Reykjavik

Ετικέτες:

Το Reykjavik είναι η πρωτεύουσα της Ισλανδίας και η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Η καλύτερη εποχή για να το επισκεφτεί κανείς είναι από το Μάιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, οπότε και οι θερμοκρασίες είναι σε ανεκτά επίπεδα για τους έχοντες συνηθίσει σε πιο θερμά ελληνικά κλίματα. Στα μέσα Ιουλίου όταν και την επισκεφτήκαμε εμείς η θερμοκρασία κυμαινόταν από 6-13οC. Επίσης, το χειμώνα η χώρα είναι μες στο σκοτάδι! Η πόλη είναι πολύ μικρή με πληθυσμό γύρω στους 120000 κατοίκους. Παρόλα αυτά είναι αρκετά ακριβή και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ένα σχετικά υψηλό κόστος ταξιδιού.

   Δείτε το χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος

Μετάβαση

Δυστυχώς απευθείας πτήση για Ισλανδία δεν υπήρχε, τουλάχιστον την ώρα που γράφτηκε  η παρούσα ανάρτηση.  Επίσης, οι πτήσεις του εξωτερικού δεν φτάνουν στο αεροδρόμιο του Reykjavik, αλλά στο διεθνές αεροδρόμιο του Keflavik, το οποίο είναι 50 χιλιόμετρα νότια, στο ομώνυμο προάστιο. Την εποχή που επιλέξαμε να ταξιδέψουμε στην Ισλανδία υπήρχαν δύο εναλλακτικές επιλογές, μέσω Βρυξελλών, 610€ το άτομο (286€ Αθήνα-Βρυξέλλες, 324€ Βρυξέλλες- Keflavik) με 5 ώρες αναμονή, και μέσω Λονδίνου, περίπου 480€ το άτομο, όμως με αλλαγή αεροδρομίου και 3 ώρες αναμονή. Μη σας απασχολεί το τι ώρα φτάνετε διότι, υπάρχουν λεωφορεία μετά από κάθε πτήση τα οποία εξυπηρετούν το Reykjavik και σταματούν σε πολλά από τα ξενοδοχεία της πόλης αλλά και στο camping (Flybus ή Airport Express). Μπορείτε να κλείσετε μέσω διαδικτύου, στο αεροπλάνο (!) της IcelandAir και φυσικά στο γκισέ της εταιρείας στο αεροδρόμιο. Επιλέξαμε το πρώτο και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Υπάρχει και εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης του Reykjavik, και της Ισλανδίας γενικότερα, για τους πιο μερακλήδες ή τους κατοικούντες στη Σκανδιναβία, καθώς υπάρχει το πλοίο της γραμμής που κάνει τη διαδρομή Δανία-Ισλανδία. Δε φτάνει όμως στο Reykjavik, αλλά στο Seydisfjördur, ένα λιμανάκι στα ανατολικά του νησιού που απέχει εννέα ώρες από την πρωτεύουσα.

Διαμονή

Επιλέξαμε με βάση (α) το κόστος, (β) την τοποθεσία (κάπου κεντρικά) και (γ) το γεγονός ότι φτάναμε στις 01:00 το βράδυ. Αρχικά, θέλαμε να μείνουμε στο κάμπινγκ της πόλης και είχαμε κάνει επαφή μέσω e-mail, όπου μας ενημέρωσαν πως κοστίζει 1.200 ISK το άτομο. Βέβαια, το γεγονός ότι θα στήναμε σκηνή στις 2 το πρωί λειτούργησε ανασταλτικά. Μπορούσαμε να μείνουμε σε κάποιο από τα σπιτάκια με το sleeping bag μας αλλά τελικά επιλέξαμε τη συμβατική λύση ενός B&B. Η επιλογή μας ήταν το Aurora Guesthouse και κόστισε 15.500 ISK.

