Ρώμη: οδηγός πόλης από τον NdN

Προορισμοί: Ευρώπη Ιταλία Ρώμη

Στην Γηραιά Αλβιώνα κατοικώ από το 2005. Το Λονδίνo το λατρεύω και ομολογώ πως θα το άφηνα για ελάχιστες πόλεις στον κόσμο, ίσως και για μόνο μία, την πατρίδα μου τη Θεσσαλονίκη. Μετά όμως από αυτήν, η καρδιά μου είναι στην Αιώνια Πόλη, τη Ρώμη. Εχω πάει δεκάδες φορές, έχω περάσει συνολικά πάνω από έναν μήνα της ζωή μου τριγυρνώντας στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου. Η αγάπη μου γι αυτήν που βασίζεται στις πανέμορφες στιγμές που έχω περάσει εκεί, δε με αφήνει να είμαι αντικειμενικός, αλλά πιστεύω ότι είναι η πόλη που αν δεν έχει επισκεφτεί κάποιος δε μπορεί να θεωρείται «πολυταξιδεμένος».
Με δυσκολία περιγράφεις το τι πρέπει να κάνει ένας επισκέπτης στη Ρώμη. Η προφανής απάντηση είναι όσα περισσότερα μπορεί, αλλά και πάλι λίγα είναι. Την Ρώμη για να τη μάθεις πρέπει να την ζήσεις και όχι απλά να την επισκεφτείς.

Γενικά

Η Ρώμη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας και σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί είναι πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο οικονομικό κέντρο από το Μιλάνο. Απλά η οικονομία της περιοχής δεν βασίζεται στη βιομηχανία, αλλά στις υπηρεσίες.

Η Ρώμη έχει δύο ποτάμια. Ο Τίβερης ο οποίος διασχίζει τη πόλη κεντρικά και χωρίζει το ιστορικό κέντρο από το Βατικανό και ο Aniene που διασχίζει τη βόρεια πλευρά της πόλης και ενώνεται με τον Τίβερη βόρεια του ιστορικού κέντρου.

Την μεγαλύτερη άνθηση η Ρώμη τη γνώρισε το Μεσσαιωνα και «υπαίτιοι» ήταν οι διεφθαρμένοι Πάπες Alexander VI και Leo X, οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στο να καταστεί η πόλη κέντρο γραμμάτων και τεχνών.

Αξιοθέατα

Αγιος Πέτρος: Αν όχι το σημαντικότερο, ίσως ένα από τα σημαντικότερα  αξιοθέατα της Ρώμης είναι η Βασιλική του Αγίοιυ Πέτρου στο Βατικανό.  Ο Ναός είναι ο πιο εντυπωσιακός Χριστιανικός ναός και διακοσμείται από έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Michelangelo και ο Bernini. Ισως χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα στην ουρά για μπείτε στο εσωτερικό του Ναού, αλλά σίγουρα αξίζει. Στον Αγιο Πέτρο θα δείτε και έργα όπως η Pieta και η Cappella Sistina.

Archbasilica of St. John Lateran: Είναι ο Καθεδρικός Ναός της Ρώμης και βρίσκεται λίγο έξω από τα όρια του Βατικανού, νοτιοανατολικά του ιστορικού κέντρου. Στην εκκλησία, όπως ακριβώς και στον Αγιο Πέτρο βρίσκονται αρκετοί τάφοι Παπών. Το συμαντικότερο όμως «έκθεμα» της εκκλησίας είναι η Αγία Σκάλα. Κατά την Ρωμαιοκαθολική παράδοση η σκάλα που ανάβαζε στο γραφείο του Πόντιου Πιλάτου έχει μεταφερθεί σε αυτήν την εκκλησία.

DSCN6134

Η πλατεία με την βασιλική του Αγίου Πέτρου

Basilica di Santa Maria Maggiore: Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία. Σε αυτήν λειτουργεί ο Πάπας τον Δεκαπενταύγουστο. Μολονότι βρίσκεται σε Ιταλική επικράτεια ανήκει στο Βατικανό. Εκεί είνια θαμένος ο Αγιος Ιερώνυμος ο οποίος ήταν αυτός που μετέφρασε την Βίβλο στα Λατινικα.

