Το Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, της αποκαλούμενης και ως “χώρα των χιλίων λιμνών”. Βρίσκεται χτισμένο στο νότιο άκρο της χερσονήσου στον κόλπο της Φινλανδίας, που αποτελεί απόληξη της Βαλτικής θάλασσας. Η χώρα συνορεύει γεωγραφικά με Σουηδία, Ρωσία και από θάλασσας με την Εσθονία, ενώ το ίδιο το Ελσίνκι είναι συνδεδεμένο και ιστορικά με τη Στοκχόλμη, την Αγία Πετρούπολη και το Ταλίν.

Επισκέφτηκα το Ελσίνκι τον Αύγουστο του 2009 στα πλαίσια εκδρομής που κάναμε στις πρωτεύουσες χωρών της Βαλτικής. Ήταν η τρίτη στάση μας, μετά τη Ρίγα και το Τάλιν. Οι άλλες δύο πόλεις ήταν πραγματικά πανέμορφες, με μεσαιωνικά κτίσματα που σε ταξίδευαν στο χρόνο. Μπροστά τους το Ελσίνκι έχανε στη σύγκριση. Είναι μια συμπαθητική πόλη με διάφορες επιρροές και αρκετά μοντέρνο χαρακτήρα στο κέντρο της. Ομολογουμένως δε μας κέρδισε τις εντυπώσεις, χωρίς όμως να παύει να είναι ένας καλός προορισμός για 2-3 μέρες, αν βρίσκεται στην περιοχή.

Μετάβαση

Το αεροδρόμιο του Ελσίνκι Βάνταα (Helsinki Vantaa HEL) έχει αεροπορικές συνδέσεις με πολλές χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Είναι η βάση της Finnair. Το καλοκαίρι συχνά υπάρχουν πτήσεις charter απευθείας για Ελλάδα, κυρίως για νησιά όπως η Σαντορίνη. Εναλλακτικά φτάνει κανείς από Ελλάδα με ανταποκρίσεις. Το Ελσίνκι συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Στοκχόλμη και το Ταλίν. Ειδικά από Ταλίν το ταξίδι διαρκεί 2,5 ώρες περίπου – έτσι είχαμε πάει και μεις.

Μετακίνηση

Από το αεροδρόμιο για την πόλη υπάρχουν πολύ συχνά δρομολόγια με λεωφορεία, ενώ η διαδρομή διαρκεί περίπου 20′. Αν φτάσετε ακτοπλοϊκώς δε χρειάζεστε κάποιο μέσο, μιας και με τα πόδια η απόσταση από το κέντρο είναι μικρή. Στην πόλη πάντως υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων, τραμ και μικρό δίκτυο μετρό που βολεύει. Αν μείνει κανείς μέρες, συμφέρει να βγάλει τουριστική κάρτα αντίστοιχων ημερών. Πάντως, επειδή το κέντρο είναι σχετικά μικρό και οι αποστάσεις σύντομες, βολεύει κανείς να περιηγηθεί και με τα πόδια. Επίσης, μπορεί κανείς να νοικιάσει ποδήλατο, μιας και η πόλη προσφέρεται γι αυτό.

Διαμονή

Τα ξενοδοχεία στο Ελσίνκι είναι σχετικά ακριβά, όπως και η πόλη γενικότερα. Προτιμήστε κάποιο κεντρικά ώστε να είστε σε απόσταση βολής από τα περισσότερα αξιοθέατα. Η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό είναι σχετικά ανηφορική, οπότε να το έχετε υπόψη σας για τις μετακινήσεις.

