Το Αγκίστρι το επισκέφτηκα πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2002. Είχαμε πάει στο περίπου, χωρίς να γνωρίζουμε πολλά για το μέρος. Παραμείναμε κυρίως στην Σκάλα που τότε ήταν τουριστικά ελαφρώς αξιοποιημένη. Δεύτερη επίσκεψη ήταν το 2004, όπου η διαφορά ήταν εμφανής. Ομπρέλες και ξαπλώστρες, νέα καταστήματα και δωμάτια, περισσότερος κόσμος. Ακολούθησαν κι άλλες φορές, ξεχωρίζουν εκείνη του 2011 όπου νοικιάσαμε ποδήλατο για να πάμε σε κοντινές παραλίες και του 2012 όπου επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Απόνησο.

DSCN7612

Άποψη της Σκάλας

Μετάβαση

Το Αγκίστρι συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά με συμβατικό πλοίο που πιάνει στην Σκάλα και κάνει περίπου μιάμιση ώρα και με ιπτάμενα δελφίνια που πιάνουν στο νέο λιμάνι στο Μεγαλοχώρι (Μύλος), ενώ το ταξίδι διαρκεί 55’. Το Αγκίστρι συνδέεται με την Αίγινα με τοπική συγκοινωνία, κυρίως θαλάσσια ταξί και το Agistri Express. Σκάφη φέρνουν κόσμο για ημερήσιες εκδρομές από Αίγινα, Μέθανα και άλλα κοντινά μέρη.

Διαμονή

Η πλειοψηφία των καταλυμάτων βρίσκονται στην Σκάλα και στο Μεγαλοχώρι (Μύλος), καθώς και ανάμεσα στους δύο οικισμούς που απέχουν περίπου 15’-20’ με τα πόδια. Μπορεί κανείς να βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ειδικά στις περιόδους off-season και στις καθημερινές οι προσφορές είναι αρκετά καλές.

Το Αγκίστρι αποτελεί δημοφιλή προορισμό και για ελεύθερο κάμπινγκ. Στις παραλίες Δραγωνέρα (ή Δραγουνέρα) και Χαλικιάδα αρκετές σκηνές στήνονται, ενώ οι τοπικές αρχές είναι ανεκτικές. Τόσο ανεκτικές που στην Χαλικιάδα είχε κατασκηνώσει προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη ο Κουφοντίνας το μακρινό 2002. Παρεμπιπτόντως, στη Χαλικιάδα υπάρχουν αρκετοί γυμνιστές.

Μετακίνηση

Στο νησί μπορεί κανείς να φέρει αυτοκίνητο, κάτι που προσωπικά θεωρώ περιττό. Βασικές παραλίες είναι προσβάσιμες με τα πόδια, όπως η Σκάλα, το Μεγαλοχώρι, η Σκληρή και η Χαλικιάδα. Για την Δραγωνέρα και σίγουρα για την Απόνησο χρειάζεται μεταφορικό. Προτιμότερο μέσο το μηχανάκι ή και το ποδήλατο, γι όσους το αποτολμήσουν. Υπάρχει επίσης και τοπικό λεωφορείο που εκτελεί δρομολόγιο από Σκάλα για Μεγαλοχώρι (ειδικά τις ώρες που πιάνουν τα δελφίνια) – Δραγωνέρα – Λιμενάρια – Απόνησο. Στην πρώτη μου επίσκεψη στο νησί το λεωφορείο ήταν της εποχής…Βουγιουκλάκη, πλέον είναι καινούριο.

Παραλίες

DSCN7673

Άποψη της παραλίας της Σκάλας. Διακρίνεται η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων

Η πρώτη παραλία που βλέπει συνήθως ο επισκέπτης είναι αυτή στη Σκάλα, όπου βρίσκεται και το παλιό λιμάνι του νησιού. Παρόλο που δένουν πλοία τα νερά είναι αρκετά καθαρά. Σε μεγάλο μέρος της παραλίας υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες όπου το αντίτιμο είναι να αγοράσει κανείς κάτι από το αντίστοιχο beach bar. Μετά την «μύτη» που κάνει η παραλία στη Σκάλα, βρίσκεται η συνέχεια της παραλίας, στο δρόμο για Μεγαλοχώρι. Η παραλία έχει άμμο, στο βάθος φύκια ενώ όπου βρίσκονται πέτρες υπάρχουν και αχινοί. Είναι σχετικά ρηχή.

