Αυτή η λαϊκή ρήση συνοψίζει το πώς βλέπουν οι Κιμώλιοι το νησί τους. Ένας μικρός παράδεισος στις Κυκλάδες, σχετικά άσημος σε σχέση με τη γειτονική Μήλο που κατακλύζεται από τουρίστες. Αυτή ίσως είναι και η ιδιαιτερότητα της Κιμώλου, η ησυχία και η ηρεμία που αναδεικνύει. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με τις ωραίες παραλίες είναι που μου άρεσε στην Κίμωλο. Έχοντας αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με το νησί το σίγουρο είναι ότι θέλω να το επισκεφτώ ξανά.
Μετάβαση
Το λιμάνι της Κιμώλου, η Ψάθη, συνδέεται απευθείας με τον Πειραιά περίπου 4 φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάει στον Αδάμαντα της Μήλου, να πάρει λεωφορείο ή αυτοκίνητο μέχρι τα Πολλώνια και από εκεί με την παντόφλα να περάσει απέναντι στην Κίμωλο. Η Παναγιά Φανερωμένη (το όνομα του φέρι που κάνει τα δρομολόγια Ψάθη-Πολλώνια) έχει 5-6 δρομολόγια την ημέρα. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά και με άλλα κοντινά κυκλαδονήσια.
Διαμονή
Το νησί γενικότερα έχει λίγα καταλύματα. Καλό είναι κανείς να κλείσει εγκαίρως ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως. Τα περισσότερα καταλύματα είναι στο Χωριό (έτσι λέγεται η Χώρα της Κιμώλου) και στην Ψάθη (το λιμάνι). Κάποια λιγότερα βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί, κυρίως κοντά σε παραλίες. Οι τιμές είναι περίπου οι ίδιες, ίσως λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας.
Μετακίνηση
Στο νησί υπάρχει ένα λεωφορείο που κάνει τα δρομολόγια προς λιμάνι, Χωριό, Κλήμα (παραλία στα βόρεια) και Καλαμίτσι (στα νοτιοδυτικά), εκεί που υπάρχει άσφαλτος με αντίτιμο 1,5 ευρώ. Επίσης, υπάρχει ένα ταξί που μπορεί να πάει τον επισκέπτη μέχρι την παραλία στα Πράσσα (10-11 ευρώ από Χωριό). Σε ορισμένες παραλίες πάει κανείς και με τα πόδια. Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια δεν υπάρχουν στο νησί, είτε κανείς φέρνει το δικό του είτε νοικιάζει από Πολλώνια. Λόγω κόντρας μεταξύ του ταξιτζή και του λεωφορείου ορισμένες παραλίες και μέρη δεν είναι προσβάσιμες, δυστυχώς. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να κινηθεί και με θαλάσσια ταξί και βάρκες που κάνουν το γύρο του νησιού και επίσκεψη στο νησί Πολύαιγος.
Αξιοθέατα
Το Χωριό είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού και βρίσκεται σε ύψωμα σε σχέση με τη θάλασσα. Στην ουσία έχει 2 μεγάλες εκκλησίες γύρω από τις οποίες είναι η ζωή του νησιού. Για μένα είναι από τις ομορφότερες χώρες κυκλαδίτικων νησιών που έχω δει. Μικρό, με περιποιημένα σπίτια και αυλές, σχέδια στα στενά δρομάκια, το μεσαιωνικό Κάστρο να βρίσκεται στη μέση, καθώς και αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο. Η αίσθηση της οικειότητας είναι από τα πρώτα πράγματα που αισθάνθηκα ως επισκέπτης.
Από το πρώτο βράδυ κιόλας διαπιστώσαμε ότι οι κάτοικοι χαιρετούν ευγενικά τους επισκέπτες σαν να είναι οικείοι. Στη μεγάλη πλατεία του Χωριού το βράδυ μαζεύονται οι περισσότεροι κάτοικοι, ενώ μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχαν πολλά παιδιά. Σε κοντινούς λόφους βλέπει κανείς ορισμένους παλιούς ανεμόμυλους.
Η Ψάθη είναι το λιμάνι της Κιμώλου. Μικρός οικισμός με λιγότερα ενδιαφέροντα. Από το Χωριό απέχει περίπου 10′ με τα πόδια, αρκετά ανηφορικά όμως για τους άμαθους. Κτίσματα υπάρχουν σε διάφορες παραλίες όπως Γούπα-Καρά, Καλαμίτσι, Πράσσα και αλλού.
