Πέρα από τις πολλές παραλίες και τα γνωστά μέρη, στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές κρυμμένες ομορφιές που δύσκολα τις συναντά κανείς τυχαία. Ο Κοσμάς Αρκαδίας, ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό σε υψόμετρο 1150 μέτρα στον Πάρνωνα είναι μία από τις κρυμμένες ομορφιές. Αν δεν είχε παντρευτεί έναν ντόπιο μια καλή μου φίλη από το Γεράκι Λακωνίας, ίσως δε θα είχα επισκεφτεί ποτέ το χωριό αυτό.

Μετάβαση

IMAGE_683
Η θέα από τη μονή Ελώνης στον Πάρνωνα

Ο Κοσμάς βρίσκεται στα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, πάνω στον Πάρνωνα. Βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει το (σχεδόν) παραθαλάσσιο Λεωνίδιο με το (σχεδόν) καμπίσιο Γεράκι. Απέχει μισή ώρα περίπου και από τα δύο. Από το Λεωνίδιο ο δρόμος περνάει από πολύ στενά και απότομα κομμάτια, ένα τρομερό τοπίο, απαράμιλλης ομορφιάς. Λίγο πριν το χωριό συναντά κανείς και την Μονή Ελώνης (ή Ελώνας), αξίζει μια στάση μόνο για τη θέα. Αν επιλέξει κανείς να πάει μέσω Σπάρτης, το Γεράκι απέχει περίπου μισή ώρα και άλλη μισή ώρα απαιτείται για τον Κοσμά. Και αυτό το κομμάτι της διαδρομής είναι όμορφο, αφού βλέπει κανείς την κοιλάδα του Ευρώτα και στο βάθος τον Ταϋγετο. Καλύτερα να πάει κανείς με δικό του αυτοκίνητο, αφού το χωριό δεν ενώνεται με κάποιο ΚΤΕΛ. Το χειμώνα συνήθως χρειάζεται αλυσίδες.

Διαμονή

Το χωριό προσφέρεται για διαμονή τύπου Σαββατοκύριακο ή απλό διήμερο. Έχει ορισμένους ξενώνες, κάποιοι είναι ανακαινισμένοι. Καλό θα είναι να πάρετε τηλέφωνο πριν πάτε καθώς ανάλογα με την περίοδο κάποιοι μπορεί να μη λειτουργούν ή να μην έχουν διαθεσιμότητα λόγω υψηλής ζήτησης! Ορισμένοι επιλέγουν να μείνουν στην Σπάρτη ή στο Λεωνίδιο. Εφόσον επιλέξετε να διανυκτερεύσετε να έχετε υπόψιν σας ότι θα χρειαστείτε κουβέρτα!

Αξιοθέατα

IMAGE_679
Άποψη της πλατείας του χωριού με τα πλατάνια και τις καφετέριες

Το χωριό δεν έχει τα κλασικά αξιοθέατα, εντούτοις αξίζει να το επισκεφτεί κανείς για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι η δροσιά, στην πλατεία του χωριού με τα ψηλά υπεραιωνόβια πλατάνια η θερμοκρασία είναι πάντα δροσερή. Ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, με το που πέσει ο ήλιος, η ζακέτα είναι απαραίτητη. Ακόμη και αν είστε σε κάποιον δημοφιλή προορισμό της περιοχής και παραθερίζετε (πχ Μονεμβασιά, Σκάλα, Τυρό, Άστρος), αξίζει να πεταχτείτε.

Ο δεύτερος λόγος είναι η φύση. Τα έλατα, οι διαδρομές στο δάσος και η όλη αίσθηση της απομόνωσης είναι το κάτι άλλο. Από ορισμένα σημεία υπάρχει καλή θέα τόσο προς το Αιγαίο όσο και προς την κοιλάδα του Ευρώτα. Περπατήστε στο δάσος, αναπνεύστε καθαρό αέρα και ξεφύγετε από τα άγχη. Όσες φορές το έχω κάνει, έχω νιώσει διαφορετικά. Η διαδρομή για τον Προφήτη Ηλία (ρωτήστε τους ντόπιους) προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

IMAGE_680
Άλλη άποψη της πλατείας του Κοσμά

Επιστροφή στο χωριό και στο κυριότερο αξιοθέατο που είναι η πλατεία. Στο κέντρο της δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, ενώ βρίσκονται επίσης 3 κρήνες με τρεχούμενο νερό από το βουνό. Περιττό να πω ότι είναι απίστευτα γευστικό. Πάνω στην πλατεία βρίσκονται ορισμένες ταβέρνες, ενώ άλλες είναι εκτός. Προτεινόμενα είναι τα ντόπια κρέατα, το μέλι, τα βότανα και ό,τι γενικότερα παράγει η ντόπια φύση. Επίσης, στην πλατεία βρίσκονται καφενεία – καφετέριες που σερβίρουν, πέρα από καφέδες, ούζο με μεζέ, πρωινό και γλυκά. Άμα πετύχετε γαλακτομπούρεκο που έχει βγει εκείνη τη στιγμή από το ταψί, είναι το κάτι άλλο!  Μόνο προσέξτε τις σφήκες που μαζεύονται συχνά στο μέρος. Όλο το χωριό και επισκέπτες έχουν την πλατεία ως σημείο συνάντησης. Μεταξύ των γευμάτων περπατήστε στα στενά δρομάκια, ορισμένα δίπατα αναπαλαιωμένα σπίτια παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

DSCN9392

 

Tips

  • Η Μονεμβασιά δεν είναι μακριά, ούτε η Μάνη και τα Σπήλαια του Διρού. Αξίζει να βάλετε το χωριό στο πρόγραμμά σας, εφόσον σχεδιάζετε κάποιο ταξίδι στην περιοχή. Μία μέρα αρκεί και θα σας αποζημιώσει γι αυτή τη μικρή παρέκκλιση.
  • Φεύγοντας πάρτε μαζί σας μέλι, θα με θυμηθείτε.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.