Reykjavik from above

Αξιοθέατα

Όλες οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορεί να την γυρίσει κάποιος με τα πόδια πολύ εύκολα. Διαθέτει βέβαια και ένα μικρό δίκτυο αστικής συγκοινωνίας, το οποίο όμως δε χρησιμοποιήσαμε καθόλου. Μια πλήρης βόλτα στο κέντρο της πόλης είναι περίπου 5.5 χιλιόμετρα (Χάρτης της Πόλης). Το γεγονός ότι ξημερώνει από τις 05:00 και νυχτώνει μετά τις 23:00 σας επιτρέπει να περιηγηθείτε στην πόλη σε μια ή και δύο μέρες πολύ εύκολα. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι:

Hallgrímskirkja: Λουθηρανή εκκλησία, η ψηλότερη εκκλησία της Ισλανδίας και ένα από τα ψηλότερα κτίρια της χώρας. Πρόκειται μάλιστα για το ψηλότερο κτίριο της πόλης του Reykjavik και μπορείτε να ανεβείτε στον τρούλο και να θαυμάσετε την πόλη (500 ISK το άτομο). Στο προαύλιο υπάρχει και το άγαλμα του Leifur Eiríksson, του πρώτου ευρωπαίου που πάτησε στη Βόρεια Αμερική.

Reykjavik 871±2: Η έκθεση μιας ανασκαφής ενός σπιτιού από την εποχή των Viking. Εκτείνεται κάτω από τους δρόμους της πόλης και είναι αρκετά εντυπωσιακό (1.000 ISK το άτομο).

Perlan: 5 παλιές δεξαμενές ζεστού νερού με ένα θόλο στην κορυφή, που έχει καφετέριες, εστιατόρια και θέα στην πόλη του Reykjavik. Στο ισόγειο στεγάζεται το Saga Museum, ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία των Βίκινγκ. Με κούκλες σιλικόνης ζωντανεύουν μπροστά στους επισκέπτες κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της Ιστορίας (3.600 ISK το άτομο). Ενδιαφέρον και πολύ διαφορετικό!

National Museum of Iceland: Το εθνικό μουσείο της Ισλανδίας. Καλύπτει και αυτό την περίοδο των Βίκινγκ αλλά και πιο σύγχρονες περιόδους στην ιστορία της χώρας. Είναι αρκετά ενδιαφέρον και διαδραστικό σε πολλά σημεία του (1.000 ISK το άτομο).

Arnarhóll: Ένας μικρός λόφος στο κέντρο του Reykjavik, που στην κορυφή τους έχει άγαλμα του πρώτου άποικου της Ισλανδίας και της πόλης του Reykjavik, του Ingólfur Arnarson.

Οδός Laugavegur: Ο κυριότερος εμπορικός δρόμος της πόλης.

Λίμνη Tjörnin: Μια μικρή λιμνούλα στο κέντρο της πόλης. Μπορείτε να περπατήσετε γύρω γύρω και να ταΐσετε τις πάπιες και τα υπόλοιπα ζωντανά!

Stjornarrað: Η πρωθυπουργική κατοικία της χώρας, χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας, φύλαξη ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο γύρω της, με τις φωτογραφίες να επιτρέπονται.

Φαγητό

Στις δύο μέρες παραμονής μας στο Reykjavik επισκεφτήκαμε 3 εστιατόρια:

Icelandic Fish & Chips: To πιο casual από τα εστιατόρια που επισκεφτήκαμε. Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πόλης. Διαθέτει αποκλειστικά ψάρι τηγανητό (διαφόρων ειδών) το οποίο μπορείτε να το συνδυάσετε με πατάτες, σαλάτα και σάλτσα. Μπορείτε να δημιουργήστε οποιοδήποτε συνδυασμό θέλετε πέρα από τους προτεινόμενους στον κατάλογο. Για δύο πιάτα και δύο μπύρες πληρώσαμε 5320 ISK.