Αξιοθέατα

Kauppatori market
Kauppatori market, η ψαραγορά

Όπως κάθε πόλη με θάλασσα που σέβεται την ύπαρξή της, σημείο συνάντησης και έναρξης της περιήγησης στην πόλη είναι η Kauppatori, η πλατεία της ψαραγοράς. Εκεί βρίσκει κανείς φαγητό, καφετέριες, σουβενίρ και φυσικά υπαίθρια αγορά. Το πιο ωραίο κομμάτι της είναι η ψαραγορά, όπου παραγγέλνει κανείς, μαγειρεύονται εκείνη την ώρα και μπορεί να καθίσει να τα φάει! Υπάρχει και κομμάτι που είναι σκεπαστό, περισσότερο για σουβενίρ. Είναι ίσως και το πιο φτηνό φαγητό στην πόλη, χωρίς να υστερεί σε ποιότητα. Αν καθήσετε να φάτε εκεί, προσοχή στους γλάρους! Είναι ιδιαίτερα επιθετικοί στο φαγητό των ανυποψίαστων τουριστών.

DSCN0685
Η αρχή της Esplanadi δίπλα στην ψαραγορά

Η Kauppatori βρίσκεται στην απόληξη δύο παράλληλων όμορφων δρόμων της πόλης του Ελσίνκι που είναι γνωστοί ως Esplanadi (Espa για τους ντόπιους). Οι δρόμοι αυτοί είναι αρκετά όμορφοι και σχηματίζουν ένα πάρκο, στο οπβρίσκει κανείς υπαίθριες καφετέριες και στη μέση έχουν πράσινο και προσφέρονται για καφέ, βόλτα, ποδήλατο ακόμη και συναυλίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού! Αξίζει κανείς να περπατήσει και να καθίσει για έναν καφέ, συνοδεία γλυκού με κανέλα.

Helsinki Cathedral
Ο καθεδρικός ναός του Ελσίνκι

Από την Kauppatori ξεχωρίζουν δύο ναοί που είναι κύρια αξιοθέατα της πόλης. Αρχικά είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης (Helsinki Cathedral, Suurkirkko), ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου ενώ φαίνεται από μεγάλο μέρος της πόλης. Χαρακτηριστικό το άσπρο χρώμα και ο πράσινος μεγάλος τρούλος που συνοδεύεται από 4 μικρότερους σε σχήμα σταυρού. Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της πόλης, ενώ είναι επισκέψιμος.

Μπροστά ακριβώς από τον καθεδρικό βρίσκεται και η Senaatintori (Helsinki Senate Square), μια όμορφη πλατεία για καφέ και σουβενίρ. Εκεί γίνονται συναυλίες και εκδηλώσεις όταν ο καιρός είναι καλός. Στα σκαλιά πριν τον καθεδρικό βρίσκεται και το άγαλμα του ρώσου τσάρου Αλέξανδρου του Β’. Το χειμώνα διοργανώνονται διαγωνισμοί με snowboard από τα σκαλιά ή/ και γλυπτικής στον πάγο.

Uspenksi Helsinki
Ο ρώσικος καθεδρικός Uspenski

Από το λόφο του καθεδρικού ναού φαίνονται και άλλες εκκλησίες της πόλης. Πιο χαρακτηριστική και όμορφη είναι ο ρώσικος καθεδρικός ναός Uspenski Cathedral. Είναι χτισμένος με κόκκινα τούβλα ενώ οι τρούλοι χρυσίζουν. Είναι επισκέψιμος κι αυτός.

Το Ελσίνκι, όπως και μεγάλο μέρος της Φινλανδίας και των λιμνών της, διαμορφώθηκε ως περιοχή κατά την τελευταία περιόδο των παγετώνων. Ως αποτέλεσμα είναι να περιβάλλεται από πολλά μικρά νησάκια, λίγα εκ των οποίων είναι κατοικήσιμα. Από την Kauppatori φεύγουν συνέχεια καραβάκια που κάνουν ξενάγηση στα παράλια της πόλης και στα νησάκια του κόλπου της Φινλανδίας. Αν έχετε λίγο παραπάνω χρόνο στη διάθεσή σας, αξίζει η βόλτα. Σε ορισμένα από αυτά μαζί με την ξενάγηση προσφέρεται και γεύμα.