Άλλο κομμάτι παραλίας βρίσκεται γύρω από το Μεγαλοχώρι (Μύλος). Προσωπικά δεν βρίσκω κάτι το ιδιαίτερο σ’αυτή την παραλία.

Παραλία Χαλικιάδα στο Αγκίστρι

Παραλία Χαλικιάδα

Όπως φτάνει κανείς στο λιμάνι της Σκάλας, αν περπατήσει προς τα αριστερά θα βγει μέσα από πευκόφυτη διαδρομή σε ένα σταυροδρόμι με μια ταμπέλα που λέει Σκληρή και Χαλικιάδα. Η Σκληρή είναι μια μικρή, συμπαθητική παραλία, που χωράει λίγο κόσμο. Αν βρείτε χώρο και σκιά, προτιμήστε την. Προχωρώντας κι άλλο μέσα από μονοπάτι, φτάνει στην Χαλικιάδα. Είναι ίσως η πιο γνωστή παραλία του νησιού, αρκετά όμορφη με καθαρά νερά. Στην διαδρομή βλέπει κανείς αρκετές σκηνές – η περιοχή προτιμάται για ελεύθερο κάμπινγκ. Για να φτάσει στην παραλία ο επισκέπτης απαιτείται κατάβαση και η χρήση χεριών και ποδιών, είναι λίγο απόκρημνα. Η παραλία έχει βότσαλο, ενώ και εκεί βρίσκει κανείς αρκετές σκηνές. Στην άκρη υπάρχουν γυμνιστές. Επειδή δεν υπάρχει συνήθως ούτε σκιά ούτε κάποια καντίνα, φέρτε μαζί σας τις αντίστοιχες προμήθειες.

IMAG0531

Παραλία Δραγωνέρα

Δέκα λεπτά περίπου με το λεωφορείο από Σκάλα και μισή ώρα περίπου με το ποδήλατο, έπειτα από ανηφορές με ελαφριά κλίση μεν, συνεχόμενες δε, βρίσκεται κανείς στη στάση για Δραγωνέρα. Το τοπίο είναι πολύ όμορφο, καθώς βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή όπου κυριαρχούν τα πεύκα. Πράσινα είναι και τα νερά. Και εδώ κόσμος κάνει ελεύθερο κάμπινγκ. Εκεί που καταλήγει ο απότομος δρόμος για την παραλία βρίσκεται και μια καντίνα. Η παραλία διαθέτει και ξαπλώστρες, αλλά λόγω μίας διαμάχης με το δήμο οι τιμές το 2011 ήταν ιδιαίτερα τσιμπημένες. Κατεβαίνοντας την διασταύρωση για Δραγωνέρα θα βρει κανείς διάφορες ταμπέλες με γραμμένα μηνύματα ειρήνης, ηρεμίας, απόλαυσης. Μόνο μειονέκτημα ότι μπορεί να πετύχετε μέρα που η θάλασσα να βγάζει βρωμιά, κυρίως λόγω των σκαφών που περνάνε.

Επόμενη στάση του λεωφορείου είναι τα Λιμενάρια. Μέσα στα στενά δρομάκια όπου ο οδηγός χρειάζεται να κάνει ιδιαίτερες μανούβρες, βρίσκονται 1-2 ταβερνάκια. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και μια βραχώδης παραλία, κατάλληλη για βουτιές.

DSCN7679

Απόνησος. Η σκάλα που οδηγεί στη θάλασσα.

