Πριν αρχίσω τις αναρτήσεις για την Κούβα είναι καλό να αναφέρω κάποια γενικά στοιχεία για το ταξίδι. Τα περισσότερα από αυτά τα αναφέρω και μέσα στις αναρτήσεις, αλλά σκέφτηκα ότι είναι καλύτερο να υπάρχει μία ανάρτηση που θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα σημαντικά στοιχεία και tips.

Στην Κούβα μπορεί κανείς να πάει είτε με οργανωμένη εκδρομή, δηλαδή κάποιο πρακτορείο που θα οργανώσει τα πάντα (διαμονή, ξεναγήσεις, πρόγραμμα), είτε μπορεί να κλείσει ξενοδοχεία από το ιντερνετ, να πάρει το αεροπλάνο και να κανονίσει μόνος του το πρόγραμμα του. Στην Αγγλία προσφέρεται και μία ακόμα λύση η οποία δε ξέρω αν μπορεί να γίνει από την Ελλάδα. Υπάρχουν online πρακτορεία ταξιδίων που τους στέλνεις το ακριβές πρόγραμμα που θέλεις να ακολουθήσεις, ακόμα και τα ξενοδοχεία που προτιμάς και αυτοί σου στέλνουν μία τιμή. Αυτό τον τρόπο διαλέξαμε εμείς και νομίζω πως ήταν η καλύτερη επιλογή. Κατά τη διάρκεια των αναρτήσεων θα διαπιστώσετε το γιατί.

Η πτήση Λονδίνο-Αβάνα διαρκεί 9,5 ώρες, αλλά η εμπειρία ταξιδιου με την Virgin ήταν πολύ καλή. Αψογη εξυπηρέτηση, μεγάλη διαλογή ταινιών και η ώρα πέρασε νεράκι για τύπους σαν κι εμένα που έμειναν ξάγρυπνοι.

Νόμισμα

Η Κούβα έχει δύο νομίσματα. Ένα για τους γηγενείς που λέγεται Peso και ένα για τους τουρίστες που λέγεται CUC (Convertible Pesos). Η αναλογία τους είναι περίπου 25:1, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει καθόλου έναν τουρίστα. Οι τουρίστες δεν μπορούν να κάνουνε συναλλαγές σε κουβανικά πέσος οπότε αναγκαστικά αλλάζουνε χρήματα. Την ισοτιμία ευρώ/CUC δεν την συγκράτησα, αλλά η λίρα ήταν 1,32 CUC (Μαρτιος 2010) το $ το αλλάζανε σχεδόν 1:1. Φυσικά από τη στιγμή που έχουν δύο νομίσματα είναι λογικό ότι θα έχουν και δύο τιμές. Ετσι για παράδειγμα ο τουρίστας πληρώνει πολλαπλάσια από τον ντόπιο.

Διαμονή

Εδώ χρειάζεται μία γενική παρατήρηση για την Κούβα. Ο επισκέπτης έχει να επιλέξει δύο τρόπους διαμονής. Ο πρώτος και πιο διαδεδομένος είναι τα ξενοδοχεία που καλό είναι να επιλέξει μέσω τουριστικού γραφείου γιατί θα τα βρει φτηνότερα. Ο δεύτερος που κυρίως απευθύνεται σε μεμονωμένους ταξιδιώτες, σε νεαρής ηλικίας άτομα και στους λάτρεις των εναλλακτικών διακοπών είναι τα λεγόμενα casas particulares. Τα σπίτια αυτα είναι κάτι σαν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το καθεστώς επιτρέπει (μετά από ειδική άδεια) σε οικογένειες να νοικιάζουν ένα ή περισσότερα δωμάτια στο σπίτι τους. Τις casas particulares τις ξεχωρίζει εύκολα ο επισκέπτης από ένα γαλάζιο σύμβολο που εμένα μου έμοιαζε με αντιστραμμένη άγκυρα. Προφανώς τα casas particulares είναι πολύ φτηνότερα και είναι ασφαλή. Απλά δεν παρέχουν καμία απολύτως εγγύηση άνεσης και καθαριότητας.

DSCN0124

Στην Αβάνα να μείνετε στο ιστορικό κέντρο. Βρείτε το καλύτερο ξενοδοχείο από αυτά που αντέχει το πορτοφόλι σας και μείνετε σε αυτό. Να είναι όμως στο ιστορικό κέντρο για να είναι εύκολες οι βόλτες και να μη χρειάζεστε μεταφορικό μέσο για να γυρίσετε μετά από τα πολλά Mojito που σίγουρα θα καταναλώσετε. Μία μόνο παρατήρηση. Πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο της Αβάνας βρίσκεται το ξενοδοχείο Ambos Mundos στο οποίο διέμενε ο Ernest Hemingway. Καλό, κεντρικό σημείο, το ξενοδοχείο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και πιστεύω ότι θα είναι πανάκριβο.

Στο Τρινιδάδ υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης και κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει να μείνετε εκεί. Προτιμήστε τα ξενοδοχεία που βρίσκονται περίπου 7χμ στην Peninsula de Ancon έξω από την πόλη μπροστά στη θάλασσα για να έχετε και τη δυνατότητα να κάνετε μία βουτιά στην Καραιβική.

