Ακούγεται κλισέ αλλά το καθένα από τα νησιά των Κυκλάδων έχει κάτι όμορφο να δώσει. Η Σίφνος ανήκει στα συμπαθητικά νησιά. Χωρίς να έχει κάτι το εξαιρετικό διαφορετικό, εντούτοις κερδίζει τον επισκέπτη με κυρίαρχο στοιχείο την ευγένεια και την καλοσύνη των ντόπιων. Την επισκέφτηκα το 2011 αμέσως μετά την Αμοργό. Ενώ η σύγκριση όσον αφορά στο τοπίο είναι υπέρ της Αμοργού, εντούτοις η Σίφνος βγάζει κάτι οικείο στον επισκέπτη. Είδαμε ωραίο κόσμο, με κόσμια συμπεριφορά, άνετο και χαλαρό. Χαλαρώσαμε στο Κάστρο, περπατήσαμε, φάγαμε και ήπιαμε στην Απολλωνία, χαζέψαμε το ηλιοβασίλεμα από τις Καμάρες.

Μετάβαση

Η Σίφνος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά τόσο με συμβατικά όσο και με ταχύπλοα σκάφη. Τα ταχύπλοα κάνουν την διαδρομή περίπου 3 ώρες, ενώ το συμβατικό κοντά στις 7. Συνδέεται επίσης με άλλα κυκλαδονήσια όπως η Σαντορίνη, η Ίος, η Κύθνος, η Κίμωλος και άλλα. Αμέσως προηγούμενος προορισμός είναι η Σέριφος.

Μετακίνηση

Το λιμάνι της Σίφνου είναι οι Καμάρες. Η απόσταση για τη Χώρα που είναι η Απολλωνία είναι περίπου 15′ οδικώς. Γενικότερα το νησί δεν έχει μεγάλες αποστάσεις, με εξαίρεση την Χερρόνησο που είναι περίπου 45′ με το λεωφορείο από Απολλωνία. Πολλές απόκρημνες παραλίες να εξερευνήσει κανείς όπως σε άλλα νησιά δεν υπάρχουν. Αν θα νοικιάσει κανείς αυτοκίνητο ή μηχανάκι εξαρτάται και από πού μένει. Το οδικό δίκτυο είναι αρκετά καλό. Οι κύριοι προορισμοί καλύπτονται με λεωφορείο με κόστος 1,5 ευρώ ανά διαδρομή (τιμές 2011) και 2,2 από Καμάρες για Απολλωνία. Στη Σίφνο υπάρχει περιορισμένος αριθμός ταξί. Συνήθως, καλό είναι να πάρει κανείς το κινητό τηλέφωνο από κάποιον οδηγό ταξί ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα, ειδικά το βράδυ που σταματά το λεωφορείο.

Διαμονή

Επειδή το νησί είναι σχετικά μικρό, αν δε θέλει κανείς να κάνει πολλές μετακινήσεις καλύτερα να μείνει στην Απολλωνία ή στον Αρτεμώνα καθώς και στα πέριξ. Η Απολλωνία, ο Αρτεμώνας, τα Εξάμπελα και κάποιοι μικρότεροι οικισμοί είναι στην ουσία ένα οικιστικό συγκρότημα. Δωμάτια υπάρχουν επίσης στον Πλατύ Γιαλό, στο Βαθύ, στο Φάρο, στις Καμάρες και στο Κάστρο. Η διαμονή που θα επιλέξει κανείς εξαρτάται από τα πόσα θέλει να διαθέσει, τις αποστάσεις που επιθυμεί να διανύσει και την διαθεσιμότητα. Κατ’εμέ, προτιμότερο να μείνει κανείς στο οικιστικό συγκρότημα της Απολλωνίας – Αρτεμώνα ώστε το βράδυ να μπορεί να βγαίνει με τα πόδια. Το παρκάρισμα ειδικά στην Απολλωνία είναι αρκετά προβληματικό, παρόλο που υπάρχουν πάρκινγκ. Οι Καμάρες είναι μια καλή εναλλακτική, αφού έχουν ζωή και το βράδυ. Επίσης, το Κάστρο έχει ορισμένα γραφικά οικήματα. Στις Καμάρες λειτουργεί και οργανωμένο camping σε αρκετά καλή κατάσταση.

