Η Νορβηγία έχει σχετικά κακό οδικό δίκτυο, τουλάχιστον στο κεντρικό κομμάτι που κινηθήκαμε εμείς το 2012, από Όσλο μέχρι Μπέργκεν, συγκρίσιμο με επαρχιακό δίκτυο στην Ελλάδα. Μπορεί να αποτελεί έκπληξη αλλά οι δρόμοι έχουν μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση χωρίς λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Απαραίτητο είναι κανείς να τηρεί τα όρια ταχύτητας καθώς οι κάμερες και οι κλήσεις καραδοκούν. Ας δούμε μερικά πράγματα για το χωριό Lavik και την περιοχή.

DSC01369
Το χωριό Lavik τη νύχτα

Το ψαροχώρι Lavik βρίσκεται στην άκρη περίπου του Sognefjord.  Στο χωριό υπάρχει ένα από όλα: μία εκκλησία, μία τράπεζα, ένα ξενοδοχείο, ένα σουπερμάρκετ, ένα βενζινάδικο. Οι δύο κύριοι λόγοι που το επισκεφτήκαμε είναι γιατί έχει φθηνότερη διαμονή σε σχέση με το ακριβό Bergen, ενώ βρίσκεται πιο κοντά σε γνωστά fjords, όπως το Geirangerfjord που απέχει 4 ώρες και φυσικά το Sognefjord, στην άκρη του οποίου βρίσκεται. Το χωριό απέχει γύρω στα 120 χλμ (2 ώρες) από το Bergen ακολουθώντας τον Ε39, ενώ χρειάζεται φέρι για περίπου 15′.

DSC01394
Το συμπαθητικό και σχετικά οικονομικό ξενοδοχείο Lavik Fjord Hotell

Η διαφορά στην τιμή της διαμονής στο μοναδικό ξενοδοχείο, το Lavik Fjord Hotel, σε σχέση με τα αντίστοιχα του Bergen ήταν περίπου στα 2/5. Μιας και ο σκοπός του συγκεκριμένου ταξιδιού ήταν κυρίως να δούμε τη φύση και τα φιόρδ αποφασίσαμε ότι άξιζε τον κόπο. Στο χωριό δεν έχει σπουδαία πράγματα να κάνει κανείς. Ξαποστάσαμε το βράδυ, κάναμε ένα μπάνιο, μιλήσαμε με τους ευγενικούς Ολλανδούς ιδιοκτήτες και απολαύσαμε την άλλη μέρα το πρωινό με θέα το φιόρδ πριν ξεκινήσουμε για το 4ωρο ταξίδι για το Geirangerfjord.

DSC01374
Η θέα στο λιμάνι και τμήμα του Sognefjord το βράδυ

Αν και δεν το τιμήσαμε στη συγκεκριμένη εκδρομή, το Sognefjord είναι το πιο εκτεταμένο και βαθύ φιόρδ της Νορβηγίας. Μπορεί να κάνει κανείς πολλές δραστηριότητες: κρουαζιέρα, επίσκεψη στους καταρράκτες και στους παγετώνες, ανάβαση σε βουνό, ποδήλατο, ψάρεμα, κυνήγι, θαλάσσια σπορ και άλλα. Επίσης υπάρχουν δραστηριότητες για μικρά παιδιά και οικογένειες. Χαρακτηριστικές είναι και οι ξύλινες εκκλησίες (stave churches), για μία τέτοια θα δούμε περισσότερα σε άλλη ανάρτηση για το χωριό Lom. Γενικότερα αξίζει κανείς να αφιερώσει χρόνο για κάτι τέτοιο, ούτως ή άλλως τα φιόρδ είναι κάτι μοναδικό και χαρακτηριστικό της Νορβηγίας. Η διαμονή στο χωριό μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Tips

  • Καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς τα fjords είναι το τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι. Οι παγετώνες κρατούν μέχρι αργά το καλοκαίρι οπότε δε χάνεται η εμπειρία. Το χειμώνα ο καιρός μπορεί να είναι αρκετά άσχημος, ακόμη και σε μέρη που βρίσκονται στο μέσο της Νορβηγίας, όπως το Lavik.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.