Μιλάνο by NdN

Προορισμοί: Ευρώπη Ιταλία Μιλάνο

Πόσες επισκέψεις και πόσες μέρες/νύχτες πρέπει να περάσεις σε μία πόλη για να πεις ότι έστω και στοιχειωδώς τη γνωρίζεις; Για το Μιλάνο, την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ιταλία θεωρώ ότι οι 7 επισκέψεις μου και τα λίγα παραπάνω από 30 μερόνυχτα που έχω περάσει εκεί, είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για να πω ότι γνώρισα την πόλη.

Η πρώτη μου επίσκεψη εκεί το 2003 και η τελευταία στις 11/11/11. Κάπου εκεί θα με έβρισκε το τέλος του κόσμου αν είχαν επαληθευτεί οι προβλέψεις των Μάγιας. Για την ακρίβεια στις 11.11 το πρωί της 11/11/11 βρισκόμουν στο IKEA του Μιλάνο, που ωστόσο δεν αποτελεί ένα από τα πολλά αξιοθέατα της πόλης.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι ιδανική πόλη για ένα long weekend όπως συνηθίζεται να λέγονται οι αποδράσεις των 3-4 ημερών. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι σε αυτό το διάστημα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης και να πάρει μία γεύση από την νυχτερινή ζωή της πόλης.

Αξιοθέατα

Τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης είναι ο Καθεδρικός Ναός (Duomo), το Teatro alla Scala, το Castello Sforzesco, η Pinacotecca di Brera και η Galleria Vittorio Emmanuelle II.

DSCN0771

Το σημαντικότερο όλων είναι ο Καθεδρικός Ναός (Duomo). Γύρω από αυτόν βρίσκονται και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Το Duomo είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος Καθεδρικός Ναός στον κόσμο μετά από τον Αγιο Πέτρο στη Ρώμη, τον Καθεδρικό της Σεβίλλης και τον Καθεδρικό στην Ακτή Ελεφαντοστού. Στο Duomo μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του και αν και έχει αρκετό περπάτημα και σκαλοπάτια θα το συνιστούσα.

Η δεύτερη σημαντικότερη εκκλησία είναι η  Santa Maria delle Grazie η οποία αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO και περιέχει το «Μυστικό Δείπνο» του Leonardo DaVinci. Αλλες εκκλησίες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι  του Sant’Ambrogio ο οποίος γιορτάζει στις 7 Δεκεμβρίου και είναι και ο πολιούχος της πόλης, του San Nazaro in Brolo, του San Simpliciano and του Sant’Eustorgio. Αυτές οι εκκλησίες βρίσκονται χτισμένες στις 4 γωνίες οριοθετώντας την «παλιά πόλη» του Μιλάνο. Ιδιαίτερα αν επισκεφτείτε την πόλη την περίοδο των Χριστουγέννων να επισκεφτείτε την εκκλησία του πολιούχου καθότι μπροστά σε αυτήν στήνεται και η παραδοσιακή Χριστουγιεννιάτικη αγορά.

Το Teatro alla Scala είναι η το κέντρο της Λυρικής Οπερας του Μιλάνο και η πιο ονομαστή Όπερα στον κόσμο. Πολλοί συνθέτες έχουν παρουσιάσει τις δημιουργίες τους εκεί όπως ο Giuseppe Verdi και ο Giacomo Puccini. Μέσα στην La Scala λειτουργεί το Museo Teatrale alla Scala που εκθέτει φορέματα, πίνακες και άλλα πράγματα που έχουν σχέση με το Θέατρο. Σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη το Μουσείο, αλλά αυτό που αξίζει περισσότερο από όλα είναι να παρακολουθήσετε μία παράσταση. Ακόμα και αν δεν έχετε σχέση με την Οπερα, όπως καλή ώρα εγώ, πρόκειται για μία εκπληκτική εμπειρία. Δυστυχώς στην κεντρική σάλα δεν μπορείτε να μπείτε απλά για να τη δείτε. Δίπλα στην Οπερα βρίσκεται και το Palazzo Marino που στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης.

DSCN0766

Η Galleria Vittorio Emmanuelle II (γνωστή και ως il salotto di Milano)  με τον εντυπωσιακό τρούλο είναι μία κλειστή αγορά που ενώνει την Piazza del Duomo με τη La Scala και χτίστηκε προς τιμήν του Vittorio Emmanuelle II πρώτου βασιλιά της Ενωμένης Ιταλίας. Μέσα στην Galleria τπάρχει το ονομαστό εστιατόριο Savini στο οποίο δεν έχω φάει για να εκφράσω άποψη, αλλά υπάρχει και το πιο γνωστό café της πόλης όπως το Biffi Caffè και το Zucca. Αλλο γνωστό καφέ είναι το Caffè Cova στη Via Monte Napoleone.