Basilica Papale di San Paolo fuori le Mura: Είναι από τις παλαιότερες Βασιλικές της Ρώμης και είναι η Τέταρτη Παπική Βασιλική μαζί με τις Basilica di Santa Maria Maggiore, Archbasilica of St. John Lateran και τον Αγιο Πέτρο. Η εκκλησία αυτή χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο στο χώρο που ήταν θαμμένος ο Απόστολος Παύλος.

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini: Είναι εκκλησία και βρίσκεται στην Via Veneto και την αναφέρω επειδή υπάρχει μία κρύπτη στην οποία υπάρχουν τα οστά 4 χιλιάδων μοναχών, που εκτίθενται δημιουργώντας ένα μακάβριο, αλλά άξιο να δει κανείς, θέαμα. Επειδή σίγουρα θα περάσετε από την  Via Veneto, είναι καλό να επισκεφτείτε και την εκκλησία.

Santa Maria sopra Minerva: Η εκκλησία βρίσκεται πίσω από το Πάνθεον και περιέχει τον τάφο της Αγίας Αικατερίνης από τη Σιένα. Επίσης έχει έργα του Bernini και του Michelangelo. Σε αυτή την εκκλησία αποκύρηξε ο Γαλιλαίος την επιστημονική του εργασία. Μπροστά στην εκκλησία βρίσκεται ένα άγαλμα ενός ελέφαντα που σχεδιάστηκε από τον Bernini και στηρίζει ένα αιγυπτιακό οβελίσκο. Το άγαμλα ονομάζεται Pulcino della Minerva.

Μουσείο Βατικανού: Το Μουσείο του Βατικανού όπως και τα άλλα πολύ σπουδαία μουσεία της Ευρώπης (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο) χρειάζεται πολύ χρόνο για να το γυρίσει κάποιος. Είναι από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, με μία τεράστια συλλογή από έργα της Αναγεννησιακής περιόδου και στην ουσία είναι πολλά μουσεία μαζί. Το σημαντικότερο έργο που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι η Capella Sistina. Φυσικά υπάρχουν πίνακες του Caravaggio, του Raphael, του Da Vinci και πολλών άλλων διάσημων ζωγράφων. Αν έχετε σκοπό να πάτε, να γνωρίζεται ότι θα περιμένετε πολλές ώρες στην ουρά για να μπείτε (εκτός αν αγοράσετε εισητήριο online), αλλά σίγουρα αξίζει την αναμονή. Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.

DSCN5908

Η εσωτερική τάφρος – στάδιο του Κολοσσαίου

Κολοσσαίο: Είναι το μεγαλύτερο αμφιθέατρο που χτίστηκε στην Ρωμαική Αυτοκρατορία συνολικής χωρητικότητας 60.000 ανθρώπων. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 80μΧ.  Χρησιμοποιήθηκε για μονομαχίες, αναπραστάσεις μαχών, εκτελέσεις κτλ. Θα έλεγα ότι πρόκειται για το σύμβολο της πόλης και δεχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέψεις τουριστών.

DSCN5786

Το Πάνθεον

Πάνθεον: Είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Ενας ναός αφιερωμένος σε ολους τους Θεούς της Αρχαίας Ρώμης. Ενυπωσιακό κτίριο, καθότι ακόμα και σήμερα ο θόλος του είναι ο μεγαλύτερος τσιμεντένιος θόλος που έχει χτιστεί ποτέ χωρίς υποστηρίγματα. Το ύψος της κατασκευής και η εσωτερική διάμτρος του ναού είναι ίσες με 43.3.  Από τον 7 αιώνα μ.Χ. χρησιμοποιείται ως εκκλησία.

“Santa Maria della Rotonda” γι αυτό και η πλατεία μπροστά από το μνημείο ονομάζεται Piazza della Rotonda. Στο Πάνθεον έχουν ταφεί δύο βασιλιάδες των Ιταλών ο Vittorio Emmanuelle II και ο Umberto I.

