Αμόργιο μπλε και ρακή ψημένη

Ετικέτες:

Η γνωριμία μου με την Αμοργό έγινε από σπόντα. Είχαμε κανονίσει εκδρομή γι αλλού, ακυρώθηκε περίπου τελευταία στιγμή και τελικά καταλήξαμε στο όμορφο αυτό νησί ως λύση της τελευταίας στιγμής. Φτάσαμε μεταμεσονύχτια στην Αιγιάλη, βλέποντας τους σκούρους ψηλούς όγκους με τα λιγοστά φώτα, η εικόνα φάνταζε απόκοσμη αλλά ταυτόχρονα τραβηχτική. Το νησί μας κέρδισε απ’όλες τις απόψεις και κατ’εμέ ανήκει στα καλύτερα από τα κυκλαδονήσια. Έχει ενέργεια διαφορετική, ωραία χρώματα και καθαρά κρύα νερά στις παραλίες που προσφέρονται για κολύμπι και βουτιές, όμορφη Χώρα, καλό φαγητό και ποτό, σχετική ηρεμία. Ο κόσμος που την επισκέπτεται σαν να είναι διαφορετικός από την μαζικότητα που βρίσκει κανείς σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Τι άλλο να ζητήσει κανείς όταν επισκέπτεται ένα νησί;

Μετάβαση

 Η Αμοργός συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά με καθημερινά δρομολόγια. Η διαφοροποίηση είναι ότι ορισμένα δρομολόγια καταλήγουν στα Κατάπολα που είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, ενώ κάποια άλλα στην Αιγιάλη. Εμείς ταξιδέψαμε με το Blue Star το οποίο κάνει 7:30 περίπου ώρες με στάσεις στη Νάξο και τη Δονούσα, ενώ επόμενη στάση είναι η Αστυπάλαια. Η Αμοργός συνδέεται επίσης με Σαντορίνη, Νάξο και μικρές Κυκλάδες με μικρότερο πλοίο που γυρνάει το Αιγαίο. Έδρα στην Αμοργό έχει και ο γνωστός Σκοπελίτης.

P8090656

Ηλιοβασίλεμα στο βενετσιάνικο κάστρο της Χώρας της Αμοργού

Διαμονή

Τα περισσότερα καταλύματα είναι στη Χώρα, τα Κατάπολα (λιμάνι) και την Αιγιάλη (νεότερο λιμάνι). Αρκετά καταλύματα υπάρχουν σε διάφορα μικρότερα χωριά όπως στα Θολάρια, τη Λαγκάδα και άλλα. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις. Εμείς μείναμε στη Λαγκάδα σε ενοικιαζόμενα με τιμή 20 ευρώ το άτομο τη βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (τιμές 2011).

Ενδεικτικό για το πώς σκέφτονται και λειτουργούν οι ντόπιοι στο νησί είναι αυτό που μας έτυχε με το δωμάτιο. Όταν κλείσαμε τηλεφωνικά και ρωτήσαμε τη σπιτονοικοκυρά να μας δώσει λογαριασμό για να κάνουμε κατάθεση μας είπε ότι δεν έχει λογαριασμό σε καμία τράπεζα γιατί πολύ απλά δεν τον χρειάζεται. Όταν ήμασταν στο νησί και ετοιμαζόμασταν το βράδυ να πάμε στη Χώρα από τη Λαγκάδα, που είναι περίπου 20′ με το αυτοκίνητο, μας ρώτησε πώς αντέχουμε να κάνουμε τόσο συχνά αυτό το μεγάλο ταξίδι!

