Οι Κυκλάδες είναι όμορφες, αυτό το λέμε και το εννοούμε οι περισσότεροι. Καθένα από τα νησιά έχει το κατιτίς διαφορετικό, γεγονός που το κάνει μοναδικό. Ένα όμως από αυτά τα νησιά έχει κάτι το παγκόσμια διαφορετικό γι αυτό και ανήκει στους κύριους τουριστικούς προορισμούς σε όλη την υφήλιο. Πρόκειται για το νησί με τα πολλά ονόματα, την αρχαία Στρογγυλή (από το σχήμα της), Καλλίστη (από την ομορφιά της), Θήρα ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται λόγω λατινικών, Σαντορίνη. Το ηφαίστειο που δεν είναι 1 αλλά 4, οι εκρήξεις ανά την αρχαία και σύγχρονη ιστορία, η καταστροφή του μινωικού πολιτισμού και του νησιού του ίδιου, η περίφημη και μοναδική Καλντέρα, συνθέτουν ένα σκηνικό πραγματικά διαφορετικό. Αν θα αρέσει σε κάποιον είναι υποκειμενικό, η διαφορετικότητα όμως είναι σίγουρα αντικειμενική. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Σαντορίνη οι έλληνες επισκέπτες είναι κατά πολύ λιγότεροι των ξένων. Κυριαρχούν οι επισκέπτες ασιατικής καταγωγής, αφού η Σαντορίνη θεωρείται ιδανικός προορισμός για μήνα του μέλιτος. Πολύ συχνά θα δει κανείς κάποια νύφη και από ξωπίσω της να τρέχει κάποιος κακομοίρης με την φωτογραφική ανά χείρας.

Μετάβαση

Η Θήρα συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά με γρήγορα, κυρίως, καράβια που πιάνουν στον Αθηνιό, το σύγχρονο λιμάνι του νησιού. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο που βρίσκεται ανάμεσα στο Καμάρι και τον Μονόλιθο. Ειδικά το καλοκαίρι οι πτήσεις charter πάνε και έρχονται. Στο παλιό λιμάνι των Φηρών πιάνουν πολύ συχνά μεγάλα κρουαζιερόπλοια, οπότε είναι κι αυτός άλλος ένας τρόπος μετάβασης.

Διαμονή

Στο νησί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, bed & breakfast, ενοικιαζόμενα δωμάτια και άλλα. Πληθώρα επιλογών για τον επισκέπτη. Αρκετοί επιλέγουν να μείνουν μέσα ή κοντά στο οικιστικό συγκρότημα των Φηρών (που περιλαμβάνει Φηρά – Φηροστεφάνι – Ημεροβίγλι) είτε κοντά στην Οία. Αν διαθέτει κανείς μεταφορικό, το πού θα μείνει είναι σχετικά αδιάφορο και καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής.

Μετακίνηση

Το νησί, λόγω του ημικυκλικού σχήματος, απομεινάρι της περίφημης έκρηξης αλλά και της καλδέρας από την εσωτερική πλευρά, έχει σχετικά απλό οδικό δίκτυο. Οι αποστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Μπορεί κανείς να νοικιάσει αυτοκίνητο, μηχανάκι ή τις λεγόμενες “γουρούνες”. Το οδικό δίκτυο είναι σχετικά καλό. Αρκετός κόσμος εξυπηρετείται με τα λεωφορεία. Για κοντινές εκδρομές όπως στη Θηρασιά υπάρχουν καραβάκια. Για την κατάβαση και κυρίως την ανάβαση στο Αμούδι και το παλιό λιμάνι των Φηρών υπάρχουν γαϊδουράκια – με το αζημίωτο βέβαια. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο παλιό λιμάνι των Φηρών υπάρχει και τελεφερίκ.

Φηρά – Φηροστεφάνι – Ημεροβίγλι

Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το μέρος με τα περισσότερα μαζεμένα μαγαζιά για φαγητό, πότο, βόλτα, διασκέδαση. Επισκεφθείτε τα μέρα και νύχτα ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε τη θέα. Υπάρχουν 3 πάρκινγκ στα Φηρά, αφήστε το μεταφορικό σας μέσο σε ένα από αυτά και περπατήστε. Η θέα προς την καλδέρα είναι μοναδική. Μην παραμείνετε όμως μόνο σ’αυτή, χωθείτε και στα παράλληλα στενά. Αφού χορτάσετε τα στενά έχετε 2 επιλογές. Η μία είναι να κατεβείτε με τα σκαλάκια, τα γαϊδουράκια ή το τελεφερίκ στο παλιό λιμάνι για να χαζέψετε τα κρουαζιερόπλοια. Μέσα στα Φηρά υπάρχει και το μουσείο προϊστορικών χρόνων, αν έχετε χρόνο και διάθεση επισκεφτείτε το για να κατανοήσετε κομμάτι της ιστορίας της Θήρας.