Κατακόμβες: Εκτός ιστορικού κέντρου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ρώμης, οι Κατακόμβες που ήταν ομαδικοί τάφοι Χριστιανών, αλλά και Εβραίων και παγανιστών. Οι Κατακόμβες χτίστηκαν λίγο έξω από την πόλη καθότι χρησιμοποιούνταν για την ταφή των Χριστιανών και των Εβραίων και σύμφωνα με τους τότε νόμους, απαγορεύονταν η ταφή μέσα από τα τείχη της πόλης λόγω έλειψης χώρου. Υπάρχουν περίπου 60 κατακόμβες, αλλά δεν είναι όλες ανοιχτές στο κοινό. Οι πιο διάσημες είναι οι Catacombs of Domitilla που είναι και οι μεγαλύτερες και οι Catacombs of San Callisto.

DSCN6129

Το Castel Sant’Angelo όπως φαίνεται από γέφυρα του Τίβερη

Castel Sant’Angelo: Το Μαυσωλείο του Αδριανού όπως είναι γνωστό αλλιώς. Κτίστηκε από τον αδριανό για Μαυσωλείο γι αυτόν και την οικογένεια του, αλλά χρησιμοποιηθηκε ως κάστρο από τους μετέπειτα Πάπες που γι αυτό το λόγο ένωσαν τον Ναό του Αγίου Πέτρου με το κάστρο με κλειστή γέφυρα που ονομάζεται Passetto di Borgo. Ονομάστηκε Κάστρο του Αρχάγγελου Μιχαήλ γιατί σύμφωνα με την Καθολική παράδοση ο Αρχάγγελος εθεάθει στην κορυφή του κάστρου σηματοδοτώντας το τέλος της επιδημίας πανούκλας του 590μΧ.

Αγορά του Τραϊανού: Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κολοσσαίο. Θεωρείται το μεγαλύτερο «εμπορικό κέντρο» της αρχαιότητας. Τα μαγαζιά ήταν χτισμένα σε πολλά επίπεδα (ορόφους) και ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τα περισσότερα από αυτά τα επίπεδα.  Δίπλα στην Αγορά υπάρχει η στήλη του Αδριανού. Στη Ρώμη υπάρχουν τρεις στήλες αυτοκρατόρων. Η στήλη του Τραιανου, η στήλη του Antoninus Piu και η στήλη του Μάρκου Αυρήλιου. Η στήλη του Αδριανού έχει στην κορυφή της ένα άγλαμα του Αγίοιυ Πέτρου μιας και το άγαλμα του Τραιανου καταστράφηκε στα Μεσσαιωνικά χρόνια. Ο επισκέπτης μπορεί να ανέβει στην κορυφή του μνημείου και να δει την Αγορά του Τραιανού από ψηλά ανεβαίνοντας τα 185 σπυροειδή σκαλιά. Η Column of Antoninus Pius είναι αφιερωμένη στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Antoninus Pius και βρίσκεται μπροστά στην πινακοθήκη του Βατικανού και η στήλη του Marcus Aurelius βρίσκεται στην Piazza Colona.

Roman Forum: Είναι η αρχαία Αγορά της Ρώμης, το κέντρο της Αρχαίας Ρώμης (Foro Romano). Εκεί γίνονταν εορτασμοί, δίκες, μονομαχίες κτλ. Σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό σαν αρχαιολογικός χώρος στον οποίο επισκέπτης μπορεί να δει τα ως τώρα ευρήματα καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται.

Circus Maximus: Βρίκεσται πίσω από το Κολοσσαίο.  Είναι το στάδιο που γίνονταν οι αρματοδρομίες στην αρχαία Ρώμη. Ηταν το μεγαλύτερο στάδιο της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας με χωρητικότητα που ξεπερνούσε τους 150.000 θεατές. Σήμερα είναι πάρκο και εκεί υποδέχτηκαν οι Ρωμαίοι την πρωταθλήτρια κόσμου Εθνική Ποδοσφαίρου μετά τον τελικό του Μουντιάλ του 2006.

Η Αψίδα του Κωνσταντίνου: Και αυτο το μνημείο βρίσκεται κοντά στο Κολοσσαίο στην αρχαία Via Triumphalis που είναι η «Λεωφόρος του Θριάμβου» καθώς από αυτόν το δρόμο έμπαιναν οι Αυτοκράτορες στη Ρώμη γυρνώντας από μία νικηφόρα μάχη.