Μετακίνηση

Το σχήμα του νησιού είναι μακρόστενο. Ως εκ τούτου, η απόσταση από το ένα άκρο στο άλλο είναι σχετικά μεγάλη. Υπάρχει ΚΤΕΛ που εξυπηρετεί κάποιες βασικές γραμμές ακόμη και μεταμεσονύκτια, ειδικά από Αιγιάλη για Χώρα. Επίσης, υπάρχουν και ταξί. Καλύτερος τρόπος μετακίνησης είναι αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Να φέρει κανείς μαζί του αυτοκίνητο από Πειραιά κοστίζει 140 ευρώ μετ’επιστροφής (τιμές 2011). Χώροι στάθμευσης υπάρχουν τόσο στη Χώρα όσο και στην Αιγιάλη και τα Κατάπολα, οπότε αυτό δεν είναι θέμα. Στο νησί υπάρχουν 2-3 βενζινάδικα μόνο, οπότε καλό είναι να το έχετε υπόψη σας.

Αξιοθέατα – Παραλίες

Οι παραλίες στην Αμοργό είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο. Τα χρώματα είναι τρομερά, αυτό το γαλαζοπράσινο κυριαρχεί, τα νερά καθαρά, κρύα και συνήθως βαθιά. Προσφέρονται για κολύμπι και πολλές βουτιές από ψηλά.

SAM_0890

Πιο γνωστή παραλία και από τις ομορφότερες, για μένα, στις Κυκλάδες είναι η Αγία Άννα. Η συγκεκριμένη παραλία μαζί με το παρακείμενο μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας αποτέλεσαν σκηνικό στην πολύ καλή και γνωστή ταινία Le grand bleu (Απέραντο Γαλάζιο) του Luc Beson με τους Jean Reno, Jean-Marc Barr και Rosanna Arquette. Τα χρώματά της είναι απίστευτα, ενώ έχει αρκετούς βράχους απ’όπου μπορεί κανείς να κάνει βουτιά. Απλώστε την πετσέτα κάπου στα βράχια και αφεθείτε στη μαγεία των γαλαζοπράσινων κρύων νερών. Μετά το μπάνιο, περπατήστε τα σκαλάκια για το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Χαζέψτε τη θέα, μπείτε μέσα στο στενό μοναστήρι που είναι σκαλισμένο στην άκρη του βράχου, κεραστείτε λουκούμι και κρύο νερό από τους μοναχούς. Προσοχή μόνο γιατί το μοναστήρι είναι επισκέψιμο συγκεκριμένες ώρες μόνο.

SAM_0942

Άλλη πολύ καλή και γνωστή παραλία είναι ο Μούρος. Τα νερά είναι εξίσου όμορφα, καθαρά και κρύα, ενώ ακριβώς από πάνω βρίσκεται ταβερνάκι με θέα. Λίγο πιο δίπλα από το Μούρο βρίσκεται το Αμμούδι, μικρός όρμος που είναι προσβάσιμος μόνο με κατάβαση με τα πόδια ακολουθώντας συγκεκριμένο μονοπάτι.

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται η παραλία Καλοταρίτισσα που έχει και beach bar και το νησάκι Γραμπούσα ακριβώς απέναντι. Στο νησάκι μπορεί κανείς να πάει με καραβάκι. Τα νερά είναι φυσικά και εκεί πανέμορφα. Ένας όρμος πριν παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, ειδικά για όσους έχουν δει το Απέραντο Γαλάζιο. Εκεί βρίσκεται ναυάγιο πλοίο που εμφανίζεται σε σκηνή της ταινίας. 20 περίπου λεπτά περπάτημα αρκεί για να φτάσει κανείς στον όρμο και να βγάλει τις φωτογραφίες του.

Γύρω από τα Κατάπολα υπάρχουν 2 γνωστές παραλίες. Η πρώτη είναι οι Πλάκες που είναι όνομα και πράγμα, πλάκες δηλαδή όπου κανείς μπορεί να βουτήξει στη θάλασσα. 15 λεπτά περίπου περπάτημα από τα Κατάπολα βρίσκεται η παραλία Μαλτέζι. Μικρή, οργανωμένη παραλία, με άμμο, αρκετά συμπαθητική. Στις Πλάκες και στο Μαλτέζι φτάνει κανείς και με καραβάκι που ξεκινά από το λιμάνι.