Η άλλη επιλογή είναι να ακολουθήσετε το μονοπάτι που βρίσκεται κατά μήκος της καλδέρας με προορισμό αρχικά το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι. Στη διαδρομή θα βρείτε αρκετές καφετέριες για να καθίσετε να απολαύσετε τη θέα αλλά και διαφορετικές οπτικές γωνίες της καλδέρας. Τα πλοία της γραμμής, τα κρουαζιερόπλοια, τα νησάκια Θηρασιά, Νέα και Παλιά Καμμένη και φυσικά η θάλασσα και η καλδέρα σχηματίζουν πανέμορφο σκηνικό. Η ανάβαση μέχρι το Ημεροβίγλι μπορεί να είναι κουραστική άμα η μέρα είναι καλοκαιρινή με πολύ ήλιο. Όταν φτάσετε στο Ημεροβίγλι και αφού περιπλανηθείτε, μπορείτε να περπατήσετε ως τον βράχο που φαίνεται απ’όλες τις μεριές και όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης.

 Οία – Αμμούδι

Η Οία βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της καλδέρας, απέναντι από τη νήσο Θηρασιά. Παρότι αρκετά μικρότερη από τα Φηρά, τα χρώματα και τα στενά σοκάκια της είναι μοναδικά. Προσφέρει διαφορετική θέα προς την καλδέρα και φυσικά το περίφημο ηλιοβασίλεμα. Το μόνο κακό είναι ότι 1-2 ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα γεμίζει απότομα με αρκετό κόσμο που έχει έρθει σχεδόν αποκλειστικά γι αυτό. Αν θέλετε να την εξερευνήσετε, προτιμήστε μια πιο ήσυχη ώρα. Στην άκρη του οικισμού βρίσκεται ο περίφημος χώρος όπου μαζεύεται ο περισσότερος κόσμος για το ηλιοβασίλεμα, το πλάτωμα που θυμίζει κάστρο. Αν θέλετε να νιώσετε πώς είναι να είσαι τουρίστας στην Σαντορίνη, εξοπλιστείτε με φωτογραφική μηχανή και είστε έτοιμος!

Κάτω από την Οία βρίσκεται ο γραφικός κόλπος του Αμμουδιού. Μπορείτε να φτάσετε σ’αυτόν με αυτοκίνητο, με τα πόδια, καραβάκι ή και με γαϊδουράκι. Λίγες γραφικές ψαροταβέρνες συνθέτουν το σκηνικό. Πριν φάτε, περπατήστε στο μονοπάτι που ξεκινά από το τέλος του κολπίσκου. Θα βρεθείτε σε ένα σημείο από το εσωτερικό της καλδέρας όπου μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας με θέα το μοναδικό αυτό φαινόμενο. Ίσως είναι και η μόνη βουτιά που θα ρίξει κανείς στο εσωτερικό της καλδέρας. Επιστροφή στο λιμανάκι για φαγητό. Προτιμήστε φρέσκα ψάρια. Αν θέλει κανείς μπορεί να μείνει μέχρι αργά και να δει το ηλιοβασίλεμα, άλλη μια μοναδική εμπειρία.

Αξιοθέατα

Πέρα από τα Φηρά και την Οία το νησί έχει αρκετούς οικισμούς. Δεν είναι όμως αυτά τα κύρια αξιοθέατα. Πρώτο και καλύτερο η ίδια η Καλδέρα. Απ’όποιο σημείο και αν την απολαύσει κανείς είναι σίγουρα μοναδικό θέαμα, μέρα και νύχτα. Διατρέξτε την από άκρη σ’άκρη ώστε να έχετε καλύτερη άποψη.

 Το ηλιοβασίλεμα στην Σαντορίνη είναι φημισμένο, ως αποτέλεσμα καλού μάρκετινγκ. Στην Οία την κρίσιμη ώρα γίνεται πατείς-με-πατώ-σε, ειδικά όταν το νησί είναι γεμάτο. Πιο ήσυχο και εξίσου απολαυστικό ηλιοβασίλεμα μπορεί κανείς να απολαύσει από την άλλη άκρη του νησιού, στον Φάρο. Λίγοι ξένοι το γνωρίζουν, είναι για πιο ρομαντικές ψυχές αφού εκεί κάτω είναι και η παραλία των ερωτευμένων, υποτίθεται. Προσωπικά καλύτερα απόλαυσα το ηλιοβασίλεμα από το Ημεροβίγλι, χωρίς τα υπόλοιπα να υστερούν σημαντικά. Άραγε, αν δεν ήταν τόσο φημισμένο θα γινόταν τέτοιος χαμός; Ίσως, καθώς η Θήρα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να βλέπει το ηλιοβασίλεμα από αρκετά ψηλά. Για μένα, πάντως, το ηλιοβασίλεμα απ’όλες τις Κυκλάδες είναι πραγματικά όμορφο, η μαγεία είναι παντού παρόμοια.