Η Pinacoteca di Brera είναι η πιο σημαντική gallery της πόλης. Στις 38 της αίθουσας θα βαρεθείτε να βλέπετε πίνακες ζωγραφικής ειδικά αν δεν είστε λάτρεις αυτής της τέχνης (καλή ώρα όπως ο συγγραφέας του κειμένου αυτού).

DSCN0784

Το Castello Sforzesco περιέχει και αυτό αγάλματα και πίνακες ζωγραφικής και έργα του Michelangelo και του Leonardo da Vinci.  Επίσης υπάρχει μέσα μουσείο επίπλων, μουσείο μουσικών οργάνων και το μουσείο της Αρχαίας Τέχνης.

Αν έχετε σκοπό να επισκεφτείτε ακόμα ένα μουσείο εκτός από το Castello Sforzesco , ας είναι το Museo del Duomo και το Museum of Contemporary History, τα οποία στεγάζονται στο Palazzo Reale ακριβώς απέναντι από το Duomo. Τα εκθέματα του είναι πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα, θρησκευτικά κειμήλια και γενικά ό,τι σχετίζεται με το Duomo. Ενα από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι η ξύλινη μινιατούρα του Duomo. Επίσης, διάσημο μουσείο είναι το Grand Palace που στεγάζεται στο Palazzo Bagatti-Valsecchi στο κεντρικό Μιλάνο και περιέχει έργα ζωγραφικής, έπιπλα, κοσμήματα διάσημων Ιταλών καλλιτεχνών. Οι Μιλανέζοι το έχουν σε εκτίμηση, αφού με πήγαν στην πρώτη μου επίσκεψη στη πόλη, αλλά δεν ενθουσιάστηκα. Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι σπάνια ενθουσιάζομαι από μουσεία, προτιμώ να περνάω το χρόνο μου στις πόλεις που επισκέπτομαι περιπλανώμενος στους δρόμους τους.

Αλλα μουσεία της πόλης είναι το (ιδιωτικό) Museo Poldi Pezzoli που περιέχει την ιδιωτική συλλογή πινάκων του Gian Giacomo Poldi Pezzoli, το Museo del Risorgimento που είνα το μουσείο που πειργράφει την ιστορία της ενωσης της Ιταλίας. Και στα δύο έχω πάει, αλλά όχι στην πρώτη επίσκεψη στην πόλη. Το ίδιο θα συμβούλευα και εσάς. Αν πηγαίνετε στο Μιλάνο για πρώτη φορά υπάρχουν καλύτερα πράγματα να κάνετε από το να φάτε 4 μέρες μέσα σε μουσεία. Αν έχετε πάει πολλές φορές στην πόλη, επισκεφτείτε και αυτά τα μουσεία για να τα έχετε καλύψει σχεδόν όλα.

Το μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας «Leonardo da Vinci» είναι πολύ καλό. Βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό σύμπλεγμα κτιρίων του 16ου αιώνα που στεγαζόταν το μοναστήρι του San Vittore. Η Leonardo da Vinci Gallery έχει πολλά μοντέλα που σχεδιάστηκαν από αυτόν μαζι με κάποια πρωτότυπα σχέδια του. Προσωπική άποψη είναι ότι το αντίστοιχο του Λονδίνου είναι καλύτερο, αλλά και αυτό αξίζει μία επίσκεψη την δεύτερη ή τρίτη φορά που θα επισκεφτείτε την πόλη.

Αλλα μουσεία τα οποία δεν έχω επισκεφτεί, αλλά φίλοι Ιταλοί μου έχουν πει ότι και να μην επισκεφτώ δε θα το μετανοιώσω είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο της Μουσικής “Giuseppe Verdi”. Επίσης δεν έχω επισκεφτεί το Μουσειο του Σινεμά που στεγάζεται στο Palazzo Dugnani, αλλά θα το κάνω σε μία μελλοντική επίσκεψη.