Από τις καλύτερες παραλίες είναι η Νικουριά. Πρόκειται για νησάκι που βρίσκεται στο μέσο περίπου της Αμοργού και είναι προσβάσιμο με καραβάκι από τον Άγιο Παύλο. Κοστίζει 4 ευρώ και κάνει περίπου 10 λεπτά. Υπάρχει η κύρια παραλία της Νικουριάς, αμμουδερή και ένα beach bar στη μέση του πουθενά που σερβίρει ανάμεσα σε άλλα και παγωμένη ψημένη ρακή! Η μικρότερη παραλία της Νικουριάς είναι πιο ήσυχη, αν και γενικότερα στο νησί η ηρεμία είναι κάτι γνώριμο. Στον Άγιο Παύλο που σταματήσαμε για βουτιά, βρήκαμε μέχρι και πίσσα, οπότε συνιστώ να αποφύγετε.

Άλλες γνωστές παραλίες είναι η Λεβρωσός, η παραλία της Αιγιάλης και η Βλυχάδα που είναι προσβάσιμη με τα πόδια από τα Θολάρια. Τα Θολάρια είναι η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, όπου φημολογείται ότι υπάρχουν ενεργειακά πεδία.

Ενδιάμεσα από τις παραλίες αξίζει κανείς να επισκεφτεί τη Χώρα της Αμοργού. Θεωρώ ότι είναι μία από τις ομορφότερες Χώρες στις Κυκλάδες. Τα όμορφα στενάκια, το Κάστρο με τη θέα, οι γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερες στις αυλές, οι ανεμόμυλοι από την απέναντι μεριά, συνθέτουν ένα πραγματικά όμορφο σκηνικό. Καλό είναι κανείς να την επισκεφτεί μέρα και νύχτα.

Φαγητό – διασκέδαση

Στην Αμοργό γενικότερα οι τιμές είναι αρκετά φυσιολογικές. Όπου φάγαμε, δίναμε συνήθως 10-12 ευρώ το άτομο. Ποιότητα και ποσότητες ικανοποιητικές. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού η ψημένη ρακή. Έχει ομοιότητες με το ρακόμελο αλλά και ουσιαστικές διαφορές. Περιέχει λιγότερους βαθμούς αλκοόλ και σερβίρεται παγωμένη. Θα τη βρείτε παντού, ενώ φεύγοντας θα προμηθευτείτε και ποσότητες για να έχετε.

DSCN7862

Η Χώρα της Αμοργού έχει τα περισσότερα μέρη να επισκεφτεί κανείς για φαγητό και ποτό. Οπωσδήποτε κάντε μια στάση για γλυκά στο ζαχαροπλαστείο Καλλιστώ. Για ποτό οι κύριες επιλογές είναι δύο, Γιασεμί και Botila με τα ωραία κοκτέιλς. Οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού περιφέρονται ανάμεσα σ’αυτά τα δύο.

Νυχτερινή ζωή έχει και στην Αιγιάλη. Μάλιστα στην παραλία βρίσκεται και ένα ενδιαφέρον μπαράκι με καθίσματα στην άμμο, ενώ οι μουσικές επιλογές ταξιδεύουν και σε άλλες δεκαετίες. Το καλύτερο πάντως μαγαζί στην Αιγιάλη και ίσως σε ολόκληρη την Αμοργό είναι για μένα ο Αμοργιαλός. Πρόκειται για καφέ-ουζερί στο λιμάνι, με ωραίους μεζέδες και άφθονη ψημένη ρακή και κόσμο να κάθεται ακόμη και στα σκαλάκια μέχρι αργά.