Στο Varadero σε όποιο ξενοδοχείο και αν μείνετε θα μείνετε καταευχαριστημένοι. Θεωρώ ότι το Blau Varadero που έμεινα εγώ ήταν ένα από τα καλύτερα. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Στις υπόλοιπες πόλεις Santa Clara, Cienfuego, Matnzas αν μείνετε το βράδυ να προτιμήσετε κάποιο που να είναι σε όσο κεντρικότερο σημείο γίνεται.

Ασφάλεια – καθαριότητα – αγορές

Η Αβάνα (και η Κούβα συνολικά) είναι μία εξαιρετικά ασφαλής πόλη. Η αστυνομία είναι παρούσα παντού, αλλά και χωρίς αυτή δεν νοιώθεις να κινδυνεύεις. Ωστόσο σε μία απλή βόλτα στην πόλη θα σε σταματήσουν ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουν να σε σταματήσουν, δεκάδες άνθρωποι που θα θελήσουν να σου πουλήσουν κατά βάση πούρα και γυναίκες. Σαν τουρίστας πρέπει να είσαι ευγενικός, να αρνηθεις και να συνεχίσεις να περπατάς.

Τα ξενοδοχεία είναι πεντακάθαρα και υπερπολυτελή. Από εκεί και μετά εγώ έφαγα σε πολλά εστιατόρια, ακόμα και πράγματα από το δρόμο και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Θέλει μεγάλη προσοχή με το νερό για να μην έχετε προβλήματα με το στομάχι. Γενικά νομίζω πως κάποιος που έχει ταξιδέψει αρκετά μπορεί να καταλάβει που πρέπει να φάει και τι πρέπει να αποφύγει.

Σχετικά με την πορνεία δεν ξέρω τι γίνεται. Σίγουρα σε πλησιάζουν πολλοί ειδικά αν είστε αντροπαρέα ή αν είσαι μόνος σου. Δεν πλησιάζουν ζευγάρια. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να προσπαθεί κάποιος να σου πασάρει γυναίκες. Ο καλύτερος τρόπος είναι αρνηθείτε ευγενικά.
DSCN0169
Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τα πούρα. Σε σταματάνε στη μέση του δρόμου και σε ρωτάνε αν θέλεις πούρα. Το ζήτημα είναι ότι αν πεις ναι σε οδηγούνε στο σπίτι τους γιατί είναι παράνομο το να πουλάνε πούρα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από κάποιον εργαζόμενο του ξενοδοχείου λέγοντας του από πριν τι πούρα θέλετε, πόσα και πόσα ακριβώς μπορείτε να ξοδέψετε. Επίσης μπορείτε να αγοράσετε και από τους τεχνήτες που δουλεύουν στο εργοστάσιο πούρων, αλλά εκεί πρέπει να είστε τυχεροί και ακριβείς. Τις λεπτομέρειες τις περιγράφω στην ανάρτηση για την Αβάνα. Μπορείτε όμως να αγοράσετε πούρα και από κάποια μικρότερη πόλη όπως το Τρινιδαδ. Εγώ για παράδειγμα μπήκα σε ένα σπίτι που είχε πίνακες και του λέω θα πάρω αυτόν τον πίνακα και ψάχνω επίσης και για πούρα. Μου είπε να τον ακολουθήσω στο μέσα δωμάτιο, όπου είχε δεκάδες κουτιά με πούρα, διάλεξα, πλήρωσα και έφυγα. Πάντοτε θα κάνετε παζάρι στα πούρα γιατί η αρχική τιμή που θα ακούσετε θα είναι τσουχτερή. Χρειάζεται προσοχή επίσης όταν φεύγετε από τη χώρα. Μας είπαν ότι μόνο μία κούτα πούρα επιτρέπεται να περάσει ο ταξιδιώτης και αυτή να είναι νόμιμη. Εμένα δε με έψαξαν, αλλά αν σας ψάξουν καλό είναι να μη βρουν 2.000 πούρα στη τσάντα σας.

Πρόγραμμα

Η Aβάνα πρέπει να είναι ο κύριος προορισμός του ταξιδιού. Εκεί δηλαδή θα πρέπει να περάσετε περισσότερες μέρες από ότι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη. Εχει τα περισσότερα πράγματα να δείτε, δεν πρόκειται για μία όμορφη πόλη (τουλάχιστον με τον ορισμό που δίνουμε σε μία Δυτικού τύπου πόλη, αλλά διακιολογεί τον χαρακτηρισμό «ιδιαίτερα», «διαφορετική». Έχει πολλά να δείξει, δεν κουράζει και δεν αφήνει τον επισκέπτη να πλήξει. Είναι πολύ ασφαλής πόλη, ο τουρίστας μπορεί να κυκλοφορήσει παντού χωρίς να φοβάται, καλό είναι να έχετε λίγο το νου σς. Συχνά θα σας πλησιάζουνε για να σου πουλήσουν πούρα  και τους άνδρες που δεν συνοδεύονται θα τους πλησιάζουν και για να τους προωθήσουν γυναίκες. Αρνηθείτε ευγενικά και συνεχίστε. Έχει καλή νυχτερινή ζωή και οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και χαμογελαστοί, χορεύουν και τραγουδάνε όλη μέρα.