Παλιότερο ενετικό όνομα της Κιμώλου είναι Αρζαντιέρα ή Αρζεντιέρα λόγω του άσπρου-γκρι (ασημόχρωμου) χρωματισμού στα βράχια. Γενικότερα οι γεωλογικοί σχηματισμοί της Κιμώλου είναι αξιοθέατο από μόνοι τους, προέρχονται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα που είναι κυρίαρχη στο νησί. Το τωρινό όνομα του νησιού έχει άμεση σχέση με την γνωστή κιμωλία με την οποία γράφαμε στους μαυροπίνακες στο σχολείο.
Οι βράχοι σχηματίζουν ωραία σχήματα όπως ο Ελέφαντας στην παραλία Γούπα-Καρά. Τα Σύρματα είναι γνωστά, πρόκειται για τρύπες στους βράχους, καλυμμένες με χρωματιστές ξύλινες πόρτες όπου βάζουν τις βάρκες τους οι ντόπιοι. Γνωστό αξιοθέατο επίσης, είναι το Σκιάδι, στο οποίο δυστυχώς δεν πήγαμε. Πρόκειται για έναν μεγάλο βράχο σε σχήμα μανιταριού πάνω στο βουνό Σκλάβος, μιάμιση ώρα πεζοπορία από το Χωριό ή 20′ από το πιο κοντινό σημείο που φτάνει το αυτοκίνητο.
Στην παραλία Ελληνικά βρίσκονται μέσα στη θάλασσα απομεινάρια αρχαίας ακρόπολης. Το τοπίο είναι πολύ όμορφο, ενώ μόνο η αίσθηση καθηλώνει. Δίπλα ακριβώς βρίσκονται τα Ασπραγκρεμνά, ιδανικό φόντο για ατελείωτες φωτογραφίες ειδικά κατά τη δύση του ήλιου.
Παραλίες
Οι πιο κοντινές στο Χωριό είναι η Γούπα-Καρά, 10′ περίπου περπάτημα. Στην ουσία πρόκειται για συνεχόμενους κολπίσκους με βράχια, ιδανικά για βουτιές και καθαρά νερά. Κόσμος κάνει μπάνιο και στην Ψάθη, το λιμάνι, αφού είναι αρκετά καθαρά.
Στα βόρεια βρίσκεται η καλύτερη παραλία του νησιού, κατ’εμέ, τα Πράσσα (ή Πράσα). Η επονομαζόμενη και Άσπρη Παραλία λόγω του πετρώματος που δίνει την κιμωλία, είναι όμορφη τόσο μέσα όσο και έξω. Λειτουργεί και beach bar, ενώ σκιά προσφέρουν αρμυρίκια που βρίσκονται στην παραλία.
Στα νότια και δυτικά υπάρχει σύμπλεγμα τριών παραλιών, η Αλυκή, η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι. Καλύτερη για μένα και μικρότερη είναι το Καλαμίτσι. Μικρός κολπίσκος με σκιά από τα αρμυρίκια, καθαρά νερά σε όμορφους χρωματισμούς, άμμο και σχετική ηρεμία συνθέτουν ωραίο σκηνικό. Εκεί βρίσκεται και μία ταβέρνα με ωραίους μεζέδες. Στη Μπονάτσα υπάρχει beach bar για καφέδες και σνακ. Οι παραλίες είναι προσβάσιμες με λεωφορείο και 5′ περίπου περπάτημα.
Εκεί που σ’αφήνει το λεωφορείο στο Καλαμίτσι, υπάρχει η επιλογή να περπατήσει κανείς περίπου 20′ και να φτάσει σε δύο συν μία γνωστές παραλίες. Πρόκειται για τον Δέκα που συνεχίζει και γίνεται Ελληνικά. Η πρώτη έχει άμμο και βότσαλο, η δεύτερη φύκια και τα αρχαία. Επειδή πήγαμε νωρίς, στην παραλία ήμασταν σχεδόν μόνοι. Πάρτε μαζί σας νερό και κάτι να τσιμπήσετε. Στα Ελληνικά βρίσκονται και τα απομεινάρια αρχαίας ακρόπολης. Δίπλα από εκεί βρίσκεται και η όμορφη παραλία της Μαυροσπηλιάς που πήρε το όνομά της από μια σπηλιά. Είναι ακόμη καλύτερη παραλία, απλώς δεν έχει πολλά μέρη να προφυλαχτεί κανείς από τον ήλιο.
Αρκετές παραλίες δεν είναι προσβάσιμες από ξηράς και χρειάζεται είτε καραβάκι της γραμμής είτε ιδιόκτητο σκάφος. Αν έχετε χρόνο, επισκεφτείτε τις.
