Υπάρχουν αρκετά μέρη που πριν τα επισκεφτεί κανείς έχει σχηματίσει ήδη κάποια άποψη, μέσα από διαβάσματα, ακούσματα και βιώματα άλλων. Πιο έντονα από αυτά είναι για μένα τα παιδικά αναγνώσματα. Τέτοιο παράδειγμα είναι για μένα η Αίγινα, που την γνώρισα σε μικρή ηλικία μέσα από το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή “Ο θησαυρός της Βαγίας”. Σε μεγαλύτερη ηλικία ευτύχησα να την επισκεφτώ, ενώ ευκαιρίας δοθείσης ξαναδιάβασα και το βιβλίο.

 Μετάβαση

IMAG0452
Η Αίγινα συνδέεται με τον Πειραιά με συχνά δρομολόγια συμβατικών πλοίων και δελφινιών. Αυτή τη στιγμή 4 εταιρίες εξυπηρετούν τη γραμμή Πειραιάς – Αίγινα: Hellenic Seaways με συμβατικά πλοία και δελφίνια, η Aegean με δελφίνια, η Nova Ferries με συμβατικά πλοία και η ΑΝΕΣ με τον πιο αργό και φτηνό Άγιο Νεκτάριο. Η απόσταση με τα συμβατικά πλοία είναι λίγο πάνω από 1 ώρα, ενώ με τα δελφίνια 35 περίπου λεπτά. Η Αίγινα συνδέεται απευθείας επίσης με το Αγκίστρι, τα Μέθανα και τον Πόρο. Παλιότερα πλοία έδεναν στο λιμάνι της Σουβάλας και στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.

 Διαμονή

IMAG0457
Η πόλη της Αίγινας είναι και η έδρα του δήμου Αίγινας. Σ’αυτή βρίσκονται αρκετά ξενοδοχεία και καταλύματα για όλα τα γούστα και βαλάντια. Αρκετά καταλύματα υπάρχουν και σε άλλους οικισμούς όπως στην Πέρδικα, τη Σουβάλα, την Αγία Μαρίνα και αλλού. Πάντως ακόμη και μέσα στην πόλη να επιλέξει κανείς, υπάρχουν κοντινές παραλίες που φτάνει κανείς με τα πόδια. Επίσης, μπορεί κανείς να νοικιάσει σπίτια και καταλύματα με τη σεζόν. Αν πρόκειται να περάσει κανείς μεγάλο μέρος των διακοπών στο νησί, συμφέρει.

 Μετακίνηση

Οι αποστάσεις στο νησί της Αίγινας είναι σχετικά μικρές ενώ οι δρόμοι αρκετά καλοί επαρχιακοί. Το κόστος να φέρει κανείς αυτοκίνητο από Αθήνα δεν είναι απαγορευτικό. Στο νησί μπορεί κανείς να νοικιάσει αυτοκίνητο, μηχανάκι, γουρούνα και ποδήλατο. Επιπλέον, το ΚΤΕΛ Αίγινας εξυπηρετεί τους βασικούς προορισμούς. Υπάρχουν επίσης αρκετά ταξί, ενώ επιβιώνουν ακόμη άμαξες με άλογα που προσφέρονται για ρομαντικές βόλτες.

 Η πόλη της Αίγινας

IMAG0429
Η πόλη της Αίγινας είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν αποβιβάζεται στο λιμάνι. Τα περισσότερα σπίτια είναι παλιά αρχοντικά, καλοδιατηρημένα και ανακαινισμένα. Τα χρώματα δε είναι έντονα και ιδιαίτερα. Σαν εικόνα είναι αρκετά όμορφη μέρα και νύχτα. Στην προκυμαία κόσμος πηγαινοέρχεται μέρα και νύχτα. Τα στενά της πόλης είναι καλοδιατηρημένα και αυτά, ενώ ο παράλληλος δρόμος του παραλιακού κρύβει αρκετά εμπορικά και τουριστικά μαγαζιά, μπαράκια, καφέ και εστιατόρια. Αφεθείτε και περιπλανηθείτε. Καθώς η Αίγινα υπήρξε για βραχύ διάστημα πρώτη ανεπίσημη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, υπάρχουν ορισμένα κτήρια της εποχής Καποδίστρια. Ανάμεσα σ’αυτά οι Φυλακές που ήταν το πρώτο Ορφανοτροφείο και ο Πύργος του Μαρκέλλου όπου έλαβε χώρα μία από τις πρώτες συνελεύσεις της πρώιμης Βουλής. Μέσα στην πόλη η στάθμευση είναι ελεγχόμενη με κάρτα. Πάρκινγκ υπάρχουν στο ύψος των Φυλακών και από την πλευρά της Κολώνας.