Στα πλην είναι η μεγάλη φτώχεια που υπάρχει. Μπορεί το καθεστώς να προσπαθεί να την κρύψει “κάτω από το χαλί”, αλλά είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι πεινάνε και καταντάνε σαλτιμπάγκοι για να σου πουλήσουν ένα κολιέ που κάνει 1ευρώ. Η πορνεία επίσης είναι καλά κρυμμένη, αλλά υπάρχει. Η πόλη δεν είναι ακριβή. Τα ποτά κυμαίνονται γύρω στα 4-6 CUCS και το φαγητό όχι περισσότερο από 10 CUCS. Τα μουσεία είναι φτηνά, οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια καθότι στο ιστορικό κέντρο δεν μπαίνουν παντού αυτοκίνητα. Νομίζω πως 5 μέρες είναι αρκετές.

Η επόμενη πόλη θα είναι λογικά το Trinidad. Νομίζω πως 3 μέρες δύο νύχτες είναι υπέρ αρκετές για μία πολύ μικρή πόλη που δεν έχει να προσφέρει και πολλά αξιοθέατα. Κάποιες βόλτες και μετά ξενοδοχείο, μπάνιο στη θάλασσα και ξεκούραση.

Από ότι γνωρίζω οι περισσότερες οργανωμένες εκδρομές δεν περιέχουν στο πρόγραμμα επίσκεψη στην Σάντα Κλάρα. Αν πάτε στην Κούβα θα έλεγα ότι επιβάλλεται να επισκεφτείτε το Μουσείο του Τσε. Προσπαθήστε να το κανονίσετε από πριν με το πρακτορείο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χάσετε μία ημέρα στους δρόμους. Η Σάντα Κλάρα είναι στη μέση της απόστασης Βαραντέρο-Τρινιδαδ περίπου 2,5 ώρες μακριά και από τις δύο πόλεις. Το δε ταξί για να σας μεταφέρει θα ζητήσει τουλάχιστον 50 CUCS όπως μάθαμε από άλλους Αγγλους τουρίστες που συναντήσαμε στο Varadero. Αν έχετε άπλετο χρόνο μπορείτε να μείνετε ένα βράδυ στην πόλη. Αν πάλι μείνετε δύο μπορείτε να πάτε τη μία μέρα στο Cienfuego.

Tips

Το πιο βασικό ερώτημα που θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι «γιατί να πάω». Αν η απάντηση είναι για να δείτε την Καραϊβική, να κάνετε μπάνια, τα πούρα και οι γυναίκες και όλα τα συναφή, σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν πολύ πιο όμορφα και «ζωντανά» μέρη στην περιοχή. Η Κούβα έχει πολύ περισσότερα πράγματα να σας προσφέρει, πολύ μεγαλύτερη ιστορία, αλλά πρέπει να την εξΕρευνήσετε, να μιλήσετε με τους κατοίκους της, να περπατήσετε στα στέκια που πηγαίνουν εκείνοι, να δείτε πως ζουν, που κατοικούν, να φάτε μαζί τους και γιατί όχι να μείνετε και μερικές βραδιές στα σπίτια τους.

Πριν φύγετε από την Ελλάδα πάρτε μαζί σας μερικά στυλό, μερικά τετράδια, ίσως μικρά αυτοκόλλητα, μαγνητάκια και ό,τι άλλο θεωρείτε ότι μπορεί να αρέσει στα παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις θα δείτε παιδιά που έρχονται και σας ζητάνε πράγματα ή απλά κάθονται στην άκρη του δρόμου και σας χαιρετάνε. Δε μπορείτε να φανταστείτε τι χαρά θα πάρουν με μικρά δωράκια σαν κι αυτά.

Αγοράστε από αυτά που πουλάνε μπροστά στα σπίτια τους. Συνήθως πίνακες ζωγραφική, κοχύλια, βραχιόλια, σκουλαρίκια κτλ σε εξευτελιστικές τιμές που πάντοτε επιδέχονται και παζάρι. Γενικά βοηθήστε τον κόσμο, ότι κι αν σας λένε, αν μείνετε μαζί τους θα καταλάβετε ότι τους λείπει φαγητό. Μπορείτε να ψωνίσετε δωράκια για φίλους με ένα ευρώ που για εσάς μπορεί να μην είναι τίποτα, αλλά γι αυτούς είναι τα αυγά της εβδομάδας.

DSCN0478

Υπάρχουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μπορεί ο ταξιδιώτης να πάει όπου θέλει. Το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση σε όλα τα σημεία του και τις πινακίδες δεν θα τις έλεγα και άφθονες. Πάντως είναι και ακίνδυνο και πολύ εύκολο γιατί δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα και επομένως δεν υπάρχει και κίνηση. Εγώ το έκανα χωρίς πρόβλημα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να επισκεφτείς μικρά χωριουδάκια.

Δοκιμάστε «χύμα» ρούμι. Ειδικά με χυμό ζαχαροκάλαμου είναι το κάτι άλλο. Σε πολλές γωνιές των μικρών πόλεων και των χωριών θα βρείτε τέτοια ποτά, αλλά και σε κάποια από αυτά τα μέρη που θα σας πάνε μονοήμερες εκδρομές τα τοπικά τουριστικά πρακτορεία σε συνεργασία με το ξενοδοχείο που μένετε.

Η Αβάνα εχει συνεχή ροή ηλεκτρικού, τουλάχιστον οι τουριστικές περιοχές. Στο Τρινιντάντ μας είπαν ότι έχουν ακόμα κάποιες διακοπές και στο Matanzas ακόμα περισσότερες. Πάντως μας είπαν ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με αυτή που ήταν πριν από 15 χρόνια.

