Το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, είναι γνωστό για τις ομορφιές του όλες τις εποχές του χρόνου. Το μεγαλύτερο κομμάτι του είναι ανεπτυγμένο τουριστικά, ειδικά τα χωριά με θέα στο Αιγαίο. Η πλευρά που βλέπει στον Παγασητικό κόλπο έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται, γεγονός που δίνει ακόμη την αίσθηση του αυθεντικού. Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα χωριού που έχει μεν αναπτυχθεί τουριστικά, όχι σε έντονο όμως ακόμη βαθμό. Το επισκεφτήκαμε το φθινόπωρο του 2009 για να γιορτάσουμε τα γενέθλια μιας φίλης και μείναμε με πολύ καλές εντυπώσεις εντυπώσεις.

Μετάβαση

DSCN1124
Η θέα προς τον Παγασητικό κόλπο


Ο Άγιος Λαυρέντιος Μαγνησίας βρίσκεται 20 περίπου χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Βόλου, πάνω από την Αγριά, ενώ έχει θέα προς τον Παγασητικό κόλπο. Το ταξίδι από Αθήνα διαρκεί περίπου 3,5 ώρες, ενώ από Θεσσαλονίκη περίπου 2 ώρες. Για να μην μπλέξει κανείς στην κίνηση μέσα στην πόλη του Βόλου καλό θα είναι να κινηθεί στον περιφερειακό.

Διαμονή

DSCN1141
Πετρόκτιστο οίκισμα – ξενώνας μέσα στο πράσινο

Το χωριό διαθέτει ορισμένους ξενώνες, παλιότερα κτίσματα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του χωριού και της περιοχής. Είναι πετρόχτιστα, με ψηλά ταβάνια. Τα περισσότερα διαθέτουν τζάκι. Επιλέξτε καλύτερα κάποιο με πρωινό ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνεστε το πρωί και ξεβολεύεστε από την ζέστη σας. Εμείς είχαμε μείνει στο Αρχοντικό Ζαρίφη, το οποίο και προτείνω λόγω της ευγένειας των ιδιοκτητών, της εξυπηρέτησης και του χώρου, αλλά και της θέας προς τον Παγασητικό.

Αξιοθέατα

DSCN1139
Κάστανα πεσμένα. Προσοχή στο ξεδιάλεγμα, κάποια μπορεί να έχουν σκουλήκια

Το χωριό είναι αρκετά μικρό. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν στους στενούς δρόμους, οπότε οι περισσότεροι τα αφήνουμε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Οι δρόμοι είναι πλακόστρωτοι, προσοχή στα ψηλά παπούτσια και στις γλίστρες. Το υψόμετρο είναι στα 600 μέτρα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή θα βρει κανείς αρκετά ελιόδεντρα (στο δρόμο πηγαίνοντας) και καστανιές. Ένα από τα ενθύμια που πήραμε ήταν μερικές σακούλες κάστανα από αυτά που ήταν πεσμένα κάτω.

DSCN1154
Ουράνιο τόξο σε συννεφιασμένη πλαγιά του Πηλίου

Το περπάτημα στο δάσος, ακολουθώντας ένα από τα μονοπάτια, είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς στο χωριό. Επιστροφή στη φύση, καθαρός αέρας και θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο. Δοκιμάστε το καθαρό, κρυστάλλινο νερό στις βρύσες του χωριού. Ό,τι χρειάζεται κανείς για χαλάρωση, δηλαδή. Αν ο καιρός δεν είναι καλός, επιτραπέζια παιχνίδια δίπλα στο τζάκι και καλή παρέα.

DSCN1149
Το εκκλησάκι της Μονής του Αγίου Λαυρέντιου

Ο Άγιος Λαυρέντιος πήρε το όνομά του από τη Μονή του Αγίου Λαυρέντιου που είχε χτιστεί αρχικά από καθολικούς μοναχούς. Αργότερα μετατράπηκε σε ορθόδοξη μονή, η οποία είναι επισκέψιμη. Άλλο αξιοθέατο είναι το ανακαινισμένο ελαιοτριβείο.

Στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνεται εδώ και κάποια χρόνια η εκδήλωση με τον τίτλο Μουσικό Χωριό. Πρόκειται για μία εκδήλωση όπου επαγγελματίες και ερασιτέχνες εραστές της τέχνης συγκεντρώνονται και συμμετέχουν στα δρώμενα. Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσικό Χωριό στην αντίστοιχη ιστοσελίδα. Οι εγγραφές γίνονται συνήθως την άνοιξη.

Φαγητό-διασκέδαση

Ο Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου διαθέτει μερικές ταβέρνες, κυρίως γύρω από την πλατεία του χωριού. Τα κρέατα και τα γαλακτομικά που προσφέρονται είναι πολύ καλά, ειδικά ό,τι προέρχεται από αρνιά και κατσίκια (προτίμησή μου τα παϊδάκια). Δοκιμάστε τα, συνοδεία ντόπιου χύμα κρασιού. Φιλική συμβουλή: μην περιοριστείτε γευστικά σε ό,τι γνωρίζετε, δοκιμάστε και κάτι λίγο διαφορετικό όπως γαλοτύρι, πιπεριές γεμιστές με τυρί, χωριάτικο λουκάνικο με πράσο ή πορτοκάλι και άλλα.
Για πρωινό καλύτερα να έχει κλείσει κανείς ξενώνα που προσφέρει. Φυσικά μπορεί κανείς να πιει τον καφέ του και να φάει γλυκά, κυρίως του κουταλιού (ντόπιο καρυδάκι) σε κάποιο από τα μαγαζιά. Το χωριό απ’ό,τι θυμάμαι δεν έχει κάποιο περίπτερο, ό,τι χρειάζεται κανείς πρέπει να πεταχτεί στην Αγριά. Εκεί βρίσκει κανείς προμήθειες, αν χρειαστεί. Επίσης εκεί βρίσκονται και μπαρ για διασκέδαση. Από την άλλη, αφού έφτασε κανείς μέχρι το χωριό για να ξεφύγει, να αλλάξει παραστάσεις, καλύτερα δεν είναι να το απολαύσει αυθεντικά; 2-3 μέρες χωρίς αυτοκίνητο μόνο καλό μπορεί να κάνουν.

Tips

  • Αν είστε μεγάλη παρέα, δοκιμάστε να κλείσετε κάποιον ξενώνα ώστε να τον έχετε στη διάθεσή σας.
  • Η καλύτερη εποχή για μένα είναι άνοιξη ή φθινόπωρο, ώστε να μπορεί κανείς να κάνει βόλτα στο δάσος.

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Πήλιο: Άγιος Λαυρέντιος, μουσικό χαλί στον Παγασητικό

  1. Καλησπέρα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι αυτό το site και με βοήθησε πάρα
    πολύ στη δουλειά μου. Μακάρι να μπορούσα να
    σας εξυπηρετήσω όπως εσείς εμένα
    μόλις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.