Φαγητό – διασκέδαση
Τα εστιατόρια – ταβέρνες στην Κίμωλο είναι περιορισμένα. Ειδικά μέσα στο Χωριό είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το Μελτέμι έχει ωραία θέα στο Χωριό, ειδικά το βράδυ. Του Σάμπλου είναι ωραία ταβέρνα στην πλατεία του Χωριού όπου τα περισσότερα προϊόντα προέρχονται από τη φάρμα τους. Το παραδοσιακό καφενείο του Μποχώρη αξίζει για τις μεγάλες μερίδες και τα τραπεζάκια που βγάζει στο στενό δρομάκι, το αεράκι που φυσάει συνήθως είναι λυτρωτικό! Άλλη μια ταβέρνα που δοκιμάσαμε ήταν στην παραλία Καλαμίτσι με θετικές εντυπώσεις. Οι τιμές γενικότερα είναι χαμηλότερες από Αθήνα, όχι όμως τόσο χαμηλές όσο θα περίμενε κανείς.
Το βράδυ για ποτό τα μαγαζιά είναι πάλι συγκεκριμένα και βρίσκονται στην ουσία στο στενό από την κεντρική εκκλησία του Χωριού. Δε χρειάζεται να σκεφτεί κανείς πού θα πάει, ενώ τα άτομα που βλέπει στις παραλίες θα τα πετύχει οπωσδήποτε και το βράδυ.
Ντόπιο ξινό τυρί είναι από τις αγαπημένες γεύσεις του νησιού που δοκιμάσαμε, μαζί με κάπαρη. Στο νησί φάγαμε και μελιτζάνες γεμιστά. Καλύτερη γεύση απ’όλες βέβαια ήταν το ξυλάγγουρο που το κάνουν γλυκό του κουταλιού. Δοκιμάστε το.
Εκδρομές
Από την Ψάθη μπορεί κανείς να πεταχτεί στην Πολλώνια για ημερήσια εκδρομή. Αρκετοί βέβαια κάνουν την αντίθετη διαδρομή. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάρει καραβάκι για διάφορες παραλίες του νησιού που δεν είναι προσβάσιμες από την ξηρά. Ωραία εκδρομή είναι και στην Πολύαιγο, το μεγάλο ακατοίκητο νησί στα ανατολικά της Κιμώλου. Δεν προλάβαμε να πάμε, εντούτοις βλέπαμε συνέχεια σκάφη να αράζουν εκεί. Εκδρομή λογίζεται και η επίσκεψη στο Σκιάδι.
Tips
- Αν επιλέξετε να μείνετε αρκετές ημέρες, θα χρειαστείτε μεταφορικό. Νοικιάστε από την Πολλώνια απέναντι ή φέρτε δικό σας.
- Όσο πιο πολλές μέρες, τόσο μεγαλύτερη ηρεμία θα απολαύσει κανείς. Το νησί έχει έντονο το στοιχείο αυτό.
- Όταν πήγαμε στη Γούπα-Καρά για βουτιές ήταν κάποια πιτσιρίκια που βουτούσαν επίσης, τα οποία σκαρφάλωναν άνετα. Όταν δοκιμάσαμε και μεις ως μεγαλύτεροι, τα πράγματα δεν ήταν όσο εύκολα φαίνονταν… Χεχε!
Χρήσιμα links
- Ο δικτυακός τόπος του Δήμου Κιμώλου
- GoKimolos όπου βρίσκει κανείς μαζεμένα τα περισσότερα καταλύματα του νησιού
- Τραγούδι για την Κίμωλο
Πήγα και εγώ φέτος τον Αύγουστο στην Κίμωλο για αρκετές μέρες και πραγματικά έμεινα ενθουσιασμένη!!! Πολύ ωραίο και εύστοχο το άρθρο σου! Και εμένα το νησί μου άφησε ακριβώς την ίδια γεύση: πολύ ζεστός κόσμος, φιλόξενος, χωρίς προσπάθειες εντυπωσιαμού, όπως σε άλλα νησιά των Κυκλάδων! Με μια λέξη πρόκειται για ένα αυθεντικό νησί με φυσικές ομορφιές και απέρριτη απλότητα! Αν του δώσεις την προσοχή που του αξίζει, είναι σίγουρο ότι θα μείνει στην καρδιά σου!
Οι λογαριασμοί μου είναι και εμένα ανοιχτοί με την Κίμωλο και θέλω οπωσδήποτε να την επισκεφτώ και πάλι!
Συμφωνώ σε όλα όσα περιγράφεις. Τόσο για την αυθεντικότητα και τις ομορφιές όσο και για τους ανοιχτούς λογαριασμούς!
Το εύχομαι και στους δυο στο μέλλον.
Τρομερό νησί και ακόμα πιο τρομεροί άνθρωποι