Το Μιλάνο θεωρείται (καθόλου άδικα) η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας με ομφαλό την Viale Monte Napoleone που πήρε το όνομα της από το Μεγά Ναπολέοντα ο οποίος όταν κατέλαβε το Μιλάνο το έκανε την πρωτεύουσα του Βασιλείου Της Ιταλίας το 1805 μ.Χ.  Οι Μιλανέζοι περιγράφουν το μέρος με τα σικάτα μαγαζιά ως quadrilatero della moda  και αποτελείται από την περιοχή που περικλείεται από τους δρόμους Via Monte Napoleone, Via della Spiga, Via Sant’Andrea, Via Manzoni και Corso Venezia.

Το Μιλάνο έχει πολλές υπαίθριες αγορές. Δύο που μου είχαν κινήσει το ενδιαφέρον και στις οποίες βρέθηκα καταλάθος ήταν μία στην Piazza Cordusio δίπλα στο Duomo η οποία είχε κατα βάση πάγκους με αντίκες, συλλογές γραμματοσήμων και νομισμάτων κτλ και μία ακόμα που βρίσκεται σε μία κάθετη της Via Brera πολύ κοντά στην Πινακοθήκη κι αυτή με αντίκες. Στην πρώτη πήγα Κυριακή στη Δεύτερη Σάββατο, αν γενικά βρεθείτε σε υπαίθριες αγορές ρίξετα μια ματιά, μερικές είναι cult.

Οπως οι περισσότερες Ευρωπαικές πόλεις το Μιλάνο έχει και αρκετά πάρκα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το Sempione που βρίσκεται στο κέντρο της πολης, ακριβώς πίσω από το Castello Sforzesco και διπλα στην Αψίδα της Ειρήνης και περιέχει το Aquarium, καφέ, βιβλιοθήκη, μερικές λιμνούλες και την Triennale χώρος μοντένας τέχνης και εκθέσεων. Αξίζει μία επίσκεψη στο χώρο του πάρκου, μιας και ούτως ή άλλως θα περπατήσετε από από το Castello Sforzesco μέχρι την Αψίδα της Ειρήνης. Στο Aquarium δεν υπάρχει λόγος να μπείτε, υπάρχουν πολύ καλύτερα σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης είναι οι Giardini Pubblici οι οποίοι περιέχουν το Natural History Museum of Milan και την Villa Reale. Νομίζω ότι κανένα από τα δύο δεν αξίζει μία επίσκεψη κρίνοντας από παρόμοια μουσεία που έχω δει σε άλλες Ευρωπαικές πόλεις και ιδιαίτερα το Natural History Museum of London.

Επίσης μία από τις πιο ονομαστές πλατείες της πόλης είναι η Piazzale Loreto στην οποία κρεμάστηκε ο Mussolini μαζί με την ερωμένη του Clara Petacci  στις 29 Απριλίου του 1945.

Ενας μέρος που πρέπει να σε πάνε Ιταλοί, αλλιώς ως τουρίστας δύσκολα να το έχεις υπόψιν σου είναι η Rotonda della Besana το οποίο ήταν πρωην νοσοκομείο για την πανούκλα και κατόπιν νεκροταφείο και τώρα χρησιμοποιείται για εκθέσεις και τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται διάφορα φεστιβάλ και προβολές ταινιών. Αν μείνετε πολλές μέρες και να το πετύχετε κάτι τέτοιο και αν φυσικά είστε λάτρεις των εναλλακτικών τρόπων διασκέδασης τότε υπαίθριο σινεμά σε πρώην νοσοκομείο/νεκροταφείο δύσκολα να βρείτε σε άλλη πόλη.

Αλλα πράγματα για να κάνετε στο Μιλάνο ανάλογα με την εποχή που θα βρεθείτε είναι να επισκεφθείτε την Κινέζικη συνοικία καθότι κάθε μεγαλούπολη που σέβεται τον εαυτό της έχει και μία China Town. Η συνοικία αυτή βρίσκεται στη ζώνη 9 της πόλης και έχει πολύ καλή αγορά για ψώνια, υπαίθριες αγορές φαγητού, εκατοντάδες εστιατόρια και ότι άλλο βρίσκει κανείς σε μία China Town.