Η Κούβα είναι μια εμπειρία. Αν προγραμματίζετε εκδρομή καλύτερα να το κάνετε πριν πέσει το Καθεστώς για να δείτε περί τίνος πρόκειται. Νομίζω πάντως ότι δεν είναι τόσο καταπληκτική όσο περιγράφεται. Είναι ένα καλό μέρος για διακοπές, αλλά αν είσαι φιλικός προς το καθεστώς μπορεί να σου προκαλέσει αρκετή θλίψη. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια σε κάποιες περιοχές και ιδιαίτερα στις αγροτικές. Στις τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα στην Αβάνα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Έναν προορισμό τον αντιλαμβανεσαι και τον μαθαίνεις όταν ο ίδιος βρεθείς εκεί. Είναι τόσα πολλά αυτά που σου δίνει ένας τόπος, ακόμα και η μυρωδιά της ατμόσφαιρας είναι διαφορετική από ταξιδιώτη σε ταξιδιώτη. Ένα μέρος το μαθαίνεις όταν περπατάς, όταν γίνεσαι ένα με τους ανθρώπους του, αρχίσεις να κατανοείς τις μυρωδιές και μαθαίνεις να ακούς τους ήχους που βγάζει. Για τον κάθε ταξιδιώτη αυτη η διαδικασία παίρνει διαφορετικό χρόνο και ίσως να μην προλάβει να ολοκληρωθεί. Γι αυτό και κάθε ένας από εμάς βλέπει με διαφορετικό μάτι τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Γενικά, αν πας στην Κούβα πρέπει να γνωρίσεις τον κόσμο της. Είναι ένα μέρος διαφορετικό και αν δεν έχεις διάθεση τουλάχιστον να προσπαθήσεις να το γνωρίσεις καλύτερα να μείνεις σπίτι σου.

22 σχόλια για την ανάρτηση “Πανόραμα Κούβας: οδηγός και διαδικαστικά

 1. Αγαπητοί καλημέρα,
  Επιθυμώ με την σύζυγο μου ένα ταξίδι στην Κουβα, 12 ημέρων (10 διανυκτερέυσεις) με ομάδα και πρόγραμμα επισκέψεων επίσης να δοθεί ο χρόνος να επισκευτώ το Πανεπιστήμιο της Αβάνας και ένα ακόμη Πολυτεχνείο η περίοδος είναι από 3 έως 20 Απριλίου
  Αναμένω κάποια πρόταση, ποιοτική και οικονομική
  με εκτίμηση
  Μιχ Γρ Βραχόπουλος

  • Κύριε Βραχόπουλε ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας.

   Θα σας προτείναμε να μείνετε στην Αβάνα 4-5 βράδια για να έχετε χρόνο και να δείτε όλα τα αξιοθέατα της πόλης και να περάσετε μία μέρα στο Πανεπιστήμιο. Το Τρίνιδαδ είναι μακριά και 2 διανυκετρέυσεις είναι υπέρ αρκετές μιας την πόλη με όλα τα αξιοθέατα και μουσεία την γυρνάς σε περίπου 5 ώρες. Δεν γνωρίζω αν έχει η Σάντα Κλάρα πανεπιστήμιο (πιθανότατα έχει) επομένως μία διανυκτέρευση εκεί θα είναι απαραίτητα και θα συνδυάσετε τηνεπίσκεψη στο Πολυτεχνείο με την επίσκεψη στο μνημείο του Τσε. Δυστυχώς δε θα σας μείνει χρόνος (ίσως 1-2 μέρες) να ξεκουραστείτε σε ένα από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του Βαραντέρο, αλλά προσωπική γνώμη είναι ότι είναι άνευ σημασίας. Ενα τόσο μακρινό ταξίδι πρεπει να γίνεται με σκοπό να δούμε όσα περισσότερα μέρη γίνεται και όχι για να ξεκουραστούμε. Εξάλλου από παραλίες η Ελλάδα άλλο τίποτα. Μπάνιο μπορείτε να κάνετε και στο Τρίνιδαδ που έχει καποιες καλές παραλίες.

   Αν χρειαστείτε κάποια επιπλέον διευκρίνηση στείλτε μας ένα email με ερωτήσεις.

 2. Γεια σας.
  Σκεφτομαι να παω Κουβα τον Αυγουστο με συζηγο και δυο παιδια 8 και 12.
  Θα ηταν καλη ιδεα να οργανωναμε το ταξιδι μονοι μας; ( εχουμε παει με τα παιδια Κινα και τα καταφεραμε)
  Ευχαριστω.

  • Η Κούβα είναι πολύ ασφαλής χώρα και δε θα εχετε κανένα πρόβλημα να οργανώσετε το ταξίδι μόνοι σας. Μάλιστα είναι εξαιρετική ιδέα και θα σας κοστίσει φτηνότερα και θα δείτε και περισσότερα μέρη. Είναι πολύ εύκολο να νοικιάσετε αμάξι, οι δρόμοι είναι μεγάλοι και άδειοι αν και το οδικό δίκτυο δεν είναι καλά συντηρημένο. Κι εμείς νοικιάσαμε αμάξι και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα πουθενά.

   Αφού τα καταφέρατε στην Κίνα, θα τα καταφέρετε παντού. Εξάλλου χειρότερα από τους Κινέζους (και τους Ινδούς) δεν οδηγάει κανένας λαός! Το λέω μετά βεβαιότητας αφού έχω περάσει 6 μήνες στην Κίνα δουλεύοντας.

   Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να μας στείλετε ένα email,

   Blogtravel team.

 3. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας για την Κούβα! Θα τα διαπιστώσω σε λίγες μέρες!

 4. ΠαρΚαλημέρα σας ,
  Θα πάμε στην Κούβα με μια φίλη και θέλουμε να ζήσουμε την κουλτούρα και τα έθιμα όπως οι ντόπιοι . Θέλουμε το ταξίδι μας να είναι όσο οικονομικό γίνεται. Δεν μας ενδιαφέρουν οι τα ντίσκο και τουριστικά πακέτα .
  Παρακαλώ εάν έχετε πληροφορίες για τα παρακάτω ενημερώστε μας
  1) Ονόματα για ασφαλή δωμάτια
  2) Μπορούμε για να πάμε από πόλη σε πόλη με συγκοινωνία?
  3) Ποιες είναι πόλεις η χωριά που πρέπει να δούμε.
  Πάντα να είστε καλά. Σας ευχαριστώ Αιμιλία
  ακαλω εχετε πληροφοριεσ για

  • Καλησπέρα Αιμιλία,

   Ολα τα δωμάτια στα Casa Particolares είναι ασφαλή. Οποιοι φίλοι μας έχουνε μείνει σε τέτοια δωμάτια δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με την ασφάλεια. Γενικά η Κούβα είναι μία πολύ ασφαλής χώρα. Ωστόσο δε μπορώ να σας προτείνω κάποιο καθότι εγώ έχω μείνει μόνο σε ξενοδοχεία.

   Υπάρχει η δυναντότητα να μετακινηθείτε με την συγκοινωνία. Τα δρομολόγια δεν είναι συχνά και δεν είχα δει πολλούς τουρίστες να μετακινούνται με αυτά. Ωστόσο υπάρχει η κρατικη εταιρία Vianzul που παρέχει δρομολόγια ανάμεσα στις σημαντικότερες πόλεις τις Κουβας και ο τουρίστας μπορεί να πληρώσει με CUC. Υπάρχει και μία άλλη εταιρία (και πάλι κρατική), η Astro αλλά κάπου είχα διαβάσει ότι δεν μεταφέρει τουρίστες και είναι μονο για Κουβανούς. Υπάρχουν και δρομολόγια τραίνων, αλλά και πάλι δεν έχω καθόλου εμπειρία και ούτε και φίλους που τα χρησιμοποίησαν.

   Οσες περιγράφουμε στις αναρτήσεις και επιλέον το Σαντιάγκο που το αφήσαμε για την επόμενη φορά που θα επισκεφθούμε το νησί!

 5. Πραγματικά βρίσκω το άρθρο σας εξαιρετικό και ρεαλιστικό!
  Έχω επισκεφθεί τη Κούβα πριν 15 χρόνια και μέχρι και σήμερα έχω να το λέω ότι ως εμπειρία, μου έχει μείνει αξέχαστη!
  Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα όπου και έχω υποσχεθεί ένα ταξίδι στη Κούβα στη σύζυγό μου. Σκέφτομαι να κάτσουμε 13 μέρες Γιατί πραγματικά και οι δύο λατρεύουμε τη κουλτούρα της. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω και φώτο με τη σειρά μου είναι πως θα μου προτείνατε να το οργανώσω¡ Και αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για τα online ταξιδιωτικά πρακτορεία που αναφέρεται παραπάνω. Στόχος είναι να ζήσουμε την εμπειρία, όχι ως πελάτες με οργανωμένο πρόγραμμα τύπου σήμερα επίσκεψη εδώ, αύριο εκει κλπ.
  Ευχαριστώ πολύ.
  Νίκος Χατζαντωνακης

  • Καλησπέρα κυριε Χατζαντωνάκη και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

   Εγώ ταξίδεψα στην Κουβα από το Λονδίνο, επομένως μπορώ να σας πω για το πρακτορείο ταξιδίων που χρησιμοποίησα εγώ, καθώς και κάποια ακόμα που χρησιμοποίησαν κάποιοι κοντινοί μου φίλοι.

   Το καλύτερο είναι να ετοιμάσετε μόνος σας το itinerary της εκδρομής και κατόπιν να το στείλετε στα πρακτορεία ζητώντας μία προσφορά. Ετσι το είχαμε κάνει εμείς. Ειχαμε ζητήσει προσφορά για τα εισιτηρια, συγκεκριμένα ξενοδοχεία που είχαμε βρει από το ιντερνετ και μας άρεσαν καθώς και οδηγό που θα μας μετάφερε από τη μία πόλη στην άλλη.

   Αν χρειάζεστε τα ονοματα των πρακτορείων που χρησιμοποιήσαμε εγώ και οι φίλοι μου, στείλτε μου ένα μηνυμα στο inbox της σελίδας μας στο facebook.

   Σας ευχαριστώ,
   Νικος

 6. Σε παρακαλώ, είμαι στην Αμερική και θέλω να πάω στην Κούβα για τους λόγους που περιγράφεις. Από εδώ είναι απίθανη η μετάβαση. Θέλω να ξέρω αν μπορώ να βγάλω βίζα και ασφάλεια φτάνοντας στην Αβάνα μέσω η Παναμά ή Μεξικού. Μπορείς να μου πεις αν γίνεται ή θα με γυρίσουνε πίσω. Σε ευχαριστώ.
  Σταματης Κυριακάκης

  Το σημείωμα σου κατατοπιστικότατο.