 Πολύ γνωστός αρχαιολογικός χώρος και ανάμεσα στα πράγματα που δεν πρέπει κανείς να χάσει είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου. Ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου έχει διασωθεί χάρη στην περίφημη μινωική έκρηξη που σκέπασε και διατήρησε τα πάντα, δίνοντας εναλλακτική ονομασία στον οικισμό ως η ελληνική Πομπηία. Ανθρώπινοι σκελετοί δε βρέθηκα, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρόλαβαν να απομακρυνθούν. Ορισμένα κτίσματα είναι διώροφα και τριώροφα. Η είσοδος στο χώρο είναι 5 ευρώ, ενώ το ολοκαίνουριο σκέπαστρο προστατεύει τον επισκέπτη από τον καυτό ήλιο. Ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

 Άλλα αξιοθέατα είναι η Αρχαία Θήρα που βρίσκεται στο Μέσα Βουνό, τα νησάκια Θηρασιά, Παλιά και Νέα Καμμένη με τη βόλτα στο ηφαίστειο και τη δυνατότητα να κάνει κανείς βουτιά στα ιαματικά λουτρά. Αρκετά εκκλησάκια υπάρχουν διάσπαρτα όπως σε όλα τα κυκλαδονήσια.

Φαγητό – διασκέδαση

Πρωτεύουσα της διασκέδασης είναι τα Φηρά. Εκεί μπορεί κανείς να βρει πολλά εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια είτε με θέα την καλδέρα είτε χωμένα στα στενά. Εκεί υπάρχουν και ορισμένα κλαμπάκια. Το Ημεροβίγλι είναι γενικά πιο ήρεμο, ενώ και στο Φηροστεφάνι υπάρχουν ταβέρνες με καλό φαγητό και θέα. Προσωπικά ξεχώρισα ένα μαγειρείο δίπλα στην εκκλησία στο Φηροστεφάνι με πολύ καλή θέα αλλά και ντόπιες γεύσεις. Λίγο πιο πέρα υπάρχει και μια καφετέρια – μύλος. Στην Οία υπάρχουν ασφαλώς αρκετά εστιατόρια με θέα. Καλό είναι κανείς να τα αποφύγει την ώρα που πέφτει ο ήλιος καθώς γίνεται χαμός. Απολαύστε ένα κρασί συνοδεία ορεκτικών.

Αν φύγει κανείς από τα κατεξοχήν τουριστικά, μπορεί να ανακαλύψει ενδιαφέρουσες γεύσεις. Λίγο πριν τον Φάρο υπάρχει μια ψαροταβέρνα με καλή θέα προς το ηλιοβασίλεμα και καθημερινά φρέσκο ψάρι, αφού έχουν δικά τους καϊκια. Επίσης, στο δρόμο από Ακρωτήρι για Κόκκινη Παραλία υπάρχουν ορισμένες καλές ψαροταβέρνες.

Η Σαντορίνη φημίζεται για ορισμένα ντόπια προϊόντα. Ανάμεσα σ’αυτά η περίφημη φάβα (προϊόν με ονομασία προέλευσης), η κάπαρη και οι ψευτοκεφτέδες (τοματοκεφτέδες) και φυσικά το ντοματάκι Σαντορίνης. Διάσημα είναι και τα κρασιά της Σαντορίνης. Ανακαλύψτε γνωστές ποικιλίες σταφυλιών όπως το Ασύρτικο και το Αθήρι και γνωστές ποικιλίες κρασιών, ανάμεσα στις οποίες το Ασύρτικο, το Νυχτέρι και το Βινσάντο (γλυκό κρασί). Ο καλύτερος τρόπος είναι να επισκεφτεί κανείς κάποιο οινοποιείο. Αρκετά από αυτά δέχονται επισκέπτες, ενώ με κάποιο αντίτιμο μπορεί κανείς να ξεναγηθεί, να δει πως γίνεται το κρασί και να δοκιμάσει ορισμένα από αυτά. Μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ αρκεί για να βρει κανείς αυτό που του ταιριάζει και τον βολεύει. Είναι πάντως μια ωραία εμπειρία.