Φαγητό-διασκέδαση

Φτάνει τόσο με τις τουριστικές συμβουλές, ας πάμε στα σημαντικά που είναι η νυχτερινή ζωή. Οι δύο πιο διάσημες περιοχές για βράδυ είναι τα Navigli που είναι δίπλα στα κανάλια και το Corso Como που είναι πιο βόρεια από την Monte Napoleone κοντά στην Piazza repubblica. Τα Navigli και συγκεκριμένα η οδός Ripa di Porta Ticinese που είναι αυτή ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, έχει τα πάντα. Από μπαράκια, εστιατόρια, wine bars, κλαμπάκια και οτι άλλο θελήσει κανείς. Γενικά εκεί γίνεται ο μεγάλος χαμός. Γενικά η Corso Como θεωρείται πιο κυριλέ και πο high society, αλλά είναι μικρότερη περιοχή. Πρώτη νύχτα στα Navigli και την επόμενη στη Corso Como για ποτάκι κατά τις 7-8 και αν δεν μας αρέσει, μετρό και πίσω στα Navigli.

Η πόλη έχει καλά εστιατόρια, ψαγμένα και μικρά στην περιοχή της Brera. Είναι μία περιοχή με στενάκια, πεζόδρομους κτλ που έχει διάφορα μικρά εστιατόρια και μπαράκι, αρκετά συμπαθητικά. Γενικά είναι όμορφη γειτονιά για να περπατήσει κάποιος το βράδυ, να φάει και να πιει ένα ποτάκι. Ο κεντρικός δρόμος της είναι η Via Fiori Chiari που έχει και τα περισσότερα, αλλά και τα στενάκια είναι καταπληκτικά. Μετά άπειρα έχει στο κέντρο κοντά στο Duomo, αλλά αυτά είναι τουριστικά.

Η Ιταλική κουζίνα είναι διάσημη όπως ακριβώς και τα Ιταλικά κρασιά. Η κουζίνα της Λομβαρδίας έχεις επιρροές από τους βόρειους γείτονες και της Ιταλίας. Διάσημα πιάτα είναι η “cotoletta alla milanese”, (το γνωστό μας σνίτσελ), το ossobuco (stewed veal shank with a sauce called gremolata), και φυσικά οι φημίσμένες μακαρονάδες και οι πίτσες που μπορεί κάποιος να βρει σε όλες τιε Ιταλικές πόλεις. Το πιο γνωστό τυρί της περιοχής της Τοσκάνης είναι φυσικά η gorgonzola. Ενα από τα πιο διάσημα κρασιά της περιοχής είναι το Valtellina Superiore. Το διασημότερο γλυκό είναι το Χριστουγιεννιάτικο Panettone.

Οπως και σε κάθε Ιταλική πόλη υπάρχουν χιλιάδες καφέ. Καφέ οι Ιταλοί ονομάζουν μόνο τον espresso. Αν στο καφέ καθίσετε θα πληρώσετε τον καφέ διπλάσια ή ακόμα και τριπλάσια τιμή από το αν τον πιείτε όρθιοι στο bar. Συνήθως ένας καφές στο bar στοιχίζει λιγότερο από ένα ευρώ.

Δίπλα στο Μιλάνο, περίπου ……. βρίσκεται και η πίστα της Monza στην οποία διεξάγεται κάθε χρόνο ένα από τα πιο διάσημα Gran Prix στον παγκόσμιο καλεντάρι. Αν βρεθείτε εκείνη την εποχή στη πρωτεύουσα της Λομβαρδίας θα σας το συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εμπειρία.

 

Tips:  

 • Οι κλέφτες καραδοκούν και ιδίως σε περιοχές όπως το Duomo και οι υπαίθριες αγορές θέλει μεγάλη προσοχή
 • Πολλά μαγαζιά έχουν προσφορές με πολύ καλές τιμές. Συνήθως 2 πιάτα (ορεκτικο+κυρίως) κάνουν περί τα 12-15 ευρώ. Τα κρασιά είναι σε πολύ λογικές τιμές.

Χρήσιμα links

2 σχόλια για την ανάρτηση “Μιλάνο by NdN

 1. Γεια σας παιδια!Θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με ενα ταξιδι που θα κανω στο Μιλανο.Εχω βρει ξενοδοχειο στην περιοχη Corsico που ειναι 4 χλμ απο το Μιλανο.Για τις περιηγησεις στις γυρω περιοχες εχω νοικιασει αυτοκινητο αλλα για να παω στο κεντρο του Μιλανου ξερετε με τι μπορω να μετακινηθω?Μετρο απ οτι καταλαβα δεν πρεπει να εχει.

  • Γεια σου Μαρια,

   Απο το Corsico θα παρεις το τραινο για κεντρο ΜΙλανο. Ειναι πανω στην γραμμη S9 και θα σε κατεβασει Romolo ακριβως στα Navigli.

   Υ.Γ. Συγγνωμη για την καθυστερηση στην απαντηση, το έχασα το μηνυμα σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.