Είκοσι περίπου λεπτά από την Σκάλα βρίσκεται το νησάκι Απόνησος, αφού πρώτα περάσει κανείς δίπλα από μια μικρή λίμνη. Πρόκειται για ένα κομμάτι γης που ενώνεται με μικρή γέφυρα με το Αγκίστρι. Το νησί είναι ιδιωτικό, ενώ υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες (5 ευρώ οι 2 το 2012). Μπορεί να κάνει κανείς και θαλάσσια σπορ, ενώ υπάρχει μικρό λιμανάκι όπου δένουν σκάφη. Για προμήθειες υπάρχει αυτόματο μηχάνημα για νερά, αναψυκτικά, σνακς. Η – σχεδόν λιμνοθάλασσα – που σχηματίζεται από τη μία πλευρά της Απόνησου είναι το κάτι άλλο. Το χρώμα της θάλασσας είναι τιρκουάζ, θυμίζει τροπικό νησί, ενώ η γύρω περιοχή είναι καταπράσινη από τα πεύκα. Οι περισσότερες ξαπλώστρες βλέπουν από αυτή την πλευρά, ενώ υπάρχουν και κάποιες από την εξωτερική μεριά του νησιού. Προτιμήστε αυτές κάτω από τη σκιά των δέντρων για καλύτερη δροσιά. Μην περιμένετε άμμο στην παραλία, η περιοχή είναι βραχώδης και με χώμα. Μέσα στη θάλασσα μπαίνει κανείς είτε βουτώντας είτε από δίοδο που έχει στηθεί. Αποφύγετε να πάτε σαββατοκύριακο που γίνεται χαμός και η θάλασσα ανακατώνεται. Φεύγοντας από το νησάκι υπάρχει ψαροταβέρνα με αρκετά καλές τιμές και φρέσκα ψάρια που πιάνουν τα καϊκια τους. Η Απόνησος είναι ένα δείγμα του τι μπορεί κανείς να βρει εκεί που δεν το περιμένει, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα.

Φαγητό – διασκέδαση

Οι περισσότερες ταβέρνες και καφετέριες είναι στην Σκάλα και στο Μεγαλοχώρι. Μπορεί κανείς να βρει ψαροταβέρνες, ιταλικά εστιατόρια, μαγειρευτά και άλλα. Από τα εστιατόρια που προτείνω είναι ο Τοξότης (κυρίως για μαγειρευτά) και το Alter Ego για πίτσες-μακαρονάδες στην Σκάλα και το Απόνησος ουζερί, χωρίς να σημαίνει ότι τα άλλα υστερούν.

Στο νησί υπάρχουν επίσης αρκετά beach bars, μπαράκια και κάποια clubs. Προσωπικό αγαπημένο είναι το Sunrise στην Σκάλα, όπου παίζει χαλαρή μουσική ενώ έχει και μαξιλάρες στην άμμο όπου μπορεί να απολαύσει κανείς το κοκτέιλ του.
Στο Αγκίστρι μπορεί κανείς να κάνει θαλάσσια σπορ, ειδικά στην Σκάλα και στην Απόνησο. Στο νησί νοικιάζονται ποδήλατα με την ημέρα (κόστος 5 ευρώ το 2011). Η διαδρομή μέχρι Δραγωνέρα είναι μέτριας εντάσεως, ενώ μέχρι Απόνησο χρειάζεται κανείς να είναι περισσότερο εξασκημένος. Επίσης, μπορεί κανείς να νοικιάσει άμαξα για μικρή βόλτα στο νησί, ενώ υπάρχει ιππικός όμιλος στο Μεγαλοχώρι για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το νησί ιππεύοντας.

Tips

  • Το συμβατικό πλοίο φεύγει από Σκάλα, τα δελφίνια από Μεγαλοχώρι (Μύλος). Εκεί βρίσκονται αντίστοιχα και τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Αν επιστρέφετε Κυριακή, καλού-κακού βγάλτε εγκαίρως το εισιτήριο επιστροφής. Η μεταφορά του ποδηλάτου με το καράβι είναι προς το παρόν (2012) δωρεάν.
  • Οι κάτοικοι και οι αρχές είναι ανεκτικοί στο θέμα ελεύθερο κάμπινγκ. Αν το προτιμήσετε, σεβαστείτε το χώρο και τη φύση.
  • Προτεινόμενη διαδρομή με ποδήλατο μέχρι τη Δραγωνέρα. Περιλαμβάνεται γράφημε με υψομετρικές εντάσεις, απόσταση, χρόνος.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.