Ρώμη: τα διαδικαστικά

Προορισμοί: Ευρώπη Ιταλία Ρώμη

Μετάβαση

Η Ρώμη εξυπηρετείται κατα βάση από το Fiumicino (Leonardo Da Vinci), ένα μεγάλο αλλά άβολο αεροδρόμιο ειδικά όταν το χρησιμοποιείς για transit. Από το Fiumicino μπορεί να πάρει ο επισκέπτης τρένο (κάτι σαν προαστιακό) ή λεωφορείο. Μολονότι δεν είναι πολύ μακριά, η Ρώμη έχει κίνηση χειρότερη από της Αθήνας, οπότε το τρένο Leonardo Express είναι η καλύτερη λύση καθώς κανένας δε θέλει να αρχίσει τις διακοπές του κολλημένος στην κίνηση για ώρες.  Δρομολόγια έχει κάθε μισή ώρα μεταξύ Fiumicino Airport και Roma Termini. Εισιτήρια βγάζει κανείς εκεί, ενώ μην ξεχάσετε να τα ακυρώσετε!  Το δεύτερο αεροδρόμιο είναι το Ciampino που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης και επίσης έχει πολύ καλή συγκοινωνία για το κέντρο της πόλης.

Συγκοινωνία

Από εκεί και μετά ο επισκέπτης δε θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες για να μετακινηθεί στη Ρώμη. Το ιστορικό κέντρο αποτελείται κατα βάση από πεζόδρομους και περιφερειακά αυτού βρίσκονται αρκετοί σταθμοί μετρό. Γενικά το σύστημα συγκοινωνίας, χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό, είναι ικανοποιητικό για τους τουρίστες, αλλά δυστυχώς όχι για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης. Στο ιστορικό κέντρο κυκλοφορούν μέχρι αργά το βράδυ μικρά λεωφορεία. Τα ταξί δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά. Το κέντρο έχει έντονη αστυνομική παρουσία μέρα και νύχτα.

Διαμονή

Οπουδήποτε στο Ιστορικό Κέντρο. Συνήθως τα ξενοδοχεία είναι λίγο τσιμπημένα, αλλά αν καταφέρετε να βρείτε δωμάτιο στο ιστορικό κέντρο θα γλιτώσετε τις μετακινήσεις και φυσικά θα μπορέσετε να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη.

Αν το πορτοφόλι σας αντέχει κλείστε κάποιο από τα ξενοδοχεία στη Via Veneto. Εκει βρίσκονται τα πιο καλά ξενοδοχεία της πόλης και φυσικά και τα πιο ακριβά.

Εκτός από το ιστορικό κέντρο υπάρχουν πολλές περιοχές που βρίσκονται γύρω από αυτό και τα ξενοδοχεία έχουν πολύ καλύτερες τιμές. Η Piazza Repubblica και η Piazza Barberini αποτελούν δύο πολύ καλές περιοχές σε απόσταση 10-15 λεπτών από την Fontana di Trevi.

Πολλοί τουρίστες διαλέγουν να κλείσουν ξενοδοχείο γύρω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ρώμης (Termini) στην περιοχή Esquilino. Τα ξενοδοχεία εκεί είναι σχετικά φτηνα και βολικά καθότι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός είναι σε τοποθεσία αρκετά κεντρική. Η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα κακόφημη, αλλά δεν είναι και τελείως ακίνδυνη. Οπως εξάλλου σε όλες τις πόλεις του κόσμου, η περιοχή γύρω από το Σ.Σ δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Και η Via del Corso έχει πολλά ξενοδοχεία, αλλά και η απέναντι πλευρά του Τίβερη έχει αξιόλογα μέρη για να μείνει κανείς, όπως η Trastevere.

Η μόνη συμβουλή που θα έδινα είναι να μείνετε όσο γίνεται κοντύτερα στο ιστορικό κέντρο, σε μέρος που να μπορείτε να μετακινήσετε περπατώντας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.