Fishcompany: Χρειάστηκε να κλείσουμε τραπέζι για να το επισκεφτούμε το πρώτο βράδυ της διαμονής μας στο Reykjavik. Επιλέξαμε το μενού ανακάλυψης της Ισλανδίας με 4 πιάτα από διαφορετικές πόλεις της χώρας και πληρώσαμε συνολικά 15.200 ISK.

Lækjarbrekka: Το ακριβότερο από τα τρία εστιατόρια που επισκεφτήκαμε στο Reykjavik και πιθανότατα το χειρότερο σε σχέση ποιότητας-τιμής (24.530 ISK). Χρειάστηκε να περιμένουμε για να αδειάσει κάποιο τραπέζι αλλά τουλάχιστον τα κοκτέιλ που δοκιμάσαμε περιμένοντας ήταν πολύ νόστιμα. Το φαγητό ήταν καλομαγειρεμένο και γευστικό, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο, ενώ το σέρβις ήταν λίγο αργό.

"Icelandic Fish & Chips"

Εκδρομές

Υπάρχουν δύο, τουλάχιστον, ταξιδιωτικά γραφεία (Iceland Bus Excursions, Reykjavik Bus Excursions) τα οποία διοργανώνουν μονοήμερες εκδρομές από το Reykjavik σε διάφορα μέρη. Η πιο κοντινή είναι η Γαλάζια Λίμνη, μια φυσικώς θερμαινόμενη λίμνη-πισίνα, που πλέον έχει ολόκληρες εγκαταστάσεις με καφέ, εστιατόρια, σπα και λοιπές περιποιήσεις.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ισοτιμία. Μεταβάλλεται διαρκώς! Τώρα που γράφουμε την ανάρτηση είναι 1000 ISK = 6.31 EUR. Στο Ελ. Βενιζέλος δεν μπορέσαμε να κάνουμε κορόνες, διότι δεν φέρνουν πια λόγω της εκεί κρίσης αλλά κάναμε στις Βρυξέλλες. Επίσης προσέξτε όταν θα κάνετε την κράτηση εάν η τιμή είναι σε € ή σε κορόνες.

Επιστροφή Φόρου. όλοι οι επισκέπτες της Ισλανδίας δικαιούνται επιστροφή φόρου της τάξης του 15% των αγορών τους (για αγορές άνω των ISK 4.000). Αφού κάνετε τις αγορές σας, μπορείτε να πάτε σε ένα από τα σημεία επιστροφής φόρου, και να πάρετε τα χρήματα είτε σε μετρητά (σε όποιο νόμισμα θέλετε) είτε να πιστωθούν στην πιστωτική σας. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να ρίξετε τον ειδικό φάκελο με τις αποδείξεις στα κουτιά συλλογής στο αεροδρόμιο.

Παιδιά. Αν έχετε παιδάκι, δε χρειάζεται να το αφήσετε πίσω, με τη γιαγιά και τον παππού. Η Ισλανδία είναι μια χώρα πολύ φιλική προς τα παιδιά και παντού υπάρχει μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία τους – διαφορετικές τιμές, καρεκλάκια, κρεβατάκια, ακόμα και χώροι παιχνιδιού σε μουσεία!

Κάπνισμα. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και σε συγκεκριμένους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, όπως οι χώροι που απευθύνονται σε παιδιά. Μάλιστα, όταν επισκεφτήκαμε τη χώρα υπήρχε η σκέψη να επιτρέπεται η αγορά τσιγάρων μόνο με ιατρική συνταγή.

2 σχόλια για την ανάρτηση “Reykjavik

  1. Πρώτη φορά βρίσκομαι το site σου
    και είμαι πολύ ενθουσιαμένος
    που έχει τόσο χρήσιμα άρθρα.

  2. Καλησπέρα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι αυτό το blog και με βοήθησε πάρα πολύ στη
    δουλειά μου. Μακάρι να μπορούσα να σας εξυπηρετήσω όπως εσείς εμένα μόλις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.