Η Γιορτή Μπύρας στο Μόναχο, η Oktoberfest είναι το πιο μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ (ή πανηγύρι, όπως θέλει το λέει ο καθένας). Στη Γερμανία γίνεται επίσης άλλη μία γνωστή γιορτή, η Cannstatter Volksfest στη Στουτγκάρδη, που παρόλο που δε θεωρείται αμιγώς Γιορτή Μπύρας, εντούτοις είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις η δεύτερη μεγαλύτερη εκδήλωση τέτοιου είδους παγκοσμίως. Παρόλο που αρχικά ξεκίνησε ως φθινοπωρινή αγροτική γιορτή, εξελίχθηκε στην ουσία σε γιορτή μπύρας, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ξεκινά μία βδομάδα αργότερα από την Oktoberfest και διαρκεί 3 βδομάδες, τελειώνοντας την δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη. Διοργανώνεται στην περιοχή της Στουτγκάρδης που λέγεται Cannstatter Wassen.

Παρόλο που στην αυθεντική Γιορτή Μπύρας του Μονάχου δεν έχω αξιωθεί να πάω ως τώρα, 7 περίπου χρόνια πριν είχα την τύχη να παραβρεθώ στην Volksfest (γιορτή του λαού στα γερμανικά) της Στουτγκάρδης. Παρόλο που η Στουτγκάρδη από τουριστικής πλευράς δε μου άφησε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, η εμπειρία της τέντας στη γιορτή μπύρας ήταν κάτι διαφορετικό!

Μετάβαση

Από Αθήνα υπάρχει πτήση μέσω Θεσσαλονίκης που πηγαίνει Στουτγκάρδη. Στη Θεσσαλονίκη δε χρειάζεται να κατεβούν οι επιβάτες, απλώς περιμένουν να επιβιβαστούν οι υπόλοιποι από Θεσσαλονίκη. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να αναζητήσει διάφορες πτήσεις με ανταπόκριση ανάλογα με τις ανάγκες και την τιμή. Η απευθείας πτήση διαρκεί περίπου 2 ώρες και 40′, ενώ η πτήση με στάση 4 ώρες και κάτι.

Μετακίνηση – Διαμονή

Το κέντρο της Στουτγκάρδης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Η πόλη είναι γενικά απλωμένη, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Αν επισκέπτεστε την πόλη αποκλειστικά για τη γιορτή, προτιμήστε να μείνετε κάπου κεντρικά ή στην περιοχή κοντά στην Cannstatter Wassen που λέγεται Bad Cannstatt, δίπλα στον ποταμό Νέκαρ, παραπόταμο του Ρήνου. Το γενικότερο οικιστικό συγκρότημα της Στουτγκάρδης περιλαμβάνει και διάφορα χωριά και οικισμούς στα πέριξ. Στην πόλη υπάρχει μετρό αλλά και διάφορα μεταφορικά μέσα που εξυπηρετούν, όπως επίσης τρένο και λεωφορειακή γραμμή από το αεροδρόμιο στο κέντρο.

Αξιοθέατα

DSC01329
Όμορφα χρώματα σε κτίσμα στο κέντρο της Στουτγκάρδης

Η Στουτγκάρδη, πρωτεύουσα του κρατιδίου Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ, είναι έδρα διάφορων μεγάλων εταιριών όπως η Daimler, η Porsche και η Bosch. Παρόλο που δεν είχα αρκετό χρόνο στη διάθεσή μου λόγω του Φεστιβάλ Μπύρας, μπορώ να πω ότι η πόλη δε με ενθουσίασε από τουριστικής πλευράς. Στο κέντρο υπάρχουν κάποια αξιοθέατα όπως το Κάστρο (Schloss) και η πλατεία που το περιβάλει, το παλιό κάστρο, κάποιες εκκλησίες και ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός.

Εκείνο που μου άρεσε περισσότερο στην πόλη ήταν τα πάρκα με τις λίμνες τους και τους χώρους για περπάτημα, τρέξιμο, αναψυχή, ποδήλατο. Ίσως το καλύτερο κομμάτι της πόλης αυτό το εκτεταμένο δίκτυο πάρκων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Wilhelma, το παλιό ανάκτορο που πλέον είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη βοτανολογικός και ζωολογικός κήπος μαζί.