Στη Λαγκάδα, χωριό 3 χιλιόμετρα από την Αιγιάλη, βρίσκονται αρκετές ταβέρνες, εκ των οποίων δύο συνιστώ ανεπιφύλακτα. Η πρώτη είναι η πιο γνωστή ίσως ταβέρνα της Αμοργού, η Ταβέρνα του Νίκου (δοκιμάστε κατσικάκι στη λαδόκολα) , ενώ η δεύτερη είναι ο Μαχός στην πλατεία όπου ο κατάλογος είναι γραμμένος στο χέρι κάθε μέρα (κεφτεδάκια και πανσέτες). Στα Θολάρια φάγαμε πολύ καλό πρωινό. Ομελέτα χειροποίητη με ντόπια υλικά, πίτες χειροποίητες, ενώ η αιωνόβια γιαγιά του καταστήματος ψήνει κεφτεδάκια και πατάτες τηγανητές. Αξίζει για επίσκεψη και τη νύχτα, καθώς έχει θέα στον κόλπο της Αιγιάλης.

Tips

  • Το νησί έχει αρκετό υψόμετρο. Ανάμεσα στα ψηλότερα σημεία και τις παραλίες βρίσκονται αρκετά μονοπάτια οριοθετημένα, για παράδειγμα από τη Λαγκάδα στην Παναγιά τη Χοζοβιώτισσα, από τα Θολάρια στη Βλυχάδα και άλλα. Αν έχετε όρεξη και αντοχές, δοκιμάστε να τα ακολουθήσετε. Κάποιες παραλίες είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια.
  • Μην ξεχάσετε να πάρετε φεύγοντας ψημένη ρακή. Αξίζει να την πίνει κανείς παγωμένη.
  • Κάθε βράδυ στα Κατάπολα υπάρχει καφετέρια που προβάλει την ταινία Απέραντο Γαλάζιο στη μεγάλη version. Αξίζει η εμπειρία, σαν να είναι κανείς σε θερινό κινηματογράφο. Ίσως δείτε στην οθόνη μέρη τα οποία έχετε ανακαλύψει και άλλα που σας περιμένουν. Οι ήχοι της θάλασσας και των δελφινιών στο soundtrack είναι το κάτι άλλο.

Χρήσιμα links

6 σχόλια για την ανάρτηση “Αμόργιο μπλε και ρακή ψημένη

  1. Πανέμορφο το νησί. Δεν έχω πάει, αλλά με αυτά που είδα θα πάω σίγουρα.

  2. Επίσης η Αμοργός αποτελεί κατάλληλο τόπο για πεζοπορία.
    ειδικά η Παλιά Στράτα (Χώρα – Μονή Χοζοβιώτισσας – Κάψαλα – Ασφοντυλίτης – Ποταμός – Όρμος Αιγιάλης) στην οποία οι παλαιοί αγροτικοί οικισμοί Ασφοντυλίτης, Όξω Μεριά, από τους οποίους διέρχεται η Διαδρομή, αποτελούν μνημειακά σύνολα της αμοργιανής αγροτικής αρχιτεκτονικής.
    Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο

    • Γράφω για τις διαδρομές πιο πάνω. Έχεις δίκιο, άμα ψάξει κανείς βρίσκει ωραία μονοπάτια και διαδρομές.
      Να’σαι καλά!

  3. Δεν θα πω κάτι για την Αμοργό, θα πω για το συγκεκριμένο post: μία λέξη εξαιρετικό! Αποτέλεσε τον απόλυτο οδηγό μας για το νησί με ακριβέστατες πληροφορίες και πολύ καλές περιγραφές.
    Must για όποιον σκοπεύει να επισκεφτεί την Αμοργό.
    Θα πρόσθετα δύο σημεία:
    1. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί τα μαγαζάκια στη Χώρα με τις καλόγουστες επιγραφές και βιτρίνες. Πρώτη φορά στις Κυκλάδες συναντήσαμε κάτι τέτοιο.
    2. Must η ταβέρνα Καμάρα στο χωριό Ποταμός με την καταπληκτική θέα, πλέον του υπέροχου φαγητού.

    • Ωραίες οι προσθήκες, ειδικά η δεύτερη.
      Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Ευχόμαστε σύντομα να φανούμε χρήσιμοι ξανά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.