Μέσα στην πόλη της Αίγινας βρίσκονται 2 παραλίες που μπορεί κανείς να κάνει μπάνιο. Η μία βρίσκεται δίπλα στην περίφημη Κολώνα, όπου υπάρχουν και ξαπλώστρες. Η άλλη είναι από την άλλη μεριά του μώλου, μπροστά από τις Φυλακές. Παρά την εγγύτητα στο λιμάνι, τα νερά είναι αρκετά καθαρά.

 Μερικά χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας βρίσκεται η Πέρδικα. Παραθαλάσσιος οικισμός με καθαρές παραλίες, αρκετά ταβερνάκια και καφέ. Αρκετές φορές προτιμώ να παίρνω εδώ το πρωινό μου με θέα το νησάκι της Μονής και τα Μέθανα. Μάλιστα από την Πέρδικα φεύγουν καραβάκια όλη μέρα για το ακατοίκητο νησάκι της Μονής.

Στο δρόμο προς Πέρδικα βρίσκονται αρκετές παραλίες. Πιο γνωστή είναι η Αιγινήτισσα, όπου μαζεύεται αρκετός κόσμος λόγω της άμμου και του beach bar. Ο Μαραθώνας προσφέρεται επίσης για μπάνιο και παραθέριση. Η Πέρδικα έχει αρκετά καθαρά νερά, καθώς είναι πέρασμα.

Μάντεψε πού...
Από την άλλη μεριά του νησιού βρίσκεται η Σουβάλα. Πηγαίνοντας κανείς προς Σουβάλα βρίσκει αρκετούς όρμους όπου μπορεί να κολυμπήσει. Ενδεικτικά αναφέρω τον Φάρο και τις Καμάρες. Και η παραλία της Σουβάλας είναι αρκετά καθαρή, καθώς πλέον σπάνια δένουν καράβια στο μικρό λιμάνι. Κοντά είναι και η Βαγία, κομμάτι του ομώνυμου μύθου από το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή. Τα μέρη προς τα εκεί είναι ήρεμα, προσφέρονται για χαλάρωση και οικογενειακές, κυρίως, διακοπές. Ειδικά το καλοκαίρι τα τζιτζίκια πραγματικά κάνουν συναυλίες ανάμεσα στις ελιές και τις φυστικιές.

Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα συναντά κανείς την Αγία Μαρίνα. Η πάλαι πότε όμορφη παραλία αποτελούσε τον προορισμό για φοιτητές σε παλιότερες δεκαετίες, εφάμιλλο με αυτό της Μυκόνου. Η τσιμεντοποίηση έχει καταστρέψει την ομορφιά του τοπίου. Η παραλία παραμένει ενδιαφέρουσα, ενώ εκεί βρίσκει κανείς αρκετά εστιατόρια, καφέ και μπαράκια. Ειδικά την περίοδο του Αυγούστου γίνεται χαμός στην Αγία Μαρίνα.

Προχωρώντας ακόμη πιο κάτω στο νησί, συναντά κανείς και άλλους οικισμούς όπως οι Πόρτες. Εκεί μπορεί να φάει κανείς καλό ψάρι.

 Αξιοθέατα

Το νησί της Αίγινας έχει έντονα μυθολογικά και αρχαϊκά στοιχεία. Οι Αιγινήτες κατάγονται, σύμφωνα με το μύθο, από τον Αίακο ο ποίος μετέτρεψε με τη βοήθεια του Δία τα μυρμήγκια στους περίφημους Μυρμιδόνες. Γιος του Αίακου ήταν ο Πηλέας, πατέρας του Αχιλλέα. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αρχαία ιστορία. Κυριότερο αξιοθέατο και ένας από τους σημαντικότερους ναούς της αρχαιότητας είναι ο ναός της Αφαίας. Παλιότερα υπήρχε σύγχυση με τη θεά Αθηνά. Ο πώρινος αυτός ναός βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα σε πευκόφυτο δάσος και με καταπληκτική θέα σε όλο το Σαρωνικό. Βλέπει κανείς από Πειραιά, Σούνιο, Κέα μέχρι και Πελοπόννησο. Αξίζει σίγουρα την επίσκεψη.

Έτερος γνωστός αρχαιολογικός χώρος είναι η περίφημη Κολώνα που βρίσκεται δίπλα στην πόλη της Αίγινας. Εκεί φτάνει κανείς με τα πόδια. Η μόνη κολόνα που στέκεται όρθια φαίνεται και από το λιμάνι. Περιλαμβάνει εκθέματα από τα αρχαία χρόνια και τους πρώτους οικισμούς του νησιού.

Άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι το Ελλάνιον όρος και ο βωμός που βρίσκεται σ’αυτόν. Μάλιστα λέγεται ότι από τον Ελλάνιο Δία πήραμε το όνομα Έλληνες.