Altare della Patria: Τελείωσε το 1935 και οι Ρωμαίοι το ονομάζουν και Il Vittoriano καθώς είναι μνημείο αφιερωμένο στον Vittorio Emanuele II που ήταν ο πρώτος βασιλιάς της ενωμένης Ιταλίας. Στο ίδιο μνημείο βρίσκεται και το «Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη».

DSCN5771

Πλάγια άποψη της Fontana di Trevi

Fontana di Trevi: Ισως το πιο διάσημο συντριβάνι στον κόσμο, μετά Το Συντριβάνι (αυτό που βρίσκεται μπροστά στην πάνω είσοδο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη). Η παράδοση «διατάζει» οι επισκέπτες να ρίχνουν ένα νόμισμα μέσα στο συντριβάνι για να επιστρέψουν στη Ρώμη.

Villa Borghese gardens: Είναι ένα μεγάλο πάρκο στο κέντρο της Ρώμης που περιέχει μουσεία, το ζωολογικό κήπο της πόλης κ.α. Το άρκο έχει πολλές εισόδους, από την Piazza di Spagna, από την Piazza del Popolo και από την ViaVeneto. Η Villa Borghese είναι σήμερα μουσείο και ονομάζεται Galleria Borghese. Η Galleria Borghese είναι μουσείο τέχνης και περιέχει πίνακες ζωγραφικής και αγάλματα από την εποχή της Αναγέννησης όπως για παράδειγμα έργα του Bernini και του Caravaggio.

Λόφος Καπιτωλίου: Η Ρώμη είναι κτισμένη ανάμεσα σε 7 λόφους. Ο πιο διάσημος από αυτούς είναι ο λόφος του Καπιτωλίου. Είναι ο αντίστοιχος με αυτόν της Ακρόπολης για την Αρχία Αθήνα. Σε αυτόν υπάρχει το Palazzo Senatorio το οποίο είναι το Δημαρχείο της Ρώμης, το Palazzo dei Conservatori, το Palazzo Nuovo και το Μουσειο του Καπιτωλίου και η ομώνυμη πλατεία (Piazza) που σχεδιάστηκε από τον Michelangelo Buonarroti. Επίσης εκεί βρίσκεται και ο αρχαίος Ναός του Δία στον οποίο βρήκαν καταφύγιο οι δολοφόνοι του Ιούλιου Καίσαρα.

Bocca della Verità: Βρίσκεται στην εκκλησία της Santa Maria in Cosmedin (η εκκλησία που βρίσκονται και τα λείψανα του Αγιου βαλεντίνου) και είναι ένα πρόσωπο άντρα σκαλισμένο σε ένα κομμάτι μάρμαρο. Πιστεύεται ότι είναι ο Θεός του ποταμού Τίβερη. Η φήμη που συνοδεύει το «στόμα» είναι ότι αν βάλεις το χέρι σου μέσα και πεις ψέματα στην ερώτηση που θα σου γίνει, ο Θεός τρώει το χέρι σου.

Baths of Caracalla: Χτίστηκαν την εποχή του Αυτοκράτορα Caracalla στις αρχες του 3ου αιώνα μ.Χ. και ήταν δωρεάν για τους πολίτες της Ρώμης. Το συμπλεγμα κτιρίων εκτός από τα λουτρά είχε και γυμναστήρια, πισίνες κτλ. Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα άθλησης της αρχαίας Ρώμης.

Doria Pamphilj Gallery:Βρίσκεται στο Palazzo Doria Pamphilj κοντά στην Via del Corso που είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της Ρώμης. Είναι ιδιωτικό μουσείο που στεγάζει τη συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας Doria Pamphilj. Περιέχει πίνακες του Bernini, του Caravaggio, του Raphael κ.α.

Ponte Sisto: Η Ponte Sisto είναι η παλαιότερη γέφυρα του Τίβερη. Κατασκευάστηκε το 1473 για να αντικαταστήσει την Ρωμαική γέφυρα Pons Aurelius. Συνδέει την  Via del Pettinari  με την Piazza Trilussa (Trastevere), περιοχή η οποία ενδείκνυται για βραδινή έξοδο.

