Η Πάτρα ανέκαθεν αποτελούσε την δυτική πύλη της χώρας μας προς τα λιμάνια και πόλεις της Ευρώπης. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.

Όταν μου ζητήθηκε να γράψω λίγα λόγια για την Πάτρα, αυτή την τόσο όμορφη και για πολλούς παρεξηγημένη, αλλά και ταλαιπωρημένη πόλη, βρέθηκα αμήχανος να προσπαθώ να συμπυκνώσω σε λίγες γραμμές εντυπώσεις τόσων ετών.

Η Πάτρα είναι μια πόλη που, ενώ μέχρι πριν περίπου 20 χρόνια δεν είχε καν ένα αξιοπρεπές δίκτυο ύδρευσης, σήμερα αποτελεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με τα συν και τα πλην της. Ο πληθυσμός του Δήμου Πατρέων αριθμεί κάτι λιγότερο 220.000 κατοίκους και απλώνεται σε μια μεγάλη λωρίδα γης η οποία εξαπλώνεται συνεχώς.

Στην πόλη αυτή πέρασα τα καλύτερά μου χρόνια, αυτά των σπουδών και χάρη σε αυτήν γνώρισα μερικούς πολύ καλούς φίλους μου που τους κρατάω ως  σήμερα. Έχω  επισκεφτεί πολλές φορές από τότε την Πάτρα και κάθε φορά νιώθω ότι αλλάζει, είτε στο οδικό της δίκτυο, είτε στον «αέρα» ανανέωσης που αισθάνομαι ότι φυσά σε κάθε γνώριμο δρόμο της. Κάθε φορά που πηγαίνω είναι σαν την  πρώτη φορά.

Μετάβαση

Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου

Για τους Πελοποννήσιους ο τρόπος μετάβασης προς την Πάτρα περιλαμβάνει αυτοκίνητο, αλλά και το τρένο από την Καλαμάτα. Για τους στερεοελλαδίτες υπάρχει πάντα η νέα γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου  στην οποία καλείστε να πληρώσετε 26,40€ ανά επιβατικό αυτοκίνητο και €3,80 ανά μοτοσυκλέτα πάντα με διπλή μετάβαση. Από Αθήνα υπάρχει πάντα η πολύπαθη εθνική οδός των 216 χιλ η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ που κάνουν το ταξίδι σε περίπου 3 ώρες, καθώς και ο σιδηρόδρομος που είναι λίγο ταχύτερος, αλλά  και ασφαλέστερος. Για όσους φθάνετε στην Αθήνα με αεροπλάνο, στο ΕΛ. Βενιζέλος, απλά οδηγείστε στην Αττική Οδό και κατεύθυνση Ελευσίνα, εκεί δε που τελειώνει η Αττική Οδός απλά συνεχίζετε στην Κορίνθου Πατρών. Αφού φτάσετε μετά τα διόδια Ρίου κρατήστε δεξιά λωρίδα με κατεύθυνση Κέντρο –Λιμάνι. Αφού φτάσετε και για κοντινές μετακινήσεις στην περιοχή υπάρχει και ο Προαστιακός.

Διαμονή

Η Πάτρα με το πέρασμα των χρόνων έχει εκσυγχρονίσει πάρα πολλά από τα ξενοδοχεία της ειδικά δε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Πολλές λύσεις σε διάφορες τιμές θα ικανοποιήσουν σχεδόν όλους τους επισκέπτες. Όποτε επισκέπτομαι την πόλη προτιμώ τα  Patras Palace και  Galaxy City Center  τα οποία παρέχουν ότι χρειάζεστε και επιπλέον βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και κοντά στη θάλασσα. Αν πάτε στο πρώτο ζητείστε δωμάτιο με θέα το λιμάνι και δεν θα απογοητευτείτε, αρκεί να είστε ψηλά. Αν πάλι  θέλετε περισσότερη πολυτέλεια θα πρέπει να πάτε λίγο πιο έξω, στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου (8 χιλ περίπου από την Πάτρα)  όπου και εκεί υπάρχουν αξιόλογα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Για ολιγοήμερη παραμονή θα πρότεινα ξενοδοχεία εντός της πόλης. Το θέμα με τα περισσότερα είναι η ανυπαρξία ενσωματωμένου πάρκινγκ αυτοκινήτων, μιας και είναι σχεδόν όλα παλαιάς κατασκευής. Προτιμείστε μέρη κοντά στο λιμάνι όπου υπάρχουν περισσότερες ελεύθερες θέσεις από ότι ψηλότερα στην πόλη.

Αξιοθέατα

Ερχόμαστε στο αγαπημένο μου σημείο. Κατ’ αρχήν η Πάτρα έχει να παρουσιάσει το φημισμένο της Καρναβάλι, για το οποίο, εάν είστε από μακριά πρέπει να προνοήσετε για τη διαμονή σας εγκαίρως. Το Καρναβάλι της Πάτρας είναι μακράν το καλύτερο και εντυπωσιακότερο της χώρας μας και δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο το τιμούν και όχι απαραίτητα μόνο πατρινοί.