  • Καλησπέρα κύριε Κυριακάκη,
   Δυστυχώς δεν γνωρίζω τέτοιες λεπτομέρειες καθώς έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα από τότε που πήγα εγώ τελευταία φορά. Επίσης εγώ ταξίδεψα από το Λονδίνο και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τη visa. Για να ταξιδέψετε από Αμερική πρέπει να ρωτήσετε κάπου αλλού. Θυμάμαι πάντως ότι όλοι οι Αμερικανοί που είχα συναντήσει στην Κουβα είχαν έρθει μέσω Καναδά. Οπότε υποψιάζομαι ότι αν πετάξετε μέσω τρίτης χώρας δε θα υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει ωστόσο να το ρωτήσετε.
   Νίκος

 7. Καλησπέρα,
  Θέλουμε να πάμε με τον αντρα μου και τον 1,5 χρονων γιο μας στη Κουβα καπου στα τελη Φεβρουαριου – αρχες Μαρτιου. Μπορειτε να μας συστησετε κάποια ξενοδοχεία;
  Το προγραμμα που εχουμε στο μυαλο μας ειναι το εξης:
  5 ημερες Αβανα με μια εκδρομη μονημερη Βινιάλες και Πιναρ ντελ Ριο
  Στη συνεχεια διαμονη στη Τρινιδαδ για 3 ημερες απο τις οποιες μια μερα να τη περασουμε στη πολη, τη δεθτερη μονοημερη Γκουαμα και τη τριτη μονοημερη Σιενφουεγκος. Μετα να παμε Βαραδερο και στη διαδρομη να κανουμε μια σταση στη σαντα κλαρα. Διαμονη 4 μερες στο βαραδερο οπου τη μια μερα σκεφτομαστε να παμε Καρδενας.

  Πιστευετε πως ειναι κακη ιδεα να παμε με το μικρο μας γιο;

  Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας
  Ειρηνη

 8. Καλησπέρα Ειρήνη,

  Δεν βρίσκω τον λόγο να μην ταξιδέψετε με τον μικρό. Η Κουβα είναι πολύ ασφαλής προορισμός. Ουτε εμείς, ουτε και κανένας άλλος που ξέρω είχε προβλήματα. Χρειάζεται βέβαια περισσότερη προσοχή όταν ταξιδύεις με παιδιά, αλλά αυτά τα ξέρεις καλύτερα από μένα. Θα χαρούμε να μας γράψεις και ένα κείμενο να μας πεις την εμπειρία του α κάνεις τόσο μακρινό ταξίδι με ένα μικρό παιδί. Θα ήταν κάτι που θα μας ενδιέφερε να ανεβάσουμε στην σελίδα μας.

  Το πρόγραμμα που μου γράφεις είναι εξαιρετικό, αλλά δε μου έδωσες πληροφορίες πως θα πάτε από το ένα μέρος στο άλλο. Θα έχετε οδηγό ή θα νοικιάσετε αυτοκίνητο. Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο (καλύτερη περίπτωση) τοτε γιατι δεν μένετε Βινιάλες το ένα βράδυ; Επισης με το αυτοκινητο θα μπορέσετε να επισκεφθείτε και τον Κολπο των Χοιρων και απο εκεί να φυγετε για Τρινιδαδ.

  Οι εκδρομές από το Trinidad είναι πολύ καλές. Πάνω κάτω τις κάναμε και εμείς.

  Ξενοδοχεία. Στην Αβάνα το Saratoga εινια πολυ καλο και σε καλη τοποθεσια, ακριβώς απέναντι από το Καπιτόλιο. Το Sevilla (εκεί ειχαμε μεινει εμεις) είναι μετριο, αλλα χωρις κατι το αρνητικό και επίσης ειναι σε πολυ καλη τοποθεσια. Το IBEROSTAR Parque Central επισης μας ειχε φανει πολυ καλό. Αλλά από τοτε που πήγαμε τελευταια φορά θα έχουν αλλάξει όλα πολύ καθώς έχουν ρίξει πολλά χρήματα οι Κουβανοί στα ξενοδοχεία.

  Στο Trinidad και πάλι το IBEROSTAR για μέσα στην πόλη.

  Στο Varadero μείναμε στο Blau Varadero και μας ειχε αρέσει πάρα πολύ.

  Θα περιμένουμε τις εντυπώσεις σου!
  Blogtravels team

 9. καλησπερα..θα ηθελα να ρωτησω καποιες πληροφοριες σχετικα με την κουβα ..θα ηθελα να μαθω αρχικα εκτος απο ην αβανα σε ποιες αλλες πολεις να παω καθως με απαχολει και το μεταφορικο μεσο για να παω απο την μια πολη στην αλλη..επιπλεον αν γνωριζετε εκδρομες για καποιες πολεις που θα μπορουσα να παω,μονοημερες η αυθημερον,κοντα απο καποια πολη που θα μενω και αυτες οι εκδρομες γινονται με ταξιδιωτικα γραφεια τα οποια τα βρησκω εκει και τα κλεινω κατευθειαν?αν γνωριζετε καποια τιμη ετσι για να εχω υποψην μου τι τιμες παιζουν πανω κατω..

  • Γεια σου Κλαίρη,

   Δε μας είπες την πιο σημαντική πληροφορία. Ποσες μέρες σκοπέυεις να μείνεις!