Cinecittà: Η Cinecittà είναι το «κέντρο» του Ιταλικού κινηματογράφου. Ιδρύθηκε από τον Μουσολίνι ως μέσο προπαγάνδας, αλλά έγινε σημείο αναφοράς γαι όους του κινηματογραφόφιλους. Εδώ γυρίστηκε ο Μπεν-Χουρ, Quo Vadis, Cleopatra, Gangs of New York,La Dolce Vita, Fellini’s Casanova και πάρα πολλές άλλες.

Τίβερης: Το ποτάμι που διασχίζει την παλιά πόλη. Η βόλτα στις όχθες του Τιβερη επιβάλλεται. Πολλά εξάλλου από τα διάσημα μνημεία της Ρώμης βρίσκονται κατά μήκος αυτούς όπως για παράδειγμα το Castel Sant’ Angelo και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Επίσης πρέπει να δείτε και να περπατήσετε πάνω στις γέφυρες του ποταμού. Οι πιο διάσημες είναι η Ponte Sisto και η Ponte Sant’ Angelo που είναι διακοσμημένη με 10 αγάλματα αγγέλων που σχεδίασε ο Bernini και οδηγει στο Castel Sant’ Angelo.

Πλατείες Ιστορικού Κέντρου: Ο επισκέπτης της πόλης θα περάσει το 90% του χρόνου του στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης και πρέπει να περπατήσει αν όχι όλοκληρη την περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος αυτής, Οι πλατείες όμως που πρέπει οπωσδήποτε να δει είναι η Piazza Navona, η Piazza di Spagna, η Campo deFiori, η Piazza Venezia, η Piazza Farnese, η Piazza della Rotonda, η Piazza della Minerva, η Piazza del Popolo και η Piazza Colonna που στεγάζεται το Palazzo Chigi που είναι η έδρα της κυβέρνησης.

Διάσημοι Δρόμοι: Ενας από τους πιο διάσημους δρόμους της πόλης είναι η Via dei Condotti η οποία βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο και οδηγεί στην Piazza di Spagna. Είναι ο δρόμος με τα ακριβά μαγαζιά, κάτι σαν την Old Bond Str στο Λονδίνο ή τη Via Monte Napoleone στο Μιλάνο. Επίσης στον ίδιο δρόμο βρίσκεται το διάσημο Cafe Greco το οποίο βρίσκεται εκεί από το 1760 και στο οποίο θα σας συνιστούσα να πιείτε έναν καφέ στα όρθια. Η Via del Babuino, εκτός από ξενοδοχεία, μαγαζιά και εστιατόρια έχει και το ομωνυμο συντριβάνι στο οποίο όποιος θέλει μπορεί να πάει και να βγάλει λόγο συζητώντας ή εκφράζοντας τις πολιτικές του απόψεις. Η Via Veneto η οποία είναι από τους πιο ακριβούς δρόμους στη Ρώμη. Εκεί βρίσκονται τα πιο ακριβά ξενοδοχεία, και κάποια από τα πιο διάσημα και ακριβά εστιατόρια. Επίσης είναι και η Via del Corso η οποία είναι ο μεγαλύτερος δρόμος της πόλης και περιέχει πολλά από τα μνημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, ξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ. Επίσης εκεί βρίσκεται και το Palazzo Venezia, από το οποίο ο Mussolini συνήθιζε να βγαζει τους λόγους του.

Νυχτερινή ζωή

Πρώτα πρώτα να πιείτε έναν καφέ στα όρθια στο Sant’Eustachio στην Piazza di Sant’Eustachio πολύ κοντά στο Πάνθεον. Ισως ο καλύτερος καφές (espresso) του κόσμου. Να πάς και θα με θυμηθείς όταν δεις τον κόσμο που έχει το καφέ. Επίσης ένας καφές στα όρθια και πάλι στο διάσημο Café Greco στην Via dei Condotti.

Πάμε τώρα στην κανονική νυχτερινή ζωή. Η πιο διάσημη για μπαράκια και clubs από αυτά που μένουν ανοιχτά μέχρι το πρώι είναι η περιοχή Testaccio/ Ostiense που είναι πολύ κοντά στην στάση μετρό Pyramides οπότε μπορεί να ακούσετε να την λένε και έτσι. Επίσης στη γύρω περιοχή έχει και καταπληκτικά εστιατόρια για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια.

