντά στο Ρολόι είναι ίσως τα πιο γνωστά, όπως το Αρχοντικό, η Ταβέρνα του Καραθανάση, το Ρολόι και άλλα. Κάποια από αυτά έχουν και ωραία θέα. Εναλλακτικά, ψάχνει κανείς αυτό που του αρέσει. Προσοχή λίγο στις τιμές, σε κάποια εστιατόρια παλιότερα είχαν ξεφύγει αν και τώρα έχουν αρχίσει να επανέρχονται στα φυσιολογικά.

IMAG0741
Ίσως το καλύτερο σημείο για θέα στην Αράχωβα

Προτεινόμενα πιάτα είναι φυσικά τα κρεατικά, κυρίως αρνί και κατσίκι. Ντόπια τυριά, ασφαλώς, ανάμεσά τους φέτα και Φορμαέλα Αραχώβης. Ειδικά από τη δεύτερη μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας. Στην Αράχωβα βρίσκει κανείς και ωραία γλυκά, κυρίως σιροπιαστά και αμυγδαλωτά. Όπως σε όλα τα ορεινά χωριά αξίζουν οι χυλοπίτες, ο τραχανάς (ξινός και γλυκός) και τα γλυκά του κουταλιού, κυρίως καρυδάκι.

Για κάποιον που θέλει να μετακινηθεί λίγο εκτός αλλά και να φάει καλό φαγητό που να αξίζει υπάρχουν 2 προτάσεις, μία για κρέας και μία για ψάρι. 10 λεπτά από την Αράχωβα με κατεύθυνση προς Λιβαδειά βρίσκεται το Ζεμενό, ένας μικρός οικισμός με 2 ταβέρνες – εστιατόρια. Εκεί θα φάει κανείς καλό κρέας σε χαμηλή τιμή. Αν πάλι προτιμάτε ψάρι, περίπου μισή ώρα απόσταση, περνώντας από Δίστομο, βρίσκονται τα Αντίκυρα (δίπλα στα Άσπρα Σπίτια – παραλία Διστόμου). Στο μικρό λιμανάκι βρίσκει κανείς 3-4 ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι που αξίζει.

Καφετέριες και μπαράκια υπάρχουν αρκετά. Κλασικό «μυστικό» για να πιει κανείς καλό καφέ είναι κατ’εμέ να ακολουθήσει τα μέρη που πάνε οι ντόπιοι, κυρίως οι παππούδες. Συνήθως ξέρουν παραδοσιακά καφενεία, πέρα από τα κλασικά τουριστικά.

Όπως είπαμε και στην αρχή, η Αράχωβα θεωρείται η «Μύκονος του χειμώνα». Αυτό γιατί στο χωριό υπάρχουν αρκετά νυχτερινά μαγαζιά που μένουν ανοιχτά μέχρι πρωίας. Παλιότερα ανέβαιναν το χειμώνα στην Αράχωβα όλα τα γνωστά κλαμπ της Αθήνας και των νησιών, πλέον η μόδα αυτή υποχωρεί. Εντούτοις, αν θέλει κανείς να διασκεδάσει μπορεί και μ’αυτό τον τρόπο.

Η Αράχωβα έχει να προσφέρει αρκετά στον επισκέπτη, όπως άλλωστε κάθε μέρος που συνδυάζει ομορφιά, τουριστική ανάπτυξη και δραστηριότητες. Η επιλογή είναι του καθενός, ανάλογα με τα γούστα και τη διάθεση.

Tips

  • Αν θέλετε να απολαύσετε το χιονοδρομικό κέντρο τις καθημερινές οι τιμές είναι 20-30% φθηνότερες. Αξίζει τον κόπο.
  • Οι τιμές στα καταλύματα ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Αν δε σας ενδιαφέρει το σκι καλύτερα αποφύγετε την υψηλή περίοδο καθώς τότε θα έχετε δυσκολία να βρείτε κατάλυμα, ενώ οι τιμές θα είναι υψηλότερες.
  • Το πάρκινγκ στο κέντρο του χωριού απαγορεύεται. Καλύτερα αφήστε το αυτοκίνητό σας σε μία από τις εισόδους της Αράχωβας.

Χρήσιμα links

4 σχόλια για την ανάρτηση “Εξόρμηση στην Αράχωβα για σκι, επιστροφή στη φύση και πολιτισμό

    • Πατώντας πάνω στο σχετικό λινκ θα βρείτε τιμές και ό,τι σας ενδιαφέρει. Ποικίλουν ανάλογα με τη μέρα, την εποχή, την διαθεσιμότητα.

  1. Πώς μπορεί ένας τουρίστας ο οποίος θα έρθει με το ΚΤΕΛ, να πάει στο χιονοδρομικό κέντρο ?

    • Καλησπέρα. Τα SkiBus που ξεκινούν από Αθήνα κάνουν στάση και παραλαμβάνουν κόσμο και από Αράχωβα. Το κόστος αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 5 ευρώ. Επιπλέον, το ΚΤΕΛ Άμφισσας έχει κάποια δρομολόγια. Το θέμα με αυτά είναι ότι είναι συγκεκριμένες ώρες, δηλαδή αφορά κυρίως σε κόσμο που θέλει να κάνει σκι όλη την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρωτήσετε σε κάποιο ταξί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.