   Αβάνα, Τρινιδάδ, Σαντα Κλαρα, Βινιάλες, Κολπος των Χοιρων, Βαραντέρο, Σιανφουεγκος είναι κάποιες από τις πόλεις που συνήθως διαλέγουν να δουν οι περισσότεροι τουρίστες. Η μεταφορα από πόλη σε πόλη μπορεί να γίνει είτε με ενοικιαση αυτοκινήτου (το οδήγημα στην Κουβα ειναι πολυ εύκολο), είτε με ταξι με προσυμφωνημένη χρέωση.

   Εχω γράψει για κάποιες μονοημερες εκδρομές από το Τρινιδαδ και το Βαραντέρο και θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά σε αυτές. Αυτές οι εκδρομές ειναι οργανωμένες από τα ξενοδοχεία. Το κοστος δε το ξέρω γιατι σίγουρα θα έχει αλλάξει από τότε που πήγα εγώ. Ριξε μια ματιά στα κείμενα, δες ποσες ημέρες έχεις στη διάθεση σου, αν θέλετ να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή όχι (σιγουρα το να έχετε το δικό σας αυτοκίνητο ειναι καλύτερο) και αν έχεις άλλες απορίες στειλε μας πάλι μηνυμα και θα συζητήσουμε όλες τις απορίες σου.

   Σε ευχαριστούμε,
   Νικος

 10. Καλησπερα,θα ηθελα να με βοηθησετε για ενα ταξιδι στην Κουβα.Θελω να ταξιδεψω οργανωνοντας με την γυναικα μου το ταξιδι μας για να μπορεσουμε να ζησουμε αυτη την εμπειρια!Υπαρχει τροπος συγκοινωνιας καταρχας μεσα στην Αβανα η μονο τα ταξι;Θα μπορεσουμε να φτασουμε στο Τρινιταδ η στο Βαραντέρο;Μπορειτε να μου πειτε καποια ξενοδοχεια σε βολικη τοποθεσια για την Αβανα κ που να ειναι αξιοπρεπες;Υπάρχει τροπος να φτασουμε απο κ πεος το αεροδρομιο;Ειμαστε νεοι κ αθλητικοι χωρις καμια κουραση στο περπατημα!!Θα ευχαριστηθουμε κ αξιζει τον κοπο να το κανουμε μονοι μας η θα εχουμε μεγαλες δυσκολιες;Εχουμε καποια εμπειρια καθοτι οπου κ να ταξιδευουμε τα κανονιζουμε ολα μονοι μας,τουλαχιστον εντος Ευρωπης.Ευχαριστουμε παρα πολυ εκ των προτερων!!!

  • Καλησπέρα και από εμάς,

   Ειλικρινά δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Σε λίγες μέρες θα ανεβάσουμε ένα ακόμα κείμενο για την Κούβα, αυτή τη φορά στα Αγγλικά, από ένα ταξίδι που έγινε πριν απο 3 μήνες και που θα περιέχει πιο πρόσφατες πληροφορίες.

   Καλά κάνετε και οργανώνετε το ταξίδι οι δυο σας. Οι Κουβανοί θα σας βοηθήσουν στα πάντα, ζούνε από τον τουρισμό και τα πάντα ειναι πολύ οργανωμένα.

   Από και προς το αεροδρόμιο της Αβάνα θα πάτε με ταξί. Ειναι πολύ βολικός τρόπος και πρόσφατα στοιχιζε 40CUC. Μέσα στην Αβάνα θα κινηθείτε με τα πόδια. Οταν θα πάτε μια φορά στην καινουργια πόλη ίσως πάρετε ταξί, αλλά το κέντρο της παλιά πολης θα γυριστεί με τα ποδια. Γι αυτο το λόγο θα σας πρότεινα να μείνετε στην παλιά πολη. Επειδή από τοτε που πήγα εγώ τελευταία φορά θα έχουν αλλάξει πολλά, καλύτερα να κοιτάξετε μέσω ενός site για ξενοδοχείο. Επίσης πάρα πολλοί φίλοι έχουν μείνει σε casa particolares. Και αυτο ειναι μια αξιόλογη εμεπιρία και πάλι θα σας συνιστούσα να βρειτε μια κεντρικα.

   Και στο Τρινιδαδ και στο βαρεδερο θα φτάσετε με ταξι από όπου ειστε, εκτός από την περίπτωση που θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο που επίσης ειναι καλή λύση ανάλογα με το που θέλετε να πάτε, για πόσες μέρες και σε ποια ακόμα μέρη θέλετε να σταματήσετε. Θα μπορέσετε να μιλήσετε και με το ξενοδοχείο και με ταξιτζήδες ξεχωριστά και να κανονισετε την μεταφορά από τη μία πόλη στην άλλη καθώς και τις ενδιάμεσες στάσεις με μία προσυμφωνημένη χρέωση. Ειναι ο πιο γρήγορος και άνετος τρόπος. Ετσι το κάναμε εμείς, οι γονείς και πολλοί φίλοι που πήγανε στην Κουβα. Ειλικρινά δε θα ταλαιπωρηθείτε και δε θα δυσκολευτείτε καθόλου.

   Θα σας έλεγα να επικεφθείτε και άλλα μερη εκτός από Αβανα, Τρινιδαδ και Βαραδερο. Ισως Βινιαλες και σίγουρα μία στάση στο μνημείο του Τσε. Ανάλογα βεβαια με πόσες μέρες έχετε στη διάθεση σας.