Μιας και αναφερθήκαμε στον ρώσικο καθεδρικό ναό, η πόλη σε ορισμένα σημεία έχει έντονες ρώσικες επιρροές. Ιστορικά η Φινλανδία ήταν αρκετά χρόνια υπό ρώσικη κατοχή. Χαρακτηριστικό κτήριο της εποχής είναι ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός σταθμός του Ελσίνκι. Η πλατεία Rautatientori που βρίσκεται δίπλα του προσφέρεται τόσο για φωτογραφίες όσο και για ψώνια, καθώς εκεί βρίσκονται ορισμένα μαγαζιά. Από εδώ φεύγουν τα περισσότερα λεωφορεία της πόλης. Εκεί βρίσκεται και το όμορφο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου.

Camppi square
Πλατεία Kamppi και μοντέρνα κτίσματα

Όσο προχωρά κανείς προς το κέντρο της πόλης του Ελσίνκι βρίσκει πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά. Ειδικά στην περιοχή Kamppi και τη σχετική πλατεία, τα κτίσματα είναι αρκετά μοντέρνα. Μην ξεχνάμε ότι το Ελσίνκι και η φινλανδική οικονομία αναπτύχθηκαν κυρίως χάρη στις νέες τεχνολογίες. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης μπαράκια και καφετέρια, ενώ το καλοκαίρι στήνεται μια ωραία υπαίθρια μπυραρία.

Όμορφη κτίρια βρίσκει κανείς όσο περπατάει στο κέντρο της πόλης, ειδικά άμα ακολουθήσει τις γραμμές του τραμ. Αρκετοί μικρότεροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε πεζόδρομους, γεγονός που επιτρέπει την κυκλοφορία πεζών και ποδηλάτων. Υπάρχουν επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και κέντρα όπως τα Stockmann. Γενικά οι τιμές είναι ακριβώς, αν θέλετε να επιδοθείτε στο άθλημα αυτό. Υπάρχουν κι άλλα αξιοθέατα όπως το νέο Κοινοβούλιο, το μουσείο μοντέρνας τέχνης Kiasma, το Εθνικό Φινλανδικό Μουσείο, η Όπερα και η Temppeliaukio, εκκλησία που είναι χτισμένη σε ένα βράχο.

Από την πλατεία Σιδηροδρόμων φεύγει το λεωφορείο 24. Μετά από 20 λεπτά περίπου διαδρομή φτάνει στο νησάκι Seurasaari. Το νησάκι έχει διαμορφωθεί σαν υπαίθριο μουσείο – πάρκο όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το πώς ήταν η ζωή στη Φινλανδία παλιότερα αλλά και να πάρει μια ιδέα για την ζωή στην ύπαιθρο. Το νησάκι επισκέπτονται και αρκετοί ντόπιοι για πικ-νικ, ειδικά όταν είναι καλός ο καιρός.

Αν επισκεφθείτε την πόλη και τη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα δείτε ότι ο ήλιος δύει πολύ αργά και ξημερώνει νωρίς – τον Αύγουστο που πήγαμε εμείς μετά τις 11, ενώ ξημέρωνε κατά τις 4. Είναι ευκαιρία για πολύ καλές φωτογραφίες. Ένα κακό που είχαν τα ξενοδοχεία είναι ότι δεν είχαν κουρτίνες, πράγμα που κάποιους τους ενοχλούσε στον ύπνο ιδιαίτερο το πρωί. Τα χρώματα κατά το σούρουπο, πάντως, είναι μοναδικά.

Φαγητό – διασκέδαση

Το Ελσίνκι είναι αρκετά ακριβή πόλη. Όχι τόσο ακριβή όσο στο παρελθόν αλλά σίγουρα θα σας φανεί η διαφορά από Ελλάδα. Τα φθηνότερα φαγητά τα βρίσκει κανείς στο δρόμο. Καλό και προτεινόμενο μέρος για φαγητό, κυρίως ψαρικά, είναι η Kauppatori. Φάγαμε πολύ καλά ψιλά ψάρια, γαρίδες, σολομό και διάφορες άλλες λιχουδιές. Όπως είπα και πιο πάνω, μην ταϊζετε τους γλάρους γιατί γίνονται πολύ επιθετικοί.