Παραλίες – αξιοθέατα

Η Απολλωνία είναι, για μένα, από τις ομορφότερες χώρες των Κυκλάδων. Το Στενό, όπως είναι γνωστό, είναι ο εμπορικός δρόμος της Απολλωνίας και εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά, νυχτερινά και εμπορικά. Καλό είναι να την επισκεφτεί κανείς μέρα και νύχτα για να δει τις διαφορές. Μέσα στα στενάκια ξεπηδούν μικρότεροι ή μεγαλύτεροι θησαυροί, όμορφα σπίτια, παλιά αρχοντικά και εκκλησίες. Σε κοντινή απόσταση είτε με τα πόδια είτε με το λεωφορείο βρίσκεται ο Αρτεμώνας. Εκεί μπορεί κανείς να δει όμορφα αρχοντικά, ανεμόμυλους ενώ προσφέρει πολύ καλή θέα προς την Απολλωνία και κομμάτι του νησιού.

Το Κάστρο, σε απόσταση 5 λεπτών από την Απολλωνία, είναι το κάτι άλλο. Αφεθείτε να περπατήσετε στα στενά με τα πολύχρωμα σπιτάκια. Βγάλτε αρκετές φωτογραφίες. Αναζητήστε το πιθάρι που χωράει ολόκληρο άνθρωπο. Από τη μεριά της θάλασσας υπάρχει χαμηλά ένα εκκλησάκι, προσβάσιμο με τα πόδια. Αν έχετε κουράγιο, επισκεφθείτε το. Το Κάστρο έχει αρκετά μπαράκια και εστιατόρια για όλα τα γούστα.

Οι Καμάρες, παρόλο που είναι λιμάνι, είναι μία από τις καθαρότερες και ωραιότερες παραλίες της Σίφνου. Βρίσκεται στο βάθος του κόλπου του λιμανιού, ενώ διαθέτει αρκετά beach bars. Αν το πλοίο σας φεύγει αργά, κατεβείτε από νωρίς στις Καμάρες για να απολαύσετε ένα τελευταίο μπάνιο στη Σίφνο. Εμείς από εκεί απολαύσαμε το όμορφο ηλιοβασίλεμα.

DSCN7994
Το πιο γνωστός, ίσως, αξιοθέατο της Σίφνου είναι το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής. Βρίσκεται στο δρόμο που πηγαίνει από Απολλωνία στον Πλατύ Γιαλό. Από το σημείο που σταματά το λεωφορείο είναι λιγότερο από 10′ περπάτημα, ενώ ο δρόμος για τα αυτοκίνητα φτάνει μέχρι κάτω. Το Μοναστήρι είναι στην ουσία ένας βράχος αποκομμένος από την ξηρά μέσω ενός στενού καναλιού νερού. Ενώνεται με γεφυράκι. Το τοπίο ενδείκνυται για φωτογραφίες. Δίπλα στο Μοναστήρι βρίσκονται δύο παραλίες, οι Σαούρες και το Αποκοφτό. Στο Αποκοφτό υπάρχει και ένα ταβερνάκι στον ίσκιο όπου μπορεί κανείς να φάει και να πιει. Τα νερά έχουν όμορφα χρώματα και είναι καθαρά.

Περπατώντας από το Αποκοφτό μέσω ενός παραθαλάσσιου εύκολου μονοπατιού, φτάνει σε 5′ σε 2 μικρές παραλίες, τη Φασολού και το Φάρο. Εκεί υπάρχουν ωραίες ταβέρνες και καφετέριες. Ιδανικό μέρος για χαλάρωση με θέα και βουτιές ενδιάμεσα από τις μπύρες, τα ούζα και το φαγητό.

Ο Πλατύς Γιαλός θεωρείται από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλάδων. Πλατύς λέγεται κατ’ευφημισμόν, γιατί πλέον λόγω πολεοδομικών παρεμβάσεων έχει στενέψει αρκετά. Έχει αρκετά καταλύματα, ταβέρνες και εστιατόρια. Η θάλασσα είναι ρηχή, ζεστή και με άμμο, ειδικά τα παιδιά τη χαίρονται. Ενδείκνυται περισσότερο για οικογένειες. Στην άκρη του Πλατύ Γιαλού, μετά από μικρή ανηφόρα, βρίσκεται ο όρμος ή παραλία του Λαζάρου. Εκεί βρίσκεται ένα beach bar στα βράχια όπου μπορεί κανείς να κάνει ηλιοθεραπεία και βουτιές.