Επίσης παρόμοια φάση είναι και το Campo De Fiori  που μαζεύει όμως πιο φοιτητόκοσμο. Η φοιτητική περιοχή είναι το San Lorenzo που είναι και η περιοχή που βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Οπότε όπως θα περίμενε κανείς και εκεί έχει αρκετά μπαράκια.

Η πιο κυριλέ περιοχή, όμορφη και με πολύ καλά wine bars είναι η Trastevere. Είναι και πλάι στο ποτάμι και αξίζει να την περπατήσει ο επισκέπτης.

Γύρω από την  Piazza Navona και ειδικά στον κεντρικό δρόμο της Via della Pace έχει καποια μπαράκια, αλλά κυρίως έχει εστιατόρια.

Επίσης η Via Veneto (ο πιο ακριβός δρόμος της Ρώμης) έχει μερικά πολύ κυριλέ εστιατόρια και μπαράκια. Ακόμα και να μην κάτσετε για ποτό, μπείτε να επισκεφθείτε το Café de Paris. Είναι πολύ διάσημο και έχει εντυπωσιακή διακόσμηση με φωτογραφίες όλων των διάσημων που πάνε εκεί.

Φαγητό

DSCN5768

Ιταλική πίτσα με προσούτο και μανιτάρια

Τι τρώμε στη Ρώμη. Οπως και σε κάθε Ιταλική πόλη δοκιμάζουμε τις μακαρονάδες και τις πίτσες τους και φυσικά τα  Gnocchi di semolino alla romana. Πού; Εχει πάρα πολλά εστιατόρια στο ιστορικό κέντρο τουριστικά κυρίως που ωστόσο έχουν αρκετά καλές τιμές. Για κάτι πιο κυριλέ και σαφώς πιο ακριβό υπάρχουν τα εστιατόρια στη Via Veneto.

Tips:

 • Στη Ρώμη κλέβουνε πολύ. Κυρίως πορτοφολάδες και κυρίως στα τουριστικά μέρη. Θέλει μεγάλη προσοχή.
 • Για τα διαδικαστικά πώς να πάτε, πώς να μετακινηθείτε και πού να μείνετε δείτε την αντίστοιχη ανάρτηση του NdN.

12 σχόλια για την ανάρτηση “Ρώμη: οδηγός πόλης από τον NdN

 1. παρακαλω πολυ θα ηθελα να μαθω περιοχες που θα μπορουσα να μεινω κοντα στο κεντρο της ρωμης. η περιοχη τερμίνο ειναι κοντα? Επισης ποιο αεροδρομιο εξυπηρετει για το κεντρο της ρωμης?

  • Καλησπέρα. Η καλύτερη περιοχή για να μείνει κανείς από άποψη αποστάσεων είναι στο ιστορικό κέντρο, αν και τα καταλύματα είναι κάπως πιο παλιά και ακριβά. Το Termini δεν είναι πολύ μακριά, αλλά είναι λίγο περίεργη ως περιοχή λόγω του σταθμού.
   Αεροδρόμιο προτιμήστε το Leonardo Da Vinci, έχει απευθείας τρένο που σας πάει στο κέντρο.

   • Γνωρίζετε πότε επιτέλους θα τελειώσει η ανακαίνιση στην Fontana di trevi;

    • Υποτίθεται ότι τέλη Μαρτίου θα τέλειωνε. Για να δούμε, γιατί και οι γείτονες στα χρονοδιαγράμματα μας μοιάζουν!

 2. Γνωρίζει κάποιος αν οι φοιτητές των σχολών καλών τεχνών έχουν δωρεάν είσοδο στα μουσεία΄? Κάτι τέτοιο έχω διαβάσει!

 3. Καλημέρα. Ξέρετε αν μέχρι 20 Ιουλίου θα τελειώσει η ανακαίνηση της Fontana Di Trevi??? Ευχαριστώ

 4. ξερεις κανεις να προτείνει καλό ξενοδοχείο στο ιστορικο κέντρο της ρωμης?

 5. Μοναδική η Ρώμη! Η ατμόσφαιρα, η Ιστορία τα πάντα. Το Τραστέβερε κάτι διαφορετικό, η συνοικία Μόντι με την μακρά και πολυτάραχη ιστορία. Ένας καταπληκτικός προορισμός!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.