Μία από τις πιο διαδεδομένες ημερήσιες εκδρομές που κάνουν οι επισκέπτες του Λονδίνου είναι για το Windsor που βρίσκεται στο Berkshire, δυτικά του Λονδίνου και πάνω στον Τάμεση.
DSCN7080
Το Windsor είναι γνωστό από το κάστρο που βρίσκεται εκεί, το Windsor Castle το οποίο αποτελεί μία από τις επίσημες κατοικίες της Βασίλισσας και μόνιμη κατοικία των εγγονών αυτής, του Πρίγκηπα William και του Πρίγκηπα Harry. Γι αυτό το λόγο η περιοχή εκτός του ότι είναι αξιοποιημένη, είναι και πανάκριβη για να κατοικήσεις.

DSCN7036
Ενωμένο με το Windsor είναι και το Eton το οποίο έχει ένα από τα πιο ονομαστά σχολεία στον κόσμο το Eton College στο οποίο φοιτούν πολλοί γόνοι Βασιλικών οικογενειών από ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πόλεις ενώνονται με την Windsor Bridge η οποία είναι η παλαιότερη γέφυρα που ενώνει την δύο πλευρές του Τάμεση και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από πεζούς και ποδήλατα.

Μετάβαση

Το Windsor βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ4 που ενώνει μεταξύ άλλων το Λονδίνο με το Ρεντινγκ. Είναι is περί τα 40 χμ από το κέντρο της πόλης. Το πάρκινγκ είναι μεγάλος μπελάς και γι αυτό περιμετρικά της πόλης υπάρχει ένα μεγάλο παρκινγκ όπου ο επικέπτης μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητο του και ακολούθως να πάρει ένα λεωφορείο για το κέντρο της πόλης. Αυτά τα παρκινγκ, που λέγονται park-and-ride βρίσκονται σε όλες τις «τουριστικές» πόλεις της Αγγλίας με «κλειστό» κέντρο όπως για παραδειγμα η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ. Επίσης το Windsor έχει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς οι οποίοι ενώνονται με το Λονδίνο από το σταθμό του Paddington και του Waterloo.

Αξιοθέατα

DSCN7041
Ο σημαντικότερο λόγος για να επισκεφτεί κανείς το Windsor είναι το κάστρο του. Είναι ένα Μεσσαιωνικό κάστρο που χτίστηκε το 10ο αιώνα και το οποίο αποτελεί κατοικία της Βασιλική οικογένειας της Μ. Βρετανίας. Το κάστρο είναι το μεγαλύτερο «εν ενεργεία» παλάτι στον κόσμο. Λέω «εν ενεργεία» γιατί μαζί με το Buckingham Palace και το Holyrood Palace στο Εδιμβούργο είναι οι επίσημες κατοικίες της Βασιλικής οικογένειας. Εκεί ζουν και εργάζονται καθημερινά περίπου 500 άνθρωποι. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί πολλά από τα δωμάτια, να δει πίνακες ζωγραφικής, πανοπλίες και έπιπλα της Βασιλικής οικογένειας. Συγκεκριμένα ο επισκέπτης θα δει το Dolls house που δεν ήταν τίποτα άλλο από τα (εντυπωσικά) κουκλόσπιτα της Βασίλισσας, το Drawing room στο οποίο φιλοξενούνταν από σκίτσα του Da Vinci μέχρι φωτογραφίες του γάμου της Νταιάνα με τον Κάρολο, και στη συνέχεια τα State Apartments του κάστρου. Δωμάτια κάθε είδους, από υπνοδωμάτια και τραπεζαρίες μέχρι αίθουσα χωρού και ζωγραφικής, όλα διακοσμημένα με πίνακες ζωγραφικής αλλά και όπλα κάθε λογής. Σε όλα αυτά δυστυχώς δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Επίσης πρέπει να επισκεπφτείτε και τον Round Tower και το St George’s Chapel.

Εκτός από την επίσκεψη στο κάστρο, πρέπει να κάνετε και μία βόλτα στην πόλη. Οπως σε όλες τις Αγγλικές επαρχιακές πόλεις το κέντρο είναι πλακόστρωτο και κλειστό για αυτοκίνητα. Στο Windsor ο κεντρικός δρόμος λέγεται Peascod Street και βρίσκεται εκεί από τον 10ο αιώνα.

Δίπλα στο Windsor βρίσκεται και η Legoland η οποία αξίζει μία επίσκεψη αν έχετε παιδιά τα οποία τους αρέσει να παίζουν με τα Lego.

Στο Windsor ή για την ακρίβεια στο γειτονικό Eton βρίσκεται και το Eton College το οποίο είναι δημόσιο σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο) το οποίο λειτουργεί υπό ένα ιδιώτυπο καθεστώς (κάποιοι μαθητές πληρώνουν δίδακτρα και κάποιοι σπουδάζουν με υποτροφίες) μόνο για αγόρια το οποίο ιδρύθηκε από τον βασιλιά Henry VI το 1440 για παιδιά από φτωχές οικογενειες τα οποία θα συνέχιζαν τις σπουδές τους στο Kings College του Cambridge το οποίο και αυτό ιδρύθηκε από τον ίδιο Βασιλιά. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του σχολείου που ως σήμερα έχει βγάλει 19 Βρετανούς Πρωθυπουργούς.

Πού να φάτε

DSCN7053
Το Windsor έχει εστιατόρια για όλα τα γούστα. Εκτός από τις παραδοσιακές Αγγλικές παμπς υπάρχουν σχεδόν όλες οι αλυσίδες εστιατορίων που βρίσκει κανείς σε όλες τις Αγγλικές πόλεις, αλλά και κάποια ακριβά εστιατόρια. Εγώ θα πρότεινα κάποια από τις pub πάνω στο ποτάμι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.