   Σε λίγες μέρες θα ανέβει ένα ακόμα κείμενο για την Κουβα στα Αγγλικά που θα σας δίνει περισσότερες πληροφορίες και αν θέλετε το ξανασυζητάμε. Με χαρά μας να σας βοηθήσουμε.

   Να είστε καλά!
   Νικος

 11. Καλησπερα! Θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με την ενοικιαση αυτοκινητου και κοστος του πετρελαιου στη Κουβα.
  Να νοικιασουμε διαδικτυακα ή απευθειας στο νησι;
  Επισης γνωριζετε ποιο περιπου ειναι το κοστος, τελη Δεκεμβριου που θελουμε να παμε;Αντιστοιχα το πετρελαιο.
  Τελος, το παρκαρισμα ειναι ασφαλες;
  Το αμαξι ειναι για 3-4 ατομα και για τις μετακινησεις μας εξω απο την Αβανα προφανως, οχι μεσα στη πολη.

  • Καλησπέρα και από εμάς και συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά ήμουν διακοπές.

   Το αυτοκίνητο καλυτερα να το νοικιάσετε διαδικτυακά, όχι για κανέναν παράξενο λόγο, αλλά επειδή έτσι το κάναμε εμείς και η διαδικασία ήταν απλή συντομη και χωρίς προβλήματα.

   Το σημερινό κόστος του πετρελαίου δε το γνωρίζω, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβό γιατί τους το προμήθευε δωρεάν η Βενεζουέλα. Δεν γνωρίζω τι έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό, αλλά το κοστος δεν ηταν μεγάλο.

   Το πάρκινγκ όπως και η γενικότερη ασφάλεια ειναι κάτι που δε θα πρέπει να σας ανησυχεί. Θα παρκάρετε κοντά στο ξενοδοχείο ή μέσα στο ξενοδοχείο ή μπροστά στο σπίτι που θα μείνετε και γενικά δε θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα πουθενά.

   Ευχαριστούμε πολύ!
   Νικος

 12. Καλημέρα, σχεδιάζουμε με το φίλο μου να πάμε ταξίδι στην Κουβα τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου 2018. Θα μας ενδιέφερε οργανωμένο ταξίδι, αλλά κατά προτίμηση μέσω κάποιου τοπικού πρακτορείου (γιατί τα οργανωμένα ταξίδια από ευρωπαϊκά πρακτορεία είναι πανάκριβα!). Ουσιαστικά, σκεφτόμαστε να αγοράσουμε τα αεροπορικά μόνοι μας αλλά θα θέλαμε το τοπικό πρακτορείο να μας κλείσει ξενοδοχεία/σπίτια, εκδρομές, οδηγό/ξεναγό κλπ. Λέμε για περίπου 8-10 μέρες ώστε να δούμε τα βασικά σημεία του νησιού και να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για την ιστορία του.
  Το πρόβλημα είναι ότι online υπάρχουν διαφορα site τοπικών tour operators αλλά θα προτιμούσαμε να επιλέξουμε κάποιον συστημένο από άτομα που το έχουν δοκιμάσει (έχουμε ακούσει διάφορες ιστορίες απάτης κλπ).
  Μήπως έχετε κάποιο τοπικό πρακτορείο να μας προτείνετε ή έστω κάποιο ευρωπαϊκό που να συνεργάζεται με αξιόπιστα τοπικά γραφεία;
  Ευχαριστώ πολ’υ για την βοήθειά σας,
  Ολγα

  • Γεια σου Ολγα,

   Δυστυχώς δε γνωρίζω κάποιο τοπικό πρακτορείο. Μπορώ να σου προτείνω καποια στην Αγγλία αλλά θα θέλουν να σας κλείσουν και τα ειστήρια και φυσικά να πετάξετε από Λονδίνο. Νομιζω πως δεν ειναι καλη ιδέα.

   Ειλικρινά ειναι πάρα πολύ εύκολο να κάνετε το ταξίδι μόνοι σας. Θα κλείσετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια και ξενοδοχεία είτε απο το booking.com είτε σε casa particolares ή αν είστε πιο τολμηροί μπορείτε να κλείσετε ξενοδοχείο μόνο στην Αβάνα και απο εκει αναλογα σε ποια μερη θα μεινετε.

   Για τις μετακινήσεις έχετε δυο επιλογές. Η μια ειναι να νοικιάσετε αμάξι. Η αλλη ειναι να κανονισετε μετακινησεις επι τοπου. Δηλαδή αν θέλετε απο την Αβάνα να πάτε Τρινιδαδ θα ρωτησετε και στο ξεο=νοδοχείο και μερικούς ταξιτζήδες στο δρομο. Σιγουρα θα βρειτε και σιγουρα η τιμή θα ειναι πολυ καλύτερη απο αυτην που θα σας δωσει το πρακτορείο. Η ΚΟυβα ειναι ασφαλής χωρα, δε θα σας πειράξει κανεις και επειδή ειναι πολυ τουριστική, έχει τα πάντα για να σας κανει τη ζωή άνετη και εταιρίες ενοικιασεων αυτοκινήτων και πολλα ξενοδοχεία και ταξι κτλ.

   Για οτιδήποτε άλλο ξαναγράψε μου ή μπορείς αν θέλεις να μας στείλεις και μήνυμα στο messenger.

   Nikos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.