Παραλίες

Το νησί δε φημίζεται για τις παραλίες του. Εντούτοις, έχει ορισμένες πολύ καλές. Καλύτερα απ’όλες, κατ’εμέ, είναι η διάσημη Κόκκινη Παραλία (Red Beach). 10′ με τα πόδια από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και έπειτα από μία μικρή μετάβαση, φτάνει κανείς εκεί. Τα χρώματα μοναδικά. Λίγο πιο δίπλα, προσβάσιμη μόνο με καραβάκι ή με τα πόδια, βρίσκεται και η Λευκή Παραλία (White Beach). Ίδιο σκηνικό, μόνο που τα βράχια στο πίσω μέρος είναι ολόλευκα.

 Άλλη μια παραλία που μου άρεσε αρκετά είναι η Βλυχάδα. Μαύρο βότσαλο και περίεργοι σχηματισμοί στα βράχια πίσω συνθέτουν το σκηνικό. Η παραλία που εκτείνεται από το Καμάρι μέχρι και τον Άγιο Γεώργιο και περιλαμβάνει την Περίσσα και τον Περίβολο είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Θα ήταν ενιαία αν δεν τις διέκοπτε το Μέσα Βουνό. Μαύρο βότσαλο και εδώ, ξαπλώστρες και ομπρέλες, πεζόδρομος από την πάνω πλευρά της παραλίας και πολλά καταστήματα, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια.

Στη μέσα πλευρά της σαντορινιάς καλδέρας δεν κολύμπησα, να πω την αλήθεια, πέρα από τις βουτιές στο Αμμούδι. Έχει αρκετούς όρμους όπου μπορεί να βουτήξει κανείς. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάρει καραβάκι για Θηρασιά, Νέα και Παλιά Καμμένη, να κάνει εκεί τις βουτιές του και να κολυμπήσει και στα ιαματικά – ζεστά νερά λόγω του ηφαιστείου. Η πίσω πλευρά της Θηρασιάς λένε ότι αξίζει.

Εκδρομές

Με τα καραβάκια προσφέρονται πληθώρα εκδρομών στη Θηρασιά, στην Παλιά και στη Νέα Καμμένη. Άλλα πρωινά, άλλα απογευματινά κυνηγώντας το ηλιοβασίλεμα στην Οία. Είχε πλάκα να βλέπει κανείς τα καραβάκια να συρρέουν λίγο πριν δύσει ο ήλιος. Υπάρχουν, ακόμη, πλοιάρια με γυάλινο πάτο ώστε να βλέπει κανείς το βυθό, άλλα που ψαρεύουν κατά τη διάρκεια της βόλτας και σερβίρουν τα ψάρια σε δείπνο. Καθένας επιλέγει ανάλογα με τις ώρες που διαθέτει και φυσικά τα χρήματα που είναι διατεθειμένος να πληρώσει.

Από την Σαντορίνη μπορεί κανείς να προσεγγίσει την Ανάφη. Το όμορφο αυτό μικρό νησί των Κυκλάδων βρίσκεται ανατολικά από την Σαντορίνη. Μπορεί να χρειαστεί να πάει κανείς με πλοίο ως την Σαντορίνη και έπειτα να πάρει άλλο καραβάκι για Ανάφη. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου 2 ώρες.

 Tips

  •  Η Σαντορίνη δεν έχει μόνο ένα ηφαίστειο αλλά τέσσερα. Σύμφωνα με τους ντόπιους πιο επικίνδυνο θεωρείται το Κολούμπο, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Άλλες περιοχές με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι η Μήλος, η Νίσυρος και τα Μέθανα.
  • Δοκιμάστε να δείτε το περίφημο ηλιοβασίλεμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες του νησιού ώστε να έχετε πλήρη εικόνα. Σε ορισμένες παραλίες καλό είναι να έχει μαζί του κανείς νερό και κάποια φαγώσιμα, όπως πχ στην Κόκκινη Παραλία.

  • Οι τιμές στο νησί μπορεί να είναι τσιμπημένες. Δεν είναι κακό να κάνει κανείς τον σχετικό έλεγχο των τιμών πριν διαλέξει κάποιο μέρος. Οι ντόπιοι που συναντήσαμε ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί και εξυπηρετικοί, γεγονός που μας έκανε πολύ καλή εντύπωση. Τα καλά πρέπει να λέγονται.
  • Σχετική ανάρτηση για εκδρομή στη Θηρασιά από τους τρελοτουρίστες.

Χρήσιμα links

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.