Η Πορτογαλία θυμίζει σε πολλά Ελλάδα, κυρίως λόγω μεγέθους και οικονομίας. Από την άλλη, το παρελθόν με τους θαλασσοπόρους αλλά και η επαφή με τους Μαυριτανούς έχουν δώσει άλλα στοιχεία. Πέρα από τη Λισαβόνα (έτσι είναι η σωστή γραφή και όχι Λισαβώνα ή Λισσαβόνα ή Λισσαβώνα) και το Πόρτο (ή Οπόρτο στα πορτογαλικά), οι επαρχίες της Πορτογαλίας αξίζουν την επίσκεψή μας. Από τις πιο κοντινές επαρχίες στη Λισαβόνα είναι η Σέρα ντε Σίντρα.

Το ταξίδι μας στην Πορτογαλία είχε γίνει την Πρωτοχρονιά του 2010. Επισκεφτήκαμε τη Σίντρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λόγω της εγγύτητας με τη Λισαβόνα, που ήταν η βάση μας, ώστε να προλάβουμε να γυρίσουμε εγκαίρως για τους εορτασμούς. Χωρίς να ξέρουμε πολλά για το μέρος καταλήξαμε ότι ήταν το κομμάτι του ταξιδιού που έφερνε περισσότερο σε παραμύθι.

DSCN1520
Η παλιά πόλη της Σίντρα από ψηλά

Μετάβαση

Η πόλη της Σίντρα (Sintra) απέχει περίπου 45′ με το τρένο από τη Λισαβόνα, ενώ τα δρομολόγια είναι σχετικά συχνά. Προσοχή μόνο στην επιστροφή γιατί σταματούν κάποια ώρα. Καλό θα είναι σε περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης να κλείσετε εισιτήρια εγκαίρως, ακόμη και από τα αυτόματα μηχανήματα. Το κόστος ήταν σε τιμές 2010 λιγότερο από 10 ευρώ μετ’επιστροφής. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να φτάσει με αυτοκίνητο, ειδικά αν θέλει να δει κι άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής όπως το χωριό Κολάρες, το Κασκάις, να ατενίσει τη θέα προς τον Ατλαντικό από την κορυφή Πενίνια ή να φτάσει στο δυτικότερο σημείο της ευρωπαϊκής ηπείρου τον φάρο Κάμπο ντα Ρόκα.

Μετακίνηση

Το τρένο αφήνει τον επισκέπτη στον σταθμό των τρένων Sintra Estacao. Το κέντρο της πόλης δεν είναι μακριά με τα πόδια, περίπου 15′-20′. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να πάρει το λεωφορείο 434 που κάνει την διαδρομή στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, Sintra Villa, Castelo dos Mouros, Palacio da Pena. Πρότασή μου είναι να πάρετε εισιτήριο για κυκλική διαδρομή που κοστίζει 4,5 ευρώ και να ξεκινήσετε από το ψηλότερο μέρος που είναι το Palacio da Pena. Το Castelo do Mouros είναι περίπου 10′ με τα πόδια από εκεί κατεβαίνοντας, ενώ άλλα 25′ με τα πόδια είναι το κέντρο της παλιάς πόλης της Sintra. Ορισμένοι κάνουν και την αντίθετη διαδρομή με τα πόδια, προσοχή όμως γιατί οι ανηφόρες είναι έντονες. Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η λύση του λεωφορείου ή του αυτοκινήτου.

Διαμονή

Το γεγονός ότι η Λισαβόνα απέχει μόλις 45′ με το τρένο κάνει τους περισσότερους να έρχονται για ημερήσια εκδρομή. Αν ο καιρός είναι καλός αξίζει να μείνει κανείς περισσότερες μέρες ώστε να έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει τη γύρω περιοχή. Καλύτερη εποχή πιστεύω ότι είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς η περιοχή καλύπτεται από δάσος και βρέχεται από τον Ατλαντικό. Στην πόλη της Σίντρα υπάρχουν δωμάτια και ξενοδοχεία για διαμονή.