Αγίου Νικολάου - σκάλες 5
Σκαλοπάτια της οδού Αγίου Νικολάου

Μέσα στην πόλη μπορείτε να περπατήσετε άνετα μιας και τα περισσότερα αξιοθέατα είναι σε ακτίνα το πολύ 3-4 χιλιομέτρων. Απαραιτήτως μετά την βόλτα στην πολύ καλή αγορά του κέντρου, ανηφορίσετε προς τα σκαλοπάτια της Αγ. Νικολάου όπου στην κορυφή δεσπόζει το αρχαίο κάστρο και πιο κει το αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο. Η θέα από την κορυφή του λόφου είναι μαγευτική, όπως και από το Δασύλλειο το οποίο απέχει από το Ωδείο περίπου 1-2 χιλιόμετρα και από εκεί, ειδικά με καθαρή ατμόσφαιρα, βλέπετε μέχρι τη γέφυρα του Ρίου – Αντίρριου, πίνοντας τον καφέ σας μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στο ομώνυμο καφέ -μπαρ.

Θέατρο Απόλλων
Θέατρο Απόλλων

Κατηφορίζοντας περάστε από την Πλατεία Γεωργίου Α’ όπου υπάρχει το Θέατρο Απόλλων, έργο του Τσίλλερ, κατασκευασμένο το 1872, στο οποίο κάθε Αποκριά γίνονται τα Μπουρμπούλια. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τους χώρους της Achaia Clauss με την ονομαστή Μαυροδάφνη της και τα κρασιά της. Για τους λάτρεις της ποίησης υπάρχει το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς επί της οδού Κορίνθου 241, στο κέντρο της Πάτρας.

Να πάτε οπωσδήποτε για προσκύνημα στον ναό του Αγ. Ανδρέα στην έξοδο της πόλης προς Πύργο, οδ. Αγ. Ανδρέου 199.

Οδός Γεροκωστοπούλου
Οδός Γεροκωστοπούλου

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η ζωντάνια της πόλης, είτε είστε στην οδό Γεροκωστοπούλου με τα πολύ καλά μπαράκια, είτε στα καλά καφέ επί της Αγ. Νικολάου και των πέριξ αυτής δρόμων. Η Πάτρα αποπνέει ζωή. Μπορεί να ταλαιπωρείται από υψηλή ανεργία, παρόλα αυτά όμως οι χιλιάδες φοιτητές του ονομαστού πανεπιστημίου της που βρίσκεται στο Ρίο, μαζί με τους ντόπιους κατοίκους δίνουν ζωή στην πόλη.

Φαγητό – Διασκέδαση

Το σίγουρο είναι ότι κανείς επισκέπτης της Πάτρας δεν θα φύγει παραπονούμενος για το φαγητό ή την διασκέδασή του. Υπάρχουν τόσα πολλά μαγαζιά που η εύρεση ενός είναι πονοκέφαλος.  Συστήνω να πάτε στην  οδό Τριών Ναυάρχων κάτω από την πλατεία Ψηλά Αλώνια. Σίγουρα θα βρείτε όμορφα εστιατόρια σε περιβάλλον που θα σας συναρπάσει και με άριστη ποιότητα φαγητού. Για τους λάτρεις του είδους υπάρχει και ασιατικό εστιατόριο στην οδ. Βύρωνος δίπλα στην πλατεία Ψηλά Αλώνια.

Για ποτό αργότερα, ανηφορήστε μέχρι την οδ. Γεροκωστοπούλου ή μείνετε εκεί που είστε στην οδ. Τριών Ναυάρχων. Η Πάτρα ως σύγχρονη μεγαλούπολη τα έχει όλα.  Για όσους θέλουν υπάρχει και η περιοχή του Ρίου με τα πολλά παραθαλάσσια καφέ και μπαράκια, για την καλοκαιρινή όμως περίοδο.

Χρήσιμα links

 Tips

  • Αν πάτε την περίοδο του Καρναβαλιού συστήνω να κλείσετε ξενοδοχείο αρκετούς μήνες νωρίτερα. Εάν παρόλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει και τόσο η Κυριακάτικη παρέλαση την τελευταία μέρα επισκεφτείτε την πόλη το αμέσως προηγούμενο Σ/Κ όπου το κέφι χτυπά «κόκκινο» εξίσου με το τελευταίο Σ/Κ και οι τιμές είναι απείρως μικρότερες.
  • Για ελεύθερες θέσεις parking καλύτερα να το αφήσετε στην Οθ. Αμαλίας κοντά στην περιοχή Τελωνείου (προς την έξοδο Πύργου) και μετά περπατήστε.
  • Αποφύγετε το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη, μιας και το κυκλοφοριακό και εδώ είναι έντονο.
ΥΓ Η ανάρτηση αυτή είναι φιλοξενία και ευγενική χορηγία του φίλτατου Gyro με το blog Common Sense. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το ταξίδι αυτό που μοιράστηκε μαζί μας! Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις φιλοξενούμενες αναρτήσεις δείτε στην ενότητα Συχνές ερωτήσεις ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.