Volksfest – γιορτή μπύρας

Όπως είπα, ο κύριος λόγος επίσκεψης ήταν η Γιορτή Μπύρας. Καθημερινές οι τέντες είναι ανοιχτές από το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ. Σαββατοκύριακο είναι ανοιχτές από τις 11 το πρωί ως τις 11 και το βράδυ. Κατά τη διάρκεια των ημερών διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, ορισμένες αφορούν τον γεωργικό χαρακτήρα της γιορτής ενώ άλλες τον κατεξοχήν…ζυθικό. Πέρα από μπύρες, η ευρύτερη περιοχή της Στουτγκάρδης είναι γεμάτη αμπελώνες, οπότε εναλλακτικά κάποιος μπορεί να δοκιμάσει καλά κρασιά.

DSC01347
Κόσμος διασκεδάζει μέσα σε μία από τις τέντες των μπυραριών

Οι τέντες χωράνε από 2 έως και 5 χιλιάδες άτομα (οι μεγαλύτερες). Η κράτηση για θέσεις μέσα στις τέντες γίνεται καιρό πριν. Οι μπύρες σερβίρονται με το λίτρο, ενώ για τους πεινασμένους υπάρχουν μεζέδες στο χέρι, κυρίως λουκάνικα, κοτόπουλα και άλλα κρεατικά. Οι περισσότεροι τραγουδούν και χορεύουν μέχρι τελικής πτώσης, ενώ ανάμεσα στους μεθυσμένους ισορροπούν οι ηρωίδες-σερβιτόρες που κουβαλάνε τα μεγάλα ποτήρια με πραγματική δεξιοτεχνία! Η τέντα μας ήταν η Stuttgarter Hofbräu, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Φεύγοντας κανείς μπορεί να αγοράσει μπλουζάκια και ποτήρια αναμνηστικά, καλύτερα να μην αποπειραθείτε να πάρετε αυτά που πίνετε γιατί υπάρχει έλεγχος στην πόρτα. Παρεμπιπτόντως, από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Γερμανών είναι το Griechischer Wein, γερμανικό τραγούδι αφιερωμένο στο Ελληνικό κρασί! Όταν το έπαιξε η ορχήστρα όλοι οι Γερμανοί άρχισαν να τραγουδούν, εγώ ομολογώ ότι δεν το ήξερα.

DSC01388
Νυχτερινή άποψη του ευρύτερου χώρου.

Πέραν της ζυθοποσίας μπορεί κανείς να περιηγηθεί στο χώρο, να κάνει βόλτα στον τροχό ώστε να έχει θέα σε όλο το χώρο των εκδηλώσεων και γενικότερα διάφορες δραστηριότητες που βρίσκει κανείς στα πανηγύρια. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος είναι πολλές χιλιάδες. Κεντρικό σημείο του χώρου θεωρείται η “στήλη-φρούτο” που υπενθυμίζει και τον αρχικό χαρακτήρα της γιορτής, γεωργικών καταβολών.

Κοντινές εκδρομές

DSC01365
Ο λόφος, το δάσος και το κάστρο Hohenzollern

Αν έχετε μισή μέρα στη διάθεσή σας, σας προτείνω να κάνετε εκδρομή σε κάποια από τα κάστρα της ευρύτερης περιοχής (σχετική λίστα). Εμείς επισκεφτήκαμε το κάστρο Hohenzollern (Burg Hohenzollern). Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ από την Στουτγκάρδη, στην κορυφή ενός λόφου που περιβάλλεται από όμορφο δάσος. Αξίζει τόσο για το τοπίο όσο και το ίδιο το κάστρο. Κάποια χωριά κοντά στην Στουτγκάρδη αξίζουν επίσης, όπως το Esslingen.

Tips

  • Κάντε οπωσδήποτε κράτηση σε κάποια τέντα, αλλιώς κινδυνεύετε να μη βρείτε θέση. Η εμπειρία της Γιορτής Μπύρας είναι ολοκληρωμένη μόνο όταν θα είστε μέσα σε κάποια τέντα.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.