Αξιοθέατα

DSCN1480
Το δάσος λίγο πριν το κάστρο

Όπως έγραψα και πιο πάνω, πρότασή μου είναι να ξεκινήσει κανείς από τα ψηλά στα χαμηλά. Το αξιοθέατο με το μεγαλύτερο υψόμετρο είναι το Palacio da Pena. Βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο δάσος Parque da Pena. Το δάσος είναι πανέμορφο, γεμάτο με τοπικά και εξωτικά δέντρα. Το δάσος  έγινε κατόπιν παραγγελίας του Φερδινάνδου του Β’ το 1869 για να συναντά την ερωμένη του. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά, δείτε σκιουράκια και πουλιά, ενώ θα συναντήσετε κιόσκια, κρήνες και μικρά σημεία για στάση. Το ψηλότερο σημείο της Σέρα είναι η Κρουζ Άλτα, απ’όπου όταν ο καιρός είναι καλός μπορεί κανείς να δει όλη την ευρύτερη περιοχή, τη γύρω πεδιάδα και το κομμάτι του Ατλαντικού που βρέχει την Σέρα ντε Σίντρα.

DSCN1483
DSCN1490
Το σχεδόν παραμυθένιο κάστρο

Καθώς περπατά κανείς, βλέπει να ξεπροβάλει το Palacio da Pena, θερινό ανάκτορο των Πορτογάλων βασιλιάδων. Το κάστρο είναι βγαλμένο από τα παραμύθια. Όμορφα ζωηρά χρώματα, περίεργοι σχηματισμοί, μικρό σχετικά μέγεθος, σαν ταινία καρτούν. Ίσως από κει να εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της Ντίσνεϋλαντ. Το εσωτερικό είναι εξίσου κουκλίστικο και καλοδιατηρημένο. Χρειάζεται κανείς γύρω στη μιάμιση ώρα για το γυρίσει και να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Στο ισόγειο λειτουργεί αναψυκτήριο, αλλά καλού-κακού ας έχει κανείς μαζί του κανένα μπουκάλι νερό. Για τον ευρύτερο χώρο υπάρχει κοινό εισιτήριο, προτιμήστε το αν θέλετε να δείτε όλα τα αξιοθέατα.
DSCN1508
Απομεινάρια του μαυριτανικού κάστρου μέσα στο δάσος

Περίπου 10′ με τα πόδια κατάβαση και βρισκόμαστε στο Castelo dos Mouros, το κάστρο που έχτισαν οι Μαυριτανοί όταν κυριαρχούσαν στην περιοχή. Το κάστρο κατακτήθηκε αργότερα από χριστιανούς οι οποίοι συνέχισαν να το χρησιμοποιούν. Οι προμαχώνες του κάστρου ακολουθούν την πλαγιά της Σέρα και από μακριά φαίνονται σαν φυσική οχύρωση. Φυσικά από τους ακραίους προμαχώνες η θέα είναι ασυναγώνιστη. Ανάμεσα στα χαλάσματα και στα τείχη βρίσκει κανείς κρήνες και δεξαμενές που χρησίμευαν στην ύδρευση αλλά και ένα παλιό παρεκκλήσι.

DSCN1515
Θέα από τους προμαχώνες. Στο βάθος ο Ατλαντικός

Καλύτερα να ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι από την εκκλησία Σάντα Μαρία που μπαίνει μες στο δάσος. Υπάρχουν σχετικές πινακίδες παντού. 25′ λεπτά περίπου διαρκεί η κατάβαση μέχρι την παλιά πόλη της Σίντρα. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάρει το λεωφορείο που κάνει κυκλική διαδρομή. Το μονοπάτι πάντως είναι βατό.