Ενδιαφέρον αρχαιολογικός χώρος είναι και η Παλαιοχώρα. Πρόκειται για παλιά πρωτεύουσα – οικισμό του νησιού που χτίστηκε για την προστασία από τους πειρατές. Έχουν απομείνει χαλάσματα και ορισμένα εκκλησάκια. Και εκεί το τοπίο είναι μοναδικό.

Η Αίγινα είναι αρκετά γνωστή για τον θρησκευτικό τουρισμό της. Έχει αρκετά γυναικεία, κυρίως, μοναστήρια. Πιο γνωστή εκκλησία είναι του Αγίου Νεκταρίου, που βρίσκεται στον δρόμο από Κυψέλη για Μεσαγρό, κοντά στην Παλαιοχώρα. Άλλο γνωστό μοναστήρι είναι της Παναγιάς της Χρυσολεόντισσας. Γενικότερα στην Αίγινα υπάρχουν αρκετά ξωκλήσια σκαρφαλωμένα πάνω στους βράχους. Ακόμη και αν κάποιος ενδιαφέρεται μόνο για τη θέα, αξίζει.

 Φαγητό – διασκέδαση

Όπως σε κάθε νησί, το φρέσκο ψάρι είναι που κυριαρχεί. Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες τόσο μέσα στην πόλη της Αίγινας όσο και στα διάφορα χωριά εκτός. Στις ψαροταβέρνες της Πέρδικας συνήθως βρίσκει κανείς τα πιο φρέσκα. Μέσα στην πόλη της Αίγινας βρίσκει κανείς μοντέρνα μεζεδοπωλεία, παραδοσιακές ταβέρνες, ακόμη και πιτσαρίες και γυράδικα.

Αναζητήστε σε μικρότερους οικισμούς μικρά ταβερνάκια με μαγειρευτά και της ώρας. Για μένα αυτά είναι που αξίζουν. Αν θέλει κανείς θέα, στην Αγία Μαρίνα και στο λιμάνι της Αίγινας υπάρχουν μέρη να φάει κανείς αγναντεύοντας τη θάλασσα.

 Στην παραλιακή, στα στενά και αλλού μπορεί κανείς να βρει αρκετά μπαράκια, ενώ λίγο παραέξω βρίσκονται και νυχτερινά μαγαζιά. Έντονη ζωή έχει και η Αγία Μαρίνα.

 Στην πόλη επίσης υπήρχαν παλιότερα 4 θερινοί κινηματογράφοι. Πλέον λειτουργούν ένας ή δύο. Είναι όμως και αυτή μια διέξοδος διασκέδασης.

Εκδρομές

DSC06574

 Η Αίγινα προσφέρεται ως βάση για ημερήσιες εκδρομές. Από το λιμάνι της Πέρδικας φτάνει κανείς γρήγορα στο νησάκι της Μονής. Η Αίγινα ενώνεται ακτοπλοϊκώς και με το Αγκίστρι με τα πλοία της γραμμής, με το τοπικό καραβάκι Agkistri Express αλλά και θαλάσσια ταξί. Επίσης, άλλα προορισμοί που μπορεί κανείς να πάει είναι ο Πόρος και τα Μέθανα. Το καλοκαίρι διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές από τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής για την αρχαία Επίδαυρο τις ημέρες που έχει παραστάσεις.

Tips

 •  Περνώντας από τον Μεσαγρό αν σας ενδιαφέρει αγοράστε κεραμικά, έχουν παράδοση στην περιοχή.
 • Φεύγοντας από το νησί, μην παραλείψετε να πάρετε τα περίφημα φυστίκια Αιγίνης, ψημένα ή άψητα. Αρχές Σεπτέμβρη γίνεται στην Αίγινα και Γιορτή Φιστικιού.
 • Αν είχατε διαβάσει μικροί τον Θησαυρό της Βαγίας, ξαναδιαβάστε τον. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως οδηγός για τις διακοπές σας. Αν δεν τον είχατε διαβάσει, ευκαιρία να το κάνετε τώρα.

 Χρήσιμα links

3 σχόλια για την ανάρτηση “Κυνηγώντας αναμνήσεις στην Αίγινα

 1. Απ οσο θυμαμαι ο Ναος της Αθηνας Αφαίας ειναι πολυ ωραιος και σε καταπληκτικο σημειο.
  Στην Περδικα έφαγα πολυ καλα στην ταβερνα του ΝΟΝΤΑ.

  • Καλά θυμάσαι, είναι σε τρομερό σημείο με θέα σε όλο το Σαρωνικό.
   Έχει όντως 2-3 καλές ψαροταβέρνες η Πέρδικα. Αξίζει η βόλτα στο χωριό!

 2. Pingback: Κυνηγώντας Αναμνήσεις στην Αίγινα | Discover Aegina – Ο Τουριστικός Ιστότοπος του Δήμου Αίγινας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.