Από την αγορά ψωνίσαμε επίσης μούρα. Όπως σε όλες τις βόρειες χώρες τα μούρα είναι άφθονα και σε διάφορα χρώματα και γεύσεις που δεν έχουμε στην Ελλάδα. Επίσης, πολύ ωραία είναι τα γλυκά που έχουν κανέλα, καλό συμπλήρωμα για τους καφέδες. Το καλοκαίρι δυστυχώς το κρέας από τάρανδο είναι δυσεύρετο. Άλλες εποχές είναι από τις προτεινόμενες λιχουδιές.

Για καφέ προτεινόμενα μέρη είναι το πάρκο Esplanadi, η Senaatintori και η πλατεία στο Kamppi. Στην τελευταία το καλοκαίρι υπάρχει και υπαίθρια μπυραρία. Καλού-κακού έχετε μαζί σας και κάτι από πάνω γιατί η διαφορά θερμοκρασίας είναι μεγάλη, σε σχέση με Ελλάδα. Σημειωτέον ότι τα εστιατόρια κλείνουν νωρίς το βράδυ, από μία ώρα και μετά μόνη εναλλακτική είναι καντίνες με “βρώμικα” στις πλατείες, κυρίως ανατολίτικης προέλευσης.

Helsinki view from Sokos Torni
Θέα από την κορυφή του ξενοδοχείου Sokos Torni. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί περίπου 11 το βράδυ.

Ωραίο σημείο για καφέ ή ποτό είναι ο τελευταίος όροφος του ξενοδοχείου Sokos Torni, που εξακολουθεί να είναι το ψηλότερο κτήριο στην πόλη. Η θέα από την κορυφή του δωδεκαόροφου κτιρίου είναι πολύ καλή. Όταν είναι καλοκαίρι και το φως κρατάει μέχρι αργά, οι φωτογραφίες είναι πολύ καλές! Επειδή το καφέ είναι σχετικά μικρό, φροντίστε να έρθετε σχετικά νωρίς. Το φως των μεγάλων ημερών πάνω στην πόλη του Ελσίνκι θα σας αποζημιώσει.

Tips

  • Άλλες πόλεις που αξίζουν για επίσκεψη στη Φινλανδία είναι η παλιά πρωτεύουσα Turku αλλά και στα βόρεια το Rovaniemi, που θεωρείται η πατρίδα του Santa Claus (Άγιος Βασίλης). Κοντά με το πλοίο είναι το Ταλίν και η Στοκχόλμη. Επίσης, πολύ κοντά είναι και η Αγία Πετρούπολη, βέβαια για εκεί θέλει σχετική βίζα! Αν βρεθείτε τόσο βόρεια, σκεφτείτε το.
  • Η Φινλανδία έχει ευρώ, οπότε δε χρειάζεται να αλλάξετε νόμισμα. Σημειωτέον ότι είναι ακριβή χώρα.

Χρήσιμα links

4 σχόλια για την ανάρτηση “Ελσίνκι: το παγωμένο σταυροδρόμι του βορρά

  1. Οι γλάροι επιτίθενται από μόνοι τους όταν βλέπουν φαγώσιμο!
    Αν δεν με είχαν ειδοποιήσει οι κοπέλες που μου το έδωσαν το χωνάκι παγωτό, δεν θα το είχα φάει εγώ αλλά ο γλάρος που έκανε κάθετη εφόρμηση!

    • Έτσι και χειρότερα! Ευτυχώς το είχαμε διαβάσει πριν πάμε, αλλιώς μπορεί και μεις να απλώναμε χέρι να ταϊσουμε. Πάντως είχε χάζι, αν προλάβαινες να προφυλαχτείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.