Το Βαθύ είναι άλλη μια γνωστή παραλία. Όχι αρκετά βαθύ, τουλάχιστον κοντά στην ακτή, και αυτός ο κόλπος έχει το ενδιαφέρον του. Ορισμένα αρμυρίκια προσφέρουν σκιά, ενώ υπάρχουν beach bars και παραθαλάσσιες ταβέρνες. Στην παραλία βρίσκεται και ένα αρκετά καλό ξενοδοχείο.

DSCN8182
Παραλία – έκπληξη για μένα ήταν η Χερρόνησος. Περίπου 45 λεπτά με το λεωφορείο από την Απολλωνία, αυτός ο μακρύς όρμος προσφέρεται για τις μέρες που φυσάει αρκετά στο υπόλοιπο νησί, ειδικά όταν πιάνουν τα μελτέμια. Ο όρμος κάνει μια στροφή, γεγονός που επιτρέπει στην παραλία να είναι απάνεμη. Και εδώ έχουν χτίσει μέχρι κάτω στη θάλασσα, η παραλία είναι αρκετά μικρή. Πάνω στο κύμα βρίσκονται 2 ψαροταβέρνες με πολύ καλές τιμές στα ψάρια, αφού τα πιάνουν οι ίδιοι. Προτιμήστε τις. Στην παραλία υπάρχουν και μικρά μαγαζάκια που πουλάνε πήλινα χειροποίητα. Η τέχνη της κεραμικής και της αγγειοπλαστικής έχει παράδοση στο νησί.

Το νησί έχει κι άλλες παραλίες, αυτές που ανέφερα είναι οι κύριες. Κάποιες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο μέσω χωματόδρομου, άλλες θέλουν σκάφος.

Φαγητό – διασκέδαση

DSCN8102
Η ζωή της Σίφνου είναι στην Απολλωνία και κυρίως στο Στενό. Μπορεί κανείς να πάρει το πρωινό του στα καφέ που βλέπουν προς Κάστρο όπου προσφέρονται χειροποίητες πίτες και γλυκά. Άλλη καλή επιλογή είναι το Κέντρο Τέχνης μέσα στα πεύκα. Μην παραλείψετε επίσκεψη για γλυκά και λουκουμάδες στους 3 ξανθούς Αγγέλους. Η Αργώ έχει πολύ καλά cocktails, το Bodji μπύρες και ποτά σε κανονικές τιμές. Φυσικά υπάρχουν αρκετά ακόμη μαγαζιά ανάμεσα στα στενά. Διαλέξτε αυτό που σας κάνει περισσότερο στο μάτι. Υπάρχουν ορισμένα clubs αλλά αυτά είναι για τους…νεότερους.

DSCN8093
Το Κάστρο έχει αρκετά μπαράκια και εστιατόρια, όπως είπα και πιο πάνω. Το πιο ιδιαίτερο σημείο στο Κάστρο και ίσως στο νησί είναι το Kavos Sunrise. Ο ιδιοκτήτης του λατρεύει την Κούβα, σερβίρει ποτά με ρούμι, ενώ έχει διαμορφώσει τον χώρο να μοιάζει λίγο σαν πειρατικό. Η καλύτερη χαλάρωση είναι να βρεθεί εκεί κανείς λίγο πριν τη δύση του ηλίου, κοιτώντας την αντανάκλαση στη θάλασσα, παρόλο που το μαγαζί βλέπει στην ανατολή.
Ωραία beach bars έχει στις Καμάρες, που σερβίρουν και φαγητό. Ειδικά την τελευταία μέρα, αν φεύγει κανείς αργά, αξίζει να την βγάλει εκεί. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μέρος. Φαγητό καλό έχει επίσης στο Φάρο και στη Φασολού, στη Χερρόνησο με τα φρέσκα ψάρια και στον Πλατύ Γιαλό. Από το νησί ήταν ο Νίκος Τσελεμεντές που διαμόρφωσε εν πολλοίς τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Γενικότερα ο επισκέπτης θα φάει καλά, αν και λίγο τσιμπημένα.

Χρήσιμα links

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Σίφνος: Στενό, τσελεμεντές, χαλάρωση

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.