DSCN1523
Το Παλάσιου Νασιονάλ ντε Σίντρα με τις χαρακτηριστικές καμινάδες

Η παλιά πόλη της Σίντρα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Έχει ορισμένα όμορφα κτίσματα όπως το Δημαρχείο, το ταχυδρομείο και το Μουσείο της Περιφέρειας. Οι περισσότεροι επισκέπτονται το Παλάσιου Νασιονάλ ντε Σίντρα που βρίσκεται στην καρδιά της Σίντρα Βίλα (παλιά πόλη). Η είσοδος είναι 5 ευρώ. Το κτήριο ξεχωρίζει από μακριά λόγω των 2 περίεργων, έως αστείων, κωνικών λευκών καμινάδων. Μέσα βλέπει κανείς δωμάτια, την τραπεζαρία, κάποιες ταπετσαρίες, την κουζίνα και άλλα. Προσωπικά δε μου άρεσε ιδιαίτερα, δεν ήταν κάτι το ξεχωριστό ούτε ως κτίσμα ενώ δεν έχει αίγλη παλατιού.

Η πόλη της Σίντρα έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Είναι σχετικά μικρή, γραφική, ενώ ειδικά τα σαββατοκύριακα έχει αρκετό κόσμο. Περπατήστε στα στενά. Παρόλο που το μέρος είναι τουριστικό, οι τιμές στα εστιατόρια που φάγαμε ήταν φυσιολογικές. Προτιμήστε – τι άλλο; – βακαλάο που στην Πορτογαλία μαγειρεύεται σε πολλές παραλλαγές. Το μόνο οξύμωρο ότι ο βακαλάος είναι συνήθως παστός. Εναλλακτικά, υπάρχουν άλλα φρέσκα ψάρια αλλά και κρεατικά. Τα γλυκά τους είναι επίσης πολύ φθηνά, απολαύστε τα με κάποιον καφέ πέριξ της Praca da Republica. Για να επιστρέψετε στον σταθμό των τρένο, πάρτε το λεωφορείο (2 ευρώ η απλή διαδρομή ή 4,5 αν έχετε πάρει εξαρχής την σχετική κάρτα). Εναλλακτικά, περπατήστε.

Tips

 • Κυριότερο τοπικό προϊόν που μπορεί να αγοράσει κανείς είναι φυσικά το κρασί. Ξεφύγετε από τα κλασικά κόκκινα πόρτο και δοκιμάστε κάποιο παλαιωμένο. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε κατάλληλη συσκευασία για την επιστροφή σας με το αεροπλάνο.
 • Η ευρύτερη περιφέρεια της Σίντρα έχει κι άλλα αξιοθέατα. Αν έχετε αρκετές μέρες στην Πορτογαλία νοικιάστε αυτοκίνητο και περιηγηθείτε.

Χρήσιμα links

 • Parques de Sintra για να δείτε ωράρια λειτουργίας ανά εποχή αλλά και τιμές.

4 σχόλια για την ανάρτηση “Σίντρα Πορτογαλίας: κάστρο, δάσος, παραμύθι

 1. Καλησπέρα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι αυτό
  το blog και με βοήθησε πάρα πολύ στη δουλειά μου.
  Μακάρι να μπορούσα να σας βοηθήσω
  όπως εσείς εμένα μόλις.

 2. Αυτό το κείμενο είναι πολύ αξιόπιστο και θέλω
  να μάθω που μπορώ να βρώ και άλλες τέτοιες πληροφορίες.

 3. Περιπλανιέμαι στο ιντερνέτ σήμερα για περισσότερες από τέσσερις ώρες και δεν βρήκα πολλά άρθρα που να είναι εξίσου ενδιαφέροντα με το δικό σας.
  Πιστεύω ότι αν όλοι οι webmasters των blogs έφτιαχναν τέτοιο ποιοτικό περιεχόμενο το ιντερνετ, θα ήταν πολύ καλύτερο για όλους.

 4. Μόλις προστέθηκε στα bookmark μου!
  Μ’ αρέσει πολύ το site. Συνέχισε